Püsküllü Deve

Samed Behrengi

24 Huzursuz Saat
2020 30. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2020 15:35
"24 Huzursuz Saat" öyküsünü size bir örnek olsun diye yazmadım. Amacım çevrenizdeki çocukları daha iyi tanımanız ve onların sorunlarına çözümler düşünmeniz. " Samed Behrengi Öykünün en başına bırakılan bu not ile hikayenin asıl adının "24 Huzursuz Saat" olduğunu ve yazılış amacını anlıyoruz. Nitekim her kitapta verilmek istenen asıl mesaj kendisini destekleyen küçük mesajlarla daha sağlam bir yapıya ulaşır. Yoksul bir aileye sahip olan Latif, kısmen de olsa ailelerinin geçimini sağlamak için babası ile şehre gelir. Burada kendisine bir arkadaş çevresi edinir. Mahallelerinde bulunan oyuncak dükkanının camında çok güzel bir deve vardır. Latif bu deveyi satın alamaz ama sahiplenir ve hayallerinde bu deve ile oynar, onunla konuşur. Öykünün genel itibari ile sahip olduğu bu konu üzerinden okuyucu; "Zengin-fakir ilişkileri, toplumsal sınıf farklılıkları, yoksul kesimin içinde yaşadığı mahalle ile zengin kesimin yaşadığı mahallelerin birbirinden ayrı iki dünyaymış gibi var olması, fakirlerin; zenginlerin dünyasına geçerken yaşadığı psikolojik eziklik, zengin kesimin yoksul kesime insan dışı muamele de bulunması..." gibi sosyal sorunları okur. Kitabın en etkileyici kısmını şöyle anlatacak olursak: Latif oyuncak dükkanın vitrininde bulunan deveye hiçbir zaman sahip olamasa da hayalinde bu deve yalnızca onun devesiydi. Hiç olmazsa gelir, vitrinden onu görür, muhabbet edip hasret giderirdi. Ancak varlıklı bir ailenin kızı deveyi satın almasyıla Latif'in hayallerinden de devesini almış olur. İşte bu esnada Latif kendisini yere atarak ağlar ve vitrinde duran oyuncak tabanca ile devesini kendisinden çalan çocuğu öldürmek ister. Bir çocuğun hayale bile sahip olamadığı, masumca düşünen bir çocuğa birden nefret duygusunu yaşatacak, kendi yaşıtı bir çocuğu öldürmek istetecek bir dünya
2017 24. kitabı
Sevgili çocuklar, bu masalı, masaldaki çocuğa öykünesiniz diye yazmadım. İstedim ki, daha yakından tanıyasınız; o yoksul çocukların dertlerini acılarını bilesiniz; bu dertlerin, acıların nasıl giderileceği konusunda düşünesiniz. Amacım buydu.' demiş yazar Küçükken rast gelmeyişimin burukluğuyla, Yeni neslin pek de idrak edemeyeceği, ki iyiki de edemeyeceği içler yakan bir çocuğun hikayesi Püsküllü Deve.. Bir diğer ismiyle; Bir Günlük Düş
Püsküllü Deve - Samed Behrengi
2025 6. kitabı
Samed Behrengi’nin Püsküllü Deve adlı kitabı, masalsı bir dil ile yazılmış olsa da aslında hayatın içinden önemli dersler veriyor. Kitapta yer alan hikâyeler, bazen hüzünlü bazen eğlenceli olaylar üzerinden bizlere dostluk, paylaşma, adalet, emek ve dürüstlük gibi değerleri hatırlatıyor. Özellikle çocukların gözünden anlatılan bölümler, onların saf dünyasını ve büyüklerin bazen göremediği gerçekleri gösteriyor. Kitabın dili sade, akıcı ve anlaşılır olduğu için çocukların kolayca okuyup anlamasını sağlıyor. Bunun yanında her öykünün sonunda okuyucunun üzerinde düşünmesini sağlayacak güçlü bir mesaj kalıyor. “Püsküllü Deve” sadece bir çocuk kitabı değil; yetişkinlerin de okurken kendine pay çıkarabileceği, düşündürücü bir eser. Samed Behrengi’nin toplumsal sorunlara duyarlılığı, hikâyelerin içine ince ince işlenmiş. Bu yönüyle kitap, eğlendirirken aynı zamanda öğretici bir değer taşıyor.
2017 25. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2017 00:00
Yine içimizi acıtan,cızlatan bir hikaye okudum.Bu yazarı herkes ama herkes okumalı,okutmalı.Sırf ders çıkarmak için değil başkalarının da neler yaşadığını bilin diye okumaya başlayın.
2018 9. kitabı
Yeryüzündeki her çocuk mutlu değil. Sokaklarda yaşayan nice evsiz, ailesiz, ailesi olup da parasız olan çocuk var. O çocuklar istediklerini giyip istediklerini yiyemiyorlar da. Evinden uzakta yaşayan çocukları sadece Mark Twain maceralı, Charles Dickens eğlenceli kitaplarından tanıyorsanız bir de Samed Behrengi'nin peneresinden bakın. Kitap klasik Behrengi masalları gibi ama bu defa tamamen gerçek. Bir çırpıda bitiyor ve etkisini uzun süre devam ettiriyor. Başka yayınlardan da baskısı mevcut ama ben Aspendos yayınlarından okudum. Yazar bu kitabı diğer çocukları da anlasınlar diye yazmış. Özellikle biz büyükler, sokaklarda üstü başı kirli perişan halde dolaşan çocukları anlayalım diye. Kitapta sadece bir yerde argo kelime olmakla birlikte çocukların da okuyabileceği bir masal-hikâye olmuş. Özellikle orta okul ve üstü seviyelere daha uygun. Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi'sinden sonra ilk defa bir çocuğun hikâyesi beni bu derece etkiledi. Gelecek kaygısı olan her anne-babaya tavsiyemdir (Ilk defa bir kitaba bu derecede puan veriyorum ) 10/10
Puan vermedi·72 syf.·
2017 33. kitabı
Samed Bahrengi'den okuduğum üçüncü kitap. Samed Bahrengi ülkesindeki çocukların yaşadıkları anlaşılsın diye yazmış bu kitabı. Çocuk olmanın masumiyetini hissettiğim her hikayeyi seviyorum. Bunu da çok sevdim.
2018 27. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2018 14:03
Yine Samed Bahrengi, yine bir hüzün.. Çocuk romanı adı altında ne mesajlar veriyor, 56 sayfa insana en fazla ne yaşatabilir? O kadar etkileyiciydi.. Okul kütüphanesinde bulursam diğer kitaplarını da okuyacağım.. Her yaştan insan bu yazarı okumalı!
·72 syf.·
2017 45. kitabı
Yoksul bir çocuğun oyuncakçı vitrininde gördüğü bir deveye olan hayranlığı ve onunla birlikte çıktığı hayali geziler...bazılarının düşlerinin, kimilerinin gerçeği haline dönüşmesi. Püsküllü Deve, benim en sevdiğim Behrengi kitabı oldu.
2016 169. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2016 00:00
Çocuklarınıza bu masalı okuyun ya da okutun.Birçoğumuzun "vitrinlerde bir oyuncağı veya bir giysisi"olmuştur;çok istediğimiz halde alamamışızdır. Bazen bir oyuncak hiç bitmeyen yiyecek gibidir.Çocukları sevelim ve sevindirelim.
2021 97. kitabı
Küçük Latif ve "çıngıraklı deve"nin unutulmaz dostluğu... İçinizi ısıtacak ama aynı zamanda da sonu ile sizi biraz üzecek bir kitap önerisi ile geldim. Kısacık bir hikâye fakat bir cocukla devenin unutulmaz dostluk hikâyesi anlatılıyor. Resimlerle de desteklenen güzel bir eser. Çocuk kitabı kategorisinde yer alıyor fakat bence yediden yetmişe herkesin okuyabilecegi bir eser. Yoksul bir hayat süren Latif'in hayatını okuyoruz. Insan bu tür şeyleri okuyunca haline şükretmesi gerektiğini bir kez daha anlıyor bence. Üstüne başına elbise alacak parayı geçtin bir lokma ekmek yiyecek parası bile yok. Öyle zor bir yaşantısı var ki. Yazar ile yeni tanıştım ama bir iki kitabi daha gözüme ilismisti. Onları da alıp okumayı düşünüyorum. #parlakmeltemkitapligi

Samed BehrengiYazar · 37 kitap
Samed Behrengi (Fars:صمد بهرنگی, Azerbaycan: Səməd Behrəngi; 24 Haziran, 1939; Tebriz, İran Şahlığı; ö. 31 Ağustos, 1967; Aras Nehri) Azeri asıllı İranlı öğretmen ve çocuk hikâyeleri ile halk masalları yazarı-derleyicisi. Hayatı Babasının adı İzzet, annesinin adı Sara idi. İran genelinde seyahatler ile Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yaptı. Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bunları derlemenin yanı sıra, çocuk öyküleri yazdı. Ne var ki kimilerince çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinlerdir. Zamanının Şah yönetimine karşı masal ve hikâyeler yazarak karşı koymaya çalışmış, başkaldırmıştır.Samed Behrengi öğretmen okulunda okumuştur. Öğrenimini tamamladıktan sonra köy okullarında öğretmenliğe başlamıştır. Kısa hayatı boyunca her zaman çocuklara hayatı anlatmaya çalışmış ve öğretmenlik görevinde kalmıştır. Samed Behrengi (1967) 29 yaşındayken şüphe uyandıran bir biçimde Aras Nehri'nde ölmüştür. Yüzerken boğulduğu söylentisi yayılsa da buna kimse inanmadı, çünkü Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açıkça eleştiyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu. Bu yüzden suikaste uğradığı düşünülmektedir.Yapıtları onlarca dile çevrilmiştir.