Mecmû'u'l Fetava - 1. Cilt Gönderileri

Mecmû'u'l Fetava - 1. Cilt kitaplarını, Mecmû'u'l Fetava - 1. Cilt sözleri ve alıntılarını, Mecmû'u'l Fetava - 1. Cilt yazarlarını, Mecmû'u'l Fetava - 1. Cilt yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bırakınız şeyhleri, salihleri !
Allah'tan başkasına yemin ve rağbet etme, korkma, sakınma ve benzeri şeylerde bulunmanın hükmünde bütün yaradılmışlar aynıdır, hiçbir mahlûka yemin etmek olmaz. O'ndan sakınılmaz, tevekkül edilmez. Bu yaratık, mahlûkatın en efdali olsa da böyledir. Bırakınız şeyhleri ve salihleri, buna hiçbir peygamber ve melek bile müstehak değildir.
Emir ve yetkinin tümü Allah'ındır; şefaatçiye şefaat izni lütfedecek olan O'dur. Şefaatçi, ancak Allah'ın izin vereceği kimselere şefaat edecek; sonra da şefaatçi için bir sınır tayin edecek; o da oradakileri Cennete girdirecek. Bütün her şey, O'nun (c.c.) dilemesi, kudreti ve ihtiyariyledir. Bu saygın ve en üstün şefaatçi ise, Allah'a olan mükemmel kulluğu, itaati, yönelişi ve Rabbinin razı olduğu şeylere uyması sebebiyle Allah tarafından başkalarına tercih edilen ve seçilen kişi (Muhammed s.a.v)'dir.
Reklam
Hz. Musa'nın çağdaşı olan Hızır izah ettiğimiz gibi vefat etmiştir. Birçok kimseye gelip görünen Hızır, ancak ve ancak ya insan suretine girmiş bir cinnî ya da yalancı bir insandır; "Ben Hızır'ım" dediğine göre bir melek olması da caiz değildir. Çünkü melekler yalan söylemezler. Yalanı sâdece insanlar ve cinler söyler.
Kabri başında, vefatından sonra Resûlüllah'a dua etmek, O'ndan bir takım ihtiyaçların karşılanmasını istemek ve şefaatini talep etmek ise seleften hiç kimsenin yapmadığı bir şeydir. Bilindiği üzere Hz. Peygamber'in kabri başında duaya durmak meşru olsaydı, elbette sahabe ve tâbiûn orada durup dua ederdi. Resûlüllah'ın zâtıyla tevessülde bulunmak bu şekilde meşru olmayınca, vefatından sonra O'ndan istemek ve O'na dua etmek nasıl meşru olabilir ?!
Katâde şöyle der: "Cenâb-ı Hak kullarına emrettiği şeyleri, onlara ihtiyacı olduğu için emretmemiş, onlara yasakladığı şeyleri de onlardan cimrilik yapmak için yasaklamamıştır. Aksine onların faydasına olan şeyleri emretmiş, onlara zarar verecek şeyleri de yasaklamıştır."
Peygamber (s.a.v) Efendimiz, namaz kılıp arkasından dua eden, ama Allah'a hamd ve Resulüne salât'ta bulunmayan bir şahsı görerek: "Adam amma da aceleci!" demiş, sonra onu çağırıp şöyle buyurmuştu: "Biriniz dua edeceği zaman Allah'a hamd ve sena ile başlasın, Resulüne salâvat getirsin ve bundan sonra artık dilediği duayı yapsın".
(Ebû Dâvud, Salât 358 (Vitr 23); Tirmizi, Deavât 65)Kitabı okudu
Reklam
174 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.