İmam Əli əleyhis-salamın xütbə, məktub və hikmətli kəlamları

Nəhcül-Bəlağə

Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)

2000 214. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Biz sunniler tarafından kitap muteber görülmüyor lakin Hz Ali efendimizin belagatinin sözlerinin ne derece kuvvetli olduğunu gözlemliyorsunuz eğer sözler gerçekten Hz Ali efendimize ait ise. Beğenerek okunabilecek bir kitap. Hz Ali efendimizin büyüklüğünü zaten biliyoruz ama böyle eserler okuyarak bunu perçinleyebiliriz.
Hz. Ali: Nehcü'l BelağaEş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi) · Beyan Yayınları · 2017259 okunma
NEHCÜ'L BELÂĞÂ...
Puan vermedi·448 syf.·
2024 88. kitabı
Hazret-i Âli'nin (keremallahu veche), Halife olduktan sonra, etrafındakilere yaptığı konuşmalar, okuduğu hutbeler, kumandanlarına, valilerine, dostlarına ve hasımlarına yazdığı mektuplardan ve oğlu Hazret-i Hasan'a nasihat ve vasiyet mahiyetinde uzunca bir mektup; Cemel, sıffin vakâlarına ve taraftarları ve muhaliflerine yazdığı medhiye ve hicviyeler, Hazret-i Muaviye'ye yazdığı birkaç mektuptan meydana getirilmiş bir eser... Eserin son kısmında, Hazret-i Âli'nin kısa sözleri, vecizeleri var... Eserin tercümesi tek kelimeyle olmamış! Kuru, soğuk ve yavan, üslûp yok, şiiriyet yok velhasıl hissiz, kupkuru ve hiçbir edebî değeri olamayan bir tercüme... Eseri okumakta da çok zorlandım. Çünkü; Hazret-i Âli'nin hitabette ne kadar mahir olduğu rivayetleri var, bu tercüme onun güzelliğini yansıtmıyor ne yazık ki... Vakur Çayseven
Hazret-i Aliyyü'l Murtezâ (k.v.)
Nehcü’l BelâğâEş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi) · Birleşik Dağıtım Kitabevi · 1990259 okunma
2018 36. kitabı
Hazreti Ali'nin (a.s) mektupları, hutbeleri ve kısa sözlerinden oluşan Nehcü'l Belağa her Müslümanın mutlaka okuması gereken muhteşem bir kitaptır. Bu mektuplar hutbeler veda sözler Hz Ali'nin 5 yıllık hükümeti döneminde yapmış olduğu hutbeler, yazdığı mektuplar ve de söylediği kısa sözlerden oluşmaktadır. Kitabın tercümesini rahmetli Abdulbaki Gölpınarlı yapmıştır. Okuduğunuz zaman her cümlesinde başka bir derya göreceğiniz kitabı okudukça şaşıracaksınız.
Nehcü'l BelağaEş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi) · Kevser Yayınları · 2013259 okunma
2018 23. kitabı
Bu kitapta. Hz. Ali’nin sözleri ayrıntılı bir şekilde tasnif edilmiş bir eser olduğunu düşünüyorum. Kitabın içeriğinde Hz.Ali’nin konuşmaları,Mektupları ve Hikmetli Sözlerinden bahşedilmiş. Kütüphanenizde bulunmasını tavsiye ederim. Bitirdiğiniz halde arada açıp okuduğunuzda bile feyz alabilirsiniz.
Hz.Ali
2020 39. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 22:40
Ehli Beytten, Halifelerin sonuncusu Hz.Ali’nin konuşmaları, mektupları, hikmetli sözlerinin yer aldığı kitapta Hz.Alinin yaşadığı dönemdeki zorlukları ayrıca ahireti için dünyayı nasıl terk ettiğini görmekteyiz. Kitabı anlayabilmek sıkılmamak için araya az sayfalı Kitaplar aldım ki ne yazılanları anlamaya çalıştım. Hz. Aliyi anlamak isteyenler mutlaka okumalı. Ayrıca dünya değil ahiret için yaşamak nasıl olur görelim
Din
2022 11. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2022 20:24
Hz. Ali (ra), Rasulullah (s.a.v.)’in en çok sevdiği ve aynı zamanda neslinin devamına da vesile olan sevgili kızı Fatıma (ra)’nın kocasıdır. Hz. Ali (ra) Peygamberimize (sav) ilk iman etme şerefine eren dört Müslümandan biri ve aynı zamanda en genci idi. Cennetle müjdelenen on kişiden ‘’Aşere-i Mübeşşere’’den biri de Hz Ali (ra)’dir. Hulefa-i Raşidin’den olup, ilim ve irfan menbaıdır. Nitekim bir hadis-i şerifte Rasulullah (s.a.v.):  “Ben ilmin şehriyim , Ali de onun kapısıdır.”  buyurmuşlardır. Hz. Ali (ra) Rasulullah (sav)’ın dünya ve ahiret kardeşidir.  Hz. Ali'yi ve Hz. Ali devri yaşanan fitne olaylarını  anlamak ve o zamanda yaşanan İslam toplumunun bölünüşüne karşı mücadelesini çektiği zorlukları anlamak açısından ve o günden bugünlere verilen mesajlar için özenle okunmalı. Hz. Ali'nin konuşmaları mektupları ve hikmetli sözlerine dair çok kıymetli bir eser.
2020 30. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2020 13:51
Akıcı, sürükleyici, bir solukta okunan kitaplardan değil. Hız. Ali’yi tanımak ve sözleriyle, nasihatlarıyla hemhal olmak, öğrenmek, kendinizi, amellerinizi, hayatınızı, dünyaya bakışınızı sorgulamak ve hayatınızı yorumlamak isterseniz okuyun. Ama uzun bir zamana yayarak okuyun. Okudum ve gerçekten istifade ettim. Bu kitabı yazar Ahmet Turgut hocanın tavsiyesi ile okumaya karar vermiştim. İyi ki okumuşum.
Puan vermedi·%22 (140/627 syf.)
Yani Belagat yolu.. Yani iyi konuşma,iyi hitabet,güzel söz söyleme yolu Hz Ali, mezhepler üstü bir güzellikti. Yüce peygamberin en yakını, dostu, evladıydı hatta. Onunla ilgili böyle kapsamlı bir kitap olduğunu ancak 25 yaşında öğrenebilmek benim için ayıptı hatta. Bu kitabı bana bu güzel insanı biraz daha yakından tanımam, anlamam için güzel bir Ramazan Ayı okuması olması için 3lü şekilde Sahîfe-i Seccâdiye Kur'an-ı Kerim ve Meali Nehcü'l Belağa hediye eden meslektaşıma selam olsun. 10 yıl sonra, tekrar tamamlamak niyetiyle başladım ve yine yine hayran kaldım. Hz Ali gerçekten güçlü bir hatipmiş. Cümlelerindeki ahenk, süsler, uyum, derinlik. Kalbe iyi gelen, akla dahiyane görünen bir tılsım var ifadelerinde. Yaradan’a övgülerle başlıyor elbette. Hayata, dünyaya, insanlığa dair pek çok konuda bölüm bölüm felsefesini okuyabileceğiniz kıymetli, derli toplu, kapsamlı bir eser. Tıpkı bazı tuhaf hadisler gibi hz Ali’ye ait olduğundan şüphe ettiğim cümleler de yok değildi sma genel ruhunu yansıtmış olduğuna güvenmeyi seçiyorum yine de
Puan vermedi·%11 (72/627 syf.)·
Hz.Ali(a.s)’ın hutbeleri, mektupları ve hikmet dolu kısa sözlerinden oluşan bu eser; hem aklı hem kalbi derinleştiren, İslam düşüncesinin zirve noktalarından biridir. Adalet, tevhid, ahlak ve hikmet gibi konuları ele alırken, dilindeki belagatla insanı düşündürür. Her cümlesi üzerinde uzun uzun tefekkür edilebilir. Yolunu kaybetmiş zihinler için Nehcu’l-Belâğa, bir ışık ve yön pusulası gibidir.
Konuşan Kur'an'ın Dilinden: Nehc'ül Belâga
"Ben kimin velisi isem Ali de onun velisidir!" -Hz. Muhammed (S.A.V.) "Bedr'de atanın (buradan kasıt dayısıdır) başını gövdesinden koparanım. O gün elimde olan kılıcım da hala bendedir. Ben o günkü imanım ve cesaretim ile senin karşına çıkacağım..." -İmam'ın (a.s.) Muaviye'ye yazdığı bir mektuptan O ki Natık-i Kur'an (yürüyen, konuşan Kur'an), O ki ilim şehrinin kapısı. O ki hayatını İslam'a feda etmiş Allah'ın Arslanı... İmam Ali (a.s.) hakkındaki bu övgüleri herkes bilir, ama O'nun bu övgülere mazhar olan hikmetini, azmini, aklını, düşüncelerini birçokları bilmez. Halbuki kendisinin Emirlik döneminden önce de sonra da verdiği vaazlar, yaptığı yazışmalar ve devlet üzerinde yaptığı düzenlemeler iyi belgelenmiştir. Şia alimlerinin en büyük isimlerinden Seyyid Razi'nin (r.a.) titiz çalışması sonucunda toplanan Nehc'ül Belâga, İmam Ali'nin (a.s.) vaazlarının, mekutplarının ve anılarının toplandığı antoloji niteliğinde bir eser. Unutmayalım ki Allah, kitabında bize Allah'ın ipi olan Kur'an'a (hem "natık" olanına, hem olmayanına) sıkı sıkı sarılmamızı ve bir yere (şehre, eve, binaya) girerken kapısından selam vererek* girmemizi emrediyor. Yüreğinizde bol bol Ehl-i Beyt sevgisiyle okuyunuz. *Esselâmu aleyke yâ Emir'ül Müminîn Ali İbn Ebu Tâlib (a.s.)!

Eş-Şerif Er-Radi (Seyyid Razi)Yazar · 7 kitap
Halk arasında Seyyid veya Şerif Razi olarak bilinen Ebu'l-Hasan Muhammed ibn el-Hüseyn el-Musavi, kısa ama oldukça verimli bir hayat yaşadı. Seyyid Razi'nin hayatı, Abbasileri ortadan kaldıran Büveyhi hanedanı (334-447/946-1056) dönemine rastlamaktadır. Seyyid Razi, kendisine atıfta bulunulan 'Seyyid' ve 'Şerif' sıfatlarından da anlaşılacağı gibi, doğrudan Peygamber'in soyundan gelen bir ailede doğdu. Babası Ebu Ahmed Hüseyin bin Musa, 7. İmam Musa el-Kazım'ın (a.s) soyundan geliyordu. Babasının şeceresi "Hüseyin bin Musa bin Muhammed bin Musa bin İbrahim Mujab bin İmam Musa el-Kazım (as)" şeklindeydi ve kendisine "Tahir Evhad Zü'l-Menakib" ünvanı verilmişti. 1006 yılında vefat ettiğinde, Kerbela'da İmam Hüseyin'in (a.s) türbesine defnedildi. 991 yılından beri babasının vekilliğini yürüten Seyyid Razi, vefatı ile resmen Nakıbu'n-Nukabe oldu ve 1015 yılındaki kendi ölümüne kadar bu makamda kaldı. İslami eğitimini Şeyh Müfid'in yanında abisi Sayyid Murtaza ile birlikte aldı. Siyaset ve edebiyata daha yatkın olan Seyyid Razi'nin aksine Seyyid Murtaza fıkıhla derinden ilgilendi. Seyyid Murtaza, kardeşinden dört yaş büyük olup 1044 yılında 81 yaşında vefat etmiştir. Tüm Şii ve Sünni alimler, Seyyid Murtaza'nın döneminin en büyük âlimi olduğunu ve ünlü İlahiyat Merkezi'nin kurucusu ünlü Şeyh el-Taifah Ebu Cafer el-Tusi de dahil olmak üzere birçok seçkin ulema yetiştirdiğini kabul ederler. Seyyid Razi'nin tek oğlu olan Ebu Ahmed 'Adnan da zamanının önde gelen bir âlimiydi ve amcası Seyyid Murtaza'nın ölümünden sonra kendisine Nakıb el-Nukaba' görevi verildi. Buhid hükümdarı tarafından dedesi Tahir Zü'l-Menaqeb ünvanı verilmiş ve bilgisine ve asaletli bir karaktere sahip olmasından dolayı büyük saygı görmüştür. Seyyid Razi, genç yaşta Kerkh bölgesinde evinin yakınında bir okul kurarak kendi sınıflarını açmaya başladı ve adını Darü'l-İlm koydu. Sınıfları bir araya getirmek, konuşmalar, toplantılar ve akademik tartışmalar düzenlemek için birkaç bina ve salondan oluşan büyük bir okuldu. Ayrıca ihtiyacı olan öğrenciler için yatakhane de vardı. Önemli Arapça ve İslami referans kitapları ve kaynaklarıyla dolu büyük bir kütüphane ile donatılmıştı. Seyyid Razi, okulu, öğrenci işlerini ve kütüphaneyi bizzat yönetiyordu. Öğrencilerin refah ihtiyaçlarını sürekli karşılamaya çalıştı ki, böylece çalışmalarına net bir zihinle devam edebilsinler. Sonuç olarak, İran ve Mısır dahil olmak üzere İslam topraklarında popüler hale gelen okulundan çok sayıda aydın mezun oldu. Bu mezunlar da Seyyid Razi aracılığıyla edindikleri bilgileri diğer nesillere aktardılar ve öğrettiler. Seyyid Razi'nin bir yazar olarak değil, estetik bir edebi derleyici olarak başyapıtı, elbette ona kalıcı bir ün kazandıran Nehcü'l Belağa'dır. Amir al-Mu'minin İmam 'Ali ibn Abi Talib'in (as) vaaz, kararname, mektup, özdeyiş ve öğütlerinden oluşan bir seçkidir.