Bir avuçtular, Deniz oldular
2022 60. kitabı
Okunma: 20 Mart 2022 00:10
Aklımın ermeye başladığı günlerden beri bir şeyi çok düşündüm. 68 kuşağındaki yüzlerce devrimci arasında Deniz Gezmiş neden simge haline geldi. Buna dair her okumada yeni bir şey öğrendim, onunla zaman zaman fikirleri uyuşmasa da olsa ne kadar saygı duyduklarını gördüm. Mahir Çayan gibi dominant bir karakterin şu sözleri size de fikir verecektir. Bugün Deniz, Türkiye devriminin simgesi haline gelmiştir. Bu düğüm çözülürse Türkiye devriminin önü açılacaktır. Onların hayatlarının kazanıl- ması bugün temel sorunumuzdur.( syf: Bu kitap Mahir Çayan'i doğumundan (15 Mart 1946), ölümüne kadar (30 Mart 1971) adım adım anlatıyor. Bir nevi günlük havasında. Sadece o değil, dava arkadaşları Yusuf Küpeli, Münir Aktolga, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı, İrfan Uçar ve nicesini. O günlerde devrimci yoldaşlara bir umut olarak beliren TİP'e dair merak edilen birçok konuyu da bulabilirsiniz. Kısacası Samsun'da başlayıp, Kizildere'de katledilene kadar herşey. Deniz'lerle aralarında Marksist Leninist öğretilerin uygulanmasında fikir ayrılığı vardı belki, yolları ayrıldı belki, ama bu Mahir Çayan'in Deniz Gezmiş'i lider olarak kabullenmesine mani olmadı. Hapisten onların hayatlarını kurtarabilmek için kaçtılar, onlara faydaları dokunsun diye çırpindilar. Ama kendi hayatlarını da onlar için feda ettiler. Tam 9 devrimci Kizildere'de katledildi. Hepsinin ruhları şad olsun. (Cihan Alptekin, Saffet Alp, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz) Mahir Çayan ile ilgili söylenebilecek en doğru satırlar şunlar sanırım. Mahir Çayan adı değişik toplumsal kesimlerde farklı çağrışım- lar yapar. Kimisi için o sadece bir 'şiddet eylemcisi'dir. Bazılarına göre 'iyi niyeti'nin kurbanı olmuş, yanlış anlaşılmış ve hak etmediği bir sonla
Mahir - On'ların ÖyküsüTurhan Feyizoğlu · Alfa Yayıncılık · 2011186 okunma
On'urunla yaşa, on'urunla öl...
2024 177. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2024 11:21
Adım Kızıldere suyum kan 30 Mart günüydü gördüklerim kanlı katliam -- Mahir Çayan kimdir? Mahir Çayan, 1946 yılında Samsun’da doğmuş, Türk Marksist-Leninist devrimci bir liderdir. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (THKP-C) kurucularından biridir. 1970'lerde, dönemin sosyalist hareketlerinde aktif rol oynamış ve silahlı mücadeleyi savunmuştur. 1972'de Kızıldere Köyü'nde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybetmiştir. Çayan, Türkiye'deki devrimci hareketler üzerinde derin bir etki bırakmıştır. Kızıldere Olayı nedir? Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy'un Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere Köyü'nde devlet tarafından öldürülmesidir. Kitapta beğendiğim yerleri zaten paylaştım, eleştirdiğim yerleri incelemede belirtmek istedim. Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasını basıp kafasını ezerek şehit edenlerin kahramanlaştırılmasına karşıyım. THKP-C konusunda ise terör örgütü olduğunu (eskiden öyle olduğunu düşünmezdim) düşünüyorum. Adamların te El Saika'da ne işi var? Niye adam rehin alıp banka soyuyorlar? Kitabın içinde sakıncalı gördüğüm şu pasajları da aktarmak isterim: 15 Haziran 197 O Pazartesi günü cezaevinden serbest bırakıl­ dıktan sonra, 'Polis' diye şüplendiğimiz öğrencileri falakaya çektik. Böylece bu örgütlenme dağıldı." "Ben, Bingöl Erdumlu, Yusuf Küpeli beraber­ce Aliağa'ya gitmek üzere yola çıktık. İşçiler bizim arkamızdan ge­liyorlardı. Jandarma birliği komutanı arama yapacağını söylemişti. Böylece geçmek isteyenlerin üzerini aramaya başladı. İşçilerin et­rafı jandarma tarafından çember içine alınmıştı. İşte o anda arka­daşların ikisinde tabanca varmış; bunlar tabancaları şosenin üstü­ne atıp ayakları
Puan vermedi·776 syf.·
2018 48. kitabı
Kişiliklerinde devrim yapamayanlar, devrim yapamazlar.” ”Ülke faşizmin kuşatması altındaysa tüm güçler birleşmelidir.". M.ÇAYAN
Tarih
2020 2. kitabı
60'ların sonuna doğru Türkiye'yi de sarıp sarmalayan öğrenci hareketlerinin lider isimlerinden Mahir Çayan. Üniversite sıralarından eylemlere, örgüt kuruculuğundan bir köyde mermiler altında hayatın kaybetmesine kadar geçen süre çok da uzun değil aslında. Bu süre zarfında vermiş olduğu mücadele ile solun en önemli devrimci portrelerinden biri haline gelen Çayan'ın hayatına ışık tutuyor kitap. O dönemki yol arkadaşları ile yapılan röportajlar kitabın büyük kısmını oluşturuyor. Bu yüzden subjektifliği tartışılabilse de, o dönem gençliği ve siyasi havası hakkında ciddi bir kanaat de uyandırabiliyor okurda. Çayan hakkında şöyle veya böyle gibi bir yoruma girmeden, aşağıda yaptığım alıntı; bir nebze de olsa hissiyatımızı dile getirebilir. Turhan Feyizoğlu
Mahir / ON'LARIN ÖYKÜSÜ
2018 44. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2018 12:53
Belki de o dönemi anlatan en geniş kapsamlı, yüksek içerikli. Kitabın baş kapağında Mahir Çayan yer alsa da en az onun kadar tüm isimlere yer verilmiş bir kitap. Şiddetle tavsiye ederim.
2017 10. kitabı
Mahir i okumak yetmez.Sindirmek için tekrar tekrar okumak gerekir.Başka kaynaklardan teyit etmek için sık sık not almanız gerekecek ve bu dize bambaşka bir dünyanın kapılarını açacak.Okuduklarınızı yorumlamak için cesaretinizde olmalı. Kaybolmuş,ihanet edilmiş bir kuşağın öyküsü..
Tarih

Turhan FeyizoğluYazar · 15 kitap
1980 yılında İspir Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda okudu (1980/1983).Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nde okudu (1983-1987). Çeşitli işlerde çalıştı. Basında ilk yazısı 28.1.1979 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayınlandı. Yazıları ve yazı dizilerin yayınlandığı bazı gazeteler: Cumhuriyet, Bizim Gazete, Çağdaş Marmara, Devrim, Alternatif Süreç... Yazıları ve yazı dizilerinin yayınlandığı bazı dergiler: Yarın, Yazın, Berfin Bahar, Özgürlük, İks, Devrimci Gençlik, Sosyal Demokrat, Mustafa Kemal, 68’liler Birliği Vakfı Bülteni, Güney, İleri, Türk Solu, Eski, Dünyada Türk Haber.Türkiye Yazarlar Sendikası(TYS), PEN yazarlar derneği, Edebiyatçılar Derneği, 68'liler Birliği Vakfı ve daha birçok demokratik kitle örgütünün yönetim kurullarında çalıştı, üyesi oldu. Kitapları - Deniz/ Bir İsyancının İzleri, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 21.Baskı, Ağustos 2004 - Türkiye'de Devrimci Gençlik Hareketleri Tarihi (1960-68), 1.cilt, Belge Yayınları, İstanbul, Nisan 1993 - Mahir/ On’ların Öyküsü, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 8.baskı, Mart 2004 - İbo/ İbrahim Kaypakkaya, Ozan Yayıncılık, İstanbul, Nisan 2000 Sinan/ Nurhak Dağlarından Sonsuzluğa, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 3.baskı Kasım 2004 - Fırtınalı Yıllarda Ülkücü Hareket, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Ekim 2003 - Fikir Kulüpleri Federasyonu/ Demokrasi Mücadelesinde Sosyalist Bir Öğrenci Hareketi, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Kasım 2004 - Fırtınalı Yılların Gençlik Liderleri Konuşuyor, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Kasım 2004 - Yılmaz Güney/ Bir Çirkin Kral, Ozan Yayıncılık, İstanbul, 2.baskı, Ekim 2003