2015
Orijinal Ülke:
İtalya

2022 142. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2022 17:13
Kitap incelemesine geçmeden önce yazar hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Tıp fakültesi mezunu olan yazar Mario Mazzanti İtalya/ Milano’da dünyaya gelmiştir. Edebiyat dünyasına ilk adımını ise şu an incelemesini yapacağımız Şah Mat adlı romanıyla atmıştır. Polisiye, gerilim türü olan bu romanıyla da edebiyat dünyasında adından söz ettirmiştir. Öncelikle kitabın iç yapısından bahsedecek olursak, Kitap; 2 ana bölüm ve sonsöz olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Bölümlerde kendi arasında günlere ayrılmıştır. Birinci bölüm 11 günden oluşurken ikinci bölüm ise 6 günden oluşmaktadır. Günler de yer yer kendi arasında sabah, öğlen, akşam, gece diye ayrılıyor. Kitapta; bölümler arası geçiş, karekterler arası geçiş ve olaylar arası geçişlerin çok başarılı bir şekilde sağlandığı için romanın sürekleyiciliği oldukça artıyor diyebiliriz. Evet gelgelelim eseri inceleyecek olursak biraz toparlanmakta zorluk yaşayabilirim her neyse. Roman, Adriana Maggesi adlı kadın kahramanın gece evine aldığı adam tarafından tarafından vahşice öldürülmesiyle başlıyor. Polise önemli cinayet davalarında yardımcı olan romanın baş kahramanlarından suç psikiyatristi Claps’in olayı aydınlatmak için polis ekiplerinin başında bulunan Sensi adlı kişiden aldığı telefonla nefes kesecek olan serüvenimiz başlıyor diyebilirim. Öldürülen kadının dairesinde inceleme yapan Claps’ın bunun normal, sıradan bir cinayet olmadığını düşünüyor ki öyle de. Katilin içinde bulunduğu ruh halini betimlemeye çalışan Claps’in katilin Hannibal Sendromunu yaşıyor olabileceği tezini ortaya atıyor. Hannibal Sendromunun ne olduğunu merak eden okurlar için incelemenin sonunda araştırdığım kadarıyla sendromun ne olduğunu yazacağım. Romanın ismindende anlaşılacağı gibi yazar eserde, katil ile Claps’ in bir satranç oyunu
İnceleme
2022 52. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2022 23:27
Şah Mat, İtalyan yazar Mario Mazzanti ' nin muhteşem bir şekilde kurgulamış olduğu ilk polisiye romanıdır. Polisle satranç oynayan bir seri katil... Acımasız, kararlı, unutulmak istemeyen ve şehrin korkulu rüyası olmayı amaçlayan bir seri katil ... Çözüm hep avuç içinde gibidir ama bir türlü ulaşılamamaktadır... Roman son derece sürükleyici. Okurken kendimi adeta içinde buldum. Olayları, karakterleri gözümde net bir şekilde canlandırdığımı söyleyebilirim. Yer yer korku sarmasına rağmen merak duygusu ile kitabı elimden bırakmak istemedim:D Öyle ki alıntı yapmayı unuttuğumu da sayfa sonlarında farkettim:) Okurken ben gayet keyif aldım. Sadece sonu beklentimin biraz daha altındaydı. Sanırım o da beklentiyi fazla yüksek tutmamdan kaynaklandı. Ama güzeldi yine bir hayal kırıklığı yaşamadım. Özellikle polisiye severler için mükemmel bir kitap. Keyifli okumalarツ
2023 30. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2023 22:14
Son zamanlarda okuduğum cinayet romanları arasında sonunu merak ettiğim nadir kitaplardan biri oldu. Hem sürükleyici idi hem de şaşırtıcı. Cinayet romanı okumayı sevenlere tavsiye ederim.
Şah MatMario Mazzanti · Sonsuz Kitap · 20159bin okunma
Yazar'ın mutlu mutlu gülümsediğini görüyorum sanki!
Puan vermedi
ŞAH MAT Mario Mazzanti; Roman; Sonsuz Kitap Yayınları; İstanbul, 2011; 512 sayfa (24 Ocak 2012 Salı) (9) ŞAH MAT romanı tür olarak Cinaî Roman, popüler deyişle bir "polisiye roman". Yazarı Mario Mazzanti bir İtalyan; tıp fakültesinde okumuş, mezun olmuş. Bu romanı 19 Aralık 2011 Pazartesi öğleüzeri devretmiştim. Önemli değil elbette,,, bir romanı okuyup bitirdiğim tarihin ne önemi olabilir ki? Bu tarih anca' romanı okumaya başladığım vaktin 16 Aralık 2011 Cuma akşamüzeri olduğunu söylersem bir önem kazanabilir. Kahramanlarını anlatarak başlıyor roman. Önce Claps, sonra katil, sonra Greta Alfieri ile Montanari, sonra Adriana Maggesi anlatılıyor. (Romanı okumak niyetinde olan buradan sonrasını okumasın!) Adriana Maggesi ilk cinayetin kurbanıdır. Öyle bir kurban ki, yaşasaydı, kendisini öldürmüş olan suç aletinden hicap duyar, cinayetin açığa çıkmasını bile istemeyebilirdi bir ihtimal. Grange'ın ŞEYTAN YEMİNİ adlı romanından etkilenmiş olsa gerek Mazzanti. Giriş bölümleri alıştığım kıraat sınırlarını aşıyordu... Cinayet sıra dışı, ceset sıra dışı, katile ulaşma hamleleri sıra dışı olunca ilk sayfaları yutarcasına okudum. Polis, cinayetin duyulmasını istemiyor bir süre için. Fakat Greta Alfieri isimli Gazeteci Kız olaydan kısa zaman sonra öğrenmiştir bu cinayeti, öğrenir öğrenmez de katile ulaşmak adına her yolu denemeye başlar. Denediği bu yollar cinayeti soruşturmakla görevli komiser Sensi'yi âdeta canından bezdiriyor. Hatta Sensi öfkeleniyor, hırsından çatlıyor. Sensi, cinayeti işlemiş gibi gördüğü Morganti'yi hapse atıp olayı kapatmaya niyetlidir ama polise yardımcı olan Suç Psikiyatristi Claps hiç de onun gibi bakmamaktadır olaya. Katilin profilini çıkarmakla uğraşan Claps o güne kadar hiç görmediği karışık bir cinayetle baş başa buluyor kendisini. İlk cinayetin
Şah Mat - Mario Mazzanti
2023 6. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2023 23:14
Mario Mazzanti Şah Mat (Kendi inceleme defterime nasıl yazdıysam aynılarını buraya yazıyorum.) ! Spoiler sayılabilecek bölümler olabilir. ! Yine bir kitapla karşındayım defterim. İlk başta yavaş bir tempoyla okumuş olsam da zamanla hızlandım ve müthiş bir sonla bitirdim. Açıkcası söylemek gerekirse polisiye asla ama asla benim tarzım değildi. Okuduklarımı anlamaz ve beğenmezdim, sıkılırdım, kitap okumaktan soğurdum ta ki Sherlock Holmes romanını okuyana kadar. Onu okuduktan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Aksine daha fazla polisiyeye yaklaştım ve onları sevmeye başladım. Her ne kadar her seferinde katili yanlış kişiler sanıyor isem ve sonunu asla tahmin edemesem de okuduklarımdan keyif alıyorum ki bence bu işin asıl zevki de bu. Kitabın konusu, işlediği cinayetlerle insanların beynine yer etmeyi amaçlayan bir katilin ve suç psikiyatristi olan Claps'in arasında geçen çetrefilli denebilecek bir santranç maçı. Bu santranç bir mat üstünde değil de gerçek hayatta oynanıyor ve piyonlar da masum insanlar. Bu kitabı okurken çok eğlendiğimi söylemem gerekir açıkcası. Her sayfada gizem hat safhaya yükseliyordu ve bu beni heyecanlandırdı. Kitabı anlamakta en zorlandığım bölümler bu santranç hamlelerinin anlatıldığı kısımdı. Çünkü ben santranç oynamayı bilmiyorum ne yazık ki. (Bu arada kitapta Claps yerine Sherlock Holmes olsaydı sonuçlar nasıl olurdu diye düşünmedim değil. Asla çıkmayacaksın değil mi aklımdan?) Sonu beni üzmedi de tatmin de etmedi. Keşke daha farklı olsaydı fakat ben bu sona da razıyım. Sonuçta ne sonlar gördük. En sevdiğim sahne son hedefin kim olduğunu anladığımda okuduğum sayfalardı. Yüreğim ağzımda okudum. •Sevdiğim Alıntılar • "Gitmeden önce son bir şey daha var. Gerçekten de kıyafetim hoşunuza gitmedi mi?" "Darılmaca yok Greta... Sadece bu
Şah Mat
2022 2. kitabı
sonu beni o kadar sasirtmisti ki hala aklimda. ben normal bir polisiye sanarken resmen sonunda okuru gercekten sasirtan bir saheser oldugunu anladim. Mario Mazzanti
Felsefe-Düşünce
2023 4. kitabı
Yazarın ilk defa bir kitabını okudum. Elimde okumadığım bir kitabı daha var. Bu kitabın dili güzeldi gayet akıcıydı. Edebi olarak da doyurucuydu. Ama içerik olarak çok da beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Benim entrika ve merak duygumu tatmin etmedi maalesef.
2022 41. kitabı
Tarzını bilmediğim yazarın kitabını ilk elime alışımda tanıdık gelse de, cinayet romanını ele alışını farklı buldum..Beğendim.Şimdi diğer kitabındayım..
Ah! Mat
2022 73. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2022 00:23
Cinayetleri işleyen koca yürekli abimizin ismini ilk duyduğumda "Bak, bu adamda bir şeyler olabilir." diye tahmin yürüterek inanılmaz bir iş çıkarttığımı belirtiyor ve incelememe gerekli olduğundan emin olmadığım bu ön bilgiyle başlamış bulunuyorum. Öhm..Öhm. :D Kitabın yapısından bahsedelim. Minik bir şah simgesiyle kısımlara ayrılmış. Bazense; sabah, öğle, akşam ya da saat belirtilerek başlıklar kullanılmış. Kitaptaki olay örgüleri sarmaşık şeklinde ilerliyor. Karakterler arası geçişlerle olaylar harika bir şekilde dizayn edilmiş ve böylelikle yazar bey sürükleyiciliği arttırmış. Bir grup polis, bir psikiyatrist, haber spikeri, yayın yöneticisi ve birkaç hackerden oluşan karakter kadrosu yazarın eşsiz kurgusuyla birleşince harika şeyler bırakılmış ortaya. Kitabın son kısımlarını okurken nefes almayı unutursanız ufak çaplı sorunlar yaşayabilirsiniz. Böyle bir durum gerçekleştiğinde sorumlusu ben değilim, unutmayın bunu. :) Arkadaşlar, ortada tek bir cinayet yok. Birden fazla cinayetten oluşan tahmin edilemez bir kombinasyon söz konusu. Bütün cinayetler birbiriyle öylesine bağlantılı ki bu bağlantıyı kitabın sadece sonunda fark edebiliyorsunuz. Ki bir polisiye-gerilim kitabında olması gereken de budur. Bağlantıları hayretle okuyacaksınız. Umarım yaptığı gösteriden etkilenen bir sihirbazın meslek sırrını açıklamasından sonra "Ehh, bu muymuş? " denilmesi gibi bir durumda olmazsınız. :D Kadronun bel kemiğini oluşturan 3 tane karakterden bahsetmezsem olmaz diye düşünüp başlıyorum: 1) CLAPS: Kitabın son kısımlarında bu beyefendimiz hastanelik olsa da genel hatlarıyla kitabın yapı taşı. Kendisi bir suç psikiyatristi. Mantıklı yaklaşımlarıyla midesi bulana bulana çözdüğü birçok gizem var sağ olsun. İnanılmaz iç güdüye, karmaşık bilinçaltına ha bir de eski kasa bir
Şah MatMario Mazzanti · Sonsuz Kitap · 20219bin okunma
İnceleme
2025 76. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2025 18:18
İlk sayfalarda bile merak duygusunu hemen alevlendiren sürükleyici bir polise romanı. Suç psikiyatrisi olan Doktor Claps, herkesin düşündüğü seri katilin izini aramakla başlıyor. Bu katil sürekli polisleri yanıltarak, hedef şaşırtarak insanlarla satranç oynar gibi oynamaktadır ve bunun uğruna masum canları hiçe saymaktadır. Katilin, başta tek başına olduğu ve sadece psikolojik sorunları olan biri gibi düşünülüyor, sayfalar ilerledikçe cinayetleri, başka ülkeden yönlendirilen birine yaptırdığı ortaya çıkıyor. Bu oyunun satrançtaki 3 hamle gibi bitirileceğine dair Gazeteci Greta’ya mail yoluyla herkese mesaj göndererek olayları farklı yere dikkat çekmek istiyor. İlk 2 hamle; masum 2 kadının vahşice katledilmesiyle son hamlede ise Greta’nın öldürülmesi planlanıyor. Katil sandığımız Nicola’nın korumacı polisi öldürdükten sonra Greta’yı tam öldürüyorken işler beklediği gibi olmuyor. Dr.Calps’ı ağır yaralayarak ve polisler tarafından öldürülmesiyle sonuçlanıyor. Herkes katilin öldüğünü ve olayın kapandığını düşünüyor bir süre. O sıralarda ilk ölen kadının sevgisilinin intihar haberi geliyor bunun üstüne Dr. Calps’ın bilinci yerindeyken son söylediği cümleler asıl oyunun bitmediği her şeyin baştan düşünülmesi gerektiğini Polis Sensi, ekip arkadaşları ve Greta tarafından akıllarda kalıyor. Bunun üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, asıl katilin kim olduğu asıl hedefin başkası olduğu ve tamamen olayın bir seri cinayet meselesi olmadığı anlaşılıyor. Kadınların vahşice öldürüldüğü sahnelerin, gözümün önünde canlandığı anlar beni çok ürküttü ve çok üzücüydü maalesef.
Şah MatMario Mazzanti · Sonsuz Kitap · 20219bin okunma

Mario MazzantiYazar · 11 kitap
Tıp fakültesi mezunu olan yazar, Milano’da dünyaya gelmiştir. Edebiyat dünyasına olan ilk adımı” Şah Mat” adlı romanıyla atmıştır. Bir polisiye romanı olan bu eseriyle başarılı olup, tanınmış hale gelen yazar, ismini zirveye yazdırmayı başarmıştır.