Puan

810 üzerinden
7,9bin kişi
2022 27. kitabı
Bu kitabı okuyalı yıllar oldu ama aklıma geldikce yorumlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu kitapla tesadüfen karşılaştım konusunu araştırınca okumalıyım dedim. Kitap seri katilden bahsediyor. Genç kızları öldürüp onların kokusundan parfüm yapıyor.   Kitap kalın kitap değil hatta 1 günde bile bitirebilirsiniz. Konu olarak çok güzel ve etkileyici kitap ama okurken çok sıkıldığımı söyleyebilirim. Olayların geliştiği kısımlar gerçekten çok sürükleyiciydi ama bir parfümü uzun uzadı tanımlamak bir yerden sonra sıkıyor insanı. Sanki kitapta olaylardan çok parfümün kokusundan, parfümün kokusunun nasıl dağılmasından, verdiği duygulardan falan fazla bahsedildi. Bu bitsede konuya gelsek artık diyip, bir kaç sayfa atladığımda oldu :) Okuduktan sonra filmini izledim, filmini daha çok sevdim diyebilirim. :) Bana göre, parfüm kokusunu fazla ele almasını çıkarsak roman gayet başarılı ve akıllarda kalıcı roman. Denemelisiniz
ParfümerPatrick Süskind · Qanun Nəşriyyatı · 201727,3bin okunma
2021 3. kitabı
+ Niye qızımı öldürdün? Niyə ? Niyə? .......................................................... - Ona ehtiyacım vardı ..................................
ParfümerPatrick Süskind · Qanun Nəşriyyatı · 201727,3bin okunma
Kokuların eşsiz gücü!
2021 50. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 21:58
Bir arkadaşımla konuşurken ona kokulardan bahsediyordum. İnsanlarla ilk karşılaşmamızda  “kanım ısınmadı”, “çok cana yakın buldum”, “çok hanımefendi” ya da “çok beyefendi biri” gibi ifadeler kullanmamızın altında yalnızca o kişinin beden dilinden gelen mesajların ya da konuşmalarının değil aynı zamanda yaydığı kokunun da etkisinin olduğunu anlatıyordum. Görüşümü desteklemek için de köpeklerden örnek veriyordum. Canlılar arasında koklama duyusu en gelişmiş varlığın köpekler olduğunu, eğer bir köpek gördüğümüzde korkarsak ona göre koku yaydığımızı ve köpeğin bize saldırdığını; korkmaz da cesaretli davranırsak da yaydığımız koku nedeniyle köpeğin bize saldırmadığını söylüyordum.     • • • Arkadaşım da bana "Patrick Süskind’in ‘Koku’ diye bir kitabı var hiç duymuş muydun?” diye sordu. Ben de ona “duymadığımı” söyledim. O zaman “Önce kitabı okumanı, ardından da filmi var, filmini seyretmeni tavsiye ederim” dedi. Doğrusu Süskind’in kitabını okuyana kadar kokularla ilgili genel bir bilgim vardı. Kitabı okuyunca bu bilginin ne kadar da yüzeysel olduğunu gördüm. Zira Süskind, kitabında kokuyu ve kokunun insanlar üzerindeki etkisini kahramanı Jean Baptiste Grenouille’nin hikâyesi üzerinden bütün detaylarıyla anlatıyor bizlere. Grenouille, annesiz ve babasız olarak tüm insani duygulardan yoksun olarak büyüyor. O, aşk, sevgi, merhamet, acımak, başkalarını düşünmek gibi hiçbir duyguya sahip değil. Kendisinin bir insan gibi kokmadığını anladığında adeta dünyası yıkılıyor. Ancak sahip olduğu muhteşem koku alma duyusu sayesinde koku üreterek insanlara kendisini kabul ettirmeyi başarıyor. • • • Süskind, kitabın arka planında kokunun yalnızca insanlar üzerindeki etkisini değil, aynı zamanda toplum tarafından dışlanan bir insanın kendini var edebilme ve topluma kabul ettirebilme adına neleri
KokuPatrick Süskind · Can Yayınları · 201827,3bin okunma
Katil Ananın Katil Evladı
·264 syf.·
2022 15. kitabı
-Spoiler İçermez- Koku denince her ne kadar akla, parfüm kokusu, yemek kokusu, çiçek kokusu, kitap kokusu, toprak kokusu gibi insan burnunun kolaylıkla algılayabileceği ve günlük hayatta sıkça karşılaşabileceği kokular gelse de aslında canlı ve cansız her varlığın kendine has bir kokusu vardır. Elinizdeki telefonun, odanızdaki perdenin, boynunuzdaki kolyenin ya da gittiğiniz evlerin. Koku, her varlığı biricik yapan, onu diğerlerinden farklılaştıran etmenlerden biridir. Parmak izi gibidir. Kişiseldir... Jean Baptiste Grenouille, 17. yüzyılın pis kokularıyla nam salan şehri Paris'te dünyaya gelmiş, annesi tarafından ölüme terkedilmesine rağmen inatla yaşamış ve hatta annesinin ölümüne sebep olmuş bir piçtir. (Evet, kitapta bu tabir tercih ediliyor) Daha küçüklüğünden beri bir gariplik olduğu anlaşılan bu çocuğun diğer insanlardan farklı bir yetisi vardır ki bu da inanılmaz bir burna ve burnu sayesinde aldığı tüm kokuları kaydedebildiği bir hafızaya sahip olmasıdır. Baptiste'e göre varlıklar, ancak kokularıyla anlam kazanırlar ve var olurlar. Yani onun için kokusu olan varlık vardır, kokusu olmayan varlık yoktur. Ve bilin bakalım, bütün kokuları alabilen bu garip çocuğun kokusu var mıdır yok mudur?... Evet, doğru cevap yoktur. İlk aydınlanmayı, bütün kokuları alabildiğini anladığını gün yaşayan koku ustası Baptiste ikinci aydınlanmayı da kokusunun olmadığını anladığı gün yaşar. Yıllarca yok sayılmasının, varlık ve anlam kazanamamasının, insanlar içinde yerini alamamasının sebebini anlar böylece. Kokusuzdur Baptiste. Daha kendi bile kabul etmemiştir varlığını. Diğer insanlar nasıl etsin ki?.. Koku yeteneği, kokulara olan ilgisiyle birleşince, kendini ait olduğunu hissettiği yere, bir parfüm dükkanına götürür ve parfüm ustasına emanet eder. Bir parfüm ustası
KokuPatrick Süskind · Can Yayınları · 201927,3bin okunma
2024 37. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2024 13:15
Kitabın baş karakteri Grenouille büyürken yazarın belirttiği üzere dahiyane bir yeteneği olduğunu keşfetmeye başlamıştır, üstün koku yeteneği sayesinde her türlü maddenin kokusunu alabilmektedir. Toprağın farklı kokularını, cam kokusunu, insanların ten kokusunu, kapı kolu kokusunu bile ayırt edebilen bir burna sahiptir. Yeteneğinin farkına vardıktan sonra kokuları hapsetme isteğiyle dolan Grenouille, bu işi nasıl yapacağını araştırmaya karar vermiştir. Parfüm dükkanında çalışmaya başlamasıyla istediği kokuları üretmeye başlamış ve koku saklama konusunda çeşitli yöntemler öğrenmiştir. Koku saklama tekniklerini öğrenme yolunda kendi kokusu olmadığını fark etmiştir ve dünyanın en güzel kokusunu yapmaya karar vermiştir. Öğretilerle birlikte çeşitli nesnelerin kokusunu hapsetmeyi başaran karakter, yaptığı planları da hayata geçirmeye başlamıştır. Kitaba Dair Yazar; anlatımı boyunca Grenouille hakkında şeytani gibi tanımlamalarda bulunmuştur, hatta hayata tutunma sebebinin bile sadece kötülük amaçlı olduğundan bahsetmektedir. Grenouille çeşitli badireler atlatarak geçirdiği yaşam boyunca insanlara karşı sevgi, saygı gibi hisler duymayı becerememiştir. Duygusal gelişimini tamamlayamayan karakter sadece insanlardan tiksinmektedir ve herkesi birer nesne olarak görmektedir. Kendine yardım eden insanlara minnet duymak yerine onları kullanmaya çalışmaktadır. Kitabın en çarpıcı kısmı olan son bölümü ise kafamızda çeşitli yargılar oluşturuyor. Hayata geçirdiği eylemlerin sebebi içindeki saf kötülük ya da sevgisiz büyümenin bir getirisi olarak iyiliği tanımamak olarak görülebilir. Grenouille gerçekten amacına ulaşabildi mi? Yaptıkları karşısında aldığı geri bildirimler beklediği tepkiler miydi? Tatmin duygusuna ulaşabildi mi?
KokuPatrick Süskind · Can Yayınları · 198727,3bin okunma