Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı Aydınlanması

Steven Lukes
Aydınlanma’nın savunduğu değerlere sıkı sıkıya bağlı bir felsefe profesörü olan Nicholas Caritat, yaşamını sürdürdüğü Askeristan’da askerî cunta tarafından tutuklanmasının ardından direnişçilerin örgütü El tarafından kaçırılıp "olanaklı dünyaların en iyisini" bulmakla görevlendirilir. Voltaire’in Kandid’inin saflığıyla diledüşmüş iyimser kahramanı "Dr. Pangloss" adı altında yollara düşen profesörümüzün ilk durağı, yararcılığın hüküm sürdüğü Yararistan’dır. Bu ülkeyle ilgili gözlemlerini sürdürürken, ayrılıkçı bir azınlık olan Bağnazistanlılar tarafından kaçırılan Profesör Caritat’ın imdadına bu kez Ortakistanlı bir arabulucu, Bay Tanrıelçisi yetişir. Bir "cemaatler cemaati" olan Ortakistan’daki macerası da fazla uzun sürmez. Burada da önce Kibiristanlılar ile Sarkıtçılar’ın, ardından da Toplumsal Cinsiyet Organı’nın gazabına uğrayan kahramanımız, Özgürlük’e bir tren bileti alıp kendini Özgüristan’a güçlükle atar. Tren yolculuğu sırasında hoş bir sürprizle karşılaşır: Bir istasyonda trenden iner, güzel bir yürüyüşün ardından iki ahbap çavuşla tanışır. Günlerini avlanmakla, balık tutmakla, çiftlik işleriyle ve akşam yemeğinden sonra "eleştiri" yapmakla geçiren bu beylerden burasının "sınıfsız toplum" düşünü hayata geçiren Emekistan olduğunu öğrenir. Uyandığında kendini Özgüristan’ın başkenti Özgürlük’te bulur. Özgüristan’daki "sınırsız özgürlük"ün yolaçtığı "yersizyurtsuzluk"tan da yılan profesörümüz Minerva’ya bir bilet alıp kendini yeniden yollara, olup olmadığı bile belli olmayan bir "düşülke"nin, Eşitistan’ın yollarına vurur. Bu yolculuğunda, ona bir ara, "hakikatin sesi"ni duyuracak olan Minerva’nın Baykuşu da eşlik eder. Profesör Caritat’ın türlü maceralarla sürüp giden umuda doğru bu bitimsiz yolculuğu, yeni kılavuzunun yol göstericiliğinde bambaşka bir boyuta taşınır. Steven Lukes, göndermelerle örülmüş çağdaş bir siyasal yergi olan bu kurmaca yapıtında, bir yandan felsefece düşünmenin tarihinde iyimsercilik ile kötümsercilik arasında alttan alta hep sürüp giden o ince çatışmanın izlerini sürerken, öte yandan ideoloji ile ütopya arasındaki ilişkiye odaklanarak ütopya(cılık) ile karşıütopya(cılık) arasındaki sınır çizgilerinin iyiden iyiye bulanıklaştığını ve bundan böyle, pek öyle sanıldığı gibi, koyultarak çizilemeyeceğini vurguluyor. Lukes, siyaset felsefesi alanında iyi bir toplumun nasıl olması gerektiğine dair söyleyecek sözü olan tüm düşünürleri konuşturuyor. Denilebilir ki, Profesör Caritat’ın Şaşırtıcı Aydınlanması, Sofi’nin Dünyası’nın felsefece için yaptığını, çok daha yetkin ve eğlenceli bir biçimde siyaset felsefesi için yapıyor.
Yazar:
Steven Lukes
Steven Lukes
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 312İlk Yayın Tarihi: 2015Yayınevi: Bilim ve sanatOrijinal Adı: The Curious Enlightenment of Professor Caritat
ISBN: 9789757298360Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
312 syf.
·
Puan vermedi
Zamanında siyasal bilimler hocamın önerdiği, bulmak için çaba harcadığım, bulunca da keyifle okuduğum ülkemizde pek bilinmeyen distopik bir roman. Caritat'ın tren yolculuğunda her bir durak siyasal ideolojilerin pratik yansımalarını barındırıyor. Kitap bu yönüyle ideolojiler hakkında farklı paradigmalar kazandırıyor. Siyasal bilimlere ilgisi olanlara okumayı önerebileceğim, bulunması zor bir roman.
Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı Aydınlanması
Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı AydınlanmasıSteven Lukes · Bilim ve sanat · 088 okunma
Reklam
312 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Caridat
Bu eser distopya ile utopya arasında dünyada gidip gelmeyi sağlıyor. caritat’ın olası en iyi dünyayı arama sırasındaki tutkusu takdire şayan gerçekten. Bazen utopik şeylerin altinda korkunç gerçekler yatabilir.Ama öyle bir umut vardır ki birlikte olabilmenin birlik içinde yaşayabilmenin umudu bu insanı güçlü kılar.Caridatın öğrendiği şey insanlar görevinin bittiğini söyleseler de yolculuğa devam etmesi gerektigini ve insanların ögrenmekten kaçınarak kendi dillerine dünyalarina sıkışarak birbirlerine kapalı olduğudur."Açık toplumun düşmanlarını tanıması gerektiğini düşünmüs ve umudunu gittigi hic bir sembolük ülkede kaybetmemiştir.
Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı Aydınlanması
Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı AydınlanmasıSteven Lukes · Bilim ve sanat · 088 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Hegel in "minervanın baykuşu gece uçar" sözüyle yolum keşistiği bir kitap.okurken hem eğlenebileceğiniz hem de kendi olanaklı bir dünya kurmacasının içinde kendi içsel yolculuğa çıkıp aynı zamanda profesör caritat ın konakladığı yerlerde soluk alabileceğiniz masalsı bir okadar da gerçek dünyanın içinde bulabileceğiniz harika bir kitap.
Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı Aydınlanması
Profesör Caritat'ın Şaşırtıcı AydınlanmasıSteven Lukes · Pharmakon Kitap · 201588 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.