Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı'nın Hayaleti

Erhan Afyoncu

Osmanlı'nın Hayaleti Gönderileri

Osmanlı'nın Hayaleti kitaplarını, Osmanlı'nın Hayaleti sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'nın Hayaleti yazarlarını, Osmanlı'nın Hayaleti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Osmanlının Anavatanı Neresidir
Erhan Afyoncuyu sever, üslubunu ve bilgisini çok beğenirim. Bu sebeple Osmanlının Hayaletini de okumaya karar verdim. Kitapta sayın Afyoncu Osmanlının pek çok mevzusuna kısacık yazılarla ayna tutuyor. Kitabın muhtevası Osmanlının yaşadığı sorunların genel bir özeti. İçeriğinde kardeş katli, Osmanlının Anavatanı Neresidir, Sömürge ve Vatan farkı gibi kaliteli yazılar mevcut. Geriye kalan yazılar genel bir tekrar mahiyetinde okunabilir. Velhasıl Afyoncuyu seven, Osmanlı dair toplumda konuşulan pek çok konunun genel bir açıklamasını okumak isteyen okurlara öneriyorum. Kitabı beğenenelere de Afyoncunun
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu
kitabını öneriyorum. #139041065
Osmanlı'nın Hayaleti
Osmanlı'nın HayaletiErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2018177 okunma
Matbaa Niçin Geç Geldi ?
Kimi günah diye matbaanın gelişine engel olundu derken, kimi de hattatların boykotundan gelmedi der. Ancak gerçek çok basittir; matbaa okumadığımız için gelmedi.
Reklam
Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş yılları 1768-1774 Osmanlı-Rus savaşından sonra başlar. Osmanlılar ilk defa bu savaşta bir ülkeye karşı ağır bir mağlubiyete uğramış ve bundan sonra bir daha belini doğrultamamıştır. Bunda da en önemli sebeplerden birisi 1739'daki başarıdan sonra tehlike geçti diye yapılmakta olan askeri yeniliklerin terk edilerek, rehavet ortamına girilmesidir. XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren sanayi inkılabının meydana getirdiği gelişmeler sebebiyle Avrupalı devletlerle ara gittikçe açılmaya başlamış ve olaylar Osmanlı İmparatorluğu'nun aleyhine gelişmiştir.
Hristiyanlar İstanbul’un Türkler’in eline geçmesini Romalılar'ın Kudüs'ü yakıp yıkması, Hz İsa'nın çarmıha gerilmesi ve dünyanın sonu gibi insanlık tarihindeki büyük felaketlerden birisi olarak algıladılar.
İlber Ortaylı
''Türklük, İmparatorluk var oldukça, doğumu zaruret nedeniyle ve ihtiyatla geciktirilmiş bir kimlikti. Yıkım anında ise, derhal patladı. Kozmopolit bir 'Osmanlı' eliti vardı; yeni dünya düzeninin şartlarında derhal Türk oldular. Osmanlı kimliği, salt bir Müslüman kimliği olarak kalmamıştır. Sadrazam Said Paşa'nın ve benzerlerinin girişimlerinde olduğu gibi, Türklüğün ağır bastığı bir Müslümanlıktır. ''
Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş yılları 1768-1774 Osmanlı-Rus savaşından sonra başlar. Osmanlılar ilk defa bu savaşta bir ülkeye karşı ağır bir mağlubiyete uğramış ve bundan sonra bir daha belini doğrultamamıştır.
Reklam
Türk toplumu kitap okuma alışkanlığını hâlâ kazanamadı.
XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda basılan kitap çeşidi elliyi bulmazken, aynı asırda Japon kalkınması henüz başlamamışken Japonya’da 10 bin çeşit kitap basılmıştı. Üstelik bu yüzyılda Avrupa’da basılan kitap çeşidi de Japonya’dan çok daha fazladır. Bırakın XVIII. yüzyılı, matbaanın yeni icat edildiği XV. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa’da basılan kitap sayısı 30-35 bindi.
Türkiye’ye matbaanın geç girişi hep tartışıldı, fakat matbaanın gelişinden sonra, ne olduğu üzerinde fazlaca durulmadı. Matbaanın kurulmasından İbrahim Müteferrika’nın ölümüne kadar geçen yaklaşık 20 yıllık dönemde Müteferrika’nın gayretleriyle 17 kitap basılabildi. Müteferrika’nın ölümünden sonra ise yalnızca bir kitap basıldı ve ondan sonra matbaa 27 yıl faaliyetine ara verdi.
Reklam
Kimi günah diye matbaanın gelişine engel olundu derken, kimi de hattatların boykotundan gelmedi der. Ancak gerçek çok basittir; matbaa okumadığımız için gelmedi.
Bugün Türkiye’de değişik etnik kökenden insanlar vardır. Ama bunlar kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kabul ettikleri sürece Yahudi olsalar ne olur? Başka bir etnik kökenden olsalar ne olur?
1633 tarihinden kalma demek ki kahvede devlet kurtarma
Kahve ve meyhanelerin kapatılmasının asıl sebebi buraların muhalefet odağı olup, devlet yönetiminin eleştirilmesiydi.
Birbirimizi yeme konusunda sınır tanımıyoruz
Türk tarihine göz atıldığında büyük savaşların çoğunun Türk devletlerinin kendi arasında meydana geldiği görülür. Göktürkler’le Türgişler arasında meydana gelen ve ilk defa iki büyük Türk devletinin karşılaşması olan Bolçu savaşlarından itibaren Türk devletleri birçok defa harp meydanlarında karşılaştılar. Gaznelilerle Selçuklular Dandanakan’da, Osmanlılar’la Akkoyunlular Otlukbeli’nde, Osmanlılar’la Safeviler Çaldıran’da, Osmanlılar’la Memlükler Mercidabık ve Reydaniye’de savaştılar.
132 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.