Pratik Aklın Eleştirisi

Immanuel Kant

Pratik Aklın Eleştirisi Gönderileri

Pratik Aklın Eleştirisi kitaplarını, Pratik Aklın Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Pratik Aklın Eleştirisi yazarlarını, Pratik Aklın Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Suçlama sığ kafaların, verimsiz anlıkların en geçerli, en kolay bulunur bir aracıdır. O aracı eline geçiren bir kimse için önemli olan, gerçeğe ulaşmak değil, elden geldiğince çok yaygaracı toplamaktır.
Sayfa 21 - SAYKitabı okudu
Doğa düzenindeki genel uyumla ilgili nedenleri, onların kaynağını bilme olanağı yoktur. Bilinebilen, sezilebilen ancak doğada böyle bir genel uyumu yaratan yasanın bulunduğudur. Bu seziş de, kişide, doğada Yüce Bir Us’un düzenlediği, yönlendirdiği, uyumlu kıldığı kanısını uyandırır. Özü bilinmeyen bu yasanın, bu yüce düzenin karşısında duran kişinin içinde bir beğeni, bir kıvanç duygusu uyanır.
Sayfa 18 - SAYKitabı okudu
Reklam
Kant, ahlak öğesinin değerini vurgularken, “genel bir yasa olmasını isteyebileceğin bir ilkeye göre davran” diye dile getirilen görüşünü ileri sürer. Gene bu konuda, “bütün insanlığı kendinde ve başkalarında bir araç değil, bir erek olarak görecek gibi davran” diyerek ahlakın temel yapısını açıklığa kavuşturur.
Sayfa 17 - SAYKitabı okudu
Ahlak kaynağı us olan bir yasaya, kesin buyruğa dayanır, bu buyruk da yapısı gereği önseldir. Bu buyruğun özünü kuran ise tek salt değer olan “iyi istenç”tir. Öte yandan bu “iyi istenç”, yalnız insanı ilgilendiren bir ödevdir; ödev ise “usun sesi”dir, en yüksek değeri içeren bir öğedir.
Sayfa 17 - SAYKitabı okudu
Çatışkı (antinomi) sorunun kaynağı evreni açıklama girişimidir. Bu girişim, insanı ister istemez birtakım çıkmazlara sürükler, gerçekle bağlantısı olmayan sözde çıkarımlarla yüz yüze getirir. Kant, bu konuyu dile getirirken şöyle söyler: “İnsan usunun, kendi bilgi türü içinde şaşılası bir yazgısı vardır, o çözemeyeceği birtakım sorularla yüklüdür, buna karşın onlardan kurtulamaz çünkü bunlar onun yapısı gereğidir.”
Sayfa 15 - SAYKitabı okudu
Kavramın içeriğini duyulur olan oluşturup doldurur, duyulur olanın sağladığı veri de görüdür, bu nedenle “görüsüz kavramlar boş, kavramsız görüler de kördür.”
Sayfa 14 - SAYKitabı okudu
Reklam
701 öğeden 571 ile 580 arasındakiler gösteriliyor.