Orman Kızı

Çevirmen:
Suna Güler

2024 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2024 17:13
Bu ayın son kitabı Thomas Hardy'den okuduğum dördüncü kitap olan Orman Sakinleri'ydi. Bu vesile ile ağaç ve kereste kokuları eşliğinde küçük bir orman köyüne misafir oldum bir hafta boyunca... Eğitimli bir genç kızın evlilik problemiyle başlıyor hikâyemiz. Grace, çocukluktan beri tanıdığı ancak kültürsüz olduğu için bir miktar hakir gördüğü Giles ile mi evlenmelidir, yoksa eğitimli ve meslek sahibi olmuş, bilgili bir doktor olan Fitzpiers ile mi? Aşk mı, mantık mı? Peki ailesi bu işin neresindedir? Üzerindeki baskı Grace'in karar vermesinde ne kadar etkili olacaktır? Sorular sorular... Aslında Grace'in kafası da böyle sorularla doluydu evlenmeden önce. Neyse ki evlendikten sonra bütün sorularına cevap buldu, diyebilmeyi çok isterdim fakat nikâhta kerametin olmadığını, Grace hepten muammanın içine düştüğünde hep beraber anlıyoruz. Dönemin İngilteresinin evlilik ve boşanma sorunlarına, bu konuda yasaların ne denli ataerkil düşüncenin arkasında durduğuna, kadının mutsuz bile olsa bir evlilik içinde hapsolması çaresizliğine tanıklık ediyoruz. İhanetler, yanlış kararlar, pişmanlıklar, kayıplar, kavuşmalar... Kitabın yarısına kadar durgun bir olay örgüsü okuduğumu düşünürken, kurgu bir anda hareketlenmeye başladı ve özellikle son 150 sayfayı elimden bırakamayarak heyecanla okudum. Bütün bunları aktarırken yazar sizi o orman köyünde, doğanın kucağında ağırlıyor adeta; gözünüzde çok net canlandığı gibi, diğer tüm duyu organlarınızla da hissediyorsunuz o kırsal bölgeyi... Hikâyedeki çoğu karaktere öfkeliyim; bunun yanı sıra büyük haksızlığa uğradığını düşündüğüm iki kişi oldu. Bunlardan birinin, özellikle kıyıda köşede kalmış bir genç kız olmasına yani ana karakter olmamasına rağmen hüznü içime öyle işledi ki... :') Bu da yazarın büyük başarılarından biri bence. Son paragrafı
2022 98. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2022 12:00
“Yeryüzünde bir kadına, sadece dışsal özelliklerine bakarak değer biçmeye kalkışmak herhalde boş bir çaba olurdu.” Hikaye, Hintock adlı küçük bir ormanlık köyde geçiyor. Dürüst bir ormancı olan Giles, çocukluk aşkı Grace Melbury ile gayri resmi olarak nişanlanmış olsalar da Grace güzel, eğitimli bir kızdır. Babası Giles'ı koca adayı olarak yeterince iyi bulmamaktadır. Köyün soylu ve yakışıklı doktoru Mr. Fitzpiers’in kızına ilgisini fark ettiğinde bu mükemmel eşleşme (!) için kızını doktora yönlendirmeye başlar. Romanda önemli iki kadın karakterimiz daha vardır. Giles’e uzaktan aşık, bir orman kızı olan Marty South (benim en sevdiğim karakter), ve köydeki malikanede yaşayan zengin,gizemli, genç yaşında dul kalmış olan Mrs. Felice Charmond’dur. Roman, hasta babasıyla yaşayan, çalışkan kızımız Marty’nin para için saçlarının kesilerek Felice’e satılmasıyla başlar. Roman, Hardy'den daha önce Tess ve Adsız Sansız Bir Jude da da okuduğum, kötü seçilmiş eşler, karşılıksız aşk, evlilik, sadakat, sosyal sınıf ve cinsiyet adaletsizlikleri, çifte standartlar gibi ortak temaları içeriyor. Alıştığımız İngiliz edebiyatından farklı bir üslup ve kurguyla birlikte, karamsar, hüzünlü ama muazzam bir edebi bir dil, doğa, kırlar ve mevsimlerin şiirsel bir dille tasvirini yine hayran kalarak, büyülenerek okudum. Orman Sakinleri, diğer okuduğum iki kitaba göre çok daha akıcıydı. Severek okudum. Yazardan uzun süredir okunmayı bekleyen Çılgın Kalabalıktan Uzak sıradaki kitap olacak. Hardy okumaya devam.
2022 87. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2022 14:09
Thomas Hardy (1840_1928) Victoria döneminin edebiyatta önemli kırılma noktalarından birinin ustasıdır.Kralice Victoria'nın hüküm sürdüğü 1937_1901 yıllarda katı ahlakcılık,dar görüşlülük,kusur bulma,maddiyatcılık gibi kavramlar döneme damgasını vurmuştur.Cinselliğin bastırılması ise yönetimin en önemli uğraşı haline gelmiş adeta.Thomas Hardy yazın hayatı da bu döneme denk gelmiştir İngiliz edebiyatında bir ilk denecek ölçüde evlilik,aşk,cinsellik,nikahsız birliktelik,çok eşlilik ile sosyal ve sınıfsal konularda norm dışına çıkmaktan çekinmez . Victoria dönemi ile ilgili olarak Mine Urgan kavramsal olarak çelişki ve çatışmalarla dolu olan dönem için özetle demiştir ki; _ Ailevi değerlerle saygı değer olma merakı ve bunun getirdiği ikiyüzlülük, _Toplumsal durumlardan ve bireysel koşullardan aptalcasına memnunluk, _Cinsel konularda yapay çekingenlik ve sevgisiz evliliklerin kutsal bulunması, _Para ve madde severlik,alt sınıfların ve parasızların saygın bulunmaması, _Plansız gelişen sanayileşme ve haksızlıklara dolu çalışma şartları,adaletsiz ekonomik düzen. Bu dönemi anlatan kitapları okudugumuzda özetini geçtiğimiz bu maddelerin tam on ikiden vurduğunu görürüz. Modern ekoeleştirisel edebiyatın öncüsüdür yine yazar.Çevrebilimcidir.Sanayileşmenin getirdiği ve getireceği durumlara hep kuşkuyla yaklaşmıştır.Yazar köy_kırsal yaşamını kent yaşamına yeğ tutmuştur. Bir çok romanında Doğanın insanlar arasındaki ilişkilerini şekillendirmesindeki rolünü,acımasız hükmünü,çaresizliğini ele alır.Doğa anlayışında pek çok çagdaşının aksine onu iyimserlikten çok karamsarlığa sürükleyen Darwin'in Türlerin Kökenini okuyup ateist olmuştur.İnsanın tanrısız bir dünyada evrimin kurbanı olduğuna inanmaya başlamıştır.Darvinist hayat görüşüyle yakından alakadardır. Yazar Spinoza'dan
Orman Sakinleri'nin Misafiri
2025 12. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 19:54
İnsanların da yaşamları mevsimlerin doğada yansıttığı görüntüler misali değil midir? Her şey doğanın hareketlerine bağlı yazarın harika betimlesiyle doğanın kucağındaki kah yeşilin hüküm sürdüğü ve insanların umudunun, neşesinin doğayla iç içe geçtiği vakitler, kah kuru ağaçların, kışın o kasvetli havasının insanın yaşam sevincini yok ederek hüzne, kedere mahkum eden o kasabada. Duygular bazen çok sert bir rüzgar gibi esip yürekleri buz gibi üşütüyor, bazen de ılık bir meltem havasıyla yeni bir umut doğuruyor.. Thomas Hardy kitabında doğayı bire bir karakterlerin içsel dünyaları ilişkilendirmiştir.. Thomas Hardy, genelde insanın doğasını toplumsal yapı ve aşkın trajik doğası gibi evrensel temalar üzerine işlemiştir kitabında. İnsan ruhunun zayıflıkları toplumsal sınıf farkı farklılıkları bireysel arzuların ve toplumsal normların nasıl çatıştığı gözler önüne serilmiş romanda. Okuyucunun aklında görsel bir şölen oluştururken doğa tavsirleriyle bir yandan da o dönemdeki sorunları günümüzle de eşleştirerek sorgulatıyor. Yazarın tüm kitaplarında ve bu kitabında da trajik son hakimdir karakterlerin istekleri ve toplumun baskıları istenmeyen sonuçlara neden olur. Yine bu kitapta karakterlerin seçimlerinin bazıları nihayetinde onları hüsrana uğratacağını göstermiştir.Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde trajediye dönüşen aşk seçimleri ve toplumsal beklentilere karşılık yansımasıdır. Bu kitapta bireylerin özgür iradelerinin genellikle toplumsal yapılar ve dışsal baskılar tarafından nasıl şekillendirildiğini ortaya koyduğunu okuyoruz. Yazar genelde dönemin toplumsal baskılarını bireylerin iç çatışmalarını ve özellikle kadınlar üzerinde kurulan baskıyı eleştirmiştir. Kadın her ne kadar eğitimli de olsa yatırım aracı olarak görülür ve yatırımın karşılığı için ailesinin
Orman Sakinleri yorumum
Puan vermedi·442 syf.·
2025 34. kitabı
Orman Sakinleri yazardan ikinci kitabım oldu ve Hardy'nin kalemi der susarım. Betimlemeler o kadar ince yerlere dokunuyor ki... Adından anlaşılacağı gibi orman ve sakinlerin yaşadıkları söz konusu. Aşk, ihanet, hastalık ve ölüm temalarını inanılmaz betimlemeler ile bezemiş yazarımız Okumuş ve eğitim görmüş biri olan Grace'in babasının fikirleri doğrultusunda kabul ettiği evlilik ile beraberinde aldatılması sonucunda yaşadıkları anlatılıyor. Kitap tam bir İngiliz Edebiyatı ve eşsiz bir kır romanı... Herkese tavsiyemdir okuyun okutun Thomas Hardy Orman Sakinleri
2022 83. kitabı
. Merhaba dostlar Orman Sakinleri yazarla tanışma kitabım oldu. Thomas Hardy, çağının en önemli yazarlarından kabul ediliyor. Daha çok kır ve köy romanları yazmış, eserlerinde sınıf ve cinsiyet adaletsizliklerini işlemiş. Çok eleştiri alan son romanından sonra yazarlığı bırakıp şiir yazmaya başlamış ve ölümüne kadar bine yakın eser vermiş. Bu kitapta küçük bir köyde yaşayan, genel olarak ormancılıkla geçinen insanların hayatından bir kesit var. Daha iyi şartlarda yaşaması için kızını okutan ve onun şahsında sınıf atlama hayalleri kuran bir baba, başkasını sevdiği halde babasının seçtiği adamla evlenen kızı, ayıla bayıla evlendiği karısını utanmazca aldatan doktor, masum sevgisini içine gömen köylü kız, toplumun ahlak kurallarına uymak uğruna canından olan genç adam, aşk uğruna dedikoduları göze alan zengin kadın, kalabalık bir kadrosu olan romanın önde gelen karakterleri. Olay örgüsünün sonlara doğru giderek hızlandığı romanda yazarın alameti farikası diyebileceğim doğa betimlemeleri başlı başına rol oynuyor. Ele aldığı konular günümüze gelene kadar çok işlendiğinden değişik bir şey sunmasa da hem yazarın önemi hem de işleyiş tarzı açısından okunmaya değer. @kitap.insanlari grubumuzdan arkadaşlarımla okuduk. Mini sohbetimiz benim için yine aydınlatıcı oldu. Sevgiyle kalın
2025 13. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 17:42
İngiltere'de Dorchester kenti sınırlarındaki Hintock Köyü'nde yaşayan Melbury, Winterbourne, Charmond ailelerinin baş rolünde olduğu bir hikaye... Giles Winterbourne elma ve elma şarabı ticareti yapan, tüm hayatı Hintock köyünde geçmiş olan iyi kalpli, fedakar, fakat eğitimi olmayan, kaba bir adamdır. Baba Melbury kereste ticareti ile uğraşmakta olup, kızı Grace ise Londra'da eğitim görmüş, güzel, alımlı bir kadındır. Grace ile Giles arasında evlilik sözü bulunmakla birlikte baba Melbury kızını daha eğitimli, zengin, geleceği parlak bir erkekle evlendirmek istemektedir. Köyün doktoru Edred Fitzpiers ilginç deney ve çalışmaları olan, felsefeye, metafiziğe meraklı genç bir adamdır. Edred, Grace ile tanışır ve yakınlaşır. Giles'e verilen bir evlilik sözü olmasına karşın Melbury'nin de arzusu ile evlenirler.
Ay Işığında İnce Sessiz ve Yalnız Bir Beden
·442 syf.·
2025 32. kitabı
Ben her sabah uyandığımda seni düşüneceğim, her gece yattığımda da seni düşüneceğim. Genç fidanları ekerken, hiç kimsenin senin gibi ekemeyeceğini düşüneceğim... Kitapta bir sürü olay, ahlaksız ilişkiler, aşağılanmalar, insanların sınıflarının olduğu dünyalar vardı. Bu kitapta mahvolan güzellikler sadece Giles ve Marty'di. Onları hiç birleştirmeyen ormandı. Grace hiçbir zaman Giles'le olmayacaktı. Çünkü o da babası gibi onu hep ikinci sınıf bir insan olarak gördü. Kocasının aşıklarına yaptığı gibi her seferinde kandırmasına,aldatmasına rağmen onu affetti. Grace zengin bir erkek ile evlenmese yaşayamazdı. İkinci sınıf insanlar kendilerini üst sınıf gören karaktersiz karakterlerdi. Canım Marty'im sessizlik ve yalnızlık içinde o güzel kestane rengi saçlarınla sen hep en masum, en akıllı, en çalışkan ve en güzeldin. Giles elbette kararlar küçükken verilmiş olmasaydı, Grace'i sevemezdi. Aralarındaki karakter uçurumunu başta fark eder ve uzak dururdu. Seni hiç kimse tam olarak hak etmedi Marty'im. Sen hep en iyi oldun ve kayıplarınla olmaya devam edeceksin. Rüzgar ince ve sade elbisinle birlikte güzel saçlarını savuracak sende Giles'in çiçeklerini hep tazeleyeceksin...
2022 37. kitabı
Orman Sakinleri de Hardy'nin diğer kitapları gibi size o yüzyılın atmosferini yaşatabilen, karakterleriyle derin bağlar kurabileceğiniz ve kitap bittikten çok sonra bile onlar için üzülüp/sevinebileceğiniz bir kitap. Yazarın ustalığını her kitabında konuşturduğu doğa betimlemeleri burada da hayranlık uyandıracak şekilde karşımıza çıkıyor ve okurken kendimizi o küçük Hintock kasabasında hissediyoruz. Mevsimlerin değişimi, ormanın kuytularında saklanan hayvanlar, köy halkı, onların adetleri ve inanışları, bakış açıları... Bunların yanı sıra, karakterlerin bir kurgusal karakter olmaktan çok gerçekten varlarmış gibi hissettirmeleri ve onlar için endişelenmemiz de çok hoş bence çünkü bu duyguyu yakalayabilmek her okuduğumuz kitapta mümkün olmuyor. Giles, bana göre aşık bir erkeği en iyi temsil eden karakterlerden biri. Öyle güçlü bir aşka sahip ki, şerefini göz bebeği gibi koruduğu Grace'e bir kaç istisna haricinde asla yaklaşmıyor ve sınırın ötesine geçmiyor. Kendini böyle tutabilmesi hem aşkından hem de mükemmel bir karaktere sahip olmasından geliyor. Hem çok sadık, dürüst hem de çok çalışkan biri ve bunlarında ötesinde çok fedakar biri. Öleceğini bile bile aşkı Grace'e evini veriyor ve fırtınada ormanda kalıyor. Bahtsız Grace de sadık ve saf Marty de okuyucunun kalbinde bir yer ediniyor kitap bitince ve bu gerçekten değerli bir bağ. Özellikle kitabın sonundaki Martini konuşması en etkileyici anlardan biriydi. Fakat Hardy'nin kitaplarında her zaman yer verdiği kaderi yaklaşım burada da karşımıza çıkıyor ve karakterlerin hayatları dışarıdan gelen müdahalelerle mahvoluyor. Giles'in partisinin mahvolması ve evinden atılması onun Grace ile evlenmesini engelleyen olaylardan biridir. Boşanma davasının sonuc vermemesi ve ortaya çıkan tifo hastalığı da onların mutlu sona
Edebiyat & Roman
2022 71. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2022 21:02
#kırsaledebiyatı nı #thomashardy kadar güzel anlatan başka bir yazar okumadım. Tasvirleri sizi o zamana ve mekâna götürürken, anlatılan kişilerin duygu durumları içinize işliyor ve kendinizi o karakterlerle bir bağ içinde buluyorsunuz. #ormansakinleri için "Hardy'in en güzel ve en asil eseridir." denmiş. Yazarın daha önce #çılgınkalabalıktanuzak , #adsızsansızbirjude ve #tess adlı kitabını okumuştum ve bunlara istinaden diyebilirim ki okuduğum her kitabında yazarın kalemine sevgim daha da arttı. Aslında #ormansakinleri de dahil konular bilindik. #aşk , #ihtiras , #ölüm , #ihanet , #aile , #dostluk , #mücadele ... Bütün bu bilindik başlıklar Hardy 'in büyülü anlatımıyla birleşince okuma şöleni oluyor. Tabi ki bu benim gibi kırsal yaşamını anlatan hikayeleri sevenler ve betimlemeleri okurken sıkılmayanlar için geçerli. Bu kitapta küçük bir orman köyünde geçiyor. Mr. Melbury geçmişte yaptığı bir kötülüğün vicdan azabından kurtulmak için kızı Grace 'i Giles Winterborne ile evlendireceğine söz verir. Giles köyde büyümüş fakir ve eğitimsizdir. Grace ise eğitimi için küçücük yaşta şehire gönderilmiş ve bir hanımefendi olarak yetiştirilmiştir. İki genç arasındaki bu uçurum baba Melbury 'in verdiği sözden vazgeçmesine neden olur. Grace 'yi köyün uzak bir noktasında inzivaya çekilmiş, gizemli biri olan doktor Fitzpiers ile evlendirir. Bundan sonra olan kötü olaylar belki de Mr. Melbury'in bencilliğinin, hırsının, verdiği sözden vazgeçmesinin bedeliydi.

Thomas HardyYazar · 25 kitap
İngiltere'nin Dorset şehrindeki Higher Bockhampton kasabasında dünyaya geldi. On altı yaşında okulu bırakarak John Hicks adındaki bir mimarın yanında çıraklığa başladı ve 1862'de Londra'ya gidene kadar da burada çalıştı. Londra'da King's College London'a kayıt oldu. İngiliz Kraliyet Mimarları Birliği ve Mimarlar Derneği'nden ödüller kazandı. Beş yıl sonra Dorset'e geri döndüğünde kendini yazarlığa adamaya karar verdi. 1870'te Cornwall'daki bir kilisenin restorasyonu sırasında Hardy, Emma Lavinia Gifford'la tanıştı ve dört yıl sonra evlendiler. Karısının 1912'deki ani ölümünün onun üzerinde büyük etkisi olmuştur. 1912-1913 yılları arasındaki şiirleri bu acılı döneminin yansımalarıdır. Thomas Hardy, 1927'nin Aralık ayında akciğer zarı iltihabı hastalığına yenik düştü. Ölümünden kısa bir süre sonra mirasçıları tarafından bulunan tüm mektupları ve not defterleri yakıldı ve geriye sadece Hardy'nin gazete kupürleri ve notlarını arşivleyip daha sonraki eserlerinde bunlardan nasıl yararlandığını gösteren bir dosya kaldı. Hardy'nin çalışmaları, D.H. Lawrence ve Virginia Woolf'un da aralarında bulunduğu birçok yazarı etkilemiştir.