Ortaçağ'da Felsefe

Etienne Gilson

Ortaçağ'da Felsefe Sözleri ve Alıntıları

Ortaçağ'da Felsefe sözleri ve alıntılarını, Ortaçağ'da Felsefe kitap alıntılarını, Ortaçağ'da Felsefe en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hıristiyan inancının konusu olan somut İsa kişiliğinden yola çıkan Aziz Yuhanna, Yunan filozoflarına dönerek onların Logos olarak adlandır­dıkları şeyin bizzat İsa olduğunu, Logos'un bedenlendiğini ve bizim aramızda yaşadı­ğını, hatta dünyanın yalnızca spekülatif açıklaması peşinde olanlar için kabul edile­mez bir skandal sayılsa da, onu gördüğümüzü söyler (Yuhanna 1:14). İsa'nın Logos ol­duğunu söylemek felsefi değil, dinsel bir iddiadır.
Tertullianus, Latinceyi kullanan Hristiyan apolojetiğin ilk ve en büyük yazarıdır.
Sayfa 127
Reklam
Hıristi­yanlık, insanın aczinin nedenini ve çaresini göstererek bu aczi hafifletmek için insanı muhatap almaktadır. O bir selamet doktrinidir, bu yüzden de bir dindir. Felsefe akla hitap eden bir bilgidir ve insana eşyanın ne olduğunu söylemektedir; oysa din insana hitap eder: Ya Yunan dininde olduğu gibi boyun eğmesi için ya da Hıristiyan dininde olduğu gibi, gerçekleştirmesi için insana yazgısından söz eder. İşte bu yüzden Yunan dininden etkilenen Yunan felsefeleri zorunluluk felsefeleriyken Hıristiyan dininden etkilenen felsefeler özgürlük felsefeleri olacaktır.
İlk günahın özgürlüğümüzü kısıtladığı doğrudur; fakat bu özgürlüğü yok etmemiştir.
Sayfa 61
Aslında apolojistimiz büyüye güvenmediği gibi tıbba da güvenmez. Asıl düşüncesi, iyi bir Hıristiyanın çektiği acılardan kurtulmak için Tanrı'ya güvenmesinin yeterli olduğu şeklindedir.
Onun savunduğu tez, Yunanlıların hiçbir şeyi, özellikle de felsefeyi, icat etmedikleriydi. Söylev'in 31, 36 ve 110. bölümleri, Tatianus'un Hıristi­yan dinine verdiği adla, "bizim felsefemiz"in Yunanlıların uygarlığından çok daha es­ki olduğunu ve Yunanlıların birçok öğretiyi hiçbir şey anlamadan oradan aldıklarını kanıtlamayı hedeflemektedir.
66 öğeden 81 ile 66 arasındakiler gösteriliyor.