Öteki Mem

İlhami Sidar
27 Mart 2025
SRC Kitap

Puan vermedi
ÖTEKİ MEM Yazar: İlhami Sidar "Zaten hayat bizi, her türlü hezeyana sürükleyebilecek öyle çok serap vehmiyle karşı karşıya bırakır ki, bazen gerçekten bir hayatın düşünü mü yoksa bir düşün hayatını mı yaşıyoruz, diye düşünmeden edemeyiz." ✧ DAĞ NE KADAR YÜCE OLSA DA YOL ÜSTÜNDEN AŞAR ♡ Herkese Merhaba Öteki Mem", klasik Doğu destanı olan Memê Alan ile Amedê Xanî ’nin ünlü eseri Mem û Zîn'den esinlenilerek yazılmış postmodern bir roman. Ancak Sidar, bu klasik temaları doğrudan aktarmak yerine; onları yeni bir anlatı formuna, yani modern okurun hem sorgulayabileceği hem de mesafeyle yaklaşabileceği bir dile büründürerek yeniden inşa ediyor. Romanın arka kapağında belirtildiği gibi, anlatıcı doğrudan yazar değil; Garzanî adını taşıyan bir "gölge anlatıcı"dır. Bu anlatıcı, geçmişte yaşanan olayları günümüzde çözmeye ve yüzleşmeye çalışan bir karakterdir ve zaman-mekân sınırlarını aşarak postmodern bir anlatım sunar. Mağrip, azametli, heybetli ve haşmetli bir şehirdir ve yedi dağın üzerine kurulmuştur. Bu büyük şehrin içinde yer aldığı ülkenin tamamına üç kardeş Ali, Ömer ve Elmas Beyler hükmeder; bütün ülkeyi sadrazamları, vezirleri ve müşürleryle onlar yönetir. Lâkin onların ölümünden sonra bütün mal varlıklarını bırakacak çocukları yoktur. Bir gün tam da bu konuyu dertleşip konuşurken, yaklaşan bayramla Mağrip şehrini terk etmeye karar verirler. Böylece şehir halkı derin uykudayken üç kardeş düşerler yollara. Epey bir yol aldıktan sonra tam da yoruldukları sırada bir sesle irkilirler. Ak sakallı bir dede.. Bazen bazı şeyler için geç kaldığımızı düşünürüz, lâkin hiçbir şey için geç değildir. Yeter ki nasip olsun.. İşte asıl hikâye de bundan sonra başlıyor.. Mem ve Zin ⁠♡ Sidar, klasik halk anlatılarını doğu ve güncel edebiyatla harmanlayarak özenli bir tarzla yeniden
Leyla Yolalan
Puan vermedi
Öteki Mem, @ilhamisidar ‘ın Bizi Tüketen Ateş, Bedirhan-Bir Cûdî Söylencesi ve Başka Gökyüzü’nden sonra okuduğum dördüncü kitabı oldu. İlhami Hoca, Meme Alan Destanı’ndan hareketle Ahmedi Xani’nin Mem ü Zin mesnevisinden etkilenerek yazmış Öteki Mem’i. Bize çok da uzak olmayan çok tanıdık bir hikaye Mem ile Zin’in hikayesi. Mağrib ülkesinin genç hükümdarı Meme Alan ile Cizre Botan mirinin kızı Zina Zeydan’ın hazin aşk hikayesi. Ve bu gençlerin bir “ rüya” ile başlayan aşklarını türlü engellere rağmen var etme çabaları. Kitaptaki Gılgamış, Zaloğlu Rüstem, Narkisos, Odysseus, İskender göndermeleri çok güzeldi. Benim için kitabın en dikkat çeken, en güçlü tarafı kitabın postmodern izler taşıyan bir destan, bir masal, bir halk hikayesi tadındaki anlatımı…İlhami Hoca anlatımıyla okurla o kadar güzel bir bağ kuruyor ki zaman zaman yanıbaşınızda oturmuş, hikayeyi size kendi anlatıyormuş izlenimine bile kapılabilirsiniz. Kısacası modern bir tarzda yazılmış geleneksel bir anlatı Öteki Mem… “Aşk belası zordur ama onsuz insan hiçbir zaman derinliklerine inemez, kendini idrak edemez, hiçlik denizinde boğulup gider.”
2025 6. kitabı
Mem u Zin efsanesini okumasanız da bilirsiniz. Aslı ile Kerem, Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin neyse Mem ile Zin de öyledir. Yani kavuşamayan aşıklar, efsane olmuş hikayeleri. Zaten efsane olmalarının sebebi kavuşamamaları değil mi? Bu kitap, adından da anlaşılacağı gibi aşıkların bildik hikayesi değil.Ama tamamen de farklı değil. Mem uzak diyarlarda yaşasa da bir şekilde görür Zin’i. Onu bulmak için yollara düşer. Türlü badirelerden sonra Zin’in yaşadığı şehre ulaşır. Ama engeller biter mi? Aşklarını bu kadar büyük yapan biraz da aradaki engellerin büyüklüğü bence. Türlü sınavlardan geçer aşkları. Ama kötüler hep var ne yazık ki. İlhami Sidar’ın kalemini seviyordum ama bu konuya o kadar yakışmış ki anlatamam. Masalsı dili ile aktı gitti kitap. Ama paylaşmam biraz zaman aldı. İyi ki yazmışsınız, elinize-emeğinize sağlık @ilhamisidar Konusu gelmişken sevdiğim şu alıntıyı şuracığa bırakayım. “Romeo ve Juliet “ve” ile bağlıdır, Leyla ile Mecnun “ile” ile bağlıdır. Sizce hangisi daha bağlıdır? Aşıklar arasındaki Batı'ya özgü “ve” bağlacı bireyselliği, Doğu'ya özgü “ile” bağlacı bireylerin birbiri içinde erimesini anlatır.”
Edebiyat Şiir
2025 326. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 00:00
"ÖTEKİ MEM" "Öfke kibirden kaynaklanır, akla danışıp tavsiye almadan uyanır, yüreğin kasvetinden bir intikam kararlılığıyla doğar ve bunu akla onaylatır, bu da insanın ruhundaki erdemi harcayıp yok eder. Bu yüzden her zaman, her ihtiyaç duyduğunda akıl ve tecrübe sahibi birine danış." Bazı kitaplar vardır, ilk bakışta tanıdık gelir ama sayfalar ilerledikçe başka bir evrene açılır. Tanıdık bir ezgiyle başlar: Memê Alan Destanı, ardından Ahmedê Xanî’nin ölümsüz eseri Mem û Zîn yankılanır kulağımızda. Ama çok geçmeden anlarız ki bu kitap, o bildiğimiz destanın “öteki” yüzünü, başka bir anlatım biçimiyle karşımıza çıkarıyor. Ve bu kez bize anlatan, bildiğimiz bir yazar sesi değil. Gölge bir anlatıcı: Garzanî. Doğu edebiyatının köklü damarlarından beslenen ama modern zamanların sorgulayıcı bakışıyla şekillenen bir anlatı: Kitap, klasik aşk ve kahramanlık öykülerine bambaşka bir gözle bakmamıza olanak tanıyor. Yazar bu klasik metinleri birer kaynak olarak alıyor, onları çağdaş anlatı teknikleriyle harmanlıyor ve postmodern bir yeniden yazıma dönüştürüyor. Ortaya ise hem tanıdık hem de tamamen yeni bir metin çıkıyor. Romanın en dikkat çekici yönlerinden biri, anlatıcının doğrudan yazar olmaması. Anlatıcı, Garzanî adını taşıyan bir “gölge karakter”. Geçmişin izlerini süren, olan biteni bugünün dünyasından çözümlemeye çalışan ve zamanı, mekânı aşan bir bakışa sahip. Bu sayede metin yalnızca bir anlatı olmaktan çıkar; aynı zamanda geçmişle yüzleşmenin, kültürel mirasla hesaplaşmanın ve kimliğin parçalarını yeniden birleştirmenin yollarını arayan bir yapıya bürünür. Romanın merkezinde, Mağrip adında yedi dağın üstüne kurulmuş görkemli bir şehir yer alıyor. Bu şehir, üç kardeş – Ali, Ömer ve Elmas Bey – tarafından yönetiliyor. Ancak ardılları olmayan bu üç güçlü figür, bir

İlhami SidarYazar · 13 kitap
1965 Kurtalan doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Kurtalan'da tamamladı.1987'de A.Ü. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Ortaokul yıllarında şiirle başladı edebiyat serüveni. 1999'da yayımlanan ilk şiir kitabı “Sözlerin Yalazı”nda 90'lı yılların ateşten izlerini taşıdı. 2003'te Aram Yayınları arasından çıkan ikinci şiir kitabı “Alışkın Hüzünler” ateş ve külden ibaret olmakla birlikte ilk şiir kitabına göre daha dingin daha imgesel, estetik buluşların daha fazla öne çıktığı özgün bir yapıt olarak İlhami Sidar Kitaplığı’ndaki yerini aldı. 2002'de Aram Yayınları tarafından yayınlanan “Bedirhan / Bir Cudi Söylencesi” adlı romanı binlerce okur tarafından beğeniyle okunan, en popüler romanı olarak tanındı. Böylece romancılığa ilk adımını atan Sidar, ardından “Melekler de Ölür”, “Dağlı” ve son olarak da Jan Yayınları arasından çıkan “Yol” ile çıktı okurlarının karşısına. En büyük özleminin Kürtçe yazmak olduğunu her fırsatta dile getiren yazar, halen Diyarbakır'da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapmaktadır.