Kasım 2024
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2025 33. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 12:16
Yörüngede, Dünya’nın yörüngesinde dönen bir uzay üssünde görevli altı astronotun bir gününde geçiyor, ki bu bir gün on altı gün doğumu ve batımına tekabül ediyor. Bu süre zarfında uzay üssünde
2025 28. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 22:35
Önermem. Ben pek sevemedim kitabı. 6 astronotun uzayda geçirdiği günü anlatıyor. Belli bir olay yok. Astronotların iç dünyasını ve uzayda geçirdikleri zamanda biri yalnızlıktan biri kariyerinden biri ailesine özleminden vs bahsediyor. Beni pek açmadı.
2025 19. kitabı
Bu kitap beni boğdu boğdu duvara attı. Bilmediğimiz bir bakış açısı yok. Kişilerin derinlikleri yok. ‘Yor’ ekinin üzerime kabus gibi çökmesinden başka ne verdin bana. Sanki dünya haritasından kendisine ilginç gelen bölgelerin isimlerini bizimle paylaşmak için yazılmış bir kitap. Ara ara bir iki güzel cümleyle karşılaşsakta aslında bunu evrenin büyüklüğünü düşünen herkes için gayet sıradan bakış açılarıydı. 2024 Booker ödülünü alan kitabın bu kadar kısa sürede çevrilmesi beni çok heyecanlandırmıştı ama sonu hüsranla bitti. Bu ödülü almamış olsaydı yarıda bırakabilirdim, sırf ‘niçin bu ödülü aldı’ sorgulamasının yanıtı için devam ettim.
2025 23. kitabı
Okunma: 24 Mart 2025 02:26
Açıkçası beklentimin altında kalan bir kitap oldu, buna da üzüldüm. Kitabın arka kapağında “görkemi şiirselliğine eş roman” olarak nitelendirilmiş bir romana göre çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Konu itibariyle başlarda ve ortalarda sevdim ama sonunun nereye bağlandığını hiç anlamadım, bence sonu hiçbir yere bağlanmıyor hatta sonu yok diyebilirim. Booker ödülü kazanan kitaptan çok daha fazlasını bekliyorsunuz sonuçta. Bir furyadır alıp başını gitti, herkes bir anda okumaya başladı ve hakkında birçok iyi yorum gördüm, bundan dolayı da beklentim iyice yükselmişti belki de. Başlangıçta ve ortalarda beni çok içine çekeceğine inandığım ve çokça altını çizdiğim yerler varken sonlarına doğru aslında aldığım edebi hazzın çok az olduğunu ve konunun hiçbir öğreticiliği olmadığını fark ettim. Hiçbir bilgi ya da altını çizdiğim cümle bana “wow” dedirtmedi en başından beri aslında. Sonuç olarak zaman kaybı olarak görmediğim ama çevreme de tavsiye etmeyeceğim bir kitabın daha sonuna geldim. Okuyanlara keyifli okumalar dilerim.
yörüngeden kendine bakmak
2025 27. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2025 15:29
bazen insan kendine dışarıdan bakmak ister. bir adım geriden, biraz daha sakin. ama bunu her zaman başaramayız. işte o zaman bir başkasının, en yakınımızın, hatta belki de bizi hiç tanımayan birinin gözünden görmeye çalışırız kendimizi. samantha harvey bu romanında tam da bunu yapıyor: bize yörüngeden bakıyor. uzay istasyonunda geçen 24 saatin içine 16 gün doğumu ve batımı sığıyor. ama romanın esas zamanı, dışarıdan görülemeyenlerde; karakterlerin kişisel geçmişlerinde, dünyaya dair düşüncelerinde, belirsiz bir boşlukla dolu iç monologlarında. coğrafya, sanat, siyaset, doğa, yıkım, bağlılık… tüm bu başlıklar astronotların düşüncelerine karışıyor. dünyadan ne kadar uzakta olsalar da aslında onun tam merkezindeler. bu roman bir kurgu değil, bir his yaratıyor. yer çekimsiz bir alanda, sarmal bir boşlukta usulca dönüyormuşum gibi hissettim. kimi zaman kendi içimden dünyaya doğru açılan bir kapıdan yürüdüm, kimi zaman uzayın sessizliğinden dünyaya bakarken kendimle karşılaştım. harvey’nin başarısı, kesin çizgilerle çizilmiş olaylar ya da çatışmalardan değil, bu hislerden kaynaklanıyor. elbette bu, herkesin kolayca içine girebileceği bir dünya değil. bilinç akışıyla yazılmış olması, olay örgüsünün neredeyse hiç olmaması, okurdan fazlasını talep ediyor. ara verildiğinde o sarmala geri dönmek zorlaşabiliyor. ama eğer o akışı soluksuz takip edebilirseniz, kitap yalnızca “iyi” değil; dönüştürücü bir deneyim oluyor. dünyaya — ve kendime — yörüngeden bakmak bana iyi geldi.
YörüngedeSamantha Harvey · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025718 okunma
Fırıl fırıl dönen Dünya'ya kim baksa başı döner...
·168 syf.·
2025 27. kitabı
2024BookerÖdüllüKitap'Yörüngede=Orbital' ~~~Yeryüzünden herhangi bir canlıyı seç, onun öyküsü Dünya'nın da öyküsüdür, diye düşünüyor ansızın. O tek bir yaratık sana her şeyi
2025 40. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2025 03:44
Kimse bu kitaptan bir bilim kurgu, aksiyon beklemesin. Bildiğimiz olay kurgusu yok. Ama incelikle yazılmış. Dünya ve bizler hakkında düşünmeye, hesaplaşmaya iten bir anlatı. Yazar kitabı pandemi
2025 39. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 11:12
YörüngedeYörüngede, farklı ülkelerden altı astronottan oluşan bir ekibin bir uzay istasyonundan Dünya'yı incelemelerini, düşüncelerini anlatıyor. Onları astronot yapan durumları, çocukluklarını, bazen ailelerini, bazen de dünyanın güzelliği hakkında konuşuyorlar. Bazen bilimsel şeyler yapıyorlar, bazen de genetiği değiştirilmiş farelerle ilgili deneyler... Kitabı okumaktan keyif aldım mı? Bu sorunun cevabından emin değilim. Okurken beş dakikadan fazla odaklanamadım. Kitapta hakim olan bir konu yok maalesef ve bu durum odağı düşürüyor. Arka kapak yazısından bilimkurgu hikayesi okuyacağımı düşünürken anlatılan hikaye beni tatmin etmedi. Şiirsel bir dil diye bahsedilen durumu da bulamadım. Daha çok akıcı olmayan bir metin ortaya çıkmış gibi. Kitap hakkında bu kadar olumsuz yorumdan sonra hoşuma giden bir kaç konuya da değinmek istiyorum. Özellikle uzay istasyonunda astronotların o boğulmuşluk hissini çok sevdim, okurken bende aynı şekilde hissettim. Koca evrende ufacık dertlerimizin içinde kaybolmuş küçükcük varlıklar olduğumuz fikrini sık sık düşünürken bunun yer yer altının çizilmesi hoşuma gitti. Kitap tavsiye edeceğim bir kitap değil ancak çok farklı bir dil arayanlar kitaba şans verebilirler.
Görünmeyenin Gözleri
2025 238. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 10:13
Kitap, görünmez olanın, unutulmuş olanın, fotoğraf karesine giremeyenin hikâyesini anlatıyor. Tüm karakterler sessizce aynı sorunun etrafında dönüyor: “Dünya seni görmüyorsa, sen hâlâ var
2025 19. kitabı
2024 Booker Ödülünü alan İngiliz yazar #samanthaharvey in büyülü üslubu ile kaleme aldığı #yörünge kitabını ben çok beğendim… Altı astronotun gözlem yapmak ve veri toplamak için uzay boşluğunda yol alırken;dünyevi acılarını ve kaygılarını da yanlarında taşırlar…Aslında bulunulan mekandan ne kadar uzaklaşılırsa uzaklaşılsın insanın kendi içinden kaçamayışının öyküsüydü Yörüngede…. Okurken tıpkı astronotlar gibi kendimi fezada hissedip yazarın dünyaya tepeden bakışını edebiyat ve felsefenin kavuşumuyla çıkardığı harmoniyi ilgiyle okuyup bir nebze de olsa beni bulunduğum ortamdan kurtardığı için kitabı hayranlıkla bitirdim…

Samantha HarveyYazar · 0 kitap
Samantha Harvey bir İngiliz romancıdır. Edebi kurgu, bilim kurgu ve felsefe de dahil olmak üzere birçok tür ve alandaki geleneklerden yararlanan Orbital adlı romanıyla 2024 Booker Ödülü'nü kazandı.