Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

2017 Ağustos

Popular Science Türkiye - Sayı 64

Popular Science Türkiye Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Retinamızdaki hücreler sadece görülebilir ışığın fotonlarına duyarlı. Fotonlar retinaya ulaştıklarında taşıdıkları enerji retinadaki elektronlara aktarılr ve beyne iletmek üzere bir sinyal üretilir. Örneğin, görülebilir ışığın sınırlarını aşan morötesi ışığın fotonları da retinaya çarpar ama bir sinyal üretilmez çünkü taşıdıkları enerji son derece yüksektir. Bu nedenle morötesi ışığı göremeyiz.
Einstein bey ne yapıyorsunuz acaba?
Düzenli olarak her gece saat 10' da uyur, ek olarak günün belli saatlerinde şekerleme yapmayı ihmal etmez, sağlıklı beslenirdi. Şekerlemelerinin çok uzun sürmemesi için koltuğunda uyuklarken eline bir yemek kaşığı alır, altına da metal bir tabak koyar ve bir süre sonra kolu aşağıya doğru kayıp kaşık tabağa çarpınca çıkan sesle uyanır, güne kaldığı yerden devam ederdi.
undefinedKitabı okudu
Reklam
Spaghettiyi çok seven Einstein'ın, genelde sağlıklı yaşıyor olsa da pipo içmeye çok düşkün olduğu, çevresinde bir duman bulutuyla gezdiği biliniyor. Piponun kendisini dingin bir zihin yapısına sokup, insanlara objektif yaklaşmasına yardımcı olduğunu söylüyordu. Ama o zamanlarda tütünün sağlığa zararlı olduğu henüz keşfedilmemişti.
Alman filozof Schopenhauer dehayı tanımlarken ; "Yetenek, kimsenin vuramadığı hedefleri; dehaysa kimsenin göremediklerini vurur" demişti. Ona göre, dahiler tıpkı bir kuyrukluyıldız misali, göz alıcı ışıklarını yakınlarından geçip gittikleri insanların üzerine düşüren, nadir rastlanabilen kişilerdi.
Albert Einstein'ın Tuhaf Alışkanlıkları
Kıyafetlerine özen göstermez, saçlarını taramayı ve çorap giymeyi sevmez, rahat hissedebileceği şekilde giyinirdi. Ergenlik döneminden itibaren çorap giymemeyi alışkanlık haline getirdi. Kuzenine yazdığı bir mektupta ; " Gençliğimde giyerdim. Ama baş parmağım hep çorabı delip dışarı çıkardı. Sonunda vazgeçtim." diyordu. Beyaz Saray'a katıldığı davette bile çorap giymedi.
BEYNIN UYKUSUZLUKLA SINAVI Yetersiz uyku, beynimizin önceden kurduğu bağlantıları temizlemesine, deyim yerindeyse beynin kendi kendini yemesine sebep oluyor. Üstelik telafi uykusu da bu süreci tersine çeviremiyor. İtalya’daki Marche Politeknik Üniversitesi’nden Michele Bellesi önderliğinde yürütülen çalışmada memeli beyninin uykudan nasıl etkilendiği incelendi ve ilgi çekici sonuçlar elde edildi. Beynimiz aslında benzer bir temizliği uyku esnasında, gliyal hücreleri kullanarak yapıyor. Ancak uykuda yapılan temizlikte kullanılmayan ya da ihtiyaç duyulmayan bağlantılar temizleniyor ki yenileri daha güçlü olabilsin. Beyin uykusuz kaldığındaysa temizlik hücrelerinin daha aktif olmaya başladıkları ve yanlış ya da aşırı temizlik yapıp zarar vermeye başladıkları görüldü.
Reklam
"Jüpiter’in, Juno uzay aracı tarafından görüntülenen kızıl lekesi 16.350 km genişliğindeki bir alanı kaplıyor. Bu leke, 350 yıldır sürmekte olan antisiklonik bir fırtına."
Sayfa 11
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.