Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Mücadele Hatıralarım

Fazıl Doğan
Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda cepheden dönen genç doktorlar, ülkenin içinde bulunduğu durumu görerek İstanbul’dan Anadolu’ya geçmeye karar verirler. Köycülük hareketine destek olmak amacıyla Türk Ocakları çatısı altında bir araya gelen Dr. Fazıl Doğan, Dr. Reşit Galip, Dr. Hasan Ferit Cansever ve Dr. Mustafa Alp İzmir üzerinden Kütahya’nın Tavşanlı ve Emet ilçelerine giderler. Fazıl Doğan, Emetlilerin desteğiyle hem doktorluk mesleğini icra eder hem de Emet Müdafaa-i Vatan Cemiyeti’ni kurarak milli mücadele içerisinde yer alır. Kuva-yi Milliye’ye bağlı Emet Milli Müfrezesi’nin kumandanlığını yapar. İzmir’in ve Batı Anadolu’nun pek çok şehrinin Yunanlılar tarafından işgal edildiği haberleri gelmektedir. Fazıl Doğan ve müfrezesi, Çerkes Ethem’in kumandası altında işgallere karşı pek çok yerde görev alır. Aynı zamanda, 24 Haziran 1920’de Çerkes Ethem’in Ankara hükümetine karşı tutumunu ilk elden öğrenip Batı Cephesi Kumandalığı’na bildiren de Fazıl Doğan’dır. 20 Ekim 1920’de 200 kişilik piyade taburu, bini aşkın atlı tabur ve atlı makineli tüfek bölüğü ile Yunanlıları Gediz-Simav bölgesinde püskürtür. 1922 yılına kadar Batı Cephesi’nde mücadeleye devam eder. Fazıl Doğan, yıllar sonra Celâl Bayar’ın isteği üzerine Emet’te yaşadıklarını eski yazı ile kaleme alır. Kitabın sonunda tıpkıbasımına da yer verdiğimiz Fazıl Bey’in milli mücadele anıları yakın tarihimize ışık tutacaktır.
Yazar:
Fazıl Doğan
Fazıl Doğan
Editör:
Pınar Güven
Pınar Güven
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Şubat 2020Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786257999496Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
·
Puan vermedi
·
30 saatte okudu
Türkiye İş Bankası Kültür yayınları Fazıl Doğan'ın anıları yayınlanırken yine günümüzde sık kullanılmayan bazı kelimelerin yanına köşeli parantez içinde karşılıklarını yazarak yayınlamış. Bu okuyucunun kitaptan kopmamasını sağlıyor. Okuyucunun, okumasını ağırlaştırmıyor. Kitabın sonunda Fazıl Doğan'ın özgün elyazmasıda paylaşılmış.
Milli Mücadele Hatıralarım
Milli Mücadele HatıralarımFazıl Doğan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020127 okunma
Reklam
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Günce
Tekrar ve tekrar defalarca okunulması ve iyice özümsenmesi gereken bir kitap, Milli bilincimizi kaybetmeye en yüz tuttuğumuz şu günlerde Hekim Fazıl Doğan ve İstiklal arkadaşlarının Mücadelesi zorluklar karşısında yılmayışları içimizdeki umutsuzluk durumlarını söküp atmalı kim olduğumuzu bize hatırlatmalı yaşanmışlıklardan ders çıkartıp önlemimizi zaman çok geç olmadan almalıyız. Bu tür kitaplar Milli Hazinelerimiz haline getirilmeli içi sanayi endüstrisi ile doldurulmuş bütün hayatını çarptırarak Sultanların saraydan çıkmamış gibi yansıtan fabrikatörlerin eserlerini kökünden söküp kazımalıyız onların yerine bu denli okuyunca gözyaşlarımıza hakim olamamızı sağlayan, bizi o karanlık günlerdeki iç ve dış düşmanlara karşı haklı bir kin ve nefretle dolduran eserlerin yaygınlaşmasına ihtiyacımız var. Fazıl Doğan ve arkadaşları Milli Mücadele içerisinde en az Mustafa Kemal Paşa kadar önemli bir yer almaktadır Kütahya'da kısa zaman içerisinde kurmuş olduğu birlik ve dirlik takdire şayan. Gerekirse tarih derslerinde bu kitaplar okutulmalı, müzeler açılmalı, filmler diziler çekilmeli içerisine düştüğümüz bu milli şuursuzluktan çıkmalıyız
Milli Mücadele Hatıralarım
Milli Mücadele HatıralarımFazıl Doğan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020127 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
Dr Fazıl Doğan Milli Mücadele Anıları
Her tıpçının okuması gereken bir kitap. Kitabın neredeyse yarısı fotoğraf ve orijinal defter yazılarından oluşuyor. O nedenle aslında kitap 51 sayfa. Dr Fazıl Doğan’ın oğlunun yazdığı giriş kısmı bence hiç başarılı değil. O bölümü okuduktan sonra kitabı okumaya devam edip etmeme konusunda ikilem yaşadım. Öte yandan bir hatıra kitabı olması nedeniyle bazı yerlerin anlaşılması hala güç. En güçlü tarafı, o dönemi çok güzel aktarması ve anlatması. Elbette kişisel tutum ve önyargılar her hatıra kitabına sirayet edecektir. Bu kitap da o tür önyargılardan uzak değil. Eserin kitap olarak eleştirisi elbette yapılabilir ancak Kurtuluş Savaşı dönemini anlatması ve o zorlu günleri bizzat birinci ağızdan anlatması nedeniyle, şüphesiz ki eşsiz yapıtlardan biri.
Milli Mücadele Hatıralarım
Milli Mücadele HatıralarımFazıl Doğan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020127 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Milli Mücadele Hatıralarım
Kitabın konusu milli mücadele zamanında İzmir'in işgalinden dolayı Anadoluya geçen 3 doktor arkadaşın Kütahya ilinin farklı ilçelerine geçip o bölgelerde hem doktorluk hem de vatan savunmasını nasıl yaptıklarını anlatıyor. Kitap aynı zamanda 1920'li yıllarındaki Anadolu insanının günlük yaşantısını ve sosyolojisi hakkında bizlere bilgi vermektedir. Yemek kültürü, eğlence kültürü, birlik ve beraberlik, o dönemde yapılan bazı ihanetler, Çerkes Ethem ve kardeşlerinin isyanları ve ana karakterimiz olan Dr. Fazıl bey'in yaşadıkları ve Garp Cephesi Komutanı İsmet paşa ile tanışma ve tekrarlarını da bu kitapta görmekteyiz. Ve en önemlisi ise Dr. Fazıl Doğan'ın Kütahya ilinin Emet ilçesinde yaşayan yerli halk ile düşmana karşı nasıl birlik ve beraberlik içerisinde topyekûn savaştığını ve ana vatanı nasıl savunduklarını anlatmaktadır.
Milli Mücadele Hatıralarım
Milli Mücadele Hatıralarım
Fazıl Doğan
Fazıl Doğan
Milli Mücadele Hatıralarım
Milli Mücadele HatıralarımFazıl Doğan · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020127 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.