Çıngıraklı Deve

Samed Behrengi

2022 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2022 22:56
Okumaya zaman ayıran harflerin arasında kalanlar, Bu eser yazarın gerçek bir tecrübeden yola çıkılarak yazıldığını, gelir dağılımının eşitsizliği ve çocuklar üzerinde bıraktığı izleri gene fantastik bir şekilde derleyip bizlere sunmuş. Kısacık yaşamında ya bir öğrencisinin üvey anne arasında yaşadıklarını masal gibi anlatmış ya da arkadaşının yaşadıklarını bizlere aktarmıştır.Gelir adaletsizliğiyle,haksızlıklar, ezilenlere ses olmaya çalışmıştır. Çocuklar geleceğimiz diyerek yola çıkmış ancak gene yetişkinlere hitap eden bir kitap olduğunu düşünenlerdenim. Hayatın gerçeklerini çok iyi yansıttığı eserin de son yirmidört saatte çalışmak için Babasıyla geldiği kentte bir çok tecrübe ve hayaline tanık oluyoruz. Püsküllü, süslü oyuncak deveye sahip olamaması hayaller kurması ve zengin bir ailenin gelip o oyuncağı almasıyla sona eren rüyalar ve sonunda kaderiyle baş başa kalan kırılmış küçük çocuğun hikayesidir, okuduklarımız. Rasgele...
Hayat
Çıngıraklı DeveSamed Behrengi · Kırmızı Kedi · 2012880 okunma
Güney yoksul ve aç insanların yeridir. Kuzey ise zengin ve güçlülerin.
2021 615. kitabı
Merhaba ben Latif. Tahranlıyım. Burası acının ve yoksulluğun diyarıdır. Babam bir patates satıcısı. Ahmet Hüseyin, Mahmud,Körgöz ve Kasım en yakın arkadaşlarımdır. Ayakkabımız yoktu. Biz de ayakkabı çalmaya karar verdik. Paramız yoktu çünkü. Olsa çalar mıydık? Alıp ellerine ayakkabı verseydim sus payı misali vatansever olacaktım. Neden ayakkabıların yok diye sordum? Hırsızı savunuyorum oldu adı. Anarşist ilan edildim. Dayak bile yedim. Bu işe kim cesaret edecekti? Zar atmaya karar verdik. Kimimiz dileniyordu bir yandan. Tam o sırada polisler jopları ile peşimizden kovaladı. Sonra bir oyuncak çalmak istedim bir oyuncak devem olsun istedim. Onunla tüm Tahran'ı gezebilecektim. Bu gece de aç uyumak zorundayım. Hiç bir şey de çalamadım. Esas hırsız kim? Ben mi? Yoksa beni bu sistemde hırsız olmaya mecbur edenler mi? Benim ayaklarımda bir çift ayakkabı bile yokken altın saraylarda villalarda yaşayan milyonerler hırsız değil de ben miyim hırsız? Milyonerlerin çocukları beğenmediği bir oyuncağı oynamaktan sıkılıp çöpe atıyor ama benim bir oyuncak devem bile yok. Bütün çocukların oyuncakları olsun ama eşit sayıda. Özellikle de develeri ve uçurtmaları olsun. Özgürce dolaşsınlar. Hayallerimiz özgür oldukça bir gün gerçek özgürlük de bizi bulacaktır umarım. Yaşasın özgürlük ! Yaşasın eşitlik! Kahrolsun Kapitalizm! Kahrolsun Godamanlar !
2020 12. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2020 21:42
Bir solukta okunabilir bir kitap. Bütün çocuklara tavsiye ediyorum.fakir bir çocuğun şehir yaşantısında karşılaştığı sorunları anlatıyor. Sosyal ayrımcılığın iç yüzünü görüyorsun
Püsküllü DeveSamed Behrengi · Özyürek Yayınları · 2008880 okunma
24 Huzursuz Saat
2020 30. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2020 15:35
"24 Huzursuz Saat" öyküsünü size bir örnek olsun diye yazmadım. Amacım çevrenizdeki çocukları daha iyi tanımanız ve onların sorunlarına çözümler düşünmeniz. " Samed Behrengi Öykünün en başına bırakılan bu not ile hikayenin asıl adının "24 Huzursuz Saat" olduğunu ve yazılış amacını anlıyoruz. Nitekim her kitapta verilmek istenen asıl mesaj kendisini destekleyen küçük mesajlarla daha sağlam bir yapıya ulaşır. Yoksul bir aileye sahip olan Latif, kısmen de olsa ailelerinin geçimini sağlamak için babası ile şehre gelir. Burada kendisine bir arkadaş çevresi edinir. Mahallelerinde bulunan oyuncak dükkanının camında çok güzel bir deve vardır. Latif bu deveyi satın alamaz ama sahiplenir ve hayallerinde bu deve ile oynar, onunla konuşur. Öykünün genel itibari ile sahip olduğu bu konu üzerinden okuyucu; "Zengin-fakir ilişkileri, toplumsal sınıf farklılıkları, yoksul kesimin içinde yaşadığı mahalle ile zengin kesimin yaşadığı mahallelerin birbirinden ayrı iki dünyaymış gibi var olması, fakirlerin; zenginlerin dünyasına geçerken yaşadığı psikolojik eziklik, zengin kesimin yoksul kesime insan dışı muamele de bulunması..." gibi sosyal sorunları okur. Kitabın en etkileyici kısmını şöyle anlatacak olursak: Latif oyuncak dükkanın vitrininde bulunan deveye hiçbir zaman sahip olamasa da hayalinde bu deve yalnızca onun devesiydi. Hiç olmazsa gelir, vitrinden onu görür, muhabbet edip hasret giderirdi. Ancak varlıklı bir ailenin kızı deveyi satın almasyıla Latif'in hayallerinden de devesini almış olur. İşte bu esnada Latif kendisini yere atarak ağlar ve vitrinde duran oyuncak tabanca ile devesini kendisinden çalan çocuğu öldürmek ister. Bir çocuğun hayale bile sahip olamadığı, masumca düşünen bir çocuğa birden nefret duygusunu yaşatacak, kendi yaşıtı bir çocuğu öldürmek istetecek bir dünya
2020 60. kitabı
'Püsküllü Deve'de yazarımız fakir mahallede yaşayan hayal gücü kuvveti ve yaşama tutunma sebebi olan bir çocuğun paranın gücüyle tarumar olan hayal dünyasını ve yıkıntıların ardında değişim geçiren iç dünyasını okuyoruz. Çok sevdiğimi söylemeliyim. Çocuklar için de severek tavsiye ederim. Büyüklerin de okumasını istirham ederim. Yazardan bir açıklama bırakacağım buraya: "24 huzursuz Saat" öyküsünü size bir örnek olsun diye yazmadım. Amacım çevrenizdeki çocukları daha iyi tanımanız ve onların sorunlarına çözümler düşünmeniz." Bu çok kıymetli bir hatırlatma değil mi? Aklımızın ve zihnimizin bir köşesine yazalım bence. Hayal dünyanız cıvıl cıvıl olsun. Hayatınız masal tadında geçsin. Rüyalarınız en güzel haliyle gerçekleşsin. Çok sevgiler sevgili kitap kurtları.
2017 24. kitabı
Sevgili çocuklar, bu masalı, masaldaki çocuğa öykünesiniz diye yazmadım. İstedim ki, daha yakından tanıyasınız; o yoksul çocukların dertlerini acılarını bilesiniz; bu dertlerin, acıların nasıl giderileceği konusunda düşünesiniz. Amacım buydu.' demiş yazar Küçükken rast gelmeyişimin burukluğuyla, Yeni neslin pek de idrak edemeyeceği, ki iyiki de edemeyeceği içler yakan bir çocuğun hikayesi Püsküllü Deve.. Bir diğer ismiyle; Bir Günlük Düş
Püsküllü Deve - Samed Behrengi
2025 6. kitabı
Samed Behrengi’nin Püsküllü Deve adlı kitabı, masalsı bir dil ile yazılmış olsa da aslında hayatın içinden önemli dersler veriyor. Kitapta yer alan hikâyeler, bazen hüzünlü bazen eğlenceli olaylar üzerinden bizlere dostluk, paylaşma, adalet, emek ve dürüstlük gibi değerleri hatırlatıyor. Özellikle çocukların gözünden anlatılan bölümler, onların saf dünyasını ve büyüklerin bazen göremediği gerçekleri gösteriyor. Kitabın dili sade, akıcı ve anlaşılır olduğu için çocukların kolayca okuyup anlamasını sağlıyor. Bunun yanında her öykünün sonunda okuyucunun üzerinde düşünmesini sağlayacak güçlü bir mesaj kalıyor. “Püsküllü Deve” sadece bir çocuk kitabı değil; yetişkinlerin de okurken kendine pay çıkarabileceği, düşündürücü bir eser. Samed Behrengi’nin toplumsal sorunlara duyarlılığı, hikâyelerin içine ince ince işlenmiş. Bu yönüyle kitap, eğlendirirken aynı zamanda öğretici bir değer taşıyor.
2020 14. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2020 16:43
“Sevgili çocuklar, bu öykü bir ibret öyküsü değildir. Bu öyküyü birbirinizi daha iyi tanımanız için kaleme aldım. Büyüklerin de sizi bu vesileyle daha iyi anlayacağını umuyorum. Bu öyküyü onlara da okutun.” demiş Samed Behrengi. Samed Behrengi’yi okuyunuz, okutunuz. Kendinize ve çocuklarınıza çok şey katmış olursunuz.
Püsküllü DeveSamed Behrengi · Özyürek Yayınları · 2008880 okunma
Kelebeğin Rüyası
·56 syf.·
2022 161. kitabı
Çocuklar hayalleriyle yaşar, ne kadar fakir olsalar da. Her şeye dayanırlar, hiç bir şeyden üzüntü duymazlar da bir oyuncakla mutlu olma hayalleri kurarlar. O oyuncak o kötü hayattan onları kurtaracak bir kahramana dönüşür.Açlıktan guruldayan karınları onlara acı vermez de hayalini kurdukları oyuncağı bir başkasının alması onlara acı verir. Çocukların hayallerini aldığınızda onların umutlarını da alırsınız.İşte o zaman gözlerindeki yaşama sevinci gökte sönen yıldızlar gibi sönüverir. Dünyanın neresinde olursa olsun bir çocuğun gözlerindeki ışıltılı yaşama sevinci o toplumun en değerli servetidir. Bu kitap tavsiye edilmez mi?
2017 25. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2017 00:00
Yine içimizi acıtan,cızlatan bir hikaye okudum.Bu yazarı herkes ama herkes okumalı,okutmalı.Sırf ders çıkarmak için değil başkalarının da neler yaşadığını bilin diye okumaya başlayın.

Samed BehrengiYazar · 37 kitap
Samed Behrengi (Fars:صمد بهرنگی, Azerbaycan: Səməd Behrəngi; 24 Haziran, 1939; Tebriz, İran Şahlığı; ö. 31 Ağustos, 1967; Aras Nehri) Azeri asıllı İranlı öğretmen ve çocuk hikâyeleri ile halk masalları yazarı-derleyicisi. Hayatı Babasının adı İzzet, annesinin adı Sara idi. İran genelinde seyahatler ile Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yaptı. Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bunları derlemenin yanı sıra, çocuk öyküleri yazdı. Ne var ki kimilerince çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinlerdir. Zamanının Şah yönetimine karşı masal ve hikâyeler yazarak karşı koymaya çalışmış, başkaldırmıştır.Samed Behrengi öğretmen okulunda okumuştur. Öğrenimini tamamladıktan sonra köy okullarında öğretmenliğe başlamıştır. Kısa hayatı boyunca her zaman çocuklara hayatı anlatmaya çalışmış ve öğretmenlik görevinde kalmıştır. Samed Behrengi (1967) 29 yaşındayken şüphe uyandıran bir biçimde Aras Nehri'nde ölmüştür. Yüzerken boğulduğu söylentisi yayılsa da buna kimse inanmadı, çünkü Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açıkça eleştiyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu. Bu yüzden suikaste uğradığı düşünülmektedir.Yapıtları onlarca dile çevrilmiştir.