Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler

Lezzetin Fizyolojisi

Jean Anthelme Brillat-Savarin

Lezzetin Fizyolojisi Gönderileri

Lezzetin Fizyolojisi kitaplarını, Lezzetin Fizyolojisi sözleri ve alıntılarını, Lezzetin Fizyolojisi yazarlarını, Lezzetin Fizyolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dili olmayan ya da dili kesilmiş olan insanlar hala oldukça iyi bir tat alma hissine sahiptir.
Reklam
Hayal gücü aracılığıyla insan türünün varlığının ilk anlarına gitmek mümkünse, ilk duyuların tamamen doğrudan olduğuna inanmak da mümkündür, yani ilk insan keskinlik olmaksızın görmüş, belli belirsiz işitmiş, ayırt edemese de koklamış, tadını çıkarmadan yemiş ve hoyratça zevk almıştır.
"Pekala!" dedim içimden bu görüntü karşısında yeniden canlanarak. "Tanrı beni tamamen terk etmemiş. Geçerken şunlardan faydalanayım; nasıl olsa hepimiz öleceğiz."
Sayfa 331Kitabı okudu
"Aşçı, besinleri değiştirme sanatını, ateşin etkisiyle derinleştirmiştir ki bu sanat eskiler tarafından bilinmez. Bu sanat günümüzde bilgece yapılmış araştırmalar ve birleşimler gerektirir. Çeşnileri ustaca kullanmak ve bazı yiyeceklerin acılığını örtmek, başka yiyecekleri daha leziz kılmak, en iyi malzemeleri seferber etmek için, dünyanın ürünleri üzerinde uzun bir süre düşünmüş olmak gerekir. Avrupalı aşçı, özellikle bu harika karışımları yaratma sanatında parlayandır."
Sayfa 265 - Düşünce 29/ Harekete geçirilen klasik yemekseverlikKitabı okudu
45 yaşına geldiğini ve kıskançlığın ilacı olmayan bir hastalık olduğunu unuttun mu?
Sayfa 228 - Düşünce 25/Bitkinlik hakkındaKitabı okudu
Reklam
Çok uyuyorsanız uyku yağlandırıcıdır, az uyuyorsanız sindiriminiz daha hızlı olur ve daha fazla yersiniz.
Sayfa 219 - Düşünce 21/Zayıflık hakkındaKitabı okudu
Genellikle hafif uyarıcı besinler rüya gördürür: Kırmızı etler, güvercin eti, ördek eti, av hayvanı etleri ve özellikle de yaban tavşanı eti bu tür besinlerdendir. Aynı özellik diğer yandan kuşkonmazda, kerevizde, domalanda, aromalı şekerlemelerde ve en çok da vanilyada bulunur. Böyle uyku getirici maddeleri sofralarımızdan dışlamak gerektiğini düşünmek büyük bir hata olur, çünkü bunların sonucunda ortaya çıkan rüyalar genellikle hoş, hafif bir tabiata sahip olur ve tahmin etmediğimiz biçimde hayatımızı uzatır.
Sayfa 196 - Düşünce 20 / yemek alışkanlıklarının dinlenme, uyku ve rüyaları üzerine etkisi hakkındaKitabı okudu
Yediklerimiz sayesinde değil, der eski bir söz, sindirdiklerimiz sayesinde yaşarız. Demek ki yaşamak için sindirmek gerekir ve bu gereklilik, hem yoksulu hem zengini, hem çobanı hem kralı önünde boyun eğdiren bir ihtiyaçtır.
Sayfa 168 - Düşünce 16 / Sindirim hakkındaKitabı okudu
Aşçının bütün nitelikleri arasında en vazgeçilmez olanı, dakikliktir.
Reklam
Gastronomi hayatın tümünü yönetir, çünkü yeni doğan bebeğin ağlamaları, sütannesinin memesini çağırmaktadır ve ölüm döşeğindeki insan, ne yazık ki bir daha asla sindiremeyeceği yüce ilacı içmektedir.
Yemekseverlik tanımı
Yemekseverlik, tat alma duyusuna hoş gelen nesnelere karşı tutkulu, mantıklı ve alışılagelmiş bir tercihtir. Yemekseverlik aşırılıkların düşmanıdır, çok fazla yiyerek hazımsızlık çeken ve çabuk sarhoş olan insanlar onay görmeme riskiyle karşı karşıya kalır. Yemekseverlik aynı zamanda hafif, narin, az hacimli yiyeceklere, reçellere, pastalara vb karşı bir tercih sayılabilecek ağzının tadını bilmeyi de kapsar. Bu, kadınların ve onlara benzeyen erkeklerin lehine getirilmiş bir değişikliktir. Yemekseverlik hangi açıdan ele alınırsa alınsın, yalnızca övgülere ve desteğe layıktır. Fiziksel açıdan, beslenme görevini yerine getiren organların sağlıklı ve mükemmel durumunun bir sonucu ve kanıtıdır.
Sayfa 127 - Düşünce 11 / Yemek severlik hakkındaKitabı okudu
İlk önce, maalesef fazlasıyla genel olan şu gerçeğin uygulamasını buluyoruz: İnsan, zevkten daha çok, acıya yatkındır.
Susuzluktan ölmek, açlıktan ölmeye oranla çok daha çabuk meydana gelir. Yemedikleri halde suları olduğundan 8 günden fazla hayatta kalan insanlar vardır, oysa susuz kalan insanlar asla beşinci günü aşamaz. Bu farkı ortaya çıkaran neden, aç kalan yalnızca yorgunluk ve zayıflıktan ölürken, susuz kalanın kendinin yakan bir ateşe tutulması ve bunun giderek şiddetlenmesidir.
Sayfa 115 - Düşünce 8/Susuzluk hakkındaKitabı okudu
90 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.