Sevgi, İnanç ve Dostluk Üzerine Sımsıcak Bir Hikaye

Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

2022 14. kitabı
Okunma: 29 Mart 2022 20:41
Gerçek bir hayat hikayesi harika bir sadelik ve akıcılıkla yazılmış ders niteliğinde bir kitap Petey. Kitabı okurken ve sonrasında sabır etmeyi, şükür etmeyi unutuyorsanız size bol bol hatırlatacaktır. ilham alarak hayatınızın ne kadar değerli olduğunu hatırlayacaksınız ve en önemlisi etrafınızdaki rahatsızlıkları olan insanlara bakış açınızı olumlu yönde değiştirecek veya daha iyi hale getirecek bir kitaptı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim pişman olacağınızı hiç sanmıyorum.
Kitap Yorumu
2023 49. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2023 21:52
Gerçek bir hayat hikayesinden alınan Petey Serebral Palsi'li bir bireyin hayat hikayesini anlatıyor. Beyin felciyle doğan Petey'e hiçbir zihin engeli bulunmamasına rağmen yanlış teşhis sonucu zihinsel engelli tanısı konuluyor. Ailesi tarafından bir hastaneye bırakılan Petey'in çeşitli kurumlarda yaşadıklarını ve kurduğu dostlukları okuyoruz. Petey karakteri her türlü zorluğa rağmen pes etmiyor, yaşama sımsıkı sarılıyor, yüreğindeki kocaman sevgisiyle insanların ön yargılarını yıkıyor. Kitap yorumum: Petey kitabı bize her ne yaşarsak yaşayalım hayata sımsıkı tutunmamız gerektiğini anlatan aynı zamanda çevremizdeki özel gereksinimli bireylere karşı daha duyarlı olmamız gerektiğini fark ettiren bir kitap. Herkes mutlaka okumalı.
Roman
2026 5. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 23:28
PETEY-BEN MIKAELSEN,272 sayfa, Bazen insan öyle bir kitap okumak isterki;hem beni etkilesin,hem uzun bir süre etkisi sürsün hem de şöyle doya doya ağlayayım,hüzün ve dıygusallığı bir arada yaşayayım
PeteyBen Mikaelsen · Beyaz Balina Yayınları · 20146,5bin okunma
Hayal etmek, eğlencenin yarısıdır.
2026 40. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2026 22:26
“Bir gün, bir yerde, daha iyi bir dünya olacak. Oraya vardığımız zaman, dostum, sen sıranın en önünde olacaksın. Sıranın en önünde, beni duyuyor musun?" s.132 Muazzam bir direniş hikayesi okudum. Her gün her şeyden şikayet eden bizler, aslında nelere sahip olduğumuzun farkında mıyız? “serserilerin çaresiz bir insanla uğraşmaları adil değildi. Bir insanın vücudunun içine hapsolmuş halde doğması adil değildi. Birçok şey adil değildi.” s.156 Adil değil, hayat hiç adil değil. “Bir vücudun içine hapsolmak, kaşınan bir yerini bile kaşıyamamak nasıl bir şeydi?” s.156 Ama buna rağmen hayat enerjisini kaybetmemek, hayatı doyasıya tatmak, tattırmaya çabalamak, o ateşi söndürmemek. Gözyaşları içerisinde yazdığım bir inceleme daha. Çok şey öğrendim senden Petey. Her yaş grubundan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap..
2026 75. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 22:56
Öncelikle şunu söylemek istiyorum; bu kitap gerçek bir hayat hikâyesi ve bence herkesin okuması gereken bir hikâye. Yazar, Petey’le tanıştıktan sonra onun hayatından öyle etkilenmiş ki, bunu sadece
2026 31. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 19:15
Petey, ilk bakışta engellilik teması etrafında şekillenen bir yaşam öyküsü gibi görünse de, derinlikli okunduğunda bireyin toplum tarafından nasıl yanlış okunabildiğini ve bunun bir insanın tüm hayatını nasıl belirleyebildiğini çarpıcı biçimde ortaya koyan, etik ve psikolojik boyutu güçlü bir romandır; Ben Mikaelsen, Petey’nin doğumundan itibaren maruz kaldığı yanlış teşhis ve kurumsal yalnızlık üzerinden, toplumun “farklı olanı” anlamaya çalışmak yerine etiketleme eğilimini eleştirirken, iki zaman düzlemi arasında kurduğu anlatı yapısıyla travmanın sürekliliğini ve insan hayatındaki izlerini etkili bir şekilde yansıtır; Petey karakteri edilgen bir figür gibi görünse de aslında içsel direnciyle metnin en güçlü taşıyıcısı haline gelirken, Trevor ile kurduğu ilişki yalnızca bir dostluk değil, aynı zamanda geç kalmış bir anlayışın ve empati ihtiyacının sembolü olarak öne çıkar; yazarın sade ve doğrudan anlatımı, metnin duygusal yoğunluğunu abartıya kaçmadan derinleştirir ve okurla samimi bir bağ kurar; kişisel olarak bu romanı okurken en çok hissettiğim şey acıdan ziyade rahatsız edici bir farkındalık oldu, çünkü Petey’ye üzülmekten çok, onun gibi insanların hayatlarımızdan fark edilmeden geçip gitmiş olma ihtimaliyle yüzleşiyorsun ve bu da kitabı yalnızca bir hikâye olmaktan çıkarıp insanın kendi bakış açısını sorguladığı bir deneyime dönüştürüyor.
2024 34. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2024 01:03
Kahraman Petey diye anmak istiyorum onu. Pelerini olmayan hatta uzuvları bile ona bağ olan bir kahraman. Tutsak bir bedende özgür nasıl olunurun kanıtı Petey. Yanlış teşhis sonucu yanlış mekanlara hapsedilen bir çocuğun yaşama sevincini nasıl bırakmadığını, hayatın her zorluğun beraberinde bir güzelliğin de verdiğini gösteren beyin felci geçirmiş fakat zihinsel engelli olarak bir deli hastanesine yatırarak gerçek yaşamdan ele alınan bir çocuğun serüveni. Yaşama tutunmak için ellerinin olması değil yürekten inanmasıdır insanın. Kendine benzemeyene de alışık olup hatta arkadaşlık kurmaktır sonra hiç ailen olmadığında aile kurmaktır. Bir şeye,kimseye bağlanmak ellerin işi değil yüreğin işidir. Nereye gitse insan bir bağ kurar elbette iyisiyle veya kötüsüyle ama kurar. İz bıraktığında da iyi izler de kötü izler de bırakılıyor ama sevimli izler bırakmak Petey gibi kahramanların işidir. Hayatı diğerleri sevmesi gerekirken Petey'in dışlanması, bakımı ve hayatının genel zorluğu karşısında Petey ümit olur diğer insanların yüreğine. Hayat dersi veriyor hayatı zihnine hapsetmiş kimselere... İnsan insana şifadır hastalıklı olsa dahi. Trevor, Owen , Calvin Petey'e şifa olurken Petey de onların en yakın arkadaşı hatta Trevor' un büyükdedesi unvanını alır gönül bağından... Bu arada şunu eklemek isterim ki işini yapmak en iyisini yapmak, bir insana yanlış iğne vuran doktor hatalı olduğu kadar her insanın başkasının ruhuna ve kalbine de yanlış teşhisler bırakması kadar hatalıdır... Sevgiler, iyi okumalar.. Ben MikaelsenBen Mikaelsen
2020 12. kitabı
Kitabın ana karakteri olan Petey'in hayatını konu alan bir kitaptır. Petey yanlış teşhis sonucu zihinsel engellilikle karıştırılan serebral palsi (beyin felci) hastasıdır. Aslında bir çok şeyi anlamakla beraber hareket kısıtlılığı geliştirilebilen bir durumdur bu. Kitabın ilk kısmında Petey'in Akıl hastanesine gönderilerek Calvinle olan dostluğuyla başlayıp ordaki minicik dostlarıyla geçen sevimli olaylardan akıcı bir şekilde bahsedilmekte ve huzurevine yatırılışı ,dostlarından birer birer ayrılışından söz edilmekte. Kitabın ikinci kısmında ise Trevor adında yeni bir dost edinen Petey onunla iyi anlaşmakla beraber farklı hobiler edinerek güzel zaman geçiriyor. Tabi Trevorun ailesi buna pek olumlu bakmıyor ve başta ön yargıyla yaklaşıyorlar. Trevorun en son yaptığı sürpriz kitaba ayrı bir heyecan katıyor. Bu kitabı okumama vesile olan 14 yaşındaki kardeşimdi. Doğum gününde hediye ettiği bu kitabı bir kenara bırakmıştım ve"Bana oku çok beğeneceksin" demişti okudum ve gerçekten çok beğendim. Okumanızı tavsiye ederim ön yargıları kıran bir kitap. Saygılarımla
2026 51. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2026 08:41
Kitap bende derin bir iz bıraktı. Ben çok fazla duygusalım sanırım, yine gözyaşlarımı tutamadım. Yazar kitabı çok içten, çok dokunaklı yazmış. Bitirdikten sonra içimden bir şey koptu sanki. Gerçek bir hayat hikayesinden oluşan kitap, Petey'in 70 yılı aşkın hayatını anlatıyor. Petey Corbin, doğuştan beyin felçli ama ona bebekken yanlış teşhis konmuş. Hayatının büyük bir kısmında insanlar ona zihinsel engelli gibi davranıyor. Bebekliğinden çocukluğuna, yetişkinliğinden yaşlılığına kadar, zihinsel bir engeli bulunmamasına rağmen hastalığı, onu iletişim kurmasını engelleyen bir vücudun içine hapsetmiş. 70 yılı aşkın bir süre, dile kolay...
2024 45. kitabı
Beyin felci ile doğan Petey, yanlış teşhis sonucu zihinsel engelli olarak kabul edilir ve ailesi istemeyerek de olsa akıl hastanesine bırakır. Zamanla Petey, “zihinsel engeli olmadığını” hem hastabakıcılarına hem de edindiği arkadaşlarına kanıtlamayı başarırır üstelik aralarında en yardıma muhtaç insan kendisiyken, işleri zorlaştırmak yerine, aşırı sınırlı hareketler ve yarım yamalak çıkarabildiği birkaç kelime ile kurduğu dostlukları, yüreklerde oluşturduğu sevgis ama en çok da sağlığı ve sevdikleri ile olan bir çok imtihana rağmen, ilk günden beri bir an olsun kaybetmediği yaşama tutunma azmi ve sevinciyle, örnek olunması, ders çıkarılması gereken muhteşem bir yaşam öyküsü. . Ağlayarak okuduğum kitaplardan biri oldu. .