Manas Destanı

Hasan Erimez
Mart 2026
Ötüken Neşriyat

2026 94. kitabı
Manas Destanı, halkını korumak için cesurca savaşan Manas adlı bir kahramanın hikayesini anlatıyor. Manas, güçlü, adaletli ve iyi kalpli bir lider olarak arkadaşlarıyla birlikte halkını düşmanlardan korur ve herkesin huzur içinde yaşaması için mücadele eder. Bu destan, çocuklara cesaretli olmayı, dostluğun önemini ve iyilik yapmanın değerini anlatan güzel bir hikayedir. Aynı zamanda Türk dünyasının en köklü ve en uzun eserlerinden biri olarak dikkat çekerken, Hasan Erimez’in sade ve akıcı anlatımıyla çok daha erişilebilir bir hale gelmiş. Bu anlatım sayesinde destanı okurken zorlanmadan ilerlemek mümkün oluyor ve insan kendini olayların içinde hissediyor. Manas’ın cesareti, liderliği ve halkı uğruna verdiği mücadele yalnızca bir kahramanlık hikayesi sunmakla kalmıyor aynı zamanda kültürel değerleri, tarihsel derinliği ve ortak mirası güçlü bir şekilde yansıtıyor. Bu yönüyle eser, okuyucuyla duygusal bir bağ kurarken özellikle ilk kez okuyacaklar için anlaşılır ve etkileyici bir başlangıç niteliği taşıyor. Eser yalnızca savaşçı bir ruhu değil, adalet, cesaret ve birlik olmanın da aynı zamanda altını çiziyor. Özgürlük, vatan sevgisi ve kardeşlik için verilen mücadeleyi anlatması bakımından küçük okurların anlayacağı bir dil kullanılmış. Bu oldukça önemli bence. Zorluklar içerisinde cesaretle adım atmanın altını içen tarafı da çok güzel. Kitabın içerisindeki çizimler de çocukların okurken hayal güçlerini canlandırmalarına katkıda bulunacaktır diye düşünüyorum. Kitabın sonunda yer alan değerlendirme soruları da çocukların okuduklarını anlama noktasında etkili bir çalışma olacaktır.
Puan vermedi
Bugün sizi bir çocuğun büyürken sadece kendisi olmadığını bir halkın umuduna dönüştüğü bir hikayeye götürmek istiyorum… Manas Destanı-Hasan Erimez Kitap bir destanın sade ve akıcı bir anlatımı.Okurken kendinizi bazen bir obada,bazen bir savaşın ortasında buluyorsunuz.Ama aslında anlatılan hep aynı... mücadele, cesaret ve vazgeçmemek. Manas’ın hikayesi sadece gücüyle değil halkı için verdiği mücadeleyle öne çıkıyor.Zor şartlara rağmen geri adım atmaması kitabın en güçlü taraflarından biri. Kitaptaki çizimler de hikayeyi destekliyor.Sahneleri gözünüzde canlandırmayı kolaylaştırıyor.Bölüm sonlarındaki değerlendirme soruları ise okuduğunuzu daha iyi anlamanızı sağlıyor. Kısa,akıcı ve anlamlı bir kitap. Hayat bazen bir mücadeleyle büyür… Bazen bir cesaretle değişir… Bazen de bir hikaye insanın içinde yer eder…
2026 32. kitabı
Kırgız halkının yüreğinde yaşayan büyük kahraman Manas; yalnızca bir savaşçı değil, aynı zamanda adaletin, cesaretin ve birliğin simgesi. Onun önderliğinde dağları, bozkırları ve gönülleri birleştiren Kırgızlar; özgürlük, vatan sevgisi ve kardeşlik uğruna destansı bir mücadele veriyor. Sade ve akıcı bir dille yeniden hayat bulan bu eser, Türk dünyasının en uzun ve en görkemli destanlarından birini çocuklara ve gençlere ilham verecek şekilde sunuyor. Kitabın dili oldukça anlaşılır ve akıcı; özellikle sonunda yer alan değerlendirme soruları çocukların okuduklarını pekiştirmesi açısından çok kıymetli. Ayrıca kitapta yer alan renkli ve etkileyici çizimler, anlatılan destanla uyum içinde ve oldukça dikkat çekici. Okuma deneyimini daha da zenginleştiriyor. Ben bir eğitimci olarak özellikle Türk çocuklarının, dünya masallarından önce kendi kültürlerine ait bu değerli destanlarla tanışmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çocukların tarihini ve köklerini öğrenmesi, kendi kimliğini tanıması açısından çok önemli. Bu yüzden ilkokuldan itibaren her öğrencinin kitaplığında mutlaka yer alması gereken, hem öğretici hem de ilham verici bir eser olduğunu düşünüyorum. Gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Keyifli okumalar...
2026 48. kitabı
Ava giden 40 kızın obası kimse kalmayınca bu kızlar yeniden yurt olup doğan çocukları ile Kırgız halkını oluştururlar ve islamı yayarlar. Çinli saldırsı ile dört bir yana savrulan Kırgız'lar Çin'in gölgesinde yaşıyordu. Bilge Albalta gördüğü rüyayla Kırgız halkını kurtaracak yiğidin müjdesini alır onu aramaya çıkar. Yakup hanın obasında doğan kaplan yürekli yiğit müjdelenen kahramandır. Yakup han oğlunun adının Manas olmasını rüyasında görür. Yılar geçer Manas yurdunun güçsüz olması nedeniyle güçlenip kurtulsun diye dağlara gönderilir. Gördükleri onu obasına geri getirir ve bu destan yazılır. Bu güzel destanı okul sıralarından sonra tekrar okumak Türk'ün o gücünü, cesaretini görmek gurur verici. Umay ana, Kırklar, ejderhalar ve daha birçok fantastik kurgu ile harika bir okuma. Minik okurlara yönelik güzel hazırlanmış resimlerle desteklenmiş kitabı küçük büyük herkesin seveceği türde tavsiye ederim.
2026 46. kitabı
Merhaba kitap sever dostlarım Türk destanlarına devam ediyorum @hasanerimez 'den okuduğum ikinci kitap Manas Destanı. Manas Destanı, Kırgız Türklerinin millî destanıdır. Bildiğim kadarıyla dünyanın en uzun Destanı. Kırgız Türklerinin düşmana karşı özgürlük mücadelesini anlatıyor. Bu muhteşem destan Tabii ki görseller ile daha da bir ilgi çekici olmuş. Manasın, doğumundan ve ölümüne kadar olan süreci okuyoruz. Cesaretin, birliğin ve özgürlüğün mücadelesi miniklerin daha kolay kavrayabilmesi için oldukça açık ve net ifade edilmiş. Aşırı beğendim. Benim en büyük dileğim Türk destanlarının çizgi filmler, filmler, kitaplar ile dünya çapında yaygınlaşması, Bu ihtişamlı tarih ve kültürün hak ettiği değeri alması. Herkesin kitaplığında bulunmalı diyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum. Yeni kitaplarla buluşmak dileğiyle Sevgiler.
2026 53. kitabı
𝙈𝘼𝙉𝘼𝙎 𝘿𝙀𝙎𝙏𝘼𝙉𝙄 Yazardan okuduğum ikinci kitap, geçen günlerde Bozkurt Destanı kitabını okuyup çok beğenmiştim. Bu kitabını da beğenerek okudum. Yazarın kalemi gerçekten çok naif ve oldukça duru... Gençler için kaleme aldığı bu destan'da , özellikle tarihi objelere boğmadan, sıkmadan , keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Kitabın iç tasarımı görsel bir şölen oluştururken çocuklara kitabın atmosferini yaşatmayı, etkilemeyi ve zihinsel olarak görseller ile akılda kalıcılığı destekliyor... Yani, hem öğretici hemde görsel açıdan oldukça tatmin edici. Gençlerin tarihi hikayeleri daha rahat ve ilgi çekici bir şekilde öğrenebilmeleri adına incelikle, özenle kaleme alınmış. Bir milletin nasıl birleştiğini, cesareti, adaleti ve o güzelim Türk kültürünü ne güzel ilmek ilmek işliyor. Okuduğunu anlama açısından değerlendirme soruları bu kitapta da yerini almış. Kırgız Türk'lerinin var olma mücadelesini, birliğini ve bağımsızlığını,çocuklarımıza hem bizi biz yapan değerleri, köklerimizi anlatmak hem de onlara gerçek bir kahramanlık için, Türk mitolojisi ve edebiyatı açısından oldukça kıymetli olan Manas Destanı'nı tavsiye ederim...
2026 25. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 01:21
Kırgız halkının yüreğinde yaşayan büyük kahraman Manas, yalnızca bir savaşçı değil; adaletin, cesaretin ve birliğin simgesidir. Onun önderliğinde dağları, bozkırları ve yürekleri birleştiren Kırgızlar; özgürlük, vatan sevgisi ve kardeşlik uğruna destansı bir mücadele verirler. Manas Destanı; Hasan Erimez kaleminden, Selçuk Ören tarafından resimlenen, Ötüken Yayınlarından basımı yapılan, 78 sayfadan ibaret çocuk kitabı. Manas Destanı bildiğimiz gibi Kırgız Destanı. Kalmuk Hanı Alevke ile Çin İmparatoru Esen Han, M Kalmukların ve Çinlilerin ülkesinde meydana gelen felaketlerin sebebini öğrenmek için kahinlere başvururlar. Kahinler, Kırgızların içinde Manas adında bir çocuğun doğduğunu ve olağanüstü özellikler taşıdığını, felaketlerin sebebinin Manas olduğunu söylerler. Manas yaşarsa, ülkelerinden olacağı korkusu ile Kalmuklar ve Çinliler, Manas' ın bulunup öldürülmesini isterler. Kırgız obalarına tek tek baskın yaparak Manas'ı aramaya başlarlar. Yakup Han' ın obasına geldiklerinde, Manas adında bir çocuk doğup doğmadığını sorarlar. Manas' a Kaplan Manas adını veren Yakup Han' ı ele vermemek için çocuğun adının Kaplan olduğunu söylerler. Yıllar sonra korktukları başlarına gelir. Manas gerçek kimliğini söyler ve Kalmukların ve Çinlilerin açık hedefi olur. Yayınevine ve yazarımızıa, destanlarımızı çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik hazırlayıp, tarihimizi hatırlattıkları için çok teşekkür ederiz.
2026 28. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 00:00
Küçüklüğümden beri destanlar hep çok hoşuma gitmiştir belki de o yüzden hala fantastik kitaplar delisiyim bilemiyorum. Bu kitap aslında bir çocuk kitabı ve ben de okuduğum diğer kitaplar yanında hem dinlenme kitabı olsun diye aldım hem de Manas Destanı'nı özet şekilde de olsa öğrenmek istedim. Okuması çok rahat ve keyifliydi. Ayrıca kitabın içinde bol bol çizimler de vardı ve onlar da kaliteli çizimlerdi zaten Selçuk Ören için söylenecek söz yok. Çocuklarında bence okurken çok keyif alabileceği bir kitap olmuş. O yüzden ister çocuğunuza ister kendinize alın ama bence her yaştan insanın sevip okuyabileceği türde bir yazım olmuş.
2026 60. kitabı
MANAS DESTANI . " Halkını seven yiğit ölmez, yiğit yetiştiren halk ölmez. Analar yiğit doğursun. Babalar yiğit yetiştirsin. Yiğitler halkı ve yurdu için çalışsın. Halkı için çalışan her yiğit bir Manas'tır. Manas gibi yiğitler var oldukça töremiz de dinimiz de kıyamete kadar yaşayacaktır. " . Çok eski çağlarda mutluluk ve barış içinde yaşayan bir Türk boyu, düşmanların yurtlarına saldırması sonucu yerle yeksen olmuşlar. O gün ava giden kırk kız, döndüklerinde bütün sevdiklerini kaybetmenin hüznüyle belli bir zaman sonra kırk erkek doğurmuşlar. Güçlenip kuvvetlenen bu yiğitler, düşmanlardan intikamlarını alıp güzel yurtlarına tekrar yerleşmişler. Ve güçlü bir boy haline gelen, kırk kızdan türeyen Asya'nın göbeğindeki bu boya "Kırgız" , yurtlarına da " Kırgız Yurdu" denmiş. Kuzeydeki Kalmuklar ve doğuda Çinliler, putperest olmalarından dolayı, Asya'da hızla İslamiyeti yayan Kırgızlara karşı rahatsızlarmış. Kalmuk Hanı Alevke ve Çin İmparatoru Esen Han, birlik olup Kırgızların birliğini paramparça ederek, onları esareti altına almışlar. Artık Kırgızlar güçsüz ve putperestlerin hükmündeymişler. Kırgızların bilgesi Akbata, gördüğü rüya ile içlerinden bir yiğit çıkacağını ve yurtlarını düşman elinden alacağını müjdelemiş. Beyaz atına binerek bu yiğiti bulmak üzere yollara düşmüş. Obalarını ararken Yakup Han'ın Türklerin kutsal dağı Altay'daki duası ile yiğitini bulduğunu anlamış. Üstelik daha anasının karnında bir kaplan yüreği yiyerek savaşçılığını da göstermiş. Fakat doğduğu gün Çin ve Kalmuk halkının yaşadıkları onu ele verince ölümle burun buruna gelmiş minik bebek... Doğumuyla başlayan savaş, nasıl sonuçlandı? Tarih neler yazdı? Destan nasıl yazıldı? hepsi ve daha fazlası @hasanerimez kalemiyle #manasdestanı nda.

Hasan ErimezYazar · 13 kitap
Hasan Erimez; 1989 yılında Adana’da doğdu. Lise eğitimini Çobanoğlu Ticaret Lisesi’nde tamamladı. Yazar, Anadolu Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki eğitimine devam etmektedir. Edebî faaliyetlerine Ulukayın dergisinde neşredilen şiir ve makaleleri ile başlayan yazar, daha çok kadim Türk tarihini merkeze alan romanları üzerinde çalışmaktadır.