Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültüralizmlerin Eleştirisi

Modernite, Demokrasi ve Din

Samir Amin

Modernite, Demokrasi ve Din Hakkında

Modernite, Demokrasi ve Din konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7.6/10
9 Kişi
29
Okunma
9
Beğeni
1.121
Görüntülenme

Hakkında

Bağımlılık Okulu'nun kurucularından ünlü sosyal bilimci Samir Amin, modernitenin krizini, postmodernizmin "kültürel özgünlükler" söylemini ve Avrupa-merkezci bakış açısının kısıtlarını, din ve demokrasi kavramları ekseninde sorguluyor. "Kültüralizmlerin Eleştirisi" alt başlığını taşıyan Modernite, Demokrasi ve Din, bir yandan politik İslama, Arap dünyasına ve Ortadoğu'daki sosyal hareketlere, diğer yandan Hardt ve Negri'nin İmparatorluk ve Çokluk kitaplarının eleştirisine ve küreselleşmiş kapitalizme karşı Bamako Çağrısı'nın somut önerilerine uzanıyor. Fikret Başkaya, Uğur Günsür ve Güven Öztürk'ün ortak çevirisiyle Türkçeye kazandırılan bu özgün çalışma, özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyanın çelişkilerle yüklü doğasını çözümleyebilmemiz için bize önemli veriler sunuyor. Dinsel akımlarla modernleşme arasındaki çetre?lli ilişki, demokrasi için mücadelenin belirsizliği, politik İslamın emperyalist yayılmanın hizmetine girmesi, burjuva ideolojisinin evrenselci tutkularını terk edip kültüralizme geçmesi ve benzeri konularda zihnimizi açıyor. Dünyada, Ortadoğu'da ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri, güncel ve tarihsel planda daha berrak bir biçimde kavrayabilmek ve bu kavrayışı toplumsal, siyasal mücadelelere katabilmek için… (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Samir Amin
Samir Amin
Çevirmen:
Fikret Başkaya
Fikret Başkaya
Çevirmen:
Güven Öztürk
Güven Öztürk
Çevirmen:
Uğur Günsur
Uğur Günsur
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Mart 2016Yayınevi: Yordam KitapOrijinal Adı: Eurocentrism
ISBN: 9786051721125Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 18.4
Erkek% 81.6
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Samir Amin
Samir AminYazar · 19 kitap
Samir Amin (d. 3 Eylül 1931 – ö.12 Ağustos 2018), Mısırlı-Fransız Marksist eleştirmen ve ekonomist. Mısırlı bir baba ve Fransız bir annenin çocuğu olarak Kahire'de doğdu. Çocukluğunu Port Said'de geçirdi. Paris Üniversitesi’ni bitirdi. Poitiers. Paris ve Dakar üniversitelerinde ekonomi profesörü olarak çalıştı. 1960-63 arasında Mali hükumetine planlama danışmanlığı yaptı. Çalışmalarını Üçüncü Dünya ülkelerinin sorunları üzerinde yoğunlaştıran Amin, Senegal’in başkenti Dakar’da Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu’na bağlı Ekonomik Gelişme ve Planlama Enstitüsü’nün yöneticiliğinde bulundu. 1980’den sonra, gene Da­kar’da bulunan Afrika Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Konseyi’nde çalışmaya başladı. Mısırlı-Fransız Marksist ekonomist Samir Amin 12 Ağustos 2018'de Paris'te 86 yaşında öldü. Amin, “merkez” ve “çevre” gibi yeni kavramları kullanarak emperyalist bağımlılık altındaki az gelişmişlik sürecini incelemiştir. Amin’in “merkez-çevre” kuramına göre dünya ekonomisindeki ülkeler işlevsel bir bütün içinde hiyerarşik olarak sıralanırlar. Hiyerarşinin üst basamaklarındaki ülke sermayeleri, dünya ekonomisinin işleyişinden en yüksek payı alır, aynı zamanda da dünya ekonomisinin kendi gereksinimlerine göre ve hiyerarşiyi bozmadan işlemesini sağlamaya çalışırlar. Yüksek sermaye birikiminin oluştuğu ve ileri teknolojinin kullanıldığı bu ülkeler “merkez” olarak adlandırılır. Merkez ülkelerin tam karşısında, hiyerarşinin alt basamaklarındaki “çevre” ülkeler yer alır. Bu ülkelerde ücretler düşüktür ve dışarıdan getirilen (merkez ülkelerde geliştirilmiş) teknolojiler kullanılır. Sermaye birikimi ise büyük ölçüde uluslararası sermayeye bağımlıdır. Amin, gelişmekte olan ülkelerin bu hiyerarşik yapıyı kırmasının yolu olarak dünya pazarından kopma politikasını önermektedir. Amin, kendisi gibi az gelişmişlik süreçlerini inceleyen başka bazı iktisatçıların, özellikle A. Emmanuel’in geliştirdiği “eşitsiz değişim kuramı”na önemli eleştiriler getirmiştir. Ona göre, merkez ülkelerle çevre ülkelerde emek aynı miktarda değer yaratmamakta, ama merkezdeki emek çok daha üretken olmaktadır. Eşitsiz değişim kuramında bunun gözardı edildiğini ileri süren Amin ayrıca, bu kuramın “fiyatlar dünya düzeyinde oluşur” varsayımına da karşı çıkmaktadır. Amin’in önemli çalışmaları arasında L’Ac­cumulation à l’échelle mondiale(Dünya Ölçeğinde Birikim), Le développement iné­gal; Essai sur les formations sociales du capitalisme périphérique (Eşitsiz Gelişim; Çevre Kapitalizminin Toplumsal Formas­yonları Üzerine Deneme), L’Echange iné­gal et la loi de la valeur (1973; Eşitsiz Değişim ve Değer Yasası), L’Impérialisme et le développement inégal (1976; Emperya­lizm ve Eşitsiz Gelişme, 1990) sayılabilir.