Rüya Körü

Ekim 2010
İletişim Yayınevi

2017 2. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2017 00:00
Piyasada gördüğümüz yüzlerce popüler kitabın arasında yer almayacak bir kitap Rüya Körü... Televizyonlarda reklamları dönmeyen yazarlardan birisi Gürsel Korat... Öte yandan bu iki etkenden hiçbiri değildir bu kitabı güzel kılan ki olmayan şeyler üzerinden olanı anlatmak yetersizlik kokar. 1140lardan 70lere uzanan 30 kusur yılı anlatan bir kitap görünümündedir yapıt. Bu zaman diliminde hayatının amacı bir kez olsun sevilebilmek olan ve geleceği rüyalarında gören Stefanos Aksukos ile geçmişi rüyalarında görme yetisine sahip iktidar hırsı ile imparator olma hayallerini hep gündeminde tutan Andronikosun öyküsüdür bize sunulan. Rüya Körü alışılageldiği üzere buralardan ötelere bakan değil, diğer tarafın gözünden Anadolu Selçukluya ve döneme tutulan bir mercek eşliğinde zaman nedir, geçmiş ve gelecek, Andronikosla Stefanos, onlarla bizler gibi Jungun gölge arketipi üzerinden tartışmaya açılabilecek onlarca konuyu içeren bir yazma şölenidir. Kitabı okuduğunuz ve son bölümde artık 9 öncül bölüme uygun bir son beklerken, Korat "kitabın son bölümü için önceki 9unu yazdığını" size anlatacak derecede ustalıklı bir son bölümle çıkar gelir. Artık ne uyuyan Stefanosa, ne yazan Stefanosa, ne de Andronikosa ilk 9 bölümdeki gözle bakabilirsiniz. Psikanalizden tarihe, coğrafyadan Anadolu kültürüne kadar her yönü ile tartışılması, her detayıyla didiklenmesi gereken bir başyapıt. Okuyanlara saygılarımla.
Televizyon
2017 35. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2017 13:48
Bizans'ın, Selçuk'lunun ve Anadolu'nun tarihsel atmosferinde, tarihin hep okuduğumuz tarafının tersinden olayları anlatan bir hikaye. Biri geleceği , diğeri geçmişi gören, biri serseri diğeri filozof iki adam, siyasi itişmeler, iktidar mücadeleleri ve peşinden koşulan, ve peşinden koşturan kadınlar... Harika anlatımıyla sizi nefessiz bırakacak bir kitap. Keyifle okuyun.
Siyaset
Muazzam Bir Kurmaca / Harikulade Bir Tarihi Tanıklık
2022 111. kitabı
Nutkumun tutulduğu, metnin sesinin, yazarın sesinin, anlatıcının sesinin, kahramanın sesinin tarihsel bir uzamda kurmacayla yan yana durduğu okuduğun “en” özel ve kıymetli kitaplardan biri. Romanın sonunda yazarın zihninin kıvrımlarında dolaşıp o büyük okur heyecanıyla birçok soru soruyorsunuz Gürsel Korat’a. -Nasıl?
2020 34. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2020 14:44
Internette bir yerde tavsiye edilmisti bu kitap. Merakla ve istekle aldim ve okudum. Ama beklentilerimi karşıladığını söyleyemem. Özellikle kitabin sonudan bir sey anladığımı söyleyemem. Belki de ben anlamadım
·220 syf.·
2019 66. kitabı
…Öyle garip bir zamanda yaşıyoruz ki Yaşam rüyayla eşdeğer, Ve insan yaşamı uyanıkken görülen Bir rüya bence. Zengin kendisine kaygı veren Servet rüyaları görür. Yoksul olan sefalet ve talihsizlik, Hırslı olan hırs, Yaralanmış olan intikam rüyaları görür. Dünyada herkes bilmeden Sadece kendi olduğu şeyi görür. Yaşam nedir? Bir yalan mı, Bir parça gölge mi, Talih mi? Bir sanrı mı? Yaşam sadece bir rüyadır ve Rüyalar da kendileri rüyadır. La Vida es Sueno’dan ‘Yaşam Rüyadır’ İncelememe bir şiirle, rüyayla ilgili bir şiirle başlamak istedim çünkü bir rüyanın romanına böyle başlanır diye düşündüm. Hepimiz farklı farklı rüyalar görürüz, bazılarını hatırlarız, hatta yıllarca unutamayız belki, bazılarını ise hiç hatırlayamayız. Gördüğümüz ve hatırladığımız rüyaları kendimizce yorumlamaya çalışırız. Bazen geçmişte yaşanmış bir olayla bütünleştiririz bazen de gelecekte yaşanabilecek bir duruma yorumlarız. Acaba gerçekten, rüyalarımız bize olmuş olanı mı anlatır gelecekte olabilecek olana işaret mi verir? ‘Rüya Körü’ … Tarihin, coğrafyanın, psikolojinin romanı ama en çok rüyaların romanı. Geçmişin, geleceğin ve belki de olmayan şimdinin çatışması. Tarihin romanı, çünkü kitaptaki karakterlerin pek çoğu tarihte yaşamış gerçek kişiler. Yapılan savaşlar, imzalanan antlaşmalar gerçek. Bizans imparatorları, Selçuklu hükümdarları ve diğer insanlar. Coğrafyanın romanı, çünkü mekanlar yerler günümüz Anadolu’sunun eski isimleriyle yazılmış hali. Antiyokya, Kilikya, Trapezon, Laranda… Psikolojinin romanı, çünkü karakterler anlatılırken onların psikolojilerinden, etkilerinden çokça bahsedilmiş. Aynı zamanda karakterleri analiz ederken de psikolojik olarak anlamak gerekir.
2020 5. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2020 11:41
Rüya Körü uzun zamandır kitaplığımda duran ve okumak için sıraya alıp vazgeçtiğim bir kitap. Bence yazarla tanışmak için geç kalmışım. Konu olarak gayet ilgi çekici bir kitap olmakla birlikte zaman zaman rüya ile gerçekliği karıştırdığım yerler oldu. Gürsel Korat günümüz yazarları arasında farkedilmesi gereken bir yazar.
Geçmiş Gelecek ve Şimdi
2020 37. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2020 16:14
Nerden başlasam bilemiyorum. Zaman ile ilgili takıntım olduğundan mıdır bilmem kitap beni içine çekti. Dinginlikle okudum. Stefanos'u çoğu zaman şaşkınlıkla izledim. Andronikos desen yaptığı herşey Stefanos'u çıldırtacak düzeyde. Aslında geçmiş ile geleceği ve şimdiyi güzel irdeleyen bu kitabın tarih kokusunu barındırması ayrı bir duyguyla sarmalıyor insanı. Kitabın içinde özgür bir karakter olsam ne yapardım diye soruyorum kendime. Galiba Stefanos'u karşıma alır davranışlarının nedeni hakkında merakla sorular sorardım. Anlamış olmalısınız ki gerçekten bütün oluyorsunuz karakterlerle. Tavsiye ediyorum okumalısınız. Bol ilhamlı ve okumalı günleriniz olsun.
·%36 (80/220 syf.)·
Fon olarak seçilen çağın hakkı daha iyi verilmeli. Sanki olaylar günümüzde geçiyor. Bölüm başlarında tarihler verilmese ve Selçuklular, Kılıçarslan, Bizans falan denmese tarihte hangi devirden bahsediliyor anlayamayacağız. Tarih kitabı olarak okunsa, yok, keyif vermeyecek. İki kişinin birbirine yaklaşınca yakın tarihli, uzaklaşınca uzak tarihli geçmiş ve gelecek öngörülerinin rüyalarda belirmesini anlayabiliyoruz belki ama bu iki kişinin arasına bir kadın girince rüyaların kesilmesine nasıl bir anlam verilmeli? Edebiyat eseri olarak okusak, o da olmuyor. Büyük beklentilerle okumaya başlayıp maalesef bitirmeye sabrımın yetmediği bir kitap oldu.
2020 91. kitabı
Yaşadığımız coğrafyaya ait tarihi bilgilerin olduğu kitap, yazım dili olarak okurken akıp gidiyor. Ana karakterin iki yan karakterle olan ihtiras, hırs ve güven duygularını sorguladığı satırları okurken sizde kendi hayatınıza dönüp bakma fırsatı veriyor. Ihsan Oktay Anar severseniz bunu da seversiniz. Yazar, erak duygusu üst seviyede tutmasına rağmen sonunu daha güzel bağlayabilirmiş.
2023 23. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2023 00:00
Rüya Körü, rüya ile gerçeğin iç içe girdiği; geçmiş zaman ile gelecek zamanın devamlı birbirine karıştığı bir atmosferde geçiyor. 12. Yüzyılda geçen roman, tarihi karakterleri de içeriyor. Özellikle tarihi roman sevenlerin zevkle okuyacağı bir eser; dönem romanı olmasının yanı sıra zaman mefhumu üzerine de düşündürüyor. Ve geleceği okuyabilmek ile onu yaşamak arasındaki muazzam farkı, zamanı hissetmenin tarifsiz değeri üzerine duruyor.
Zaman

Gürsel KoratYazar · 24 kitap
1960'ta doğdu. Nüfus cüzdanına göre adı, Gürsel Sağlamöz'dür. Çocukluğu ve ilk gençliği Kayseri'de geçti. Öğrenimini 1985 yılında Ankara Üniversitesi'nde tamamladı. Bu yıldan itibaren de yazı hayatı başladı: 1984 yılından bu yana pek çok yayın organında yazıları yayımlanan Gürsel Korat'ın ilk kitabı 1994 yılında basıldı. Senaryo yazarlığı, film yapımcılığı, felsefe öğretmenliği, serbest gazetecilik gibi işler yapan yazar, İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversitelerde edebiyat-iletişim ve dramatürji ekseninde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk yazısı 1984 yılında Ankara'da Yarın Dergisi'nde yayımlanan Gürsel Korat, Mayıs 1986-87, Edebiyat Dostları 1987-89, Edebiyat ve Eleştiri dergilerinde 1990-94 yılları arasında yazdı. Doksanlı yıllarda peş peşe kitapları yayımlanan yazar, kısa bir dönem serbest gazetecilik yaptığı 1999-2003 yılları dışında dergi etkinliklerine girmedi. YKY Kitaplık, Sözcükler, Adam Sanat, Varlık gibi dergilerde zaman zaman yazılar yayımlayan Gürsel Korat, Ankara'da yaşamını sürdürmektedir. Edebi Dünyası Gürsel Korat'ın roman, öykü, inceleme, oyun ve senaryo gibi alanlarda yaptığı çalışmalar, yazarın sanatı kavrayışındaki çeşitliliğin işaretidir. Bu kavrayış zenginliği, geçmiş dünyayı ve günümüzü kavramada da kendisini gösterir; yazarın başka bir dil kurarak yazdığı Kalenderiye romanında onaltıncı yüzyıl Türkçesiyle konuşan bir Orta Anadolulu anlatıcı, üçüncü ve son bölümü bir dil şöleni haline getirerek noktalar. Böyle bir dilsel denemenin Türkçe edebiyatta benzeri yoktur. Gürsel Korat'ın yazarlığında Kapadokya coğrafyası önem taşır. "Kapadokya'yı estetik bir varlık olarak yeni bir biçime dönüştürmek" amacı taşıdığı söylenmelidir. Fakat yerel bir bakışla kendini sınırlamayan yazarın, merkeze ait olduğunu düşündüğü dilden ve mekandan uzak durduğu, bu nedenle Kapadokya'yı sembolize ettiği, kendisiyle yapılan röportajlardan anlaşılmaktadır. Yazar, edebi yapıtlarında ölüm, acı, tutku, aşk, din, metafizik, yoksulluk, eşitlik, korku, saplantı gibi konulara ve klasik edebiyatlara özgü trajik unsurlara, modern sonrası dönemin eğilimleriyle yaklaşır; ayrıca zaman kavramını irdeler. Deyim yerindeyse "açıklayan" ve "anlatan" bir edebi yapı kurmakla ilgilenmez, o daha çok "yeniden kuran" bir izleğin peşindedir. Gürsel Korat'ın romanlarında temel olarak şu temel noktalar öne çıkar: 1. Tarihsel zaman: Yazara göre romancı tarihsel zamana uygun davransa da tarihsel olayları açıklamak veya kanıtlamakla uğraşamaz. Romancının görevi tarihi açıklamak değil, olabilir olandan hareketle insanda bilinmeyen bir hakikati ortaya çıkarmaktır. 2. Zaman: Bu felsefi kavramı, edebi kavram olarak derinleştiren yazar, kahramanlarının zamanla ilgili açmazlarında ve düşüncelerinde yeni bir estetik olanak arar. 3. Mekân: Gürsel Korat özellikle Zaman Yeli'yle başlattığı dörtlemesinin yazılmış üç romanında (Zaman Yeli- Güvercine Ağıt- Kalenderiye) Kapadokya'nın çeşit çeşit görünümleri üzerinde düşünür, onun dilini eğip büker, yeni bir edebi dilin olanaklarını işte bu "periferik çeper"de arar. 4. Özgün deyişler: Gürsel Korat'ın yapıtlarında görülen deyişlerin, atasözlerinin, şiirlerin veya metinlerin -bilinen bir iki tarihsel örnek dışında-tamamı yazar tarafından yazılmıştır. Bunun nedeni romanın kurmaca özelliğinin gerektirdiği sözün, alıntı yapıldığı takdirde özünü yitireceği düşüncesidir. Çünkü romanda başka şairlerden, yazıtlardan veya metinlerden yapılan alıntılar, yazara göre o edebi yapıtı pastiş (yapıştırma) haline getirir ve onu edebi yapıt olmaktan uzaklaştırır. 5. Haz: Yazar düşünce edebiyatına yakın duran metinlerinde heyecan ve acı arasında salınan bir anlatım yeğler. Edebiyatın düşünsel ve tensel hazların estetik imkânlarıyla kurulduğunu belirten yazar; edebiyattan düşünce çıkarmanın yazarın değil, okurun işi olduğu görüşündedir.