Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sahâif-i Muzafferiyât-ı Osmaniye

Osmanlının Zafer Sayfaları

Ahmed Refik

Osmanlının Zafer Sayfaları Hakkında

Osmanlının Zafer Sayfaları konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8/10
2 Kişi
3
Okunma
2
Beğeni
825
Görüntülenme

Hakkında

“Osmanlıların icra ettikleri büyük harekâtlar ve muharebeler göz önüne alınacak olursa, Osmanlı zaferlerine esas olan harp kaideleri ve askerȋ faziletlerin inceliği dikkatli bir araştırmayı gerektirir. Osmanlılar, zamanımız harplerinde başarılı olmanın temel noktası sayılan harekât esaslarını, ateşli silahlar ve harp malzemesinin iptidaî halde bulunduğu bir devirde tatbik etmişlerdir. Büyük ve heybetli orduların sevki ve hareket ettirilmesi hususunda pek büyük bir maharet göstermişlerdir. Özellikle Avrupa’da taklit edilecek bir örnek sayılacak derecede mükemmel ve daimî bir ordu teşkili, itaat, inzibat, nizam ve intizam gibi zaferin esas unsurları olan güzel vasıflar ile levâzım ve harp bilgisini tekmil etmek şerefi Osmanlılara aittir. Osmanlıların milletler tarihinde büyük değişimlerin meydana gelmesine sebep olan bilgisini ve parlak zaferler elde etmelerini temin eden sebeplerden biri kumandanlarının cengâverâne dehasıdır. Osmanlı padişahlarının cengâverlere has yiğitlik ve heybetle gazâ meydanında gösterdikleri celâdetler, öyle bir zafer iksiri vücuda getirmiştir ki, çoğu muharebelerde Osmanlının az kuvvetinin pek büyük kuvvetlere galebe çaldığı görülmüştür. Daima zafer kazanan Fatih’in büyük bir heybetle bindiği küheylanı dalgalara doğru sürerek denizin dalgaları üzerinde çarpışan Osmanlı gazileri için bir zafer sebilinin açılışına gayret etmesi, cennet-mekân Yavuz Sultan Selim Han Hazretlerinin harbin zahmetlerinden şikâyet eden korkak askerlere karşı celâdet ve hamaset atını levendçe bir salınma ile oynatarak: "Siz gitmezseniz, ben yalnız başıma giderim!” fedakârca hitabıyla Hazret-i Ali’ye yakışacak tarzda bir yüceliğin kahramanlık misalini vücuda getirmesi, Osmanlı’nın zafer sayfalarını süsleyen yiğitlik harikalarından sayılır. Osmanlı tarihini meydana getiren zaferler silsilesi içinde, Osmanlı’nın askerî tarihini süsleyen büyük zaferler arasında öncelikle "zaferlerin yedi harikası" olarak adlandırılan: Kosova, Niğbolu, Varna Muharebeleri, İstanbul’un Muhasarası ve Fethi, Çaldıran ve Mohaç Muharebeleri, Haçova Muharebesi'dir. Zikredilen zaferlerin siyasî ve askerî neticeleri milletler tarihinde pek büyük değişikliklerin meydana gelmesine sebep olmuştur. Eseri teşkil eden büyük muharebeler, hiçbir devletin askerî tarihinde tesadüf edilemeyen harikulâde zaferlerdendir.” Ahmed Refik bu eserinde askerȋ tarihimizin önemli zaferlerini ayrıntılı ve birçok kaynağa müracaat ederek kaleme almıştır.
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 41 dk.Sayfa Sayısı: 271Basım Tarihi: Kasım 2018İlk Yayın Tarihi: Eylül 2016Yayınevi: Büyüyenay Yayınları
ISBN: 9786052071625Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Ahmed Refik
Ahmed RefikYazar · 61 kitap
Ahmed Refik, 1880 yılında İstanbul′da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi′ni ve Kuleli Askeri İdadisi′ni bitirdi. Babası Sultan Abdulaziz′in Vekilharcı Ürgüplü Ahmet Ağa′dır. Ahmed Refik, Toptaşı Askeri Rüştiyesi ile Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi′nde coğrafya öğretmenliği yapmıştır. Dört yıl süren bu görevden sonra 1902 yılında Harbiye Mektebi Fransızca öğretmenliğine nakledildi. 1903′de birinci mulazım, 1907′de yüzbaşı oldu. Bu yıllarda bazı gazete ve mecmualarda ilk yazılarını yayınlamaya başladı. İrtika, Malumat, Hazine-i Fünun, Mecmua-i Ebuzziya bu yayınlardan başlıcalarıdır. Ayrıca Tercüman-ı Hakikat ve Millet gazetelerinin başyazarlığını yaptı. Vak′anüvis Abdurrahman Şeref Efendi′nin ölümü üzerine Tarih Encümeni Başkanlığı′na seçildi. Ünlü tarihçi hayatının son yıllarını sefalet içinde geçirdi. Değerli kütüphanesini parç parça sattı. Sonunda 10 Ekim 1937′de öldü. Vasiyeti gereği cenazesi Büyükada′nın Tepeköyü mezarlığına defnedildi. Çağdaşları tarafından "Tarihi Sevdiren Adam" diye nitelendirilen Ahmed Refik, dünya tarihinden çocuk kitaplarına kadar geniş bir sahada kalem oynattı. Akıcı bir üslupla yazdığı ve "Geçmiş Asırlarda Türk Hayatı" başlığı altında yayınladığı "Bizans Karşısında Türkler", "Sokullu", "Cem Sultan", "Alimler ve Sanatkarlar", "Kadınlar Saltanatı", Felaket Seneleri", "Lale Devri" gibi eserleriyle büyük bir ün kazanmıştır.