Mucize Çocuk

Orijinal Ülke:
Güney Kore

2022 12. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2022 21:40
"1984, Güney Kore’nin çalkantılı zamanları. On beş yaşındaki Gim Conghun, hastane odasında gözlerini açtığında başkalarının düşüncelerini okuyabildiğini fark eder. Trafik kazası geçirmiş, babasını kaybetmiştir. Hayatta kaldığı için, ülkede büyük üne kavuşur. O artık Mucize Çocuk’tur; gazetelere, televizyon programlarına çıkar, yeteneği devletin de dikkatini çeker. Oysa onun tek istediği hiç görmediği annesini bulmaktır." . . Yukardaki kısım kitabın arka kapak yazısı. Okuduğumda çok ilgimi çekmişti konusu ve kitap hakkındaki yorumlara bakmadan satın aldım kitabı. Evet zihin okuyan bir çocuk ama aşık olduğu anda bu özelliğini kaybedeceği söyleniyor. Çocuk ne zihin okuduğuna mutlu ne de bu özelliğini kaybetmesine. Üstelik aşık da değil tam manasıyla. Aşık olduğunu sandığı kız aslında önceden erkekmiş ve şu an kız gibi yaşamak istiyormuş.(!) Bu ve bunun gibi anlam veremediğim bir sürü konu vardı kitapta. Annesini arıyor ve annesini aradığı zamanlarda annesinin bir vatan haini olabileceğini öğreniyor. Geçirdikleri kazadan sonra ölen babasının kendine ve tüm gazetelere, televizyonlara kahraman olarak lanse edilmesini de anlamıyor. Çok karışık bir yorum oldu farkındayım ama anlayın işte ne kadar kafam karıştı okurken Kitaptan en çok uzaklaştığım nokta mucize çocuğun iç seslerinin de normal konuşmasının içinde geçnesi. Yahu içinden mi dışından mı söylüyor söyledillerini anlayamadım bir türlü. Mesela mesele sadece zihin okuma olsa yine derli toplu bir kurgu çıkabikirdi ortaya ama yarısından sonra büyük ihtimal Kore'nin o dönemlerini yansıtan konuşmalar geçiyor ve ben çok fransız kaldım o bölümlerde. Sonrasında annesini bulmak için uğraştığı bölümler de çok dağınıktı. En beğendiğim bölüm ise çocuğun zihin okuyabildiğini öğrenen devlet yetkililerinin bu yetekten yararlanmak
2021 2. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 21:35
Son zamanlarda en hızlı şekilde okuyup bitirdiğim kitaptır. Çok sürükleyici ve merak uyandırıcı olduğu için değil ama grup okuması yaptığımız için yetişme telaşıyla sayfa sayılarıma sadık kalarak ulaştım başarıya :) Adı gibi mucizeler beklememek lazım kitaptan, hatta kopup zaman zaman zor bağlandığınız kavram karmaşası yaşadığınız yerler olabilir. Alt metin aramak yanlışına düşülmemesi lazım. Bölümleri okudukça konu anlaşılıyor. Hikayeye gelince, 1984 yılında Güney Kore'de babasıyla geçirdiği kazadan sonra hastande gözlerini açan Gin Conghun mucizevi bir gücünün olduğunu keşfeder. Bu güç başkalarının düşüncelerini okuyabilmesini ve kendi hislerini başkalarına aktarabilmesini sağlar. Kazadan sonraki bir kaç yılı anlatılıyor kitapta. Umarım okuyucaklar benden daha fazla keyif alır.
Roman
2022 84. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2022 08:26
15 yaşındaki Gim Conghun'un gelmiş geçmiş 106 milyar küsur insan içindeki yalnızlık hikâyesi bu. Çünkü babasını bir kazada kaybeder. Annesini ise hiç tanımamıştır. Kaza sonrası insanların düşüncelerini okuyabildiği anlaşılınca gizli servis tarafından sorgulamada kullanılmak üzere tutulur. Burada özellikle Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki çekişme, çatışma, faşizm konusu vurgulanır. Iskencede konusturamadiklari insanların düşüncelerini okumaya zorlanır ancak bu durum Gim'e o kadar ağır gelir ki kaçar. Daha önce hastanede iken tanıştığı bir askerin yanına gider. O da onu once bir köye daha sonra bir yayınevi sahibine gönderir. Ancak yayınevi de bir süre sonra faşist iktidar tarafından kapatılır. Gim'in tek derdi annesini bulmaktır. Yayınevi sahibi Cecin Amca bu konuda yardımcı olur. Bu arada karakterler sürekli değişim içindedir, kitabın tadı kaçmasın diye yazmıyorum. Pek cok alt metin var kitapta okunması gereken. Ancak ilk başta kitaba girmekte zorlandım. Yazarın anlatımı mi çeviri mi yoksa benim aynı anda iki kitap okumam mi bilemiyorum,yarısından sonra kitap sarmaya başladı. Gim'in okuduğu düşüncelerin olduğu satırları italik harflerle bassalarmış daha iyi olurmuş. Biraz büyük punta kullanılmış ama bizim gibi görme problemi yaşayan kisiler için pek bir şey degismiyor. O kısımlar zorladı. Gim'in cümlesi mi karşısında düşüncesini okuduğunu kişinin mi olduğunu anlamak için tekrar dönüp okudum. Tüm bunlara rağmen hüzünlü, duygusal, güzel bir romandı. Kore edebiyatından okudugum ikinci kitap oldu. Devamı gelir umarım.
2021 26. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2021 11:08
Ne okudum ciddi anlamda anlamadım. cinsiyet karmaşasından tutun tarihleri bile düşünmekten konuya hakim olamadım. Çevirisi çok daha özenli olunabilirdi.
2026 15. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 22:15
Bu kitabı okurken en çok hissettiğim şey “yalnızlık” oldu. Çocuk, bir bireyin geçmişiyle, kimliğiyle ve aidiyet duygusuyla verdiği sessiz ama derin bir mücadeleyi anlatıyor. Hikâye ilerledikçe karakterin iç dünyasına daha çok yaklaşıyoruz. Kim olduğunu, nereden geldiğini ve aslında nereye ait olduğunu sorgulayan bir ruh hali… Bu sorgulamalar o kadar gerçekçi ki, yer yer insan kendi hayatına da dönüp bakıyor. Kitap çok hareketli ya da sürükleyici bir olay örgüsüne sahip değil ama duygusal derinliği oldukça yoğun. Anlatım sakin ama etkileyici. Özellikle geçmişle yüzleşme ve kimlik arayışı teması beni düşündüren tarafı oldu. Benim için bu kitap, insanın kendini anlamaya çalışmasının ne kadar zor ve yorucu bir süreç olduğunu hatırlatan bir okuma oldu. Herkesin kendinden bir parça bulabileceği, ama biraz sabır isteyen bir eser.
2022 14. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 15:08
Yayınlandığı gibi aldığım ve 2 senenin sonunda kitaplığımdan beni çağıran Mucize Çocuk. Korenin tarihinin arka planda olduğu ancak bir çocuğun hayatına nasıl etki edebileceğini gösteren bir romandı. Bir kazadan sonra başkalarının düşüncelerini okuyabilen, söyledikleri ile düşündükleri tutmayan insanları görüp yine yalnızlığı içinde anne ve babasını özleyen bir çocuğun hayatına tanıklık. Okuması keyifli olduğu kadar da üzücü. Fakat son günlerde Yaren leyleğin gelişi gibi sevinçli haberler alınca daha da ilgilendiğim kuş takibi konusunun geçmesi çok mutlu bir şekilde kitabı sonlandırmamı sağladı~ Kitap hakkındaki yazımı @dogu_asya_literaturu gundenblog.com'da okuyabilirsiniz~
Puan vermedi
Başta konusu için çok heyecanlanmıştım ama okudukça uzaklaştım maalesef. Çok güzel olabilecek bir kurgu heba edilmiş bence. Bölümler birbirinden çok kopuk, ne okudum ne oldu anlamadım. Kore edebiyatı severim aslında ama çeviride mi problem vardı yazarın kendi mi böyle yazdı bilemedim. Hayal kırıklığı oldu maalesef :(

Kim Yeon-SuYazar · 1 kitap
Kim Yeonsu, 1970 yılında Kyeongsangbuk-do, Kimcheon'da doğdu. Kore'deki Sungkyunkwan Üniversitesi'nden İngiliz Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kim, gündüzleri ofis çalışanı, geceleri tercüman olarak çalıştı ve kalan zamanını roman yazarak geçirdi. 1997'de bir kadın dergisinde muhabir olarak çalışan Kim, bu deneyiminin günlük hayatın zor olduğu görüşünü benimsemesinde de önemli bir rol oynadığını belirtti. Kim, 1993 yılında Jakka Segye (Writer's World) dergisinde yayımlanan bir şiirle çıkış yaptı ve ertesi yıl While Pointing to the Mask (Gamyeon-eul Gariki-myeo Geotgi) adlı romanını yayımladı. 2000 yılından bu yana en çok beğenilen Koreli yazarlardan biri ve aynı zamanda Kore'de en çok satan yazarlardan biri. Örneğin, 2009 yılında yayımlanan "World’s End Girlfriend" adlı eseri, yayımlanmasının üzerinden üç aydan kısa bir süre içinde 40.000 kopya sattı. Kim'in edebi dünyası, beşeri bilimler üzerine yaptığı çalışmalarla şekillenmiştir ve özellikle ilk kısa öykü koleksiyonu olan Twenty Years Old'da etkisi açıkça görülen Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'ten büyük ölçüde etkilenmiştir. Kim, edebiyat dünyasının büyük isimlerinin gölgesinde kalmakla yetinmedi. Üçüncü romanı "Goodbye, Yi Sang" hümanist hayal gücünün zirvesinde bir başyapıta layık bir eleştirel karşılamayla karşılandı. Elbette, Borges'in etkisi hâlâ aşikâr, ancak yalnızca arka planda: roman, bir bütün olarak, yazarın 1930'ların Kore edebiyat tarihinin en egzotik ve karmaşık öykülerinden bazılarını yazan Koreli varoluşçu yazarı Yi Sang'a dair titiz ve derinlemesine çalışmasından besleniyor. Goodbye, Yi Sang, Kim'e göre birbirini dışlamayan edebiyatın tanımının yanı sıra hakikat ve varoluş sorularıyla da ilgileniyor. Yazar, "Yazma nedenim," demişti, "hakikatin gerçekten de yazma eyleminde var olup olmadığını bulmak. " İlk kez dizi halinde yayımlanan "When I Was Still A Child", Kim'in çocukluğu ve ergenliğine dayanan bir öykü koleksiyonudur. Oldukça kolay yazılmış olmasına ve "Goodbye, Yi Sang"a göre çok daha hafif bir üslup kullanmasına rağmen, bu koleksiyondaki öyküler, Kim'in her zaman ilgi odağı olan gerçeğin doğasını keşfetmek için yeni bir alan sunar. Genç bir yazar olan Kim'in eserleri henüz yeni çevriliyor. Bugüne kadar yalnızca bir kısa deneme (New York Bakery) ve aşağıda referans verilen birkaç kısa öykü İngilizceye çevrildi. Bunun yerine, daha fazla eseri Japonca, Fransızca ve Rusçaya çevrildi. World's End Girlfriend, Wonder Boy, The Country of the Blind ve diğer kısa öyküler Japonca olarak yayımlandı. So You Love Me, Seonnyeong (Sarang-irani, Seonnyeong-a), If the Waves Belong to the Sea ve I am a Ghost Writer Fransızcaya çevrildi. World's End Girlfriend ve Wonder Boy da Rusça, I am a Ghost Writer Almanca ve World's End Girlfriend Çince olarak yayımlandı.