Dağın Öte Yüzü 1

8.810 üzerinden
912 kişi
Üçlemenin ilki Ortadirek
2024 29. kitabı
Yaşar Kemal bu toprakların çıkardığı en iyi yazarlarımızdan biridir. Yaşadığı dönemin koşullarını ve şartlarını ilmek ilmek işleyen bir aydındır. Bütün kitaplarında olduğu gibi toplumcu ve gerçekçi bir yazardır. Dağın Öte Yüzü serisinin birinci romanı Ortadirek, toplumun ekonomik - sosyal ve kültürel sorunlarından bahseder. Yaşar Kemal’in eserine Ortadirek adını vermesindeki neden ise “yaşamın orta direği, yaşamın direnci” olduğu içindir. Bu insanlar korkak olabilir. Ama yaşamaya karşı dirençli ve umutları tazedir. Realist bir roman olmakla beraber kitaptaki kahramanları içimizden birileridir. Gerçekçi ve tüm özellikleriyle konuşturulmuştur. Dili son derece akıcı ve sadedir. Yaşar Kemalin diğer kitapları gibi bunun konusu da yaşadığı coğrafya olan toros dağlarında geçmektedir. Şiddet ile tavsiye ederim.
2023 56. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2023 15:19
Umutla çıkılan her yolun bedeli ağır mı olmalı? Bir yol hikayesi.. Ali ve Elif, çocukları ve Meryemce. Yol yeni başlangıçları simgesidir ya. Her önüne çıkan engellerle beraber eksilirsin. Yanındakiler fazlalıkların olur, sırtındaki kambur, ayağına takılan taş. Hepsinden kurtulup, yolun sonuna kavuşmanın sıcak mutluluğuyla avutursun kendini. Avunmak için bahaneler zaten hazırdır. Hazırdır ama, kader de bir yandan üst üste indirir kamçısını. Tam kalkarsın, kaderin de senin üstündeki oyunları biter, sende bitersin, umudun tükenir.. Bitik bir haldesindir. Uzun uzun "Ooooooof," çekersin. Şimdi hayata karşı küfür etmek de Tanrıyı yok saymakta hakkındır. Hayatını tek bir sebebe bağlamak.. O sebeplerin sonuca bağlanırsa , umut , mutluluğa dönüşecek. Ne dağları aşmak mümkün, ne aştığın dağın arkasında var umut, yaşam.. yine de ihtimal doğrultusunda yürümeli mi inatla! Oyun var belli! Düzen kurulu, senin de oyundaki rolün belli, yine de beklentiyle hüsrana mı uğramalı. Buna değer mi, insan bu beklentinin umuda dönüşmediğini anladığında dönmeli mi, yoksa yine aynı, hep aynı şeyi yaşamakta ısrarcı mı olmalı? Beterin beteri mi vardır demeli kadere razı mı gelmeli, yoksa mücadele edip hakkını mı savunmalı?? Ne denilir ki Yaşar Kemal'in kaleminden çıkan gerçekler.. insanın içine işliyor. Benim işledi, en azından, her satırını paylaşabilirdim. Hepsi içtendi.. çok güzel bir seri, çok. Tavsiye ederim
2023 6. kitabı
Okunma: 04 Mart 2023 12:01
ORTADİREK “Yürek dediğin yürekse eğer, yerde de olsa yürektir, gökte de olsa, deniz deryada da olsa.” Uzun ve zorlu bir yolda yürüyenlerin hikayesi… Dağın Öte Yüzü adlı üçlemenin ilk kitabıdır Ortadirek. Çukurova’ya pamuk toplamaya giden köylünün yol serüvenini anlatır. Yaz mevsiminde, atları ve eşekleri olmadığı için yürüyerek dağları aşmaya çalışan halkın, kışı çıkarmak için, çocuk yaşlı demeden, yakıcı güneşe sırılsıklam eden yağmura inat, pes etmeyen insanların ekmek mücadelesini okuruz. Koca Halil, Meryemce, Uzun Ali ve Elif’in ana karakterler olduğu ve olayların bu kişiler etrafında döndüğünü görürüz ilk kitapta. Yaşar Kemal’in toplumcu bir yazar olduğunu ve eserlerini gerçekçi bir şekilde yazdığını biliriz. Çoğunlukla cumhuriyet dönemi ve sonrasını ele alır. Bu dönemde halkın yaşamı ama hep zorlu olan ve bir yerlerde mücadele eden insanların hikayesini anlatır. Bu kitabına da ortadirek ismini vermiştir. Nedenini sorduklarında halkı ortadireğe benzettiğini, yaşamın direnci , insanın gücü olarak tanımlamıştır. Yılmayan insan olarak ifade etmiştir. Yine bu kitapta Yaşar Kemal’in yaşadığı bir göç olayını ve bu yolculuk sırasındaki izlenimlerini karakter üzerinden yansıtır bize. Meryemce karakteri büyükannesinden izler taşır. Bu kitabıyla Yaşar Kemal, Rus ve Fransız yazarlarla kıyaslanır ve onların eserlerine denk eserler verdiği konusunda da hemfikirdirler . ( kitabın arka kapağında yazıyor bunlar ) Serinin diğer kitabında görüşmek üzere…
2022 5. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2022 13:11
Dağın Öte Yüzü serisinin ilk kitabı olan Orta Direk yazarın yaşamından bir kesittir adeta. Çukurova'da pamuk hasadını heyecanla bekleyen köylüler ve bu hasat uğruna yapılan zorlu göçü anlatır Yaşar Kemal. Koca Halil ve Meryemce adlı iki zıt karakterin birbiriyle olan anlaşmazlığını ve bu noktada Meryemce'nin oğlu olan Uzunca Ali'nin arada kalması ekseninde genişler roman. Romandaki dikkat çeker bir diğer kahraman ise Muhtardır. Muhtar parti işlerine yönelen, köylü tarafından çok da sevilmeyen bir tip olarak karşımıza çıkar. Taşbaşoğlu ile siyasî çekişmesi romana farklı bir bakış açısı kazandırır. Romanın hiç şüphesiz kırılma noktalarından birisi Uzunca Ali'nin göç sırasında (Koca Halil ve Meryemce'yi atına bindirmesinden sonra ) atının ölmesidir. Her şey bundan sonra farklı bir hal alır ve roman farklı bir noktaya evrilir. Öyle ki Meryemce günlerce Uzun Ali'ye düşman kesilir, kargışlarda bulunur. Uzun uğraşlar sonunda göç tamalanır ve nihayet arzulanan Çukurova'ya ulaşırlar. Bakalım serinin devamı nasıl gelişecek :)
Edebiyat & Roman
2023 15. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2023 00:00
Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilk kitabı Ortadirek için Yaşar Kemal’in, bir söyleşisinde “İnce Memed bir tarafa, Ortadirek esas yazmak istediğim romandı” dediğini biliyor muydunuz? Ve İnce Memed daha