Marienbad Ağıdı

Sözcükler
9786054209521
Türler:
Sıralamalar

Aşk ağıt yaktırır işte böyle en büyük şaire
·48 syf.·
2024 7. kitabı
Goethe'nin ömrünün son deminde tutulduğu imkansız aşkın günümüze kadar ulaşan izleri.Aşk yakar insanı ama ateş nerededir diye sorsan kimse gösteremez de göremez de. Göremediğimiz bir ateş yakar mı hiç demeyin, yaşayanlar bilir elbette Goethe gibi. Yaş farkı sadece bugün değil geçmişte de çok önemli bir sorunmuş bunu da anlamış olduk böylece. Goethe'nin yüreğinden kaynayan sevgi sözleri dağların kalbinden akan lavlar gibi günümüze kadar ulaşmış ve yüreğimize dokunmaya devam ediyor. Kalpten gelen her şey kalplere dokunur tıpkı bu kitaptaki gibi. Aşkın gözyaşları dinmedi, dinmeyecek, dünya durduğu sürece devam edecek.
Şiir
2026 69. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2026 00:00
İnanılmaz, harika, olağanüstü… Olgunluk dönemi eserlerini çok seviyorum. Bu başka bir olay. Karlsbad’a ve aşka vedanın böyle coşkulu bir ağıt haline dönüşmesi… Yüksek bir tutkunun ürünü diyor Goethe, ruh hallerimingüncesi diye söylüyor şiiri için. Çok çok etkileneceksiniz.
2024 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2024 04:17
johann wolfgang goethe'nin bir ayağı çukurda diye bakıldığı dönemlerde, on dokuz yaşındaki ulrike von levetzow'a olan aşkını anlatan şiir. stefan zweig insanlık tarihinde yıldızın parladığı anlar isimli on iki farklı olayı anlattığı kitabında yer vermiştir goethe'nin marienbad ağıdı'nı yazmasına sebep olan bu aşka. uğruna koca bir şiirin, ağıdın yazılmasının değeri kadar hikayenin ilginçliğinden de anlatmaya değer görmüştür sanırım bunu.
Puan vermedi
Goethe 74 yaşındayken, 19’unda bir genç kızı -Ulrike’yi- sevmiş. fakat çevresinden alacağı tepkiden çekinerek evlenememişler. bu şiiri de o dönemlerde yazmış. “ gerçi insan acısında susar ama, bir tanrı bana söyleme gücü verdi. “ şair şiirinin başında, kırk yıl önce Tasso’nun ağzından yazdığı, şimdiki ruh halini şaşırtıcı bir biçimde ifade eden yukarıdaki dizeleri koyar.
2021 1. kitabı
Yürek parçalayan aşkın ağıdı.. Sözcükler yayınevinin 2018 basımı olan bu kitap, önsözü ile vuracak sizi.. Stefan Zweig’ın önsözünü okurken Goethe için bu ağıdın neden önemli olduğunu bir kez daha göreceksiniz.. Ve eklemeliyim ki açık açık yazdığı ilk eseri olmasını da diğer eserlerini okuduğunuzda daha çok anlıyorsunuz
Marienbad AğıdıJohann Wolfgang Von Goethe · İmge Kitabevi · 2001109 okunma
·58 syf.·
2020 13. kitabı
Goethe'nin genç bir kıza duyduğu aşkı ve buna karşılık bulamayışının yarattığı bir ruh halinde kaleme aldığı şiirlerdir. Yayınlanmasını elbette istememiş ancak arkadaşı aracılığıyla Goethe'nin aşka sevgiye dair şiirlerini okuma fırsatı bulmuş oluyoruz.
Marienbad AğıdıJohann Wolfgang Von Goethe · İmge Kitabevi · 2001109 okunma

Johann Wolfgang Von GoetheYazar · 51 kitap
Johann Wolfgang von Goethe (28 Ağustos 1749, Frankfurt - 22 Mart 1832, Weimar), Alman edebiyatçı. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur. Goethe, şiir, drama, hikâye (düzyazı ve dörtlük şeklinde), otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. Fırtına ve Coşku (Sturm und Drang) döneminin en önemli öncüsü ve temsilcisi olmuştur. 1774 yılında Genç Werther'in Acıları adlı eseri ile bütün Avrupa'da ün yapmıştır. Daha sonra, 1790 yılından itibaren, Friedrich Schiller ile birlikte ortak ve dönüşümlü bir şekilde, içeriksel ve biçimsel olarak, Antik kültür anlayışı üzerinde yoğunlaşarak, Weimar Klasik'in en önemli temsilcisi olmuştur. Goethe, aynı zamanda, yurtdışında da Alman Edebiyatı'nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir. Değeri, ölümünden sonra azalmaya başladığı sıralarda, Goethe, 1871 yılından itibaren, Alman ulusal kimliğiyle, Alman Kraliyet'inde taçlandırılmıştır. Sadece eserlerine yönelik değil, aynı zamanda örnek alınacak yaşantısına yönelik de bir hayranlık oluşmuştur. Goethe, bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Johann_Wol...