Öncülerin İzinde 2

1 Ocak 2019
Sude Yayınları

2019 54. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2019 20:49
Malcolm X'i ilk kez bu kitap sayesinde tanıdım, tanıştım ve çok geç kalınmış olsa da bir hayran daha kazandığını söylemek isterim.. Doğrusu okuduğum biyografi kitaplarının en övgüye layık olanlarından birisi diyebilirim. Zira yaşanan olaylar silsilesinin içinde kendisini çok küçük yaşta bulmuş olması, onu daha hareketli ve zorlu bir hayat serüveninin beklediğinin ön izlenimini veriyordu. Eminim bir çoğunuzun bildiği şeylerdir bunlar; altı yaşında babasını kaybettiği, onüç yaşında annesinin akıl hastanesine yatırıldığı, kendisinin bakıcı bir aileye verilmesi gibi üzücü şeyler... Bunların üzerine yaşadığı coğrafya, siyahi olduğu için onu içine almıyordu.. Aslında hayatındaki tüm sorunların sebebini bu çekiyordu; siyah bir ten! Amerika da ölmemek için köle olmak onların seçimi değildi. Mecburiyetti. Daha doğrusu ırkçılığa seçilmiş bir ırktılar, 'onların gözünde'. Dışlanmışlığın verdiği eziklik onu kötü yollara itti ve uyuşturucu satmaya ve hırsızlık yapmaya başladı. Bunları o kadar benimsemişti ki askere gitmemek için akli hasta rolüne  bile girmişti... Sonunda yapmış olduğu bir hırsızlıktan ötürü kendisini hapishane de bulmuştu. Uhrevi ve manevi yönleri zayıftı, duyduğu ve öğrendiği tüm tanrılara sövüyordu, zira İnanç değerlerinden yoksundu. Zaman içerisinde kitaplarla tanıştı, kendini okumaya ve öğrenmeye kaptırdı. Okudukça eksik olduğunu hissediyor ve daha bir hevesle kendini kitapların dünyasına bıraktığı bir zaman da ablası ile yapmış olduğu bir konuşma onun hayatını baştan değiştireceğinden habersizdi. Zencileri benimseyen ve koruması altına almak isteyen, kendini Allah'ın peygamberi olarak tanıtan biri çıkmıştı. Ve şöyle söylüyordu: - İslam siyah adamın gerçek dinidir. Kurtuluş bu dini kabul etmektedir. Cennet ve cehennem bu dünyadadır. Ve biz Tanrının çocukları,
·96 syf.·
2020 200. kitabı
Malcolm X hakkında okuduğum ilk kitap buydu.Kitapta Amerika'da yapılan siyahi ırkçılığından tutun,İslamiyet hakkındaki yalnış düşüncelere kadar pek çok önemli konuya değinmekte... Malcolm hakkında hep olumlu düşünceler duymama rağmen hayatının çok zor olduğunu hatta yasadışı pek çok işe bulaştığını bile bilmiyordum.Kitapta bu kısımları okurken küçük çaplı şok geçirmedim değil.Ama malcolm'un hayatı ile ilgili kitaplara baktığımda yabancı toplumların onun hakkında yazdığı sayfalarca kitap olmasına rağmen ülkemizde kendisi hakkında çok az kitap yazıldığı bilgisini de fark ettim.Kitabın sonuna yaklaştığımda kurşunlanarak öldüğü gerçeği bana cidden çok ağır geldi. Malcolm X kesinlikle bilinmesi gereken bir düşünür,islam savunucusu ve AVUKATTIR. İyi akşamlar 1k ailesi...
Irkçılığa Hayır!
2021 40. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2021 00:14
Bu kitap Malcolm X'in hayatı az çok anlatmaktadır. Amrika'da yaşadığı ırkçılık meselesi İslama girme sebeplerinden biri olmuştur. malclom X hakkında Her şeyden kısaca bahsedilmiş. Özellikle müslüman-ırkçı konularına değinmişki zaten Malcolm X'in hayatı bunlardan ibaret diyebiliriz. Umuda tohom eken malcolm X, 1965 yılında yaptığı konferanstan sonra suikaste uğrayarak öldürülmüştür. İşte maalesef tüm dine teşvik eden Öldürülüyor Sonra bu dünyada adalet ve özgürlük var deniliyor Nasıl bir dünyadaymışız... Allah tüm Müslüman kardeşlerimizi korusun
2021 28. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2021 20:34
Malcolm X / Ferhat ÖZBADEM Bugün insan hakları savunucusu Malcolm X'in Amerika Müslüman hareketinin manifestosunu okuduktan sonra 21 kurşun yarası ile şehadete erişiminin yıl dönemi, kendisini rahmetle anıyorum. Kitap; Malcolm X'in hayatını kısa ve öz bir şekilde anlatan güzel bir roman. Bak dostum, hayat yolunda başarılı olmak istiyorsan çok okumalısın./Syf.20 Sen Allah'la beraber olunca, O, daima varlığının işaretlerini sana hissettirir./Syf.50 Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil. Tarihi değiştirebilenler, ancak ve ancak insanın kendisi hakkındaki düşüncesini değiştirmeyi başarabilmiş olanlardır. /Syf.68 Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır./Syf.71 Şehit olmak bir kayıp değil bir Müslüman için en büyük ödüldür./Syf.73 Tarihine sahip çık! Senin tarihin insanlık tarihi./Syf.88 Gökyüzüne bak! Gökyüzüne bak, bulutlara bak, yıldızlara bak, sonsuzluğu hisset, gökten gelene bak. Anlamaya çalış Göğebakan gözün ışıldasın güneşe bak./Syf.90 Daima ümidi zulanda taşı./Syf.93 Tavsiye eder miyim ? Kitabı kaçıncı okuyuşum bilmiyorum, eminim hiç sıkılmadan okursunuz #tavsiyeederim
2021 15. kitabı
Dünyanın hangi yakasına bakarsan bak, İslam'ın olmadığı yerde zulüm vardır. Hangi çağa girerse, hangi kalpte barınırsa iman; işte orası adaletin ve güzelliklerin menbağı olur! - Bu hakikati iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir hayat! - Yazar ne kadar karakteri az sayıda sayfalar içerisinde anlatmış olsada, Ruhunu tam manası ile yakalayabiliyorsunuz!
2020 14. kitabı
Tüm müslümanlara en iyi örneklerden biri Malcolm X cesaretin ,azmin ve istikrarın vücut bulmuş hâli ben ne kadar değiştirebilirim ki diye düşünme tüm uyuyanlari uyandırmaya bir tek uyanık yeter sen sadece ilk adımı at ve Dünyayı nasıl değiştirdiğini seyret
Malcolm X
Puan vermedi
Malcolm X ve onun dosdoğru müslüman olma çabası doğruyu aramaktan hiç vazgeçmeyişi , tüm müslüman gençlere örnek olan kişiliği ve onun muhteşem kişiliğini hayatını sıkmadan bunaltmadan akıcı bir şekilde kaleme alan ve okurlarına sunan #y:26799...
1000k
MALCOMX
2020 16. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2020 14:26
Adaletsiz, insanların dünyasında gözlerini açıp bunlara karşı kin besleyen kötü alışkanlıklar edinirken İslam ile tanışan ve onunla dünyası tamamen değişen haksızlığa karşı bağıran bir adamın hikayesidir. MalcomX Haksızlığa karşı sende bir taş at!
2022 7. kitabı
Geçmişten bugüne toplumun arayış içinde olduğu, başlangıcı ve sonu olmayan uçsuz bucaksız bir yoldur özgürlük. Bazılarımız için elde etmesi bir o kadar zor olan, hatta uğrunda canından veya malından olunabilen; kimisi içinse, başkalarını tehdit ederek kolayca sahip olduğu kendi heves ve çıkarları için başkalarının özgürlüklerini hiçe saydığı bir kavramdır özgürlük . Uzun zamandan beri çaresini bulamadığımız beyazın siyaha olan üstünlüğü düşüncesi özgürlük kavramını hiçe sayan başka nedenlerden biridir. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen ırkçılık bizi bıraktı da biz onu bırakamadık. Daha çok özgür olalım, diye çabalarken aslında daha da mahkûm olduk esarete. 21.yüzyıla bilgi çağı denildi de lakin her insanın eşit özelliklere sahip olduğu fikri akıl sınırları ötesine geçmeyi bırakın, aklımızın ucuna dahi gelmedi ya da bunu biz istemedik. Bu dünyanın zevk ve sefası güzel geldi bizlere... Ne olurdu her insana eşit davranılsaydı ? Ben, bencillik yapmak yerine birbirimize kenetlenip daha güzel dünya elde etmek var iken niçin bu savaş hali ? Allah ayetinde; "Dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Müttaki olanlar için şüphesiz ki âhiret yurdu daha hayırlıdır. Hâlâ akıl erdiremiyor musunuz?"(En'am süresi 32.ayet meali) buyuruyor. Hâlâ akıl erdiremiyor muyuz dünyanın geçici olduğuna, asıl ebedi yurdun ahiret yurdu olduğuna? Her gün birileri dünyaya veda ederken biz nasıl bu kadar rahat olabiliyoruz ? Doğruyu söylemek gerekirse benim düşüncem; İslam'ı kavramaya taahhüdü olmayan kardeşlerimize, Rabbimizi ve onun emirlerini tanıtmadığımız için dünyaya olan bağlılığımız ve bencilliğimiz. Oysa insanlar İslam dinini benimsemiş olsaydılar hiçbir sorun, ayrımcılık olmayacaktı. Çünkü dinimizde ırkçılığı savunacak hiçbir düşünce ve algı problemi yoktur. İslam
Irkçılık
2025 54. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 21:23
Her öğretmen öğretmen olayı hak etmiyor maalesef. Malcolm'un öğretmeni o şekilde söylemeseydi belkide kötü yola düsmeyecekti neyseki doğru yolu buldu...

Ferhat ÖzbademYazar · 36 kitap
1979 yılında Adıyaman'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman'da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli üç çocuk babasıdır.