A Romance

2 Ağustos 2007
Vintage Classics
İngilizce

2023 95. kitabı
Sanat eserleri ve sanatçılarla kurulan bağ, sanatçının hayatının ve iç dünyasının bir yansıması olarak sanat ve sanatın ölümsüzlük ve zamanla ilişkisi üzerine çok güzel bir roman Sahipler. 1986
2026 16. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 00:48
Sahipler’de, 19. yüzyılda yaşamış, hayali ama fazlasıyla gerçek hissettiren iki büyük şairin gizli kalmış mektuplarını keşfeden iki akademisyenin peşine takılıyoruz. Ben 19. yüzyıl okumayı seviyorum. O dönemin yaşantısını, okuduklarım ve izlediklerim üzerinden zihnimde canlandırmak bana çok iyi geliyor. Bu yüzden Sahipler, benim için baştan sona keyifli bir okuma oldu. Romantik, gizemli, yer yer dedektiflik tadı olan; metin içinde metin barındıran, şiirler, günlükler ve mektuplarla örülmüş çok katmanlı bir roman. A. S. Byatt gerçekten müthiş bir kurgu yaratmış. Sonuna ise bayıldım. Üç beş kez okudum. Ve tekrar tekrar okuyacağımı biliyorum. Niye bu kadar sevdiğimi tam anlatamıyorum ama bazı kitaplar vardır, insanın içine yer eder ya Sahipler benim için onlardan. Kolay bir okuma değil. Şiirli bölümler, Viktoryen dil zaman zaman zorlayabiliyor; beni de zorladı. Ama kesinlikle zahmetine değiyor. Çok isterim tekrar basılsın, edebiyat aşıklarıyla yeniden buluşsun.
2021 46. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2021 23:49
Kitap tam 3 senedir rafta duruyordu. Elim hep gitti ama daha vakti değil diye düşünüp vazgeçmiştim. Beklettiğime mi üzülsem okuduğuma mı üzülsem kararsızım. Nasıl yorumlarım onu da bilmiyorum. Kitabın başında yazar her şeyin kurgu olduğundan bahsetmiş ama bence her şey o kadar gerçekti ki kesinlikle yaşanmış gibi. Yazar Gülün Adı kitabından esinlenmiş şans eseri kitaplığımda ikiside yan yana durur. İki şahane eser. Bir biyografi araştırmacısı kendi hayatı gibi sahiplendiği bir şairle ilgili bir anda hiç keşfedilmemiş bir mektuba rastlar. Olaylar işte böyle başlıyor. Sonrası adete bir film gibi. Ben yorum yapmayı pek beceremem bu yorumları da kendime not olsun diye yazıyorum. Ama bu kitap kesinlikle okunmalı. Hatta senerler sonra bir daha ve bir daha okunmalı.
2023 5. kitabı
Okuyalı yıllar oluyor, Bölümde öğrenciyken okumuştum bunu. İki araştırma görevlisi ve yazarlar arasındaki duygu yüklü bir romance diyebiliriz kısaca. Aslında tarihsel şüphe içerikli. Yer yer dedektiflik temaları içeren bir kitap. Kadın çalışmaları alanına daha fazla değinseydi daha mı iyi olabilirdi emin olamıyorum zira okuru da sıkabilirdi. Lamotte ve Ash i, Maud ve Roland dan daha çok sevmiştim keşke tüm kitap boyunca onları okusaydık. Mektuplaşmalar ve peri şiirleri de güzel metaforlar katmış kitaba. Yazarı tebrik etmek lazım üşenmemiş sayfalarca şiir yazmış. Güçlü bir kalemi var.
PossessionA. S. Byatt · Vintage · 199035 okunma
Puan vermedi·%26 (192/712 syf.)·
Entelektüel seviyeye hitap eden kıymetli bir eser. Ancak; bu eseri tam olarak değerlendirebilmek için ya safkan ingiliz olacaksınız, ya da ingilizce roman yazacak kadar ingilizceye ve ingiliz edebiyatına hakim ve de ingiliz olacaksınız. Kendini beğenmiş ingiliz kültürünün göze sokulmaya çalışıldığı gerçeğini bir yana bırakırsanız edebî ve kurgu değeri yüksek bir roman.

A. S. ByattYazar · 8 kitap
A. S. Byatt (Antonia Susan Drabble) 24 Ağustos 1936 doğumlu İngiliz şair, romancı ve yazar. En önemli yapıtı olan Tutku (Possession: A Romance) 1990 yılında yayınlanarak ona Man Booker Ödülünü kazandırmış, 2002 yılında ise Amerikalı yönetmen Neil LaBute tarafından beyazperdeye aktarılmıştır. Romanlarında gerçekçi, doğalcı ve fantastik öğeleri birlikte kullanan Byatt İngiltere'nin en önemli yazarlarından birisi kabul edilmektedir. Hikaye kitabı Matisse Öyküleri (Matisse Stories) İyi Şeyler Yayıncılık tarafından, Küçük Kara Hikayeler Kitabı (Little Black Book of Stories) veOyun (The Game) Alkım Kitabevi tarafından, Çeşm-i Bülbülün İçindeki Cin (Djinn in the Nightingale's Eye) ise Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe olarak yayınlamıştır.