Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Makamat

Hariri

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
659 syf.
10/10 puan verdi
makamat-ı hariri
edebiyat incileri ile dolu çok sanatsal bir dil ve üslüp ile etkileyici ve sürükleyici bir kitap. kılıktan kılığa giren, çok zeki, kurnaz iyi bir oyuncu, etkileyici bir hatip olan adamın insanların duygularını, inançlarını sözleriyle etkileyerek menfaat sağlaması, insanları kandırması işleniyor. bazen insanların dini duygularını sömürür, dindar biri izlenim verir, insanlardan aldığı paraları içkiye verir. bir olay yada durum yer almaz, her bölümde farklı bir karakter vardır. 10 seneyi aştı okuyalı. tavsiye ederim.
Makamat
MakamatHariri · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 199130 okunma
Reklam
659 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Hariri/ Makamat. Şark İslâm Klasikleri. Çeviren: Sabri Selsevil. Hariri (1054- 1122), adı Osman, künyesi Ebu Muhammed, lakabı Hariri'dir. Arap edebiyatının en seçkin simalarından biri olan Hariri, Basra da doğmuş, ipekçilikle uğraştığı için Hariri lakabını almıştır. Döneminin büyük üstatlarından bütün ilimler tahsil etmiş ve hepsinden de büyük bir başarıyla mezun olmuştur. Hariri hayatını edebiyata vakfetmiş, edebiyatın her alanında parmak ısırtan bir kudret göstermiştir. Hariri'yii dünya çapında şöhrete ulaştıran ise Makamat adlı eseridir. Kitap, hikmet öğretmek, iyi ahlak telkin etme amacıyla yazılmış, 50 makameden meydana gelmektedir. Makame küçük hikaye demektir. Günlük hayatta yaşanabilecek olaylar hikaye edilmektedir. Kitaptaki hikayeler Haris ibni Hemmaö adında bir kahraman tarafından anlatılmaktadır. Kitapta anlatılan hikayeler, yer yer ayetler, hadisler, şiirler ve atasözleri ile süslenmiştir ki bunlar tam yerlerini bulmuş, esere maharetle işlenmişlerdir. Kelime sanatına dair verilen örnekler de birer zeka ürünüdür. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Makamat
MakamatHariri · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 199130 okunma
486 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Arap Edebiyatının büyük manzum ve nesir ustası Hariri’nin 50 makame yani hayali bir karakterin başından geçen hayali olaylar anlatılmaktadır. Gezgin, tüccar, iyi niyetli Haris ibni Hemmam ve dalavereci, matrak, şair Ebu Zeyd’in karşılaşmalarından meydana gelen eser, büyük alimlerden Zemahşeri tarafından “altınla yazılacak kadar kıymetli” diye övgüye mazhar olmuştur. Hemmam’ın gittiği her yerde Zeyd’i tanıyamayacak kadar kılıktan kılığa girmiş halde görmek ve onların her karşılaşmasında dostluklarının daha ileri gitmesi, pek sıcak bir akış sağlamakta. Dostunun sırrını her zaman kalbinde saklayan Haris ibni Hemmam, Evu Zeyd’e her defasında dalaverelerini saklayarak yardımcı olmaktadır. Bu iki dostun serüvenini gülümsemeler eşliğinde okuyacaksınız.
Makamat
MakamatHariri · Kabalcı Yayınevi · 201230 okunma
486 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Doğu toplumunun kültür yapısını, meseller, kıssalar, darbımeseller, fabllar... velsahıl hikâye etmeler oluşturur. Batı kültüründeki gibi duygu ve düşünceyi kısa ve öz ifade etmek yerine, hikâye etmeyi daha fazla sever Doğu toplumu. Eskiye göre bu anlayış kaybolmakta elbette, zira "tahammül"ün cenazesi kalkalı çok oldu. Hariri'nin elli hikâyeden teşekkül etmiş olduğu bu eseri Batı edebiyatından Denemeler'e (Montaigne) benzettim okurken. Bir düşünüş verme kaygısı var her iki kitapta da. Sadece anlatım ve hikâye etme tarzları farklı. Okudukça Arapçanın ne kadar derin ve geniş bir dil olduğunu tekrar gördüm. Gerçekten de Arapçaya hâkim olmak, dile hâkim olmak demek. O kadar edebî bir dil ki, bir sözden bin anlam çıkabiliyor. Bir sözü bir yerde kullanınca "söz ola kese savaşı" kıvamına gelirken, başka yerde kullanıldığında "söz ola kestire başı" makamına geçiyor. Kitap efsane, lam'ı cim'i yok! İçinde fikirsel olarak katılmadığım noktalar oldu tabii ki. Kitap efsane lakin o kadar yazım hatası var ki, Allah'ım Allah'ım... Bir de her hikâyede dipnotlar var, yığınla. Dipnotlar sayfa altında değil, kitabın arkasında (140 sayfa). Sayfayı oku, dipnota bak derken neredeyse canım çıkacaktı. Ama dipnotlar bir ansiklopedi! Sırf o dipnotlar bile ara ara okunur. Tavsiye edilen bir kitap olarak not ettim. Keyifli okumalar...
Makamat
MakamatHariri · Kabalcı Yayınevi · 201230 okunma
Reklam
604 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
"Kişinin güzelliği ve süsü, ruhuna yerleşmiş olan edebî kültürüdür." Sayfa 324 Hariri; Arap Edebiyatının en bilinen isimlerinden olup 1054 Basra doğumludur. Vefatı ise yine Basra'da 1122 yılı olarak bilinmektedir. Kendisine dünya çapında bir ün sağlayan eseri ise işte bu Makamat'tır. Eser, 50 tane makameden (küçük hikaye)
Makamat
MakamatHariri · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 195230 okunma
486 syf.
9/10 puan verdi
Mağfiret ve Takva Ehli Olmak..
Doğu klasikleri arasında yer alan bir eser..Batı klasiklerinden daha çok seviyorum..O kadar kitap araştıran birisi olarak gözümden kaçan ve çok sonraları gözüme ilişip okumayı arzu ettiğim harika bir eser..İnsan hemdin, hem ilimden, hem edebi eserden, hayattan, aileden, arkadaşlıktan, hem yaşanılan coğrafyadan bu eserder faidelenebilir..Beni o çeken ilgilendiren kısmı ise yaşadığı olaylardan ders alma hissiyatıdır ki, deneyim yaşanılarak, bazen hata, bazen doğru, bazende şaşıp kalmaktır..Bana kitabı okurken birazda seyahatname tadı verdi ki, en sevdiğim türlerden birisi..Veciz bir söz üstadın kalemini okumak kadar beni memnun eden çok az durum vardır..Bu kubbede hoş bir seda bırakmak lazım gelir ki eserin sahibi layığıyla yaptığı kaanatindeyim..Her eseri tavsiye etmem lakin bu eseri kesinlikle tavsiye ediyorum...
Makamat
MakamatHariri · Kabalcı Yayınevi · 201230 okunma
486 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Zamanının dil alimlerinden Harîrî, 1054 yılında Basra'da doğmuş. Yani Makamat kitabı, bize 1000 yıl öncesinden sesleniyor. Elli farklı anekdot var kitapta. Elli farklı anekdot ama neredeyse hepsinin sonu aynı: Haris ibni Hemmam diyar diyar gezen ve gittiği yerlerdeki sohbet meclislerinde konuşmayı, konuşulanları dinlemeyi seven bir zattır. Gittiği
Makamat
MakamatHariri · Kabalcı Yayınevi · 201230 okunma
486 syf.
8/10 puan verdi
·
183 günde okudu
Arap Edebiyatı
"Ah ne olaydı da şu edebiyat memesinden emzirilmeseydim! Beni saran, onun uğursuzluğudur!" Harîrî'nin Makamat'ı, 12. yy Arap edebiyatının güzel bir örneği. Arapça bilen bir arkadaşım "harika bir eser" olarak tanımlamıştı. Okurken farklı bir dünyanın hikayesini okuduğunuzu anlıyorsunuz. O dünya ki edebiyata, şiire, belagata çöl bedevisinden müderrisine herkes değer veriyor: "Şiiri, Arap'ın ilim ve edebiyat vasıtası, terbiye ve ahlakın tercümanı yapan Allah'a yemin ederim ki, manası kaybolmamak üzere şiirin üçte birini yağmalamaktan başka bir şey yapmamış." Suruç'un yıldızı, uydurukçu, mundar herif, yalan ve düzeniyle, deha ve zerafetiyle meşhur, üstad Ebu Zeydinissuruci'nin kah çölde bedevi çadırında kah şehirde bir camii minberinde kah çarşıda pazarda ortaya çıkmaları, dilbazlığı ile eşrafı kendine hayran bırakarak dolandırmasını Haris ibni Hemmam'ın anlatımıyla okuyoruz. Hariri'nin Makamat'ı gerçekten keyifli bir okuma vadediyor.
Makamat
MakamatHariri · Kabalcı Yayınevi · 201230 okunma
Reklam
486 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
İçinde güzel anektodlar bulunduran birbirinden bağımsız elli tane hikayenin bulunduğu ortaçağ Arap toplumundaki inanç ve sosyal yaşamı hikâyelerinde anlatan bir kitap ama içindeki Arapça sözler ve açıklamalar o kadar cok ki kitap sonunda nerdeyse 150 sayfadan fazla notlar ve sözlük kısmı var.
Makamat
MakamatHariri · Kabalcı Yayınevi · 201230 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.