Kasım 2024
1922
Can Yayınları

2025 8. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 11:49
Aşk , fedakarlık ve yanlış anlaşılmalar üzerine kurulu duygusal bir hikayeyi anlatır. Romanın başkahramanı Nedret , temiz kalpli ve hassas bir genç kızdır. Ancak yaşadığı talihsiz olaylar ve çevresindekilerin baskısı nedeniyle büyük acılar çeker. Güzide Sabri’nin sade , akıcı dili ve içten anlatımı , okuyucunun karakterlerle kolayca empati kurmasını sağlar. Duygusal derinlik ve zarif bir edebi üslupla yazdığı “Nedret” , onun kadın duyarlılığını edebiyata taşıyan öncü kimliğini pekiştirir. Güzide Sabri ile Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi ile tanıştım. Açıkçası Nedret kitabı ölmüş bir kadınım evrak-ı metrukesi kadar akıcı gelmedi. Ama seriye genel olarak bakarsak bayılarak çok severek ve heyecanla okuduğum doğru. Akıcı ve sade bir dil ile zorlanmayarak ve sıkılmayarak seriyi bitirdim.
2025 16. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 21:16
Nedret, Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’nin devamı niteliğindedir. Bu kitap bir önceki kitapta ölen Fikret’in geriye bıraktığı kızının hayatını anlatıyor. Kitapta yarım kalan cevapsız kalan sorular vardı Nedret bu hikayenin devamını getiriyor. Bu kez Nedret’in aşkı, yaşadığı hayal kırıklıkları, iç dünyasında ki çalkantısı ve toplumun kadına biçtiği roller anlatılmış. Kitapta Yeşilçam havası vardı. Nedret’in saf ve temiz kalbi sonunda istediği aşkla buluştu. Annesinin aksine Nedret’in hayatı mutlu bitti.
2024 42. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2024 15:10
#k:295865guzide Güzide Sabri AygünGüzide Sabri Aygün Nedret, Güzide Sabri Aygün'ün "Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi"nin yayınlanmasından 18 yıl sonra yazdığı devam kitabı. Diğer kitaptaki Fikret'in kızı Nedret'in hikayesini anlatıyor. Nedret ve Avukat olan Nihat'ın yolları diğer kitapta geçen çiftlik meselesi ile kesişir. Tesadüf odur ki Nihat Fikret'in biricik aşkı Nejat'ın oğludur. Bu tanışma bir aşk hikayesine dönüşür. Diğer kitaptaki mutsuz sona rağmen bu kitapta neyse ki mutlu son var.. Bence kitap gereksiz uzatılmış. Bazı yerlerde çok sıkıldım. Heyecan var mıydı? Evet, çünkü acaba Nedret'in hikayesi de mutsuz mu bitecek, annesi gibi olacak diye düşünüyordum.. Ama yine de kitap durağan gidiyor. Belki de aynı yazarı üst üste okuduğum için böyle hissettim. Dili bana diğer kitaba göre ağır, ağdalı geldi. Burada daha fazla anlamadığım cümleler ve kelimeler oldu. Sözlük kısmı var kitapta oraya sık sık baktım. Okumak için tavsiye ederim. Güzel bir aşk hikayesi var.
2025 6. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 00:00
Yine bir eski Türk filmi tadında bi eser. Yine çok beğendim ve yine çok üzüldüğüm yerler oldu. Annesindan kalan hatıralar ve sırlarla aşkına tutunmaya çalışan Nedret çok şükür ki annesinin kaderini yaşamıyor. Bazı yerlerde artık konuşun diye karakterler kavga etmiş olabilirim. Yazarın diğer kitabını okuyup seven biri kesinlikle bu kitabı da sevecektir. Yeşilçam filmi okumak istiyorsanız muhakkak listenize ekleyin derim. İyi okumalarrrr
1K
NedretGüzide Sabri Aygün · Can Yayınları · 20241,162 okunma
Nedret ( Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi 2)
2025 35. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 23:57
Güzide Sabri'nin kalemini okurken çok eğleniyorum. Yazarı keşfetmemi sağlayan kitap kulübüm olmasaydı hiç elimi atıp da okuyacağım bir kitap olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Fakat yine de işte burada biraz Aşk-ı memnu biraz da Euphoria karışımı olan bu kitabı bitirmiş durumdayım. Ben hem Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi'ni hemde Nedret'i Storytell üzerinden dinleyerek bitirdim. Seslendiren Deniz Hanım da harika bir iş çıkardı, tekrar bu platformu kullanacağım. Kitaba gelirsek... Nedret Acıların çocuğu Fikret'imizin kızı. Kitap ilk kitaptan 18 yıl sonrasını anlatıyor. E tabi artık Nedret de büyüyor. Sait ve Fikret'in ilk ve son çocuğu olup yetim ve öksüz bir şekilde büyümesine rağmen ailesinin ona tek mirası olan çiftlik evinin üzerine diğer akrabaları kendilerinde hak görüp evin velayetini almaya çalışıyorlar. Teyzesi Suat'tan sonra onun bakımını üstlenmiş Veysel efendi ise şehire inip dava için iyi bir avukat arayışına giriyor. Bulduğu avukatta bizim Acıların Çocuğu Fikret'imizin kavuşamadığı sevgilisi (?) Nejat'ın oğlu Nihat çıkıyor. Ailesi, babasının sonradan öğrendikleri diğer sevgilisi ile dağılan Nihat, "O kadının kızı" olan Nedret'in yardımına ihtiyacı olduğunu öğrenince işler karmaşık bir hâl alıyor.. Öncelikle Mualla'dan bahsetmek istiyorum. Batı özentiliği, hem giyimine hem de düşünce şekline entegre edilmiş bu karakter bana çok gerçekçi geldi. Hatta Nedret'ten daha gerçekçiydi bence. Onun ilişkiler hakkındaki al- ver, it- çek düşünceleri, istediği şey hakkında gözü kara olması, aşık olduğu kişinin sevgilisi gibi giyinip, onun gibi davranmaya çalışması.. Gerçek hayatta bu tür insanlardan birine elbet denk gelmişizdir. O açıdan ben Mualla'yı okumaktan çok hoşlandım açıkçası. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim Nejat sen kimsenin ahlâk bekçisi olabilecek bir
Alıntı
2025 57. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 19:31
Selamlar, beğenerek okuduğum bir kitap olmadı maalesef. Yazarın bi önceki okuduğum kitabını beğenmiştim ama bu o kadar iyi değildi bana göre. Çokça Türk Edebiyatı Klasiği okumaktan sıkılmış da olabilirim. Bir süre aram vermem iyi olacak. Okumak istediğim çokça güzel kitaplar var aslında, yavaş yavaş okumak istiyorum.
2024 25. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2024 12:46
"Hatıralardan silinen o rüyalı zamanları iyi hatırladın Nihat. Onlar, uzun yılların ardında kalan günlerdir ki bir daha yaşanması zordur." Ölmüş bir kadının evrakı metrukesi'nin devamı olan Nedret... İlk kitabı çok sevip çok da etkilenmiştim. Bu kitapta da Fikret'in Kızı Nedret, Nejat'ın Oğlu Nihat'ın aşkını okuyoruz. İlk kitaba oranla daha az melankoli okuyoruz fakat Güzide Sabri'nin dili sebebiyle o melankoliyi yine de hissediyoruz. Karmaşık aşk örgüsünü okuduğumuz eserde aşk ve gururun insanda bıraktığı etkiyi görüyoruz. Ben çok sevdim.
2025 40. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2025 00:24
NedretNedret , tam bir dönemin aynası. Güzide Sabri AygünGüzide Sabri Aygün , aşkı anlatıyor gibi görünse de aslında toplumun kadınlara çizdiği dar koridorları gözümüze sokuyor. Nedret’in aşk, gurur ve çaresizlik arasında kıvranışı, insana çarpıcı bir gerçeklik sunuyor: özgürlüğün bedeli ağırdır. O yoğun duygusal anlatım bazen fazla dramatik geliyor ama işte tam da orada dönemin edebiyat ruhu devreye giriyor. Okurken bir yandan neden böyle davranıyorlar diye kızarken bir yandan da o atmosferin içine çekiliyorsun. Nedret, suskunluğun, direnişin ve mecburiyetlerin kitabı. Hayat, acılarla öğretir. Mutluluk ise cesur olanın ödülüdür.
2022 6. kitabı
Okunma: 09 Mart 2022 20:32
Bazen geçmişte yaşanılan olaylar ve aşklar bir zaman sonra farklı kişilerin arasında tekerrür edebilir ki Nedret, annesinin kaderinden pay alarak tıpkı onun gibi hüzünlü bir aşkın pençesine düşer... Kitap ise bir dava ile başlar. Avukat Nihat bu vesileyle Nedret ile tanışır. Ancak bu tanışmanın sonrasında aralarında samimiyetten ziyade daha çok resmiyet olur. Öyle ki Nihat, geçmişte yaşadığı ailevi sorunlarının sebebinin Fikret'in yani Nedret'in annesinin olduğunu düşünür ve bu yüzden Nedret'e hep mesafeli bir duruş sergiler. Nedret ise bunu ilk başlarda hiç anlamaz bir türlü mana veremez. Yalnız bir gün annesinin ona bıraktığı lacivert kaplı büyük bir defter ile her şeyi anlayarak geçmişin muammasını çözmeye başlar... Romanın sonlarına doğru ise karakterlerin arasında sürekli gelgitler olur. Nitekim Nihat duygularının değiştiğine, Nedret'e aşık olduğuna inanırken, Nedret bir başkasıyla nişanlanır ve olaylar giderek farklı bir hâl alır... Fakat bir önceki kitapta olduğu gibi hüzünlü bir son olmaz. Bu sefer her şey güzel bir sona bağlanarak sürprizlerle biter. Nitekim mehtabın çok parlak olduğu, bülbüllerin çoşkuyla ötüştüğü bir gecede karakterlerin her biri isteklerine ve hayallerine kavuşurlar... Hem "Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi'ni" hem de "Nedret'i" severek okudum ki size de bu iki güzide eseri okumanızı tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
Roman
Nedret
2022 35. kitabı
Güzide Sabri Aygün'ün "Ölmüş bir kadının evrak-ı metrukesi"nin yayınlanmasından 18 yıl sonra yazdığı devam kitabı. En başında Nihat'ın da dediği gibi "Çok garip tesadüf"ler çevresinde gelişen olayları anlatan romanın baş kahramanı; Fikret'in kızı Nedret. Önceden de aşina olduğumuz "çiftlik" için açılmış veraset davası ve artık genç kız olmuş Nedret'in annesi ile babasının yadigarına sahip çıkmaya çalışmasıyla başlıyor her şey. Çiftlik, Fikret'in günlüğü ve Nedret'in ilk kez tanışacağı akrabaları sayesinde sık sık geçmişe geçit açılıyor ve bir süre "Tarih tekerrür mü edecek, Nedret annesinin kaderini mi yaşayacak?" sorusuna cevap arıyoruz. Sonu aslında daha en başından çok bariz belli olsa da; yine Güzide Sabri Aygün'ün akıcı anlatımı ve güzel tasvirleri sayesinde okurken hiç bunaltmıyor. Nostalji ve dram bağımlılarının bayılacağı, pek sevmeyenlerinse en azından hoş vakit geçirebileceği bir kitap.

Güzide Sabri AygünYazar · 9 kitap
Güzife Sabri, Osmanlı Adalet Bakanlığı'nda memur olan Salih Reşat'ın ve eşi Nigar'ın kızı olarak 1886 yılında İstanbul'un Fındıklı semtinde dünyaya geldi. İstanbul'un Çamlıca semtinde büyüdü. Sonraki yıllarda, Babasının, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in (1876–1909) despotizmine karşı çıkması sonucu, babasının sürgüne gönderilmesi nedeniyle İstanbul'dan ayrılarak ailesiyle birlikte Anadolu'ya taşınmak zorunda kaldı. Hoca Tahir Efendi'den edebiyat dersleri aldı. Eğitiminin büyük bir kısmını özel dersler oluşturdu. Çoğunlukla İstanbul'da geçen duygusal aşk romanları yazdı. Küçük yaşta Beyoğlu'nun ilk noteri Ahmet Sabri Aygün ile evlendi. Kocası, karısının öne çıkmasından rahatsızlık duydu. Öğretmenlerinin tepkisi yeterli gelmeyince eşi de onun yazılarına karşı çıktı. Ancak coşkusu onu yazmaktan alıkoyamadı. Geceleri ve gizlice yazmaya devam etmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra kocası öldü. Kocasının beklenmedik ölümü onda derin izler bırakmıştır. Güzide Sabri, edebiyat tarihinde hüzünlü bir hayat yaşayarak ömür boyu mutsuz kalan bir kadın yazar oldu. İlk romanı Münevver 1899'da Hanımlara Mahsus Gazete 'de tefrika edildi ve 1901'de kitap olarak basıldı. Bu ilk roman Sırpçaya da çevrildi. Bazı yazı ve şiirlerini “Güzide Osman” ve “Güzide” müstearlarıyla neşretti. Bir sonraki romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi 1905 yılında yayımlandı ve Ermeniceye çevrildi. Nedret romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi eserinin devamı niteliğindedir. Bazı eserlerinden sinema filmi de yapıldı. Hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Cumhuriyet dönemlerinde aktif ve popüler bir yazar olduğu söylenebilir. Bu dönemde Recaizade Mahmud Ekrem (1847–1914) ve öğrencilerinin oluşturduğu Servet-i Fünun ("Bilgi Zenginliği") akımı edebiyata damgasını vurdu. Güzide Sabri, harekete katılmayan ve kendi çizgisinde kalan yazarlardan biridir. Yeni edebiyat akımının içinde yer almamasına rağmen yaygın üne sahip Türk yazarlar arasında ilk kadın romancılardan biri olarak kabul edilir. Eserlerini herhangi bir edebiyat camiasına üye olmaksızın Servet-i Fünun ve "Milli Edebiyat"ın diğer dergilerinde yayımladı. 1946 yılında Giresun'da öldü. Eserleri Münevver (1901) Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrûkesi (1905) Nedret (1922) Yaban Gülü (1926) Hüsran (1928) Hicran Gecesi (1930) Gecenin Esrarı (1934) Necla (1941) Mazinin Sesi (1944)