2021
1941
Maya Kitap

2018 16. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2018 00:00
Güzide Sabri bir gazetede tefrika edilen İlk romanı olan Münevver'i yazdığında henüz 15 yaşındaymış.Kitapları çok satan kadın romancılardan biri olan Güzide Sabri'nin pek çok kitabı sinemaya da uyarlanmış.Bunlardan en çok bilineni Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi sanırım.Bu filmi izlediğimi hatırlıyorum. Necla'yı okurken çocukluğumda hayran hayran seyrettiğim Türk filmlerinden birini izler gibi hissettim.Bir yanda iyi kalpli, güzel ve aldatılmış Necla, diğer yanda kızları arasında ayrım yapan, kendinden genç bir erkekle evlenmiş, paranın esiri olmuş dalavereci anne.Annenin oyuncağı olmuş diğer kız kardeş İrfan da diğer önemli kadın karakter kitapta yer alan.Acı bir aşkın peşinde savrulan hayatlar ise çok tanıdık hepimize. Necla'nın değişim ve dönüşümünü feminist teori üzerinde okuyabiliriz. Bir döneme yön veren kitapları ve dünya görüşünü anlama açısından faydalı bir okuma oldu Necla.
2024 116. kitabı
Film gibi bir hikâye. Ortak bahçeli, birbirine kolayca geçilen evler, akşam eğlenceleri, üfürükçü hocalar gibi pek çok ortak detay var hikayelerinde yazarın. Bununla beraber, Necla aşk hikayesinin yanında kendini hep hissettiren zenginlik-fakirlik, hırs gibi olgularla dönemin İstanbul insanlarının da bir portresini çiziyor.
Türk Edebiyatı Klasikleri
2024 34. kitabı
Okunma: 02 Mart 2024 19:00
Eski yeşilçam filmi tadında çok hüzünlü, duygusal, akıcı bir kitap. Anlatım dili de son derece sade ve anlaşılır. Keyifle dinledim .Sanırım fırsat buldukça diğer kitaplarına da bakacağım.
Edebiyat & Roman
2022 39. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2022 11:59
Yazarın daha önce Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi kitabını çok severek okumuştum. O kitabından sonra birkaç kitabını daha kitaplığıma ekledim. Necla da bunlardan biriydi. Kitapta çocukluğundan beri türlü zorluklar yaşamış olan Necla'nın başından geçen acı olaylar anlatılıyor. Necla son derece nahif bir genç kadındır. Küçük yaşta babası öldükten sonra annesi başka biriyle evlenir ve ondan da İrfan isminde bir kızı olur. Bir zaman sonra annesi artık Necla'ya bakmak istemez ve kızını zengin bir kadına evlatlık olarak verir. Necla burada tanıştığı Kâmi'ye aşık olur fakat aradığı mutluluğu bulamaz. Tek başına ayakta durabilmek için elinden geleni yapsa da hayat onu oradan oraya sürükleyecek ve karşısına türlü türlü zorluklar çıkaracaktır. Necla bu yılın favorileri arasında yerini aldı. Çok severek okuduğumu söyleyebilirim. Necla'yı çok sevdim. Yaşadığı sıkıntıları okudukça içim parçalandı. Sonuna kadar hep iyi bir hayata kavuşmasını umut ettim. Kâmi'ye çok sinir oldum. Sorumsuzluğu ve umursamazlığı beni çileden çıkarttı. Ama sonu tam da istediğim gibi bitti diyebilirim. Herkes kısmen layığını buldu. İçimi son derece ferahlatan bir sondu. Bu kitaptan sonra bir şeye daha da emin oldum. Güzide Sabri benim için ne yazsa okurum diye tabir edebileceğim yazarlardan biri. Tüm kitaplarını seveceğime eminim. Çünkü kitapları tam bana göre. Dili de çok nahif ve akıcı. Kitaplarını okurken Yeşilçam filmi izliyormuşum gibi hissediyorum. Bu yüzden daha büyük bir ilgiyle okuyorum ve sayfaları nasıl çevirdiğimi anlamıyorum. Çok hızlı okunuyor. Ayrıca kitabın baskısı da çok güzel. Sayfa düzeni ve kapak tasarımı çok hoşuma gitti. Umarım @mayakitap yazarın diğer kitaplarını da en kısa zamanda bizlerle buluşturur. Necla'yı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka yazarın kalemiyle
2022 24. kitabı
Bugün sizlere eserleri farklı dillere çevrilen, döneminin en çok okunan kadın yazarlarından olan ve kitapları pek çok kez beyazperdeye uyarlanan bir yazarın, Güzide Sabri'nin Necla eseriyle geldim. Necla, babası öldükten sonra annesinin evlenmesi ve üvey babasının da evde ondan rahatsız olması sonucunda; annesi tarafından zengin bir kadına evlatlık olarak verilir. Necla burada ne kadar annesine içten içe kırgınsa da yaşadığı hayattan memnundur. Ta ki evlatlık verildiği kadının yeğeni Kami'ye gönlünü kaptırana kadar. Kami'yi tüm kalbiyle seven ve bir çocuk heyecanıyla günleri sayan Necla'nın saadeti maalesef ki daha nice imtihanlara bağlıdır. Necla'nın kardeşi İrfan... Henüz 15'inde bir kız... Yoksul hayatından memnun değildi. O da ablası gibi varlık içinde yaşamak, tatillere ve sinemaya gitmek, velhasıl gençliğinin tadını çıkarmak istiyordu. Bu yolda yapamayacağı şey de yoktu. Ve yaptı da... Oysa tamah, ona zarar getirmekten başka hiçbir şeye yaramayacaktı. Necla ve Kami bir gün mutlu olacak mıydı? İrfan, annesinin fikrine tutulup ne türlü ahlaksızlıklar peşine düşecekti? Peki yolları bir dolandırmayla ayrılan İrfan ve Necla, bir gün karşı karşıya geldiklerinde bu işten zararlı çıkacak kim olacaktı? Tam bir yeşilçam senaryosu ile karşı karşıyayız. Yazarın dili oldukça akıcı ve yazar konuya fazlasıyla hakim. @mayakitap da yaptığı işin fazlasıyla hakkını vermiş. Hem bilinmeyen kelimelerin anlamlarını sayfa sonlarına eklemişler hem de eserin sonunda tüm kelime anlamlarını toplu olarak görmeniz için mini bir sözlük hazırlamışlar. Keyifli bir okuma yapmak isteyen herkes listesine eklemeli. Biz BURCU ile okuduk ve fazlasıyla keyif aldık.
·144 syf.·
2024 307. kitabı
Resmen Yeşilcam filmi gibiydi. Zavallı Necla en sonunda hayat sana güldü dedim ama İrfan sen ne mendeburdun ya Necla'nın öz annesi... hani derler ya gökten üç elma düştü resmen hakedilen sondu
2024 Okuma Raporları
2026 11. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 15:03
•Necla, bir kadının hem ailesi hem de toplum tarafından nasıl yalnızlığa itildiğine bizleri de şahit ediyor babasının vefatından sonra annesinin başka bir adamla evlenmesiyle başlayan o soğuk ve mesafeli aile ortamını içime işledi. Annesinin öz kızına karşı takındığı o katı tutum ve Necla’yı bir başkasına evlatlık vermesi, hikayenin başından itibaren derin bir hüzün bıraktı bende. Necla’nın sığındığı o yeni evde, ailenin yeğeni Kâmi’ye beslediği saf aşkın bir yıkıma dönüşünü izlemek sarsıcıydı. Başta her şey güzel ilerlerken, Necla’nın hamile kalmasıyla Kâmi’nin gerçek yüzüyle karşılaştım. Onun, sorumluluktan kaçıp Necla’yı bir başına süt ninesinin yanına bırakıp gitmesi, karakterin yaşadığı o çaresizliği bizzat hissetmeme sebep oldu. •Necla için hayatın hiç de kolay geçmediği o zorlu yıllarda, kendisinden yaşça büyük birinin ona kol kanat germesi, karanlığın içinde bir umut ışığı gibiydi. En çok da, bunca haksızlığa uğramış bir kadının, kendisini terk eden ailesini yeniden bulduğunda onlara destek olacak kadar yüce gönüllü davranması onun merhametini ve kardeşine olan sevgisinin hiç azalmaması etkileyici ama paraya düşkün olan annesinin, küçük kardeşi İrfan’ı da zengin bir komşuyla evlendirerek onu kendi hırslarına kurban edişi, toplumdaki yozlaşmış değer yargılarını bir kez daha gözler önüne serdi. •Yıllar sonra Necla ve İrfan’ın yollarının o hiç beklenmedik kesişimi, kaderin garip bir cilvesi olarak zihnime kazındı. Kâmi ile yeniden karşılaşmaları ise geçmişin küllenmiş yaralarını tazeledi. Güzide Sabri, aile bağlarını, bitmek bilmez hırsları ve toplumsal baskıları öyle başarılı bir üslupla aktarmış ki kitabı bitirdiğimde Necla’nın mücadelesi uzun süre aklımdan çıkmadı.
Alıntı
2021 117. kitabı
Güzide Sabri' nin okuduğum 3. Kitabı sanırım.Görünce dayanayıp aldım.kitaplarını okumaktan bıkmayacağım bir yazar benim için. Konusu, kurgusu oldukça basit ama sizi alıp götürüyor...
2022 26. kitabı
Okunma: 24 Mart 2022 14:06
Güzide Sabri'nin elimdeki son kitabı Necla'yı da okuyup bitirdim.. Diğer üç kitaba nazaran bu kitap daha farklı geldi bana.. Hem kitaba konu edilen karakterler açısından hem de kullandıkları üslup açısından.. Necla, annesinin ilk evliliğinden doğan babasını küçük yaşta kaybetmiş üvey baba tarafından da istenmeyen genç bir kızdır.. Necla'yı başından atmak isteyen annesi Şadiye Hanım, onu zengin bir eve evlatlık verir.. Ev sahibesinin yeğeni Kami'ye aşık olan Necla, maalesef bu aşkta büyük bir hüsrana uğrar ve talihsizliklerinin de bu olaydan sonra ardı arkası kesilmez.. En yakınları bile ona türlü dolap çevirir.. Kitaba adını veren Necla olsa da üvey kız kardeşi İrfan da kitabın esas kahramanlarından biri aslında.. Kitabın gidişatı oldukça enteresan, hele sonu hele sonu.. Daha önceki Güzide Sabri yorumlarında da belirttiğim üzere klişe konular olsa da anlatılanları okumak yine de keyif veriyor.. Herkese keyifli günler bol okumalar diliyorum..‍️
2022 27. kitabı
Türk Filmi tarzında bir kitaptı. Yazarın kaleminin öyle bir havası var zaten. Kıssadan hisse durumları da mevcut. Zaman geçirmelik kafa yormayan bir kitaptı özetle.

Güzide Sabri AygünYazar · 9 kitap
Güzife Sabri, Osmanlı Adalet Bakanlığı'nda memur olan Salih Reşat'ın ve eşi Nigar'ın kızı olarak 1886 yılında İstanbul'un Fındıklı semtinde dünyaya geldi. İstanbul'un Çamlıca semtinde büyüdü. Sonraki yıllarda, Babasının, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in (1876–1909) despotizmine karşı çıkması sonucu, babasının sürgüne gönderilmesi nedeniyle İstanbul'dan ayrılarak ailesiyle birlikte Anadolu'ya taşınmak zorunda kaldı. Hoca Tahir Efendi'den edebiyat dersleri aldı. Eğitiminin büyük bir kısmını özel dersler oluşturdu. Çoğunlukla İstanbul'da geçen duygusal aşk romanları yazdı. Küçük yaşta Beyoğlu'nun ilk noteri Ahmet Sabri Aygün ile evlendi. Kocası, karısının öne çıkmasından rahatsızlık duydu. Öğretmenlerinin tepkisi yeterli gelmeyince eşi de onun yazılarına karşı çıktı. Ancak coşkusu onu yazmaktan alıkoyamadı. Geceleri ve gizlice yazmaya devam etmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra kocası öldü. Kocasının beklenmedik ölümü onda derin izler bırakmıştır. Güzide Sabri, edebiyat tarihinde hüzünlü bir hayat yaşayarak ömür boyu mutsuz kalan bir kadın yazar oldu. İlk romanı Münevver 1899'da Hanımlara Mahsus Gazete 'de tefrika edildi ve 1901'de kitap olarak basıldı. Bu ilk roman Sırpçaya da çevrildi. Bazı yazı ve şiirlerini “Güzide Osman” ve “Güzide” müstearlarıyla neşretti. Bir sonraki romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi 1905 yılında yayımlandı ve Ermeniceye çevrildi. Nedret romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi eserinin devamı niteliğindedir. Bazı eserlerinden sinema filmi de yapıldı. Hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Cumhuriyet dönemlerinde aktif ve popüler bir yazar olduğu söylenebilir. Bu dönemde Recaizade Mahmud Ekrem (1847–1914) ve öğrencilerinin oluşturduğu Servet-i Fünun ("Bilgi Zenginliği") akımı edebiyata damgasını vurdu. Güzide Sabri, harekete katılmayan ve kendi çizgisinde kalan yazarlardan biridir. Yeni edebiyat akımının içinde yer almamasına rağmen yaygın üne sahip Türk yazarlar arasında ilk kadın romancılardan biri olarak kabul edilir. Eserlerini herhangi bir edebiyat camiasına üye olmaksızın Servet-i Fünun ve "Milli Edebiyat"ın diğer dergilerinde yayımladı. 1946 yılında Giresun'da öldü. Eserleri Münevver (1901) Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrûkesi (1905) Nedret (1922) Yaban Gülü (1926) Hüsran (1928) Hicran Gecesi (1930) Gecenin Esrarı (1934) Necla (1941) Mazinin Sesi (1944)