Şamanizm ile ilgili pek çok kaynak olmasına rağmen, bunlar ya bazı dini eserlerde parçalar halinde ya da sadece üst başlıkları ile ele alınmıştır. Bu kitap ise şamanizmi bir bütün olarak işleyen ve kendisinden sonra gelen eserlere de kaynak gösterilen harika bir kitap olma özelliğine sahip.
Şamanizm hakkında bilmek, öğrenmek istediğiniz neredeyse her şeyi bu kitapta bulabileceksiniz. “Neredeyse” diyorum çünkü tüm aradığınızı da elbette bulamayacak, bazı meraklarınızı karşılayamayacaksınız. Bu tür bilgiler her inanışın içinde olduğu gibi “sır” olarak sadece seçilmişlere veya hakedişe göre verilir; veya kitapta da sık sık rastlayacağınız gibi bir “içsel çağrı” ile bu yola girenlere gösterilir.
“Ben Şaman’ım” demek, şaman olmak için yeterli değildir. Söyleyerek, isteyerek ve ilan ederek pek çok şey olabilirsiniz. Ama Şaman olmak (sihir gibi, ruhu bedenden ayırmak gibi, yer altına veya göğe yolculuk yapabilmek gibi, ruhlarla konuşabilmek gibi) birtakım özel yetenekler gerektirdiği için bu konuda diğer inanışlardan ayrı tutulmalıdır.
Kitapta’da görüleceği gibi Şamanizm aslında tek başına bir din, bir inanç değildir. Lâkin her dinin içinde ve inanç sisteminde kendine yer bulabilir, entegre olabilir. Elbette Şamanizm’de de geçmişten günümüze pek çok değişmiştir. Örneğin: bir şamanın en belirgin davranış özelliği olan esrime, kendiliğinden (istenildiği zaman) olabiliyorken, yakın geçmişte ve günümüzde bunun için ritüellerde uyuşturucu özlelliği olan ya da halüsinasyona neden olan bitkiler/tütsüler kullanılmaktadır. Gerçek manada yaşayanlar da, gelenekleri yaşatanlar da muhakkak mevcudiyetini korumaktadır. Ama onları bulmak, tanımak sanırım pek kolay olmasa gerek. Zira gizli ve çok içinde yaşıyorlar diye düşünüyorum.
Çok ciddi ve tutarlı bir araştırma ile hazırlanmış olan