Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Romanın Unsurları

Roman Sanatı

Mehmet Tekin

Roman Sanatı Sözleri ve Alıntıları

Roman Sanatı sözleri ve alıntılarını, Roman Sanatı kitap alıntılarını, Roman Sanatı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fikir
Yüzyılın (20. Yüzyıl) ilk çeyreğinden sonra gündeme gelen ve bireyi ön plana çıkaran eğilim, romanı, 19. yüzyılın didaktizminden kurtarmak ister. Özellikle Kafka, Faulkner, J. Joyce, V. Woolf gibi romancıların bu yöndeki çabalarını hatırlamak gerekir.
Sayfa 178
Fikir
Bir romanda felsefi bir temelin bulunup bulunmaması bir yana, önemli olan, felsefenin yerinde ve ölçülü olarak kullanılmasıdır.
Sayfa 180
Reklam
Realistlerin, birey merkezli (bireyci değil!) sanat anlayışları sonucunda roman kahramanı -diyebiliriz ki- altın çağını yaşar ve Balzac, Dostoyevski, Stendhal, Flaubert... gibi ünlü romancıların kalemlerinin ürünü olarak ebedileşirler.
Sayfa 79 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Fikir
Hatta bazı romancıların eserleri bir vakitler moda olmuş felsefi düşüncelerin yayıcısı durumundadır. Mesela Sartre'ın romanlarında "egzistansiyalizm (varoluşçuluk), Camus'nün eserlerinde "absürd" (saçma) felsefesi, ağırlıklı bir şekilde kendini hissettirir.
Sayfa 179
Mektup, özü gereği mahremdir; kişiye özgü duygu ve düşünceleri yansıtır. O, yerine göre samimi itirafların, hatta 'kişiye özel' kalmış, muhataba ulaşmamış itirafların tutanağıdır.
Sayfa 235 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Çevreye "vaka konusu olan kişilerin gözüyle" bakılması, roman sanatında, kelimenin tam anlamıyla, devrim niteliğinde bir yeniliktir. Çünkü o güne kadar olaylara beşiklik eden mekâna, anlatı sisteminde mutlak bir güce sahip olan anlatıcının gözüyle bakılıyordu. Bu anlatıcı "Tanrısal" nitelikliydi. Söz konusu değişimle birlikte anlatım, daha sade ve daha beşeri bir boyut kazanır. Roman tıpkı hayatta olduğu gibi 'çoğul' (çok renkli, çok sesli, hareketli ve değişik mekânlı) bir yapıya kavuşur.
Sayfa 144 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
İnsan, hatırlama yeteneğiyle geçmişe, mevcudiyetiyle şimdiye (hâl'e), sezgi gücüyle geleceğe bağlıdır. Modern romancılar, insanı bu açıdan görmek ve göstermek istemişler ve bunu büyük ölçüde başarmışlardır.
Sayfa 122 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Anlatı sanatında 'kahraman', hem bir araç, hem de bir amaçtır: Araçtır; çünkü, motifleri birbirine bağlar, dolayısıyla anlatıda bütünlüğün doğmasına vesile olur. Amaçtır; çünkü, çoğu romanların varlık nedeni odur.
Sayfa 90 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Fikir
Flaubert, "sanat bir düşüncenin ifadesidir" der.
Sayfa 174
Klâsik romanda, önce kişinin kim olduğunu öğreniriz; sonraki okumalar, öğrendiklerimizin doğru olup olmadığını gösterecektir. Modern romanda ise, okudukça kişiyi tanırız. Tanıma işi, son sayfaya kadar da sürebilir. [...] Klâsik romana egemen olan 'açıklama yöntemi'nde okuyucu edilgendir; söylenenleri dinler, yapılan açıklamaları kabullenir; kabullenmek zorunda kalır. Oysa modern bir nitelik taşıyan 'dramatik yöntem'de, okuyucu etkindir; o bir dinleyiciden çok, bir izleyicidir.
Sayfa 87 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Sanat, yorumun yanısıra biraz da "perspektif" meselesidir. [...] Sanatçının "eşya" karşısındaki konumu, eşyaya bakış tarzı, nihayet eşyayı yorumlayış ve sunuş biçimi, sanat olayını doğurur. Sanat, bu anlamda, "özne" (sanatçı) ile "nesne" arasındaki ilişkinin estetik bi duyarlılıkla sunulması demektir.
Sayfa 50 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Herkesin hayatında bir roman gizlidir. Ancak bu 'gizli roman'ı açığa çıkarmak, o kadar kolay değildir. Romancı yeteneği burada karşımıza çıkmaktadır. Romancı, esasen kendi hayatını başkasına maletmesini bilen, yerine göre kendinde, başkasını anlatmayı başarabilen insandır.
Sayfa 259 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Roman öncesinde "anlatı" sisteminde yer alan figürler, nitelik ve eylemleri itibariyle 'beşerî' olmaktan çok, 'menkıbevî' yahut 'alegorik' karakterdedir. Dönüşümün 'beşerî' yöne doğru çekilmesi, söz konusu roman olacaksa, Donkişot'tan itibaren gerçekleşecektir. Modern roman 'birey' eksenli romandır ve bu romanın başlangıcı da Donkişot'tur.
Sayfa 77 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Hayat, dışımızdadır ve ölüdür; onu canlı kılan -onu, kendi mantığınca yeniden canlandıran sanattır, edebiyattır.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.