İlim Tarihinde Bir Kimliğin İzleri

İnsan Yayınları

Muhaddis
2024 61. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2024 00:44
Henüz kitabın 14. sayfasının yarısındayım ve neden bilmiyorum gözyaşlarımı tutamadım. Belki içimde ki bi arayış yüzünden almam gereken mesajı bu kitapta Ebu Hureyre(r.a)'dan bahsedilirken buluverdim. Birden sahi neydi Rasul Muhammed (s.a.v)' i sevmek, onun sözünü öğrenmek için dünyadan vazgeçmek, kilometrelerce yorulmadan bıkmadan yürümek, rıhleler yapmak ne içindi? diye sordum. Ben henüz 14.sayfanın yarısındayken sordum bu soruları dostlar. Muhaddis bizleri iç yolculuğuna çıkaracak ara da düşündürecek arada sorulara cevap bulacağımız, ara da Sezai hocayla beraber düşüneceğimiz bir eser olacak sanırım. Şimdiden iyi ki almışım, iyi ki okumaya başlamışım dediğim bir eser oldu. Rabbim Sezai Engin Hocamızın ilmini artırsın,bizlere daha güzel eserler ile ilminin zekatını sunmasını nasip etsin. Amin zeyneب... Muhaddis Sezai Engin
2025 30. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2025 00:03
Yazar, kitapta muhaddis kimliği üzerinden hadis ilmini anlatmaya çalışmış. Klasik anlatım tarzından farklı. Her bölüm başında konuyla alakalı bir alıntı ve alanın önemli muhaddisleri var. Bazen bu ilme nasıl başladığından bazen eserlerini hangi sebeplerden yazdığından bahsetmiş. Ben konu başlık seçimlerini ve bu alıntıları çok sevdim. Kitabı okuduğunuzda hadisi usulünü öğrenemezsiniz çünkü bir usul kitabı değil. Ama hadis ilmi nasıl oluştu, usul nasıl ortaya çıktı, kim bu konularla uğraştı, sıkıntı çekti ve daha fazlasını keyifle okuyarak öğrenebilirsiniz. Ben çok severek okudum. Tavsiye ederim.
MuhaddisSezai Engin · İnsan Yayınları · 202448 okunma
Hadis ilminin tarihini anlatan kitap.
2024 13. kitabı
Gerçekten hadis ilminin tarihini inceleyen, kısa olmasına rağmen bir çok dönemi, yani sahabe, teşvik, tasnif, cerh ve tadil gibi bir çok olayı ve dönemi kapsıyor. Gerçekten çok beğenerek okudum ve kitabı “bir iç ses” olarak yazılması da ayrı güzeldi: Sezai Engin hocanın kendine sorduğu bazı soruları bilmekte kıymetli idi. Bunun yanında dönemler için aşağı yukarı tarih belirten yerlerin daha çok olması lazımdı, ama bu da sonunda alimlerin listelendiği bir tabloda toplanıyor ve yardımcı oluyor. Tavsiye ederim.
Din
2026 53. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2026 01:27
Öğrenci bazlı bir çalışma yazıldığı için kitabı incelemek benim adıma mutluluk verici... İlimleri biyografi okuyarak öğrenmek gerçekten kalıcı ve ilimleri aslında insanlar olmasa anlayamayacağımızı gösterdiğini düşünüyorum biyografi eserlerinin.Bu tarz bir kitap yazıldığı ve yazılması gerektiği anlaşıldığı için mutluyum.Bu Çağ bilgiye zor ulaştığımız bir dönem değil aksine akıllanmadığımız bir Çağ... Bu tarz eserler hadis ilmi temeli olanlar için okuması çok keyifli bir kitap ya da bu alana ilmi duyanlar buralardan kimler gelip geçmiş bakabilirler.Kitabı okuyup etkilenmemek çok zor... Hadisçilerden öğrenmemiz gereken baya bir ders var. Ders başlasın bakalım bu rihlede hangi rivayeti arayıp bulacağız?
2025 12. kitabı
Yazar, eseri boyunca hadis ilmine sadece teorik bir bakış sunmakla kalmamış, bu alanla ilgilenen muhaddislerin hayatlarına da ışık tutmuş. Kitap klasik usul kitapları gibi kuru bir bilgi aktarımı yapmıyor; her bölümde hem anlamlı bir alıntı hem de o alanın öncülerinden bir muhaddisin hikayesiyle okuyucuyu içine çekiyor. Hadisle tanışma süreçlerinden, eserlerini hangi zorluklarla kaleme aldıklarına kadar birçok ayrıntı yer alıyor. Başlıklar çok yerinde seçilmiş, alıntılar da gerçekten etkileyici. Elbette bu kitap bir usul kitabı değil, dolayısıyla hadis usulünü sistematik şekilde öğretmeyi amaçlamıyor. Ancak hadis ilminin tarihî arka planını, kimlerin bu işe gönül verdiğini ve bu uğurda neler yaşadıklarını anlamak için çok kıymetli. Ben büyük bir keyifle okudum, gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Alıntı

Sezai EnginYazar · 2 kitap
1982 Ordu doğumlu. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 2003 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede “Yaratılışla İlgili Hadislerin Değerlendirilmesi” konulu teziyle yüksek lisansını, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde “Anlam ve Yorum Açısından Hadislerdeki Nehiyler” adlı çalışmasıyla Hadis Anabilim Dalı’nda doktora programını tamamlamıştır. 2015 yılında Meridyen Derneği ve Sonpeygamber.info tarafından düzenlenen “Hadis ve Siret Ödülleri” makale dalında birincilik ödülüne layık görülmüştür. Halen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Çeşitli akademik ve kültürel dergilerde makaleleri bulunan Engin, evli ve bir çocuk babasıdır.