Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ne Mutlu Türküm Diyene

Emine Işınsu

Ne Mutlu Türküm Diyene Gönderileri

Ne Mutlu Türküm Diyene kitaplarını, Ne Mutlu Türküm Diyene sözleri ve alıntılarını, Ne Mutlu Türküm Diyene yazarlarını, Ne Mutlu Türküm Diyene yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir saatte, ders molasında okunan ,hayaller kurduran o kitap. Kitap, cumhurbaşkanlığı forsunda bulunan on altı Türk devletinin kendi ağızlarından tarihlerini anlattıkları mini bir oyun .Şiirlerle desteklenmiş ve estetik hale getirilmiş. Anlatım son derece akıcı ilkokul ve ortaokul seviyesindeki çocuklardan üniversite gençliğine her yaştan tarih ilgilisine hitap eder nitelikte. Tarih ilgilileri dışında kendi yorumum tüm çocuklar okumalı. Bir Türk tarihi özeti olması çocuklara tarih bilinci oluştururken en önemli kolaylığı ,anlatımın güzelliği de fazladan zevk veriyor üstelik.
Ne Mutlu Türküm Diyene
Ne Mutlu Türküm DiyeneEmine Işınsu · Bilge Kültür Sanat · 201730 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
“Emine Işınsu diğer eserlerinde olduğu gibi bu piyesinde de Türk tarihinin şanlı sayfalarına ve bu sayfalarda yer eden büyük kumandanlarına yer vermiştir. Zeynep ve annesinin karşılıklı konuşmaları ile başlayan oyunda, söz Atatürk’ten ve onun büyük bir kumandan olduğundan açılır. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı forsunda bulunan güneş ve etrafında bulunan 16 yıldızın anlamı üzerinde durulur. Mete, Atilla, Dede Korkut, Bilge Kağan, Kutluğ Bilge Kül Kağan, Alp Arslan sahneye gelir. Türk tarihi yeniden canlanır. Eğitim amaçlı olmakla birlikte, canlı tablolar hâlinde sunulan eser, önemli bir dil ve anlatım zenginliğine sahiptir. Hem gösterme hem de anlatma unsurlarını bir arada kullanması bakımından başarılı bir üslup sergileyen yazar, eğitimi ön plana çıkarmış, eser aracılığı ile, tarih bilinci kazandırmaya çalışmıştır. Eğitim kurumlarında, geçmişte yaşadığımız başarılara dikkat çekilmiş olması bakımından, eserin araç metin olarak kullanılmasının yanında, sahnelenerek de büyük bir yarar sağlayacağı düşünülebilir. [...] Işınsu’nun tiyatro eserlerinde dili kullanma yeterliliğinin yanında, tiyatro tekniklerini başarıyla kullanması ve ele aldığı konular ile, alışılmışın dışına çıkarak, orijinaliteyi yakaladığını belirtmeliyiz.”
Ne Mutlu Türküm Diyene
Ne Mutlu Türküm DiyeneEmine Işınsu · Bilge Kültür Sanat · 201730 okunma
Reklam
Fatih Sultan Mehmet babasının ölümünden sonra yirmi bir yaşında padişah oldu. Artık çocuk büyümüş, akıllara durgunluk verecek bir hâle gelmişti zekâsı. Gururluydu Tanrısına dek. Bu gururlu baş, yalnız Türk ve İslam töreleri önünde eğilir, büyüklerine, hocalarına saygı gösterir, ama aklına koyduğu şeyi mutlak yapardı. Allah, Türklere İstanbul'u onun eliyle verdi. Yıl 1453, Mayıs'ın 29'u, Salı günü...
Sayfa 108 - Bilge Kültür Sanat
ROMEN DİYOJEN- Eğer söylediğin gibi iyi savaşmış olsaydım Alp Arslan, şimdi yerlerimiz değişik olurdu. Ben muzaffer orduların kumandanı olarak orada, sen ise mağlup ve perişan burada, benim yerimde. ALP ARSLAN- Pekâlâ Romen Diyojen, eğer değişik olsaydı durum beni tutsak edip, senin karşına getirselerdi ne yapardın?.. ROMEN DİYOJEN - (Heyecanlanır.) Ne mi yapardım?... Önce gözlerini oydurup, sonra boynuna bir ip geçirip sokaklarda gezdirirdim, el âleme ibret olsun, Türk ismi yerlerde sürünsün diye. Türkler bir daha Bizans'a baş kaldırmaya cesaret edemesinler diye, seni bir kafese kapatıp, şehir şehir dolaştırırdım Alp Arslan. ALP ARSLAN-(Gülümser.) İnanıyorum, hepsini yapardın Romen Diyojen. Peki, şimdi benim sana ne yapmamı bekliyorsun?... ROMEN DİYOJEN - Benim sana yapacağım şeylerin aynını, belki daha kötüsünü. ALP ARSLAN - (Gülümser.) Seni affedip Bizans'a iade edeceğim kumandan.
OSMANLI İMP. - Yıkıldı Rumların şanlı kalesi, İstanbul Türklerin oldu. O İstanbul ki, tek taşına, tüm Acem mülkünü feda etmiş şair. ON ALTI YILDIZ - (Hep beraber) İstanbul Türklerin oldu... İstanbul Türklerin oldu... OSMANLI İMP. - O gün bugün Türklere kin tutar Bizans oğulları ve tek emelle yaşar, İstanbul'u yeniden almak. (On altı yıldız hep beraber gülerler.)
Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı; Barışın güvercini, savaşın kartalı Yüksek yerlerde açan çiçeğim. Senin altında doğdum. Senin altında öleceğim. Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim: Yer yüzünde yer beğen! Nereye dikilmek istersen, Söyle, seni oraya dikeyim!
Arif Nihat Asya
Arif Nihat Asya
Reklam
ŞEHİRLER-Hiç Türk esir olur mu? Alnında kara leke taşır mı?
"Şu boğaz harbi nedir var mı ki dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü beşi."
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy
Bir saltanatın son gününün korkusudur bu! " - Türkler hareketsiz duruyor, bir pusudur bu!" Kostantin ümitsiz, saray erkanı telaşta Surlarda Bizans askeri, Jüstinyani başta! Çarpmakta bugün bir yeni korkuyla yürekler, Zağnos Paşa bir yanda hücum emrini bekler. TURHAN Bey uzaklarda yakıp yıkmada hâlâ! Bir yandan o Beylerbeyi korkunç Karaca'yla, Türk ordusu İstanbulu sarmış çepeçevre, Dünya girecektir bu sabah bir yeni devre!
Orhan Seyfi Orhon
Orhan Seyfi Orhon
OSMANLI İMP.-Fatih Sultan Mehmet babasının ölümünden sonra yirmi bir yaşında padişah oldu. Artık çocuk büyümüş, akıllara durgunluk verecek bir hâle gelmişti zekâsı. Gururluydu Tanrısına dek. Bu gururlu baş, yalnız Türk ve İslam töreleri önünde eğilir, büyüklerine, hocalarına saygı gösterir, ama aklına koyduğu şeyi mutlak yapardı. Allah, Türklere İstanbul'u onun eliyle verdi. Yıl 1453, Mayıs'ın 29'u, Salı günü...
Reklam
Fatih haber saldı babasına, Sultan Murat "Padişah kendisidir, toplasın ordusunu!" diye cevap verdi. O zaman Fatih ikinci bir haber saldı: ON ALTI YILDIZ - (Hep beraber) "Padişah kendisi ise geçsin ordunun başına yok ben isem Osmanoğullarının tek hâkimi, emrediyorum ona, geçsin ordunun başına..."
"Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi duranlarındır Bir tarih boyunca onun uğrunda Kendini tarihe verenlerindir"
Orhan Şaik Gökyay
Orhan Şaik Gökyay
Bizanslılara, kudretli hükümdarları Romen Diyojen, Asya'dan fırtına gibi gelen Türklere haddini bildirmek istiyordu, ordularını topladı; şanla, zafer şarkıları ve dualarla uğurlandı yurdundan... Yıl 1071, Ağustos'un 26'sı! İki ordu Malazgirt'te karşılaştı.. Yer gök titredi birden. Atlar şaha kalktı, kılıçlar şimşek olup parladı... Çetin oldu savaş, çetin. Sonunda mağrur Diyojen; bitkin ve tutsak getirildi Alp Arslan'ın önüne..
ON ALTI YILDIZ- (Hep beraber) Karahanlılar da devam etti gitti... Fakat kendilerinden daha güçlü Türklerin arasına yayılıp karışarak... KARAHANLI - Gaznelilerle Selçuklulara karıştık, kardeş kardeşi bulduk...
188 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.