Nigahdar

Ocak 2019
İthaki Yayınları

2026 15. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2026 00:04
Kitap hallac i mansurun hayatini ve tasavaffu polisiye roman olarak anlatiyor. Dinlerin yahudilik hristiyanlik islam hinduizm zerdust tao ve mani gibi dinlerin hepsinden bahsediyor ve ortak noktalarina dikkat cekiyor. Bilim dini ispatliyabilir mi , kuantum fizik ve dinler arasinda ki kesismeleri gozler onune seriyor. Tasavvufun temellerini enel hakk hakkinda bahsettiginide goruyoruz. Hallaci mansurun hayati cok duyguluydu benim icin etkilenmemek elde degil. Kitap guzeldi. Bu konulara merakiniz varsa tavsiye ederim
NigahdarBaşak Sayan · İthaki Yayınları · 20261,759 okunma
Okumalı, Sorgulamalı, Araştırmalı
2025 13. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 17:22
Spinoza’dan Mevlânâ’ya, Yunus Emre’den Hacı Bektaş-ı Velî’ye… Pek çoğunun ilham aldığı ama çoğumuzun adını bile duymadığı Hallâc-ı Mansûr’un hikâyesi bu kitapta hayat buluyor. Bilimden edebiyata, felsefeden tarihe uzanan, hem ilham verici hem de merak uyandıran, üstelik oldukça sürükleyici bir roman. • Sanat hakkında bilgilendirici detaylar içeriyor; sanatla ilgilenmeyen biri bile okuduğunda mutlaka bir şeyler kapacaktır. • Bin yıl önce de bizim gibi sorgulayan, sorular soran, ama cevaplarını alamayan insanlar vardı. Peki biz hâlâ sormaya devam mı etmeliyiz, yoksa artık vaz mı geçmeliyiz? • Dünya malı uğruna her türlü haysiyetsizliği yapanların hikâyesine tanık oluyoruz. • Hinduizm, Budizm, Zerdüştlük, Maniheizm, Yahudilik, Hristiyanlık, İslâm ve daha ötesi… Dinler ve inançlar, Hallâc’ın hayatı üzerinden bir bütüne doğru nasıl evriliyor? Şirin ve Alkan karakterleri aracılığıyla bilim ve inançlar üzerine bilgiler veriliyor, hikâyelerle süslenmiş gerçek bir hayat öyküsünden kurgulanmış bir anlatı sunuluyor. • Geçmiş ve şimdiki zamanın iç içe geçtiği hikâye oldukça iyi işlenmiş. Ancak, kitaba heyecan katmak ve karmaşa yaratmak için yapılan bazı çözümlerde mantık hataları dikkat çekiyor. Bin yıllık bir sır gerçekten bu kadar kolay herkesin eline bırakılabilir miydi? (Bu küçük bir ayrıntı, takılmayın ama söylemesem de olmazdı.) Bu kitabı bir agnostik okuduğunda farklı, bir deist bambaşka yorumlayacaktır. Yahudi, Hristiyan ve Müslümanlar ise kendi pencerelerinden bakarak yine bambaşka anlamlar çıkaracaktır. Bir kitabı bile okuyup farklı yorumlayan bizler, kutsal kitapları okumadan, sadece okuyanın idrak edip aktardığı kadarını benimseyerek nasıl bir anlam çıkarıyoruz? İşte bunu da sorgulamak gerek. “İnsan, idrak edemediğini ve algılayamadığını inkâr eder.”
NigahdarBaşak Sayan · İnkılap Kitabevi · 20191,759 okunma
Uyarı! Geniş bir perspektiften bakarak okunması önerimdir
2026 219. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 20:36
Şöyle ki, Nigahdar yazarı Başak Sayan bu kitabında, kadim inançlar dahil tüm dinlere ve inançlara dokunmuş ve vurgu yapmış. Katı görüşleriniz var ise okumak istemeyebilirsiniz ancak ben kesinlikle okunması taraftarıyım. Çünkü hem günümüz dünyasını hem de tarihte Hallac-ı Mansur'u çok güzel işlemiş yazar kitabında... Kitabın konusuna gelecek olursak, en başta isminden başlamak doğru olur sanırım. "Nigahdar" Osmanlıca bir kelime olup manası, koruyan, muhafaza eden demektir. Yani muhafız. Nigahdar, Hallac-ı Mansur'un Kayıp Risalelerinin koruyucusu olarak karşımıza çıkıyor ve son Nigahdar'ın öldürülmesiyle olaylar başlıyor. Yazar Başak Sayan tasavvuf, din ve Tanrı kavramlarının atom fiziği ve kuantum evreniyle iç içe geçtiği bu olaylar silsilesini oluştururken çok farklı kaynaklardan yararlanmış. Bu da kitaba ayrı bir lezzet katmış. Kadim bilgiler, kadim inanışlar, kuantum felsefe ve dinler ilgimi çeken konular olduğundan okurken inanılmaz keyif aldım ve hemen bitsin istemedim. Oyuncu olarak tanıdığım yazarın okuduğum ilk kitabı ancak diğer kitaplarını da okuyacağım. Çünkü kalemini gerçekten çok sevdim. Yalnız okurken Dan Brown kitaplarındaki ünlü tarih profesörü Langdon sık sık aklıma gelmedi değil. Okumak isteyenlere tavsiyemdir efendim, huzurlu geceler dilerim
2024 65. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 22:40
Önerilerine çok güvendiğim kitap kurdu bir arkadaşım bana Başak Sayan dediğinde bayağı yadırgamıştım. Malum memlekette eline kâğıdı kalemi alan ben yazarım diyor, o da mı yazmış diye burun kıvırmıştım. Ama ısrarla “Bir şans ver, beğeneceksin.” deyince merakıma yenik düşüp Ölü Kuşların Sessizliği kitabını okudum yaklaşık 6 yıl önce ve önyargım yerini şaşkınlık ve hayranlığa bıraktı. O zamandan beri “yazar”ın başka kitaplarını da okumak istedim ama ancak sıra geldi. Keşke bu kadar ertelemeseymişim dedim ama galiba her şeyin bir sırası ve doğru vakti var. İç huzursuzluğumun ayyuka çıktığı bir dönemde, insanı içindeki İlahi Öz’e odaklanmaya çağıran, bunu sadece duygularınızı değil mantığınızı da sarıp sarmalayarak yapan bir romanı okumaktan dolayı çok memnunum. Roman, merkezinde büyük mistik ve arif Hallac’ı Mansur’un hayatını ve Ene’l Hak öğretisini anlatmayı amaçlıyor. Ancak bunu büyük bir araştırma ile tasavvufu, atom fiziğini, kuantum evrenini, din ve Tanrı kavramlarını da son derece yerinde ve dozunda harmanlayarak yapıyor. Roman bu tip ağır konuları aktarırken okuyucuyu sıkıp bunaltmıyor, tam aksi son derece sürükleyici bir aksiyon hızında ilerliyor. Açıkçası o aksiyon hızına kendinizi kaptırıp, 530 sayfayı çok kısa sürede okuyup bitirmeniz olası. Ama benim naçizane tavsiyem satır aralarındaki şahane bilgilerin altını çizerek, not alarak okumanız yönünde. Şahsen ben öyle yaptım. Özetle önyargı kötü bir şey :) Ben bu incelemede, güzel kurgulanmış, çok araştırılıp üzerinde çok çalışılmış, zaman zaman rahatsız eden, ezber bozan, insanı bolca düşünmeye ve araştırmaya sevk eden bu romanı beğendiğimi ve okunmasını tavsiye ettiğimi belirtmek isterim.
2025 21. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 23:17
Din kavramını bolca sorgulayacağınız, Tanrı ve bilimin ayrılmaz olduğunu savunan... Kuantum fiziği ve tasavvuf' un aslında çok benzer olduğunu vurgulayan, harika bir roman...
2025 24. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 01:45
Hallac-ı Mansur… onun “Enel Hak” feryadı.. İlahi bir sevdanın hem de insanlığın anlayamadığı bir derinliğin özüydü. Onu tarihe geçiren sözdü “Enel Hak.” Kelime anlamı: Ben Hakk’ım” — yani Ben Tanrı’yım. Bu cümle, dışarıdan bakıldığında bir kibir ya da tanrısallık iddiası gibi anlaşılmıştır. Ama Hallac’ın kastı bu değildi. O, benliğini yok ettiği, nefsini tamamen aradan kaldırdığı bir halden bahseder. Demek ister ki: “Ben artık yokum, kalan sadece O’dur.” Yani varlıkta yalnızca Allah vardır, insan, O’nun bir yansımasıdır. Bu anlayış vahdet-i vücûd (varlığın birliği) düşüncesinin özüdür. Ancak o dönemin din bilginleri bunu küfür saydı, sözlerinin ardındaki derinliği anlayamadılar. Rivayete göre, derisi yüzülürken bile, dudaklarında şu sözler vardı, “Onlar beni öldürüyor sanıyorlar, oysa ben şimdi O’na kavuşuyorum.” Hallac’ın hikayesi bana göre Tanrı aşkının en saf, en yakıcı halidir. O, Tanrı’yı dışarda değil, içinde bulan insandı. Kitabı okurken zaman zaman durup nefes aldım, boğazım düğümlendi. Bildiğim bir hikayeydi fakat Sayan’ın anlatımı ile özellikle son sayfalarda gözyaşlarımı tutamadım. “Nigahdar” bittiğinde elimde bir kitap, içimde derin bir sessizlikle, Hallac’ın fısıltısı kulaklarımda yankılandı.. “Yok ol ki, var olasın.”
NigahdarBaşak Sayan · İnkılap Kitabevi · 20191,759 okunma
Gördüğün, duyduğun, deneyimlediğin her şey bir illüzyondur
2022 944. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2022 22:39
9.asırda Bağdat’tan seslenen Hallacı Mansur’un yankısını 21.yy’da Şirin,Prof.Algan,Başkomiser Mestan’nın izini sürdüğü risalelerde bulmaya çalışıyoruz.Tasavvuf,Kuantum Fiziği,Bilim-Din-Felsefenin tek bir noktadan çıkıp su küreleri gibi birbirine karışmadan birbirlerine açtıkları yolu keyifle fark ediyoruz.Hallac’ın Ene’l Hak ve yaratıcı kavramını, bütün dinlerde,öğretilerde kendi özüne indirgemesini çıktığı yolculuklarda kendine açtığı yollardan şahitlik etmesine tanık oluyoruz .Büyük mutasavvıflardan Cüneydi Bağdadi,Ebubekir Şibli ile olan diyalogları yaşama,kadere,iradeye olan bakış açımızı genişletiyor. Öte yandan büyük bir heyecan ve merakla ,Bağdat’tan New York’a ordan İstanbul’a uzanan kayıp riaselelerin ve nigahdarın peşine düşüyoruz.Moşe,İsmail ve Amir’in Nigahdarın peşinden herkesten ve her şeyden önce harekete geçmesini hayretle görüyoruz.Arka planda yüzyıllara dayanan dünyaya hükmetme oyunları komplo teorilerine parmak ısırtacak şekilde işlenmiş.üstelik ülkemizde olanlar da komplo teorilerinin ötesinde günümüze yansıyan kutuplaşmalar,siyasi oyunlar,her alanda güç savaşları da cabası.Oldukça kalın olmasına (530sayfa) karşın elinizden bırakmayacağınız eserin okunmasını tavsiye ederim
·536 syf.·
2023 52. kitabı
#OkudumBitti #NİGAHDAR #BaşakSayan Kitaba önyargıyla başlayıp,bitirmek için uykusuz kaldığım doğrudur. Oyuncudan yazar mı olur demeyin bir yazmış ki okutuyor vallahi. Çok araştırılmış, emek verilmiş, ince ince işlenmiş. Bilgi odaklı, dolu dolu bir kitap. Nigahdar: Bekçi, gözcü, koruyucu. Kitap tasavvuf, din, bilim, felsefe, tarih, kuantum fiziği içeriyor. Dokuzuncu asır ve günümüzde gidip gelmekteyiz. Hallac-ı Mansur kimdir, nedir sorularının cevabı ve günümüzle nasıl bir ilişkisi var? Şirin Özdemir Newyork'ta yaşayan fizik hocası, aldığı bir haberle hayatının bir yalandan ibaret olduğunu öğrenir. Anne, babası ölen Şirin, İstanbul 'da cinayete kurban giden Haydar Doğaner'in kızıymış meğer, bu nedenle Türkiye' ye gelip öyle bir örümcek ağının içine düşer ki çözebilene aşkolsun. Polis cinayeti çözmeye yardımcı olması için Prof. Algan Ataman'dan yardım ister. Cinayet mahallinde bir takım işaretler ve eski yazı bir kitap vardır, maktul ölmeden önce bir mesaj vermek istemiş. Hallâc’ı Mansur, "Enel Hak" diyerek kendi sonunu hazırlamıştır. Ömrü yettiğince çeşitli hocalardan ders almış, çeşitli ülke ve şehirlerde gezerek hem kendini geliştirmiş hem yazmıştır. Cüneydi Bağdadi'nin derslerine katılır. Ebubekir Şibli ile dost olumuştur. Bana göre zamanın devrimcilerindendir. Halkın yanında olup, adalet, eşitlik istemiştir saraydan. Meydanlarda sesini duyurmuş ama hazin sondan kaçamamıştır. Zamanın halifesine ve onun annesine yakın olmasına rağmen kendini kurtaramamıştır, hoş kurtarmak için bir çabası da yok. O Allah'a kavuşmak istiyordu. Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Hem Hallâc’ı tanıyıp hem bir maceraya eşlik edeceksiniz. Koşacaksınız, terleyeceksiniz, nefesiniz tutulacak, inanın bana Başkomiser Mestan Üstüner ve ekibi cinayeti çözebilecek mi? Bakın bakalım Kitapla kalın
NigahdarBaşak Sayan · İnkılap Kitabevi · 20191,759 okunma
Tanrı ve bilim hiç bu kadar birbirine yakın olmamıştı.
2024 4. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2024 23:13
# Merhabalar bugün sizlere Başak Sayan Nigahdar adlı romanı ile geldim. Aslında uzun zamandır kitap incelemeleri yapıp yapmamak arasında kendimi köşeye sıkışmış gibi hissediyordum, zira her kitap okuyucuda farklı yorumlara sebep olur. Hangi hâl ve durum içerisindeyseniz aktarımda öyle olacaktır.. Nasıl bakarsak öylede görüyoruz! İşte tam da burda her insan da bir kitaptır okuyabilene elbette…. Bazı kitaplar vardır. Okuyucuya kendini dışardan izleten kitaplar.. gördüğünüz roman tam da bu tarzda bir eser. Kitaba karşı tamamen nötürdüm bunun sebebini şimdi daha iyi anlıyorum hazırlığım bitmemişti… nötürdüm dedim ya ta ki, giriş bölümünden bir kaç satır okuyan dek.. kalbim hızla atmaya başladı bir şeyler olacağını ve bu kitabın beni tanıdık fakat eksik kalmış bir serüvene doğru sürükleyeceğini o an hissettim. Giriş bölümü ilerken aklımda böyle bir sonu yaşamış iki isim vardı ama işretler hep diğerini gösteriyordu yoksa kalbim bu denli yerinden oynamazdı… Evet o isim ‘Hallacı Mansur’ keşke okurken hissettiklerimi buraya aktarabilsem zannederim ki, bu mümkün olmayacak zira; Hallac-ı Mansur anlamak için onu tanımak gerekir, ona özel bir muhabbet beslemek gerekir… Ve ben bu ilgiye sahip olduğum için kendimi şanslılar listesine alıyorum. Daha önce okuduğum Sezgisel Deneyimler ve Divan-ı Hiç eserlerini ayrı bir yere koyuyorum. Fakat Tavasin için bir kaç cümlede ben söylemek isterim, zira ‘Hallac’ı ve öğretilerini anlamak için uzun bir yol katettim. Ancak #tavasin yani (Enel Hak) Y.Ç çevirisinden okuduğumda açıkçası altüst olmuştum, yorumlar o kadar sert ve zalimceydi ki, ‘Hallac’ı şeytanın öğrencisi, zındık ve dinden sapmış olarak, kendisini ‘Tanrı’ ilan ettiğini düşünecek kadar ileri gitmiş. (Ne yazık duymayan kalplere… ) o kadar ki, buna örnek olarak kitabın sonunda ‘Mushafa Reş’ (kara
Tasavvuf ve Din
Tekvin'den esinlenme roman
2019 7. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2019 10:45
Şaşırtıcı derecede Tekvin romanına benziyor. Kurgusu, konu anlatımı, olay çözümlemesi çok benziyor. Gerçi bu tür kitaplar genelde birbirine benzer ve hepsi birbirini çağrıştırabilir. Ben beğenemedim açıkcası... Daha iyisi için kesinlikle Tekvin okuyun...

Başak SayanYazar · 8 kitap
Başak Sayan Vardal veya bilinen adıyla Başak Sayan, Türk oyuncu, senarist, sunucu ve yazardır. 17 Haziran 1977 tarihinde baba tarafından Azeri olan Başak Sayan, Ankara'da doğdu.[1] Marmara Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olan Sayan, üniversite eğitimi sırasında Kral TV'de sunuculuk yapmaya başladı. Bu sayede meşhur olan Sayan, daha sonra reklam filmlerinde yer aldı, diğer büyük kanallarda da sunuculuk yaptı, televizyon dizilerinde ve sinema filmlerinde rol aldı. İki yıllık bir aradan sonra tekrar kamera karşısına geçen sanatçı, bir yandan öyküler yazarken diğer yandan çeşitli filmlerde rol aldı. 2009 yılında ilk deneme kitabı Aşk Üzerine, 2010 yılında ise ilk romanı Bağlanma Korkusu yayımlandı. Başak Sayan, Kasım 2015'te Kelebeğin Kaderi adlı romanı ile okuyucularının karşısına çıktı. Başak Sayan, 15 Ağustos 2015 tarihinde Dünya Bankası'nda çalışan Murat Vardal ile Washington DC'de evlendi ve oraya yerleşti.