Sarık ve İstanbulin

Jean - François Solnon
Tahmini Okuma Süresi:
16 sa. 48 dk.
Sayfa Sayısı:
593
Basım Tarihi:
Nisan 2013
Yayınevi:
Doğan Kitap
Orijinal Adı:
L’empire Ottoman Et L’europe XIVe-XXe Siecle
ISBN:
9786050914009
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Sıralamalar
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·720 syf.··
2020 82. kitabı
Muhteşem bir sosyo-tarih kitabı. Doğan Kitap baskısıyla İş Bankası baskısı arasında ek farklar var mıdır bilmiyorum ama İş Bankası baskısındaki aktif 619 sayfa baş döndürücü bir seyahat gibiydi. Osmanlı'nın kuruluşundan 1453'e hızlı bir geçiş yaptıktan sonra bu çok renkli imparatorluğun kişisel tarihine paralel avrupa ilişkilerini, Osmanlı'ya negatif bir bakış açısı taşımadan ama hatalarını ve medeniyetine çelişki olan zorbalıklarını da ele alıp objektif bir açıdan ele almış anlatıyı yazar. Osmanlı tarihini yalnızca savaşlar ve antlaşmalara indirgeyen lise tipi tarih öğrenimimizin ne kadar boş olduğunu bize hatırlatan yüzlerce bilgiyle dolu kitabı tadını çıkara çıkara, sindire sindire 6 günde okudum. Avrupa ile olan toplumsal ve bireysel ilişkilerimizi Otranto baskınından Marmaray'ın açılışına kadar ele alan Fransız yazar Jean-François Solnon'u ayakta alkışlıyorum.
Osmanlı İmparatorluğu ve AvrupaJean - François Solnon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201975 okunma
8/10
·720 syf.··
2020 31. kitabı
·
7 günde okudu
·
Okunma: 10 Ağustos 2020 14:37
Kitap görece ağır bir kitap olmasına rağmen 6 günde bitirdim, akıcı bir anlatım olduğunu söyleyebilirim. Devlet-i Ali ve Türkler hakkındaki malum önyargılar bu kitapta da mevcut. Kitaptaki dikkat çekici noktalardan biri ise, Türkiye' de okullarda tam tersi empoze edilse de, Türkiye' ye gelen özellikle kadın seyyahların Türk kadınlarının özgürlüklerinden bahsetmesi, çağdaşları Avrupalı kadınlara göre çok daha rahat bir yaşam sürdüklerini rapor etmeleri.
Osmanlı İmparatorluğu ve AvrupaJean - François Solnon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201975 okunma
Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa 'nın 600 yıllık İlişkisi Hakkında
10/10
·720 syf.··
Beğendi
·
2023 74. kitabı
Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa çatışan tarafların karşılıklı algılarının nasıl oluştuğunu ve zaman içinde nasıl dönüştüğünü anlatıyor. Siyasetin yanında sanat, moda ve eğlence dünyası dahil karşılıklı etkileşimi tarih süzgecinde inceliyor.
Osmanlı İmparatorluğu ve AvrupaJean - François Solnon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201975 okunma
9/10
·720 syf.··
2024 72. kitabı
#jeanfrancoissolnon Birçok yerli kaynağın aksine kıyaslamalı (övgü ve yergi birarada) bir Osmanlı tarihi olmuş. Meraklısına tavsiye ederim. Osmanlının kuruluşundan sonuna kadar sosyal hayat, ekonomi, savaşlar, yönetim, maliye, vs... bir çok konuya değinilmiş.. Kuruluş dönemi olayla, denizcilik, ticaret, fetret devri, lale devri, rusya ve avrupanın yaklaşımı Osmanlının dünyada meydana gelen olaylara tepkisi ve tedbirleri, taht oyunları ve kadınların etkileri, cem sultan olayı, Selim, genç Osman dönemi, 2 Mahmut dönemi reform hareketleri. Osmanlıda yaşayan her dinden toplumlar. Jön Türkler ve dahası. 100 yıl savaşları dönemi ve 30 yıl savaşları dönemi avrupa ve Osmanlı. Balkan savaşları öncesi durum ve 1. Dünya savaşı öncesi siyasi durumun değerlendirmesi okunmalı. Deniz savaşlarındaki kayıplar için güzel bir kaynak.
Tarih ve Siyaset
Osmanlı İmparatorluğu ve AvrupaJean - François Solnon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201975 okunma
Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa
9/10
·720 syf.··
2024 2. kitabı
Fransız tarihçi tarafından ele alınan bu eser Osmanlı devleti ve İslam topraklarına karşı yıllardır oluşmuş ön yargıları yıkıyor. Osmanlı Devleti’nin batıdan esinlendiği kadar batının da yani Avrupalı devletlerin Osmanlı’dan nasıl etkilendiklerini kaynaklarıyla bizlere aktarıyor. Osmanlı Devleti’nin ikinci Viyana bozgununa kadar ki oluşturduğu korku ve endişeyi kılabileceğini gösterdikten sonra Batı artık İslam’ı yenebileceğini düşünmeye başlamıştır. Zaten ondan sonra kutsal ittifak oluşmuş ve batılı devletler Osmanlı devletine karşı ittifak olarak savaşmaya ve geldikleri yere onları atmaya çabalamışlardır. Tabii ki bu istedikleri gibi kolay olmamış yıllarca sürmüştür. Bu süre zarfında Osmanlı devleti ile batılı devletlerden Venedik Avusturya ve Rusya gibi yerler ticaretlerini sürdürmüş gerektiğinde Fransa gibi askeri ittifak yapan Hristiyan devletler de olmuştur. Bu yönüyle bakıldığı zaman Osman ve batı dünyası kaynaşmıştır. Kitap hem ön yargıları yıkmak da hem de iki farklı kültürün nasıl kaynaştığını gözler önüne sermektedir. Bu yönüyle kesinlikle okumayanlar için bu kitabı tavsiye ederim.
Tarih-Araştırma
Osmanlı İmparatorluğu ve AvrupaJean - François Solnon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201975 okunma