Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Öykücü Beyin

V. S. Ramachandran

Öykücü Beyin Sözleri ve Alıntıları

Öykücü Beyin sözleri ve alıntılarını, Öykücü Beyin kitap alıntılarını, Öykücü Beyin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
..." Tecrübenin nöronları bir araya getiren sinapsları güçlendirerek veya zayıflatarak beyni yeniden yapılandırdığı ortada. Bu yeniden yapılandırma süreci öğrenme olarak bilinir."
güzel deyim :D
...bir zamanlar Francis Crick'in söylediği gibi, "Tanrı bir hackerdır, mühendis değil."
Sayfa 226 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
Reklam
başkalarının bakış açısını benimseyebilmenin neticesinde, siz de kendinizi ötekilerin gözünden görebilirsiniz, ki bu da kendilik farkındalığının en önemli unsurudur. bunu dilimizde de görebiliriz: birinin "kendini bilen" bir kişi olduğunu söylediğimizde, aslında kastettiğimiz şey bu kişinin, bir başkasının onun bilincinde olduğunun farkında olduğudur.
Sayfa 180Kitabı okudu
Benimse gözlük olmadan yarım metre görmemem
Bazı hayvanlar bizden çok daha yüksek bir görsel duyarlılığa sahiptir. Kimi zaman örneğin bir kartalın 15 metre yükseklikten ufacık gazete yazılarını okuyabileceği gibi gereksiz bilgiler kulağınıza gelir.
Hintli ve Budist mutasavvıflar kişinin kendisiyle öteki arasında temel bir fark olmadığını ve gerçek aydınlanmanın bu engeli ortadan kaldıran merhametten geleceğini savunurlar. Bunun sadece iyi niyetli bir saçmalık olduğunu düşünürdüm fakat işte burada, kendiyle öteki arasındaki farktan habersiz bir nörondan bahsediyoruz. Acaba beyinlerimiz empati ve merhamet açısından eşsiz bir biçimde bağlantılı durumda mı?
Sayfa 33 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Herhangi bir espri veya fikra anlatırken şu yolu izler niz: Hikâyenizi adım adım anlatırken sizi dinleyen kişiyi, be lentilerinden oluşan bir bahçede gezintiye çıkarırsınız. Son beklenmedik bir şekilde, az önceki olayların tamamen başta yorumlanmasını gerektiren can alıcı bir cümle söylersiniz. An cak bu yeterli gelmez: Teorik mabedi, tek bir sakil olguyla yerls bir olup, komple bir revizyona ihtiyaç duyan hiçbir bilim in sanı bunu gülünç bulmayacaktır (Inanın bana denedim!). Bek lentinin düşürülmesi gereklidir ama yeterli değildir. Buradaki ekstra temel malzeme, yeni yorumun bağlamın dışında olması gerekliliğidir. Şöyle açıklayayım; tip fakültesi dekanı yolda yü rürken henüz gideceği yere varamadan bir muz kabuğuna bası yor ve düşüyor. Eğer kafatası çatlar ve başından kanlar akmaya başlarsa, ona yardıma koşar ve hemen bir ambulans çağırırsı nız. Gülmezsiniz. Oysa sapasağlam ayağa kalkar ve pahali pan tolonundaki muzu temizlerse gülmekten katılırsınız. İşte buna saçma komedi denir. Aralarındaki bariz fark, ilkinde acil müda hale gerektiren gerçek bir alarm verilmesidir. İkinci durumday sa, ortada bir yanlış alarm vardır ve gülerek çevrenizdekileri yardıma koşmak için kaynaklarını boşa harcamamaları konu sunda bilgilendirmiş olursunuz. Bu, doğanın "her şey yolunda" deme şeklidir/Açıklamasız kalan tek şeyse, tüm bu olayda ufak da olsa yer alan başkasının acısından keyif alma durumudur.
"...Hiçbir şey yoktur ki hiçlikten meydana gelmiş olsun."
Sayfa 40 - Alfa Bilim
Filozof Daniel Dennett'ın bir keresinde ifade ettiği gibi, kendilik karmaşık bir nesnenin "çekim merkezine" ve onun tek bir hayali noktada kesişen pek çok vektörüne kavramsal olarak daha yakındır.
İnsanın evrimi sırasında parietal loblar oldukça genişlemiştir fakat hiçbir parçası inferior parietal lobcuklar kadar büyümemiştir. Bu büyüme öyle muazzamdı ki geçmişimizde bir noktada büyük bir parçası iki yeni işlem bölgesine bölünerek angular girus ve supramarjinal girus isimlerini aldı. Bu insana özgü alanlar kimi mükemmel yeteneklere de ev sahipliği yapar.
Reklam
Olabilecek en geniş kelime dağarcığına sahip, en alt düzeydeki vahşilerin çeşit çeşit, farklı heceyi seslendirme ve bunlara neredeyse sonsuz sayıda kip ve çekim eki getirme kapasiteleri, hiç de üstün [Avrupalı] ırklardan aşağı kalır değildir.
Sayfa 168 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019 | Medeniyeti Biçimlendiren Nöronlar
Beynin geçirdiği evrimi anlamadan, nasıl çalıştığını anlamak mümkün değildir. Muhteşem bir biyolog olan Theodosius Dobzhansky'nin söylediği gibi, "Evrimin ışığı olmadan biyolojideki hiçbir şeyin anlamı yoktur."
Sayfa 19 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
...bir başkasının hareketleriyle ilgili yargıya varmak istiyorsanız, önce kendi beyninizde ilgili harekete dair bir sanal gerçeklik simülasyonu yaratmanız gerekir. Ayna nöronları olmadan da bunu gerçekleştirmeniz mümkün değildir.
Sayfa 173 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
Beyin belirsizliği asla sevmez.
...beyin her tür noksanlıktan nefret eder ve bunlardan kurtulmak için bazen en saçma, en akıl almaz yanılgılara sığınır.
Sayfa 107 - Alfa Yayıncılık, 3. Baskı: Ekim 2019
... Düşünen insan, geleneksel önyargıların kör edici etkilerin­den bir kez kurtulduğu zaman, insanoğlunun içinden çıktığı o mütevazı ambarda kapasitelerinin ihtişamına dair en iyi kanıtı bulacak ve geçmişten gelen uzun gelişiminde daha saygın bir gelecek elde etmenin makul bir inanç temeline vakıf olacak. THOMAS HENRY HUXLEY
Sayfa 210Kitabı okudu
211 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.