Paris'te Satori

Jack Kerouac
Mayıs 1997
Parantez Yayınları

2017 63. kitabı
Kitap açıklamasından ötürü bir gezi hikayesinden farklı felsefi çıkarımlar okuyacağımı düşündüm de okumadım yani böyle bir şey yoktu, sanırım kapağın arkasındaki açıklamayı yanlış yazmışlar. Dahası, yazar isminden dolayı birkaç aykırı yazılmış metinler de gözetledim ama malesef yoktu. Gezi metinleri meraklısı okurlar için ilginç bir kitap olabilir. Benim için değildi. Bende yarım kaldı.
Paris'te SatoriJack Kerouac · Parantez Yayınları · 199782 okunma
2018 8. kitabı
Okunma: 20 Mart 2018 07:55
. Sanırım yeraltı edebiyatına giriş yapmak benim hızımı kesmişti o dönemler . Kendi dünyanıza yeni dünyalar davet edin, yapın bunu. Zaman hızlı geçer anlayamazsınız. Benim kalemim değildi mutlaka sevenler vardır herkesin müzik zevki bir olmayacağı gibi
Paris'te SatoriJack Kerouac · Parantez Yayınları · 199782 okunma
2020 68. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2020 01:04
Öncelikle satori, “ani aydınlanma”, “ani uyanış” ya da salt “göz açılması” anlamlarını taşıyan Japonca bir sözcükmüş. Paris’te Satori Kerouac’ın ismini (Jean - Louis Lebris de Kerouac), ailesini araştırmak için yola çıktığı Fransa’da ufak fakat güçlü etkilerle yaşadığı aydınlanmayı konu alıyor. Dağınık bir anlatıma sahip kitap, fakat Kerouac okumaktan keyif alıyorsanız o dağınıklığın içinde bile keyifle yolunuzu bulabilirsiniz. Hem zaten önemli olan da yine yolda olmak, devinim halinde olmak değil mi? Kerouac’ın bu yolculuğunda nereye vardığı da,kitabın nasıl sonlandığı da hiç önemli değil. Yolculuk gayet güzeldi. Kafasında bir dolu tasarı ve planla yola çıkan Kerouac şöyle özetliyor yolculuğuna dair kitabını; “Yine de bu kitap, yolculuğunuz nasıl geçerse geçsin, ne kadar “başarılı” ya da kısa olursa olsun, daima bir şeyler öğrendiğinizin ve fikirlerinizi değiştirmeyi öğrendiğinizin kanıtıdır.
Paris'te SatoriJack Kerouac · Siren Yayınları · 201682 okunma
"Plan yok, asıl plan bu!"
2023 6. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 16:14
Jack Kerouac'ın aile kökenini araştırma serüvenini anlattığı Paris'te Satori, anlatım, olaylar ve Kerouac'ın kalemi sayesinde başından geçen olayları akıcı, eğlenceli, yeri geldiğinde melankolik bir şekilde bizlere aktarıyor.
2020 6. kitabı
Okunma: 14 Mart 2020 15:40
Yazarın Kendi geçmişini aramak için Fransa’ya yolculuğunu anlatan kısa bir anı kitabı olmuş. Beğenilecek kadar güzel olmasa da bir oturuşta bitirelebilen bir kitap oldu.

Jack KerouacYazar · 18 kitap
Jean-Louis "Jack" Kerouac (12 Mart 1922 - 21 Ekim 1969) Kanadalı-ABD'li romancı ve şairdir. Yakın arkadaşları Allen Ginsberg ve William S. Burroughs ile birlikte Beat Kuşağı akımının kurucusu ve Yolda (On The Road) adlı romanıyla bu akımın simgesi olarak kabul edilir. Kerouac, 1922'de Lowell, Massachusetts'te dünyaya geldi. Babası Léo-Alcide Kéroack ve annesi Gabrielle-Ange Lévesque Quebec'in yerlilerinden Fransız kökenli Kanadalılardı. Aile daha sonra Lowell'a yerleşmişti. Jack Jean Louis Kirouac adıyla vaftiz edildi ve ana dili evde konuşulan Quebec Fransızcasıydı (İngilizce'yi ancak 6 yaşında okula başladıktan sonra öğrenecekti). Dört yaşındayken abisi Gérard daha sonra Visions of Gerard romanında anlatılacak bir romatizmal hastalık sonucu dokuz yaşında öldü. Annesi dindar bir Katolik idi ve kocasının içki, tütün ve kumara düşkünlüğü arttıkça inancı derinleşti. Kerouac annesine çok bağlıydı, üzerindeki etkisi büyüktü ve ileride ondan "aşık olduğum tek kadın" olarak bahsetti. Amerikan futbolundaki yeteneği sayesinde burs kazanarak New York'da Columbia Üniversitesi'ne girdi. Ağır bir sakatlık ve antrenörüyle sürtüşmeleri sonucu spor kariyeri sönünce bursu yenilenmedi. Bunun üzerine üniversiteden ayrılan Kerouac bir süre New York'un Upper West Side mahallesinde kız arkadaşı Edie Parker ile yaşadı. Romanlarında hep bahsedeceği Beat kuşağının çekirdeğini oluşturan insanlarla burada tanışmıştır: Allen Ginsberg, Neal Cassady ve William S. Burroughs. 1942'de deniz ticaret filosuna, 1943'te de Deniz Kuvvetleri'ne katıldı, fakat şizoid bir kişiliği olduğu gerekçesiyle ordudan uzaklaştırıldı. 1944'de arkadaşı Lucien Carr'ın işlediği bir cinayete Burroughs'la birlikte adı karışınca tutuklandılar. Edie'nin büyükbabasından kalan mirası alabilmesi için cezaevindeyken onunla evlendi ve böylelikle kefalet ücreti yatırılabildi. Aşırı ölçüde alkol kullanan Jack Kerouac, 47 yaşında, sirozdan kaynaklanan şiddetli bir iç kanama geçirerek öldü. Öldüğü sırada üçüncü karısı Stella Sampas Kerouac ve annesi Gabrielle ile birlikte yaşamaktaydı. Mirasının büyük bir kısmı annesine kaldı. Gabrielle 1973'de ölünce, onun bıraktığı bir vasiyet gereği, eserlerinin hakları Stella'ya geçti. 2009'da diğer aile üyelerinin bir Florida mahkemesinde açtığı dava sonucunda bu vasiyetin sahte olduğu saptandı.