Noise: The new book from the authors of ‘Thinking, Fast and Slow’ and ‘Nudge’

18 Mayıs 2021
İngilizce

Anlam Ararken Kaybolmak: Gürültü Üzerine Bir Yarım Kalan Deneyim
·%13 (70/512 syf.)·
“Gürültü” benim için ne yazık ki beklediğim etkiyi yaratamadı. Kitaba başlarken farklı bir bakış açısı kazanırım diye umut etmiştim ancak ilerledikçe metinle arama ciddi bir mesafe girdi. Özellikle içerdiği yoğun sayısal veriler ve teorik anlatım dili, akıcılığı oldukça zorlaştırıyor. Yer yer anlatılmak istenen fikri yakalayamadığımı fark ettim ve bu durum okuma motivasyonumu giderek düşürdü. Kitabın ana fikri muhtemelen önemli ve üzerine düşünülmesi gereken bir konuya dayanıyor; ancak bu fikir, benim için fazla teknik ve karmaşık bir anlatımın içinde kaybolmuş gibi hissettirdi. Daha sade ve okurla bağ kurabilen bir dil tercih edilseydi belki çok daha etkileyici olabilirdi. Bu yüzden kitabı yarım bırakmak zorunda kaldım. Her kitap her okura hitap etmeyebilir; “Gürültü” de benim için bu kategoride kaldı. Eğer sayısal analizlere ve detaylı teorik anlatımlara ilginiz varsa belki siz farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz, ancak benim için oldukça zorlayıcı ve kopuk bir okuma süreci oldu.
Ekonomi
2024 5. kitabı
Belli bir kesime hitap eden kitaptır. Örgütsel psikoloji, yönetim birimleri, ekonomi, istatistik, bilimsel araştırma yöntemleri, risk uzmanları gibi belli konularda ya çalışan, ya da altyapı bilgisine sahip olmanız gerekli. Genel okura hitap etmeyen, bol bol teknik analiz içeren şaheser.
Araştırma-İnceleme
Puan vermedi··
Hepimiz, kendimizi olduğumuzdan çok daha rasyonel olarak atfediyoruz.Ve verdiğimiz her kararın arkasında güzel sebepler olduğunu düşünüyoruz.Tam tersi durumlarda bile buna inanıyoruz.Aslında biz sadece sebeplere inanıyoruz, çünkü kararımızı çoktan verdik.
2025 48. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 22:09
Yeni fikirlerle dolu Gürültü, insanların karar verme sürecinde gürültüye ve ön yargıya nasıl ve neden bu kadar duyarlı olduğunu açıklıyor. Herkesin okumasını tavsiye ederim.
Felsefe ve Düşünce
GürültüDaniel Kahneman · Pegasus Yayınları · 202362 okunma
“Bazen sessizlik en doğru karardır.”
2025 18. kitabı
Bu kitap bana şunu öğretti: Bazen ne söylediğimiz değil, ne zaman ve nasıl söylediğimiz her şeyi değiştiriyor. Karar verdiğim her anda aslında ne kadar çok etki altında kaldığımı, ne kadar çok "gürültü"ye maruz kaldığımı fark ettim. Duygular, yargılar, alışkanlıklar, hatta hava durumu bile kararlarımızı bozabiliyor. Kitap bilimsel dursa da aslında her sayfasında insanın kendini bulduğu bir ayna var. Kendimi sorguladım, çevremi fark ettim, bazen de keşke bu kadar geç öğrenmeseydim dedim... Tavsiye ederim: Çünkü bazen sadece okumak değil, düşünmek de bir devrimdir:)
2025 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2025 00:00
Gürültü, birbirinin eşi olması gereken yargılardaki değişkenliktir. Başka bir deyişle, aynı şartları taşıyan iki durumda farklı kararlar veriyorsak burada bir gürültü vardır. Kendimizle ilgili bu gürültülü kararlar sorun olmayabilse de örneğin, bir mahkeme hakiminin veya bir hekimin aynı vakayı farklı zamanlarda farklı değerlendirmesi sorun olabilir. Bu kitap, hukuk, sağlık, eğitim, kredi ve sigorta değerlendirme gibi alanlarda yaşanan gürültü durumlarını pek çok örnek ve bilimsel araştırmalar ışığında değerlendiriyor. Yazarlar, "Nerede bir yargı varsa orada gürültü de vardır" diyorlar. Yargıyı da "aletin insan zihni olduğu bir ölçüm şekli" olarak tanımlamışlar. Kitaptaki örneklere bakınca, iddialarında haklı olduklarını söylemek mümkün. 28 başlıktan oluşan hacimli kitap, bölüm sonu özetleri ve okuru da dahil eden uygulamalarıyla kolay bir okuma deneyimi sunmakta.
GürültüDaniel Kahneman · Pegasus Yayınları · 202362 okunma
Hızlı ve Yavaş Düşünce gibi muhteşem bir kitap beklentisi çıtayı çok yukarı çekince hayal kırıklığı kaçınılmaz oluyor. Kitabın ilk yarısında kötü tercüme ile birlikte sıkıcı bir başlangıç yapılıyor. Yargılardaki değişikliklerin gürültü olarak tanımlanması, ön yargıdan farklı, nedenleri ve çözüm önerileri üzerinde duruluyor. Bazı yerlerde tekrara düşüyor.
2026 13. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 00:00
Gürültü’yü okurken kararlarımızın ne kadar çok ‘gürültü’den etkilendiğini fark etmek hem şok edici hem de göz açıcı oldu! Daniel Kahneman ve ekibi, yargılarımızdaki rastgele hataları, sistematik önyargılardan ayırarak çok net ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Mahkemelerden tıbba, işe alımdan politikaya kadar her alanda karar kalitesini nasıl artırabileceğimizi bilimsel veriler ve gerçek hayat örnekleriyle anlatıyor. Kitap karar verme süreçlerindeki görünmez ama etkili bir sorun olan “gürültü”yü merkeze alarak, insanların benzer koşullarda bile neden farklı yargılara vardığını çarpıcı örneklerle açıklamakta. Daniel Kahneman ve çalışma arkadaşları, bireysel sezgilerin sanıldığı kadar güvenilir olmadığını; ruh hâli, deneyim, çevresel faktörler ve kurumsal alışkanlıkların kararları ciddi biçimde etkilediğini anlatmakta. Kitap, özellikle hukuk, eğitim, sağlık ve yönetim alanlarında tutarsız kararların doğurabileceği adaletsizlikleri tartışmaktadır. Yazarlar, standartlaştırılmış süreçler, kontrol listeleri ve ekip temelli değerlendirme yöntemleriyle bu hataların azaltılabileceğini savunmuştur.. Hızlı ve Yavaş Düşünme’den sonra okunması gereken, karar alma becerinizi kökten geliştirecek muhteşem bir kitap. Kesinlikle herkes okumalı!
GürültüDaniel Kahneman · Pegasus Yayınları · 202362 okunma
Before You Judge me, make sure You are Perfect!
2024 57. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2024 20:59
Imagine a world where a patient goes to a clinic and gets prescribed highly addictive opioids because it is the end of the doctor’s long day – or that different sentences are given to people who committed the same crimes because one judge hasn’t had lunch yet. These are some of the many real-world examples of “noise” that are mentioned in Noise: A Flaw in Human Judgment by renowned psychologist and winner of the 2002 Nobel Prize in Economic Sciences Daniel Kahneman. Noise is the follow-up to his previous book Thinking, Fast and Slow, released in 2011, which brought attention to his work on how cognitive biases shape judgment. In Noise, Kahneman and his co-authors, Oliver Sibony and Cass R. Sunstein, explore the other type of error impacting our judgments: noise. The book follows the premise that “wherever there is judgment, there is noise – and more of it than you think”. If noise is so prevalent, why is it not widely spoken about? Kahneman notes that noise can only be identified in statistics, making it more difficult to track, which means it tends to go unnoticed and unmentioned. Noise is broken up into six parts. It begins with the difference between noise (random scatter) and bias (systematic deviations), the nature of human judgment and how to measure accuracy and error. It also goes into predictive judgment, human psychology and the causes of noise, how to improve judgments and prevent error, and what is the right level of noise. Who knew that important decisions could be swayed by seemingly redundant factors? Such as who spoke first in the meeting, what day of the week it is or whether the local football team won last night’s match. Many different types of noise are discussed in the book, but the most significant one, Kahneman says, is system noise. System
Psikoloji
NoiseDaniel Kahneman · 202162 okunma
Noise - Daniel Kahneman
Puan vermedi··
Qərar verərkən və ya seçim edərkən fərqində olmadan bir çox şey bizə təsir göstərir. Məsələn seçimlərin təqdim olunma forması, sırası, məkan və s. Bir yerdə mühakimə, qiymətləndirmə və ya qərar varsa, orda mütləq noise və qərəz var. D. Kahneman ‘Thinking, Fast and Slow’ kitabında qərəzi çox dərin və təfərrüatlı şəkildə əhatə edir. Noise kitabında isə o eyni sualda verilən qərarların və yaranan nəticələrin fərqliliyini araşdırır. Məsələn, iki həkim eyni xəstəyə fərqli diaqnoz qoyur. İki psixiatrın eyni xəstəyə eyni diaqnozu qoyma ehtimalı 57% təşkil edir. Şərab mütəxəssisləri eyni şərabı iki dəfə daddıqda, yalnız 18%-i onu eyni şərab kimi tanıyır. Eyni adam müxtəlif vaxtlarda eyni iş haqqında fərqli qiymətləndirmələr edir və s. Daniel Kahneman
NoiseDaniel Kahneman · 202162 okunma

Daniel KahnemanYazar · 4 kitap
Kudüs İbrani Üniversitesi'nde psikoloji ve matematik eğitimi aldı. Kaliforniya Üniversitesi'nde psikoloji eğitimine devam etti. Anne Treisman ile evlendi. "Beklenti Teorisi"ni Amos Tversky ile birlikte kuran iki deneysel psikologtan biridir. Bireylerin riskli ve belirsiz koşullardaki karar ve tercih süreçleri ile ilgili bahisler türetip cevaplarını da kendileri vererek binlerce karar örneği geliştirmişlerdir. Bireylerin sonuçları kesin olan şeyleri abartarak bunlara, sonuçları kesin olmayan şeylerden daha fazla değer verdiklerini kabul etmektedirler. Yani insanlar karışık, riskli durumlarda, karar verirken, her zaman mantıklı ve akılcı davranmazlar. Mâkul kararlar almayan insan modeli, ekonomi alanında genel kabul görmüş, rasyonel ve mantıklı davranan, kendi çıkarlarını gözeten insan modeliyle çelişmiştir. Rasyonel ekonomi dünyasına, psikolojinin, zihinselliğin, bahislerin, belirsizlik ve rasgeleliğin girmesini sağlayan Kahneman 10 Aralık 2002’de Stokholm’de Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür. Prospect dergisi tarafında 2015 yılının Nisan ayında açıklanan ve yaklaşık 3000 kişi ile yaptığı dünyanın önde gelen düşünürleri anketinde Kahneman sekizinci sırada yer almıştır.