Keşifler - Ticaret - Ütopyalar

Ortaçağ 4

Umberto Eco

Ortaçağ 4 Gönderileri

Ortaçağ 4 kitaplarını, Ortaçağ 4 sözleri ve alıntılarını, Ortaçağ 4 yazarlarını, Ortaçağ 4 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Giysilerde lüks meselesinin en ilginç yönlerinden biri, bağlamla ilgilidir. Nitekim değerli elbiselerin kimin için giyildiğini, kimlerin onları giyebileceğini ve hangi estetik kuralı temel aldıklarını bilmek önem taşır. Ana gösteriş mekanı tabii ki, aidiyet sembolleriyle dolu olan bütün şahsiyetlerin hareket ettiği salıneyi oluşturan saraydır;
Alfa YayınlarıKitabı okudu
Xlll.yüzyılda büyüyle bağlantılı konulara ilgide ve büyü yapmak için gerekli yöntemlerin arayışında büyük bir artış yaşanır, ancak cadı"avı"nın Avrupa'nın farklı bölgelerinde bir gerçeklik haline gelmesi XV. yüzyıl sonlarını bulur. Bu süreç tekdüze bir şekilde yaşanmaz; yayıldığı ülkelerde farklı özellikler sergiler. Batı Avrupa'da cadı avı XVII. yüzyıl ortalarından itibaren, temelinde yatan şeytanla bağlantılı tezlerin değer kaybetmesiyle ve ün salmış bazı yargılamaların kamuoyunda neden olduğu öfkeden dolayı giderek zayıflar; şeytanla bağlantılı teorilerin daha geç tarihlerde ulaştığı bazı yerlerde ise cadı avı XVIII. yüzyılda gelişmeye başlar.
Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
855 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ortaçağ adını verdiğimiz, neredeyse bin yıl süren dönemin son sahnesine geliyoruz. Bu sahne, vitraylar ve ışıltılı minyatürlerle dolu elyazmalarıyla, İtalya’dan ve Flandre’den çıkıp deniz yoluyla Avrupa’nın tamamına yayılan ve büyük bir çeşitlilik sergileyen yepyeni bir dünyayı boydan boya dolaşan kumaşların dokusu ve renkleriyle aydınlanır. Hem şehirlere hem de iktidar sahibi erkek ve kadınların çalışma odalarına yeni vizyonlar nüfuz eder, araştırmalara ilham kaynağı olur. Saraylar ve kubbelerin yanı sıra yurttaşlık hayatında, devlet ve ekonomi alanlarında modeller yenilenir. Bugünün ütopyalarını yaratmaya hazır olan sanatçıların ve düşünürlerin müthiş hayal gücü ve yetenekleri sayesinde yeniden mümkün görünen bir büyüklüğün düşüncesi de bu süreci hızlandırır.
Ortaçağ 4
Ortaçağ 4Umberto Eco · Alfa Yayınları · 202055 okunma
XV. YY Muzik
Müzik türleri açısından XV. yüzyıl haklı olarak "chanson dönemi" olarak tanımlanmıştır, Çünkü bu şiir-müzik türü Orta Avrupa'nın tüm saraylann­ da hakim hale gelir. Çok-sesli müzik dili, chanson [şarkı] yoluyla önemli bir değişime uğrar: XIV. yüzyılın ars novasının [yeni sanat] kompozisyon alanındaki anlaşılması güç incelikleri­nin yerini, dinlenmesi daha kolay melodik bir cümleye bırakmaya başlar; daha belirgin bir şekilde ortaya çıkan üst ses sıklıkla ana melodiyi üstlenir; tonlar da "a cappella" [eşliksiz koro] çok-sesli vokal müzikte standart hale gelecek olan bassus, tenor, altus ve cantus ("soprano")şeklinde ayrılacaktır. Ama yüzyılın ikinci yarısında chansonWl hakimiyeti zayıflar ve İtalya saraylanndaki frottola gibi yeni "ulusal" türler gelişmeye ve rağbet gör­ meye başlar. Litürjik çok-sesli müzik alanında da yeni bir dönem başlar; motette, ağırlıklı olarak izoritmi tekniği temel almaya devam edilse de, daha akıcı ve melodik cümleler kullanılırken çok­ sesli ayin müziğinde Ordinariumun [litürjinin değişmeyen kısmı] tüm bölümlerinde cantus finnus[sabit melodi] kompozisyon ilkesi kabul edilir(yani kontrpuan için temel olarak aynı melodi kullanılır), hatta seküler melodilere de başvurulur-"L'homme anne" [Silahlı Şövalye] başlıklı ayin müziklerini göz önüne almak yeterli olacaktır.
Leonardo da Vinci (1452-1519) Floransa'da geçirdiği gençlik döneminde Verrocchio'ya Ginevrade' Benci'yle(küçültülmüş versiyonu Washington, National Gallery'dedir) ce­ vap verirken, Milana'da geçirdiği sonraki dönemde Erminli Hanım'la (Krakow, Muzeum Czartoryskich) olağanüstü zenginlikte bir sonuç elde eder. Kadının figürünün hatlan, zarif pozu ve gerçekliğin tasviriyle saf güzellik değeri arasındaki mükemmel denge, XV. yüzyılda gerçekleştiril­miş bu resmi modern portre sanatının kilometre taşı haline getirir. Sıcak bir ışık dalgasına doğru dönen kadının kollarında tuttuğu bembeyaz kü­çük hayvanın sembolizmi, Leonarda'nun"ruhun devinimi" adını verdiği duyguları vurgulama idaresine tanıklık eder. Rotterdamlı Erasmus (1466-1536), görsel sanatın insanın içselliğini tasvir etme iddiası konusunda kuşkulannı ifade edecektir, ama Raffaello'nun(1483-1520) veya Tiziano'nun (1488-1576) bu alanda elde ettiği sonuçlar, Erasmus'un İtalyan mürütlerinin bu eski önyargıya fazla itibar etmesini engelleyecektir.
Jean Fouquet'nin sanatında Flaman resminin analitik gerçekçiliği ve optik alanındaki bilgileri, Floransa Rönesansına özgü hacimierin plas­tik niteliği ve mekanın geometrik düzeniyle birleşir. Hayat öyküsünün yeterince belgelenmemiş olması ve eser listesinin oldukça sınırlı olması, bu Fransız sanatçının XV. yüzyıl Avrupa sanatında çok önemli bir rol oynamasına engel olmaz.
Reklam
68 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.