Çevirmen:
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Orijinal Adı:
Reading: A Very Short Introduction

2024 58. kitabı
Kılavuz serisinin okuduğum ilk kitabı. Okumanın tarihi diyebiliriz. Okumayı yazının ilk bulunduğu ana kadar hatta daha öncesini ele almış bir kitap. Okumak üzerine daha önce böylesine düşünmemiştim sanırım yaptığım eylemi daha farklı yönlerden incelemem için ve daha çok okuma hevesi edinmem için bu kitap yardımcı oldu. Önemini bir kez daha kavrattı bana. İçeriğinde ise; matbaanın icadı ve etkileri, elyazması okumak, modern okuma, yasaklı kitaplar, ve okumaya anlam kazandırma gibi başlıkları mevcut. Bu seriye bakış açım için güzel bir başlangıç oldu diğer kitapları da okuma ihtiyacı hissediyorum. Tavsiye edilir.
Tarih
OkumakBelinda Jack · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202487 okunma
Okumak deniz suyu içmeye benzer!
2025 5. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2025 18:43
Oxford Üniverstesinde öğretim üyesi olan Belinda Jack, okurunu okumanın evrimsel gelişimine dair bir yolculuğa çıkarıyor bu kitapla. Öyleki okumaya yönelik birçok aydınlanma yaşattı bana da Kılavuz dizisini çok severek almıştım ve sevincim kursağımda kalmadı. Çok severek de okudum diziden bu ilk kitabı. "Okumak nedir?" sorusuna cevap arayan yorumlar, okumanın türleri, okumanın çağlara göre yorumu ve değişimi gibi konuları barındırıyor bu kitap. Okumanın olmadığı sadexe sözlü anlatımların olduğu çağlara götürüyor ve insanların toplanıp sesli kitap olduğu Antik dönemden selam yolluyor bu kitap. Antik donemden modern dönem okumalarına nasıl geçildiğin anlatıyor. Şiirsel okumadan, düz yazı okumaya nasıl geçildiğini, ssessiz okumadan elyazması okumaya, kendi dilinde okumadan çeviri okumaya, matbaadan dijital okumaya, bireysel okumadan dini okumaya, yasaklı okumadan çoğulluklara, yorumlamadan yeniden okumaya varana dek birçok konuyu da ustalıkla ele alıyor. Filozof ve yazarların görüşlerini de unutmamak gerek. Kitap ve kütüphanelerin yakıldığının anlatıldığı bölümdeyse kalbim sıkıştı.Nasıl kıymışlar kitaplara? Ooofff! Kitabın en sonunda " Bilgilendirilme konuyu kapatır, okumak ise onu açar" diye bir cümle var. Okumanın davetkârlığından bahsediyor. Hakikaten de deniz suyu içmek gibidir okumak. İyi ki okuyorum! Çav balla
2025 27. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 10:14
Kitap ve okumak kavramlarının tarihçesi üzerine gayet açıklayıcı ve anlaşılır dilde yazılmış bir kitap. Kılavuz serisinden okuduğum ilk eser oldu. Kitapların dünya üzerindeki varoluş mücadelesinin yanı sıra okumak kavramını da irdeleyen ve okur olarak zihninizde farklı sorgulamalara yol açan bir kitap. Kitap toplamda yedi bölümden oluşuyor. Yağmalanan kütüphanelerden, matbaanın gelişmesinden ve yaygınlaşmasından, farklı dönemlerdeki insanların okuma alışkanlıklarından ve son bölümlerde kitap türleri, çeviri kitap ve günümüzdeki okuma kültürüne kadar geliyor. Daha verimli kitap okuma konusunda da ilgi çekici bilgiler vardı. Ben kurgu dışı kitap okumayı sevdiğim için birçok yerin altını çizerek okudum. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş her okura tavsiye ederim.
Okumak Kitap İnceleme
2025 20. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 20:05
Okuduğum favori kitap listesine bu Okumak kitabı da ekledim. Gerçekten mükemmel bir kitaptı; -Eski zamanlarda kitapların topluma etkisi -kitaplar nasıl okunmalı? -kitap türleri -Toplumu önceden etkileyen kitaplar(ve daha fazla önemli kitaplar) -Toplum ile alakalı görüşler Ve daha çok fazlası var kitapta.İyiki okumuşum dediğim bir kitap oldu. Bana çok katkısı olduğunu düşünüyorum ve bence herkese de fazlasıyla katkısı olucağına inanıyorum. Dili sade,akıcı ve anlaşılırdı.Size şimdiden iyi okumalar diliyorum. Belinda Jack
2026 68. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 21:03
Belinda Jack’ın Okumak (The Secret Life of Reading) kitabını okurken, bunun kitaplar hakkında yazılmış sıradan bir eser olmadığını fark ettim. Çünkü yazar bana ne okumam gerektiğini söylemiyor; daha çok neden okuduğumuzu, okumanın insan hayatındaki yerini ve yüzyıllar boyunca nasıl değiştiğini anlatıyor. Benim için kitabın en etkileyici tarafı, okuma eylemini yalnızca bireysel bir alışkanlık olarak değil, insanlık tarihini şekillendiren bir güç olarak ele almasıydı. Daha önce okumayı doğal ve sıradan bir uğraş olarak görüyordum. Ancak kitap, sessiz okumanın ortaya çıkışından romanların toplum üzerindeki etkisine kadar birçok konuyu ele alarak bu alışkanlığın aslında ne kadar büyük bir kültürel dönüşüm yarattığını gösteriyor. Kitap boyunca hoşuma giden şeylerden biri de Belinda Jack’in farklı dönemlerden ve farklı kültürlerden örnekler vermesiydi. Böylece okumanın yalnızca bilgi edinmek için değil; kendini keşfetmek, empati kurmak, hayal gücünü geliştirmek ve hatta toplumsal değişim yaratmak için de ne kadar önemli olduğunu görmek mümkün oluyor. Kendi adıma kitapta en çok düşündüğüm konu, insanların aynı kitabı okuyup neden farklı şeyler hissettiği oldu. Yazar, her okurun metinle kendi deneyimleri üzerinden ilişki kurduğunu anlatıyor. Bu fikir bana oldukça yakın geldi. Çünkü yıllardır okuduğum kitapların çoğunda aslında yalnızca yazarı değil, biraz da kendimi okuduğumu fark ettim. Kitabın sevdiğim bir diğer yönü ise okumanın her zaman elit bir uğraş olmadığını göstermesiydi. Tarih boyunca kitaplara erişimin, okuryazarlığın ve okuma alışkanlıklarının nasıl değiştiğini görmek, okumanın bugünkü hâline farklı bir gözle bakmamı sağladı. Belinda Jack’in dili akademik olmasına rağmen ulaşılmaz değil. Kitap yer yer araştırma kitabı gibi ilerlese de anlatılan örnekler ve
2025 7. kitabı
Okunma: 12 Mart 2025 07:38
İlkcag filozofları bilgiyi nasıl aktariyordu, İlk kitaplar nasıldı, matbaanin gelişimi ve kitapların daha ucuza seri bir şekilde üretilmesi tüm politik, siyasi, düşünce, ekonomik hayatımızı nasıl etkiledi. Kitaplar İlk çoğaltılmaya başladığında ne gibi itirazlarla karşılaşıldi? Bonus olarak da okumaya nasıl anlam kazandirilabilir? İş bankası klavuz yayınları serisi okuduğum ilk kitabı. Kitaplari seven bir insan olarak bu kitabi çok sevdim. İlginç bilgiler öğrenebilirsiniz. Örneğin, İlk yazılı kitaplar cogaltilmaya başlandığında sesli okuma yapıldığını, okuduklarinizi yanlış anlayabileceginiz gerekçesi ile içinden sessiz okumaya itiraz edildiğini biliyor muydunuz?
İnsan ve Hayat
Okumanın Tarihi
2025 3. kitabı
Hacmi küçük olmasına rağmen, oldukça uzun sürede okuduğum bir kitap okudu. Nihayet bugün tamamladım. Kitap okumanın tarihini konu edinmiş. Kitap okumanın ne olduğu, ilk kitaplar, okurlar, el yazması, baskı, roman okumak, yasaklı kitaplar, kitap yakmanın tarihi, sansür, okumanın yorumlanması, hermenötik, retorik, çeviri, edebiyat eleştirileri, farklı türde kitaplar gibi konulara yer veriyor. Çok ilginç bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Ben uzun sürede okusam da, ilginç şeyler okudum ve keyif aldım. Okumak
2024 87. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 22:45
İş Bankası Kültür Yayınları Kılavuz Kitaplar serisinde yer alan “Okumak”, okuma eyleminin tarihi seyri hakkında bilgi verirken geçmişten günümüze okumayla ilgili olan kadim kütüphaneler,el yazması eserler,çeşitli hizip ve toplumların okumaya karşı tutumları,edebi eserlerin okunma biçimleri gibi birçok konuya da değinmektedir. “Okuma” eylemi üzerine okumak gerçekten farklı. Kitap,tarihte kendine bir şekilde yer edinmiş birçok yazar ve kitaba da işaret ettiğinden adı geçen eser ve yazarları okumak isteği uyandırıyor. İş Bankası Kültür Yayınları seri kitaplarda gerçekten başarılı bir işler yapıyor.

Belinda JackYazar · 0 kitap
Belinda Jack, Oxford Üniversitesi'nde Christ Church'te Fransız Edebiyatı ve Dili alanında Fellow ve Öğretim Görevlisi, ayrıca Gresham College'da Retorik Profesörü'dür. "The Woman Reader" ve "George Sand: A Woman's Life Writ Large" gibi kitapların yazarıdır.