Ravi Hicri İkinci Yüzyılda Bir Muhaddisin İlim Serüveni

Ekim 2021
İlk Yayın Tarihi:
Eylül 2021
Ketebe yayınevi

Kitap daha çok okunsun diye amme hizmeti
·200 syf.·
2022 21. kitabı
Benim gibi peygamberin ölümünden birkaç nesil geçtikten sonra onun sözlerine mümkün olan en kısa yolla ulaşmak için yapılan çalışmaları, gösterilen insanüstü çabayı merak edenlere hitap edecek bir kitap. Bkz:Ali isnad Kitabın kapağında post-modern bir anlatı sunulduğu yazıyor. Ben böyle bir eserin diline daha tasavvufi bir renk yansıtılarak insanlar arasındaki hoş sohbetin de zaman zaman ortaya konulduğu bir anlatım görmeyi dilerdim. Peygamberin ölümünden iki asır bile geçmediği bir tarih hakkında yazılıyorsa böyle daha güzel olabilirdi ancak bu sefer de kitabın amacından uzaklaşılırdı galiba. Yani hadis tarihine dair içeriği sürükleyeci bir roman tarzında okurun aklında kalacak şekilde aktarmak. Bu sebeple yazara hak veriyorum fakat mantığımın ulaştığı sonuca gönlüm razı olmayınca ikisi arasında sıkışıp kalıyorum. Gül bahçesine kadar bizi götürmüşken uzaktan seyrettirmek yerine biraz koklatsaydı daha güzel olmaz mıydı peki? Bir de yazarın amacı göz önüne alınınca bana göre kitabın bir eksiği de okurken hadis usulu terimlerini akla getirip de parantez içinde veya dipnotta "işte buna da hadis alma yollarından biri olan münâvele denir" şeklinde eklemeler yapılmaması. Bence akademik bir amaçla yola çıktıktan sonra böyle bilgiler sunulmaması çalışmaya eksi puan olabilir. Kitabın sonunda hocanın öğrencilerine hitabından dönem içinde bu eserin onlara okutulduğu anlaşılıyor ve örnek olarak verilen final sınavı kağıdında "Rıhle nedir" gibi çok çok genel bir soru yer almış. Bence daha güzel olurdu dediğim gibi yapılsaydı. Sadece hadis alma yolları değil karıştırılan hadis usulu terimlerinden de akılda kalanlar olabilirdi. Ravilerin peygamberin hadislerine ulaşmak için aldığı zorlu yolları ve uzun mesafeleri hadis tarihinden duymuştum ama bu kitapla birlikte deve üzerinde ben
2024 154. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2024 11:17
İslamın erken döneminde yaşayan bir hadis râvisinin zorluklarla dolu seyahatlerini günümüz edebiyat dünyasının post-modern imkanlarıyla anlatan yazar, roman, anı, günlük gibi edebi türleri de kullanarak güzel bir çalışma ortaya çıkarmış... Eserde gerçek kişiler, gerçek mekan ve gerçek olaylar var ancak kahramana dair müphem bırakılan şeyler bir edebi eser olduğu gerçeğini de unutturmuyor. Hadislerin günümüze ulaşma serüvenindeki meşakketleri anlamamız açısından kıymetli bir eser ve çok akıcı üslûp ile insanı hiç sıkmıyor.
Râvi: Bir İlim Talebesinin Meşakkatli Yolculuğu
·200 syf.·
2022 1. kitabı
Râvi: Bir İlim Talebesinin Meşakkatli Yolculuğu Râvi : Hadis nakleden kimse M. Enes Topgül hocamızın Ketebe yayınevinden çıkan Râvi isimli eserini inceleyeceğiz inşallah. Öncelikle belirtmeleyim ki hikaye tarzında olan eserleri okumayı çok sevdiğimden dolayı bu kitabı da çok sevdim. Hicrî ikinci yy’da bir muhaddisin yolculuğu tuttuğu günlükler üzerinden anlatılıyor bu eserde. Râvimiz 163’de doğan, 243’ vefat eden bir kimsedir . Yolculuğu Semerkand, Buhara, Nişabur, Merv,Rey, Kum, Isfahan, Ahvaz, Basra, Mekke, Medine, Sana, Kufe , Bağdat güzergahında geçiyor. Yaklaşık 15 bin km yol yapıyor ve bunu şimdiki gibi araba, uçak vb seyahat araçlarıyla değil, deve sırtında, bazen ise yürüyerek yapıyor. Buradan anlıyoruz ki Hicri ikinci asırda bir ilim talibinin rıhlesi çok meşakkatli süreçlerden geçiyormuş. Eserde râvinin yolculuğunun yanı sıra ilim için gittiği bölgelerdeki siyasi, sosyal durumlara da değiniliyor. Söz gelimi o dönemde iktidarda olan Abbasilerin hadis ulemasına yaptıkları ‘mihne süreci’nden bahsedilerek dönem hakkında bilgi edinmemiz sağlanılıyor. Kitabın ana temalarından biri: İlim yolculuğu(rıhle) yapmanın meşakkatli bir iş olduğunu, çoğu rahatlıklardan feragât etmek gerektiğidir. Râvimiz ilim için başka bir beldeye gitmek isteğinde parası bittiği için kervanın ayak işlerini yapma zahmetine katlanıyor, yeri geliyor bir beldeye tek başına yolu bilmeden işaret taşlarını takip edererek ölüm pahasına rıhle yapıyor. Ölüm pahasına diyorum çünkü: O asırlarda yapılan yolculuklar bir çok tehlikeyi barındırıyor. Örneğin: Çölde yolunu kaybederek ölmek, denizde boğulmak, saldırıya uğramak. Bunca tehlikeyi Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerinin doğru anlaşılması ve aktarılması için göze alıyorlar. Bir hadis alabilmek için upuzun yolcuklar yapmayı, ailesinden uzak 3-4
Puan vermedi·200 syf.·
2024 6. kitabı
ilk başta kitabın akışını çözemesem de ortalarında biraz sonlarında ise tamamen anladım. başlarda sıkılmıştım ama 60 70inci sayfalara gelince merakla devam ettim. daha önce hadisin nasıl nakledildiği, tenkidi, ravi değerlendirmesi vs. ilgili ders aldığımdan kitap benim için çok anlaşılırdı. ama yine de bilmeyenler için birkaç terimin açıklaması yapılsa daha iyi olurdu. daha önce isimlerini işittiğim hocaların, ravilerin isimlerini görmek nedense çok mutlu etti beni. ben 3 yolcudan bahsediyor sandım. (kitabın sonundaki 2. 3. yolculuğu "yolcu" diye okumamdan kaynaklandı bu.) meğer bir yolcunun hayatının farklı safhalarından bahsediyormuş. özellikle Ahmed b. Hanbelin sert biri olduğunu, kolay kolay fikir değiştirmediğini bu kitap sayesinde anlamış oldum. son olarak yolcunun yumuşak huylu biri olarak seçilmesi ayrıyeten çok hoşuma gitti. yolcu benim mizacıma uyuyor gibiydi jsjd her neyse. sanki dizi izlemiş gibi kitabı bitirdim sahneleri gözümde canlandırdım. bir kitabın, bir yolculuğun sonuna geldiğim için içim buruk. bir rivayeti almak için ne çok zahmetlere katlanıldığını anlamak için güzel bir kitap. hadisler öyle dilinin ucuyla "inanmıyorum ya" denmeyecek kadar değerli ve üzerinde çok emek harcanmış metinler (sözler de diyebiliriz). kıymetini anlamak lazım
2023 41. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2023 22:20
Ravi ilginc bir eser olmuş. Özellikle yolculuğun Buhara'dan başlaması ayrı bir güzellik oldu benim için. O yıllarda bir ravi yasasaydi ne olurdu sorusuna bir cevap olarak yazılmış gibi bir eser. Kurguda yer yer boşluklar ve tekrarlar var. Mantık olarak, düşünce olarak güzel bir eser olmuş ancak daha nitelikli hale getirilebilirdi. Keyifli okumalar...
2025 26. kitabı
Baya uzun zamandır yarım bıraktığım bir kitaptı kendisi, bitirmeye azmettim. İlk okuduğum zamanlar çok sıkıcı bulmuş ve tam kavrayamamistim neler olduğunu ama şimdi iyi ki de bitirmişim diyorum. Çok güzel bir kitap. Şuan elimizde bulunan hadisi şeriflerin ne zorluklarla ne yolculuklarla bize kadar ulaştığını bizzat bir ravinin yolculuk notlarından okuyorsunuz. O kadar titiz davranılması, o dönemin getirileri vs hepsine şahitlik ediyorsunuz. Sizi adeta döneme götürüyor diyebilirim. Bu dinin bu aşamaya kolay gelmediğini ve bunu bilerek bizim daha çok çalışmamız gerektiğini anladım kitapta.
2023 10. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2023 14:44
Bir ilim yolcusunun Semerkant'tan başlayıp Buhara'ya, Merv'e, Basra'ya, Rey'e, Haremeyn'e ve daha nice merkeze uğrayarak kâh ferahlık kâh meşakkat içerisinde geçen rihlesi ve tek tanığı kendi derlediği risale hacmindeki bir günce. Ömür, macera, ilim.. Her şey biter, yazı kalır. Bu alanda yazılmış tek eser niteliğini taşıyor. Hicri ikinci yüzyılda bir muhaddisin ilim serüvenine tanıklık edip okudukça onunla birlikte yolculuk yapıp onunla birlikte hadis dinliyoruz onunla birlikte yaşıyoruz her şeyi. Tek bir hadisin dahi ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlamak için okunması gereken bir eser. Tüm râvilere rahmet olsun.
2022 20. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2022 15:32
Kitap, muhaddislerin hadisleri rivayet etme konusundaki titizliklerini, ulaşım sıkıntısına, yolculukların zorluk ve meşakkatlerine rağmen küçücük yaşta her türlü eziyete katlanan değerli muhaddislerin ömürlerinin ilim yolunda nasıl geçtiğini anlatan güzel bir roman. Fakat kitap kurgu olduğundan dolayı akıcılığını güçlendirmek için diyaloglar fazlalaştırılabilirdi. Kitapta tarihte yaşanmış olaylara yer verilmesi özellikle bir dönem Abbasi  Halifesi Memnun' un Mutezile 'nin Kur 'an  mahluktur öğretisini zorla benimsetmek amacıyla 833'te başlattığı ve bazı âlimlerin sorguya çekilerek eziyet edilip hapsedilmelerine sebep olan mihne olaylarının anlatılması, Ahmet bin hanbel'in tavizsiz duruşu ve neticede vefatına yer verilmesi ayrıca güzeldi.
2023 31. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2023 13:57
Bir muhaddisin ilim yolculuğunun serüveni.. Bir muhaddisin ilim aşkı için ülkeden ülkeye, şehirden şehire mücadelesi.. Hadis ilmini hiç bilmeyen veya tamamıyla anlamak isteyenlere veyahut da Hadis usulü bölümü okuyanlar, ilahiyat öğrencileri ve akademik çalışmalar yapanların kesinlikle okuması gereken bir eser. Kitap gayet akıcıyken bir o kadar da dikkatle okunmalı. O dönemin siyasi, tarihi olaylarına da değinilmiş. Heybeme güzel bakış açıları katan kitap oldu benim için. Meğer hadislerin derlemesini, bir araya getirmek için aylarca hatta yıllarca uğraşılan meşakkatli yolculuğun nasıl emeği varmış, bu kitap bana çok iyi anlattı. Böylesine uğraştırıcı olan hadisleri şimdiki zamanda bizler bir adım uzağımızda olan bu kitaplarının hakkını verebiliyor muyuz? Günümüzde her şey çok kolaylaşmışken, gerek ilmi kitaplar, gerek hocalardan yana rağbetimiz artması gerekirken, bizde azalma yok mu? Kitabı okurken bu ve buna benzer bir çok sorularla boğuşurken cevaplarını düşünmeden edemedim.. Okuyun efendim uyanmak için okuyun..
RâviMuhammed Enes Topgül · Ketebe yayınevi · 2021877 okunma
Zorlu fakat değerli bir yolculuk
2022 5. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 21:27
İçeriğinden kitabın baskısına, ekte verilen haritasına kadar çok büyük bir emeğin ürünü. Akademi dilinin giderek edebiyata yaklaşıyor olması beni heyecanlandırıyor. Muhammed Enes Topgül kendi sahasında harika bir işe imza atmış. Bu tarz örneklerin sayısı daha da artar umarım. Kitaba gelirsek, isminden de anlaşıldığı üzere hicri ikinci yüzyılda bir muhaddisin ilim serüvenini kendi tuttuğu güncesi vesilesiyle okuyoruz. Ara ara farklı zamanlara da yolculuk ediyor bu küçük kitabın başına gelenleri öğreniyoruz. Dolayısıyla heyecanlı, okuma zevki olan ve merak celbeden bir kitap. Ancak hadis rivayet zincirleri hakkında pek bilgim olmadığı için kitapta ismi geçen kimseler beni çok fazla heyecanlandırmadı yer yer sıkıldığım da oldu. Ancak tanıyıp bilen biri için o kimselerin ismine rast gelmek dostla buluşmak gibi büyük bir sevinç anı olsa gerek. Bu konuda ne yazık ki nasipsiz kaldım diyelim. İlim için katlanılan zorluklar ise bugünkü akılla kavranabilecek cinsten değil. Düşünün, maddi ve manevi bir çok imtihandan geçiyorsunuz ve elde ettiğiniz tek şey ilim. Kaybınızı telafi için bu ilme yüksek bir paha biçebilirsiniz değil mi? Ancak öyle olmuyor, paha biçilemez değerde olan bu hadislere ulaşan râviler, onları hiçbir karşılık almadan yalnızca Allah rızası için naklediyorlar. Râvilerin güvenilirlikleri, dönemin siyasi baskıları ve ilmi ihtilaflar gibi konular da yer alıyor kitapta. Bu yüzden ilgilisi için güzel bir yolculuk olacağını düşünüyorum.
Araştırma-İnceleme

Muhammed Enes TopgülYazar · 4 kitap
1984 senesinde İstanbul Fatih'te dünyaya geldi. Orta okul ve lise eğitimini Kartal Anadolu İmam-Hatip Lisesi'nde tamamladı (2003). Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki lisans eğitiminin (2008) ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalında Hadis Râvilerinde Şiîlik Eğilimi adlı teziyle yüksek lisans derecesi aldı (2010). Bir sene süreyle Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) araştırma uzmanı olarak çalıştı (2012-2013). 2013 senesinde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne araştırma görevlisi olarak atandı. Hadis Anabilim Dalında Erken Dönem Şiî Ricâl İlmi (Keşşî Örneği) adlı teziyle doktorasını tamamladı (2015). 2020 yılında Doçent oldu. İmam Şâfiî, İmam Beyhakî ve İmam Süyûtî’nin klasik eserlerinin çevirilerinin yanı sıra modern Arapça ve İngilizce çevirileri olan Topgül’ün, matbu doktora tezi dışında İsnadın Satır Araları (2018) ve Rivayetten Râviye: Cerh-Ta‘dil Hükümleri Nasıl Oluştu (2019) adlı çalışmaları bulunmaktadır.