Öteki Düşler

Şubat 2017
Can Yayınları

2025 22. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2025 12:59
YİĞİT BENER, 1958’de doğdu. Gençlik yıllarını Ankara, Paris ve Brük­sel’de geçirdi. 1990’dan beri İstanbul’da yaşıyor. İlk romanı Eksik Taşlar 2001’de yayımlandı, Kırılma Noktası 2004’te. 2011’de basılan son romanı Heyulanın Dönüşü ile 2012 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı; roman 2014’te Fransızcaya çevrildi. İlk öykü kitabı Öteki Kâbuslar 2010’da basıldı ve 2011’de Fransızcaya çevrildi. 2017’de basılan ikinci öykü kitabı Öteki Düşler 2018 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazandı. Üç çocuk kitabı yayımladı: Özgür Rosto, 2007; Yaramaz Babamla Beter Amcanın Maceraları, 2015; Matbaacılık Oyuncağı, 2015. Kurucularından ve yazarlarından olduğu İktidarsız adlı sanal edebiyat dergisinde 2003-2009 yıllarında yayımlanan yazılarından bir seçkiyi Kusursuz Gezinti adıyla 2014’te kitaplaştırdı. Enis Batur’la birlikte kaleme aldıkları Simültane Cinnet 2015 yılında yayımlandı ve 2017’de Fransızcaya çevrildi. 2015’te yayımlanan İçimizdeki Ermeni adlı derlemenin proje koordinatörlüğünü üstlendi. Louis-Ferdinand Céline’in Gecenin Sonuna Yolculuk adlı yapıtının çevirisiyle 2002 Dünya Kitap Yılın Çeviri Ödülü’nü kazandı. Öteki Düşler, birbirinden bağımsız on üç öykü barındıran bir öykü kitabıdır. Bu öyküler yazarın yaşamından kesitler sunmakla birlikte kurmaca ögeler de içermektedir. Yazar öykülerinde düşlerini, yitirmeyenleri, kaybedecek şeyleri olanları, düşlediği dünya ve toplum için bedel ödeyenleri, düşleri beğenilmeyenlerin toplumdan ve ülkeden sürülüşünü, toplumumuzun son çeyrek yüzyılda itildiği düşsel karanlığı işliyor. Yiğit Bener hayata baktığı pencereden bizi de baktırarak edebi ve politik görüşlerini bi arada işliyor bunun yanı sıra toplumsal izlenimlerini, sosyolojik tespitlerini, siyasal iktidarların birey, toplum ve düşler üzerindeki şiddetin arttığı atmosferi ve bu
2021 120. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2021 17:30
Yiğit Bener ile tanışmam Gecenin Sonuna Yolculuk kitabı ile oldu. Hani şu Ferdinand Celine kitabı. Iki sene gibi sürmüş çevirisi ve dünya çeviri ödülü almış.. Hakkını vermek lazım, bu kitabı çevirmek cesaret işi ve takdire şayan bir çeviri... Öykü sever biri olarak sevdiğimi ve keyifle okuduğumu söyleyebilirim. Hepimizin içinden bir şeyler bulabileceği öyküler var. Yaşantısından izler de var öykülerde. Hatta anıları da diyebiliriz yer yer. Çok da önemi yok. Ayrıca şiir severler de her öykü başında epigraf gorecektir... Bu da hoş bir tat bırakıyor.. 2018 Yunus Nadi Hikaye Ödülü de verilmiş.. Hakedilmiş bir ödül. Sanatla kalın...
·176 syf.·
2020 62. kitabı
Kimisi yazarın önceden başka dillerde yabancı ülkelerde yayınladığı, kimisi daha önceden yazılan, kimisi de bu yayın için kaleme alınmış deneme türündeki yazılarından meydana geliyor. Genel olarak “kayıp” teması üzerinde şekillenen bu yazılarda aynı zamanda dostluk, siyaset, politika gibi konular da işlenmiş.
Ötekinin Düşleri
·176 syf.·
2020 17. kitabı
Kimi zaman tamamen bir anı kimi zaman ise anlatıların hikayeleşmiş bir bütününden ibaret. Size aslında tanımadığınız kişilerin başlarından geçenleri anlatıyor gibi. Bazen tanıdık bir isim bazen ise tanıdık bir olay denk geldiği oluyor. Öyküleri okuyup ilerledikçe, önceki hikayelerin anlamı değişiyor, gelecekteki hikayelere ise bir temel teşkil ediyor. Yiğit Bener'in en çok sevdiğim yanlarından biri de bu zaten. Anlatmak istediğini çok farklı yollar aracılığıyla karşımıza çıkartıyor.
2025 17. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 00:00
Kitap içinde çeşitli tarihlerde yazılmış 12 öykü var. Bazıları daha önce farklı dillerde yayınlanmış bazıları da ilk defa bu seçki içinde yayınlanmış öyküler. Daha çok yazarın çocukluğuna ve gençliğine uzanan öyküler. Düşler ve gerçekler iç içe geçmiş. Çok iyi öykülerde vardı bence vasat öykülerde vardı. Coğrafi olarak da Afrika , Avrupa , G.Amerika'ya yer verimiş.
2020 17. kitabı
#yiğitbener in #ötekidüşler adlı öykü kitabı klasik öykü anlayışının çok dışında farklı bir edebî zevki hâiz. Öyle ki mektup,anı, şiir,deneme gibi türler sınırlarını aşıp bu kitaptaki öykülere dahil olmuş.Bu melez yapının özgünlüğünün yanı sıra içerikleriyle de mest ediyor yazar. "Ön söz niyetine"alt başlıklı yazısında " Yaşamak bir yönüyle kayıplarla baş etme sanatı değil midir?" sorusuyla sarsıyor önce ve hızla gözümüzün önünden geçen ömrümüzün gerçekten de öyle olduğunu anlıyoruz.Tabii ki bu serüvende herkesin kayıpları ve bunlara direnme gücü farklı farklı.Yazar bu noktada ,son nefesimize dek kaybetmeyeceğimiz, tek kazanımımız olan "düşlerimizi" sunuyor panzehir olarak. Öykülerin ortak paydası "kayıp" ve hepsi birbirinden güzel ve etkileyici. Bu , Bener' den okuduğum ilk kitaptı ama son olmayacak.
2020 30. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2020 00:06
Anı-öykü karışımı bir kitap Öteki Düşler. Yazarın anılarından beslendiği muhakkak, ancak ne kadarı gerçek kestirmek güç. Çok da önemi yok aslında. Ben gerçek yönünün daha ağır bastığını düşünüyorum. İlk öykülerde biraz sıkılıp, sonrakilerde kendimi kaptırdım. Öykülerde Yiğit Bener in hayatında iz bırakan kişiler var. Onlarla ilgili hatıralarında dostluk, siyaset ve politika gibi konuları işlemiş. Siyasi yansımaları fazla olan ilk öyküleri pek sevemesem de, değerli edebiyatçılarımızın adının da geçtiği diğer bölümleri buruk bir şekilde, merakla okudum. Bu yazılarıyla sevdiklerine adeta bir saygı duruşunda bulunmuş. Bu guzel kapak fotoğrafı ise rastgele degil, anısı kitapta gizli Ayrıca 2018 Yunus Nadi Hikaye Ödülü nun sahibi. 2017 nin sahibi Pera Mera yi pek sevmemiştim. Bu da orta halli bir okuma oldu.
Hayatın Öyküleri
2024 45. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2024 22:15
2018 senesi Yunus Nadi ödülünü kazanan Öteki Düşler kitabı kısa 14 öyküden oluşuyor. Genel olarak 1 2 bölümünde sıkılsam da beğendiğim bir kitap oldu. Yazarın dili gayet akıcı ve gerçekten okuyunca insanı saran bir bütünlük var. Öteki Düşler Önsöz niyetine isimli bölümde; düş dünyamıza yapılacak bu yolculuğun anlatılımı, Seçilmek isimli bölümde; bir sanat eserinin betimlenmesi, Gazozuna Maç isimli en sevdiğim bölümde merhum Atilla Bölükbaşı ve futbol hatıraları anlatılıyor. Dönüş isimli bölümde; siyasi bir suçlunun hatıraları, Pembe Taka isimli bölüm 1981 tıp mezunlarına atfedilmiş, Titanicus Amcaya veda bölümünde özlenen hatıralar ve ölüm teması, Neden? isimli bölümde; siyasi hatıralar, Beter Amca'nın Son Masalı isimli bölümde Masallar ve hikayeler, Şaire Mektup isimli bölüm en sevdiğim Behçet Necatigil ve ustalığı hakkında bilgiler veriyor. Portakal Kabuğu Yoldaşı isimli bölümde Orta Amerikalı yol arkadaşı, Güllerin Getirdiği isimli bölümde eskimeyen dostluk, Randevu isimli bölümde ise Afrika'da safari yolculuğuna çıkıyoruz. Kesinlikle tavsiye ediyorum 10 üzerinden 9. "Gerçi çocuklar, oyun arkadaşlarını kolay kolay unutmazlar." Sayfa 38 "Ölümlü olmak bunca acıklı mı, korkunç. Peki olmamak sanrısına kapılıp gelişigüzel yaşayabilmek mi beceri isteyen kolay iş?" Sayfa 83 "Bizi kimi kitaplara, mektuplara, yapılara çeken kendimizden dışarı çıkmak." Sayfa 128 "Tekin değildir öteki dünyalara göçmüş ötekilerle düşlerde buluşmak." Sayfa 157
Kısa Hikâyeler
Öteki DüşlerYiğit Bener · Everest Yayınları · 202290 okunma
Puan vermedi
Kitap güzel bir önsöz ve on üç öyküden oluşuyor. Öykülerin çoğunluğu bu dünyadan göçen sevdiklerinin arkasından yazılan yazılar. Bu yazılarda hem yiten sevdiklerinden bahsediyor yazar, hem de bu vesileyle düşünce dünyasını da ortaya koyuyor. Topu topu altı yıl tanıdığı, ama onda derin bir sevgi bırakan eniştesi için yazdığı 'Gazozuna Maç' , sürgünden ülkesine kaçak olarak gelişini anlattığı 'Dönüş', 12 Eylül sonrasındaki savrulmada kalan/giden/yiten arkadaşlarını anlattığı, 'Pembe Taka', amcası, yazar Vüsat O. Bener'i anlattığı 'Kaptanus Titanicus Amca'ya Veda', babası, yazar Erhan Bener'i anlattığı 'Neden?', annesinin kaybının ardından yazdığı 'Beter Amca'nın Son Masalı', iyi bir dostun ardından yazılan 'Güllerin Getirdiği', öykülerini çok beğendim. Genellikle öykü sevmem ancak bu kitabı çok sevdim.
Öteki DüşlerYiğit Bener · Everest Yayınları · 202290 okunma

Yiğit BenerYazar · 14 kitap
Yiğit Bener, 1958 yılında Brüksel'de doğdu. Yazar Erhan Bener'in oğlu, Vüs'at O. Bener'in yeğenidir. Evli ve bir kızı olan Bener, İstanbul'da yaşamaktadır. İlk ve orta öğrenimini Paris ve Ankara'da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okudu. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra son sınıf öğrencisiyken eğitimini yarım bıraktı; on yıl boyunca Brüksel ve Paris'te yaşadı. Çocuk bakıcılığı, dergi yöneticiliği, göçmen sorunları danışmanlığı, çevirmenlik gibi işlerde çalıştı. Halen yazarlığın yanı sıra profesyonel konferans tercümanı olarak çalışmaktadır. Meslek örgütleri TKTD ve AIIC'de yöneticilik yaptı. Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde Konferans Tercümanlığı Yüksek Lisans programında öğretim görevlisidir. İlk öyküsü Yabancı, 1991'de Çağdaş Türk Dili dergisinde yayınlandı. Louis Ferdinand Céline'in Gecenin Sonuna Yolculuk adlı romanının çevirisiyle 2002 Dünya Çeviri Ödülünü aldı. 2012'de romanı Heyulanın Dönüşü ile Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazandı. Öykü kitabı Öteki Kabuslar, 2010 yılında Célin Vuraler tarafından Autres cauchemars adıyla Fransızcaya çevrildi. Sanal edebiyat dergisi İktidarsız'ın kurucularından ve yazarlarındandır.