Şark Kedisi

Ötüken Neşriyat
Orijinal Adı:
Die Oriantalische Katze

Puan vermedi
Londra'da kaldığım sürede en çok eksikliğini hissettiğim şeylerden biri de etrafta kimi zaman telaşla kimi zaman miskince dolaşan kedileri göremiyor olmaktı. Bir gün parkta otururken bunu yanımda oturan yaşlı bir İngilize sordum. "Londra'da neden #kedi yok?" diye. Bir kaç dakika şaşkınlık yaşadı ve "bunu daha önce hiç düşünmedim sanırım barınakta olabilirler" dedi. Oysa ben kedilerin yokluğunu fazlasıyla hissetmiştim. #şarkkedisi kitabini okuyunca bunun nedenlerine ilişkin daha çok fikir edindim. Çünkü ben ingilizlerin aksine doğuluydum ve benim yaşadığım kültürde kedinin çok önemli bir yeri vardı. İşte kitabın tam olarak anlattığı seyde bu..Kediler, doğu cografyasinda çok fazla şey ifade ediyor çoğu zaman merhamet, çoğu zaman doga üstü güçler, bazen şeytan, bazen derviş... Kedi sevgisi imanın gücü ile iliskilendirilirken, bazende kibir ve nankörlük kodlaması Kedi üzerinden yapılıyor. Ancak kediye kötü davranmak her zaman kötü, günah ya da sakıncalı olarak tanımlanıyor. Bu kitapta Fas kökenli Heddawa cemaatinin kedilere mistik bazı anlamlar yükleyip kedileri bir nevi kefenleyip gömdukleri ve hatta bir kedi mezarlığı yaptıklarını da öğrenebilirsiniz. Kedi ile ilgili özellikle Türk, Arap ve Hindistan coğrafyasında öyle çok deyim ve atasözü var ki, kitapta topluca görünce şaşırmadım dersem yalan olur. Okurken kitapta olmayan bir sürü atasözü de aklıma geldi. Kediye gösterilen hürmet ve merakta İslamiyetin önemli bir rolü var özellikle ortacagin karanlık döneminde demon güçlerle anılan Kedi, sahabe Ebu Hureyre (kedicik babasi lakaplı) ve peygamberimiz Hz. Muhammed'in kediye olan şefkati nedeniyle nispeten çok daha sevimli karşılanıyor. Bunu farkeden Goethe, Doğu batı divanında su satırlara yer veriyor. Ebu Hureyre"nin kediside burada/Mirlar, kuyruk sallar
Şark KedisiAnnemarie Schimmel · Ötüken Neşriyat · 200944 okunma
2023 18. kitabı
Çok genç yaşlarindan itibaren tasavvuf üzerine araştırma yapan prof. yazar; bu kitabında kedinin edebiyattaki, geleneklerdeki ve tasavvuftaki yeri üzerine yaptığı incelemelerini okuruna yansıtmaya çalışmış.
Edebiyat-İnceleme
2022 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 21:58
Kedi meraklılarına... Bir gün bir kediyi sahiplenmesem herhalde kolay kolay merak edip kedili kitaplar almazdım. O kedili kitaplardan bir tanesi daha az önce bitti. Kitapta Şark edebiyatında kedinin nasıl bir konumda durduğu ve hangi anlamlara geldiği üzerinde duruluyor. Çoğu zaman sevildiği iddia edilen bu minikler sinsilikleri ve nankörlükleriyle de deyim ve atasözlerindeler. Müzelerden alınan görseller kitabı oldukça zenginleştiriyor. Kısa sürede okunan ve keyif veren bir kedi aydınlanması oldu.
2020 30. kitabı
Alfa Kitap 'tan tam anlamıyla muhteşem bir araştırma kitabıyla geldim karşınıza bugün kedi severler heeeyyy!!! gelin burası çok ilginizi çekecek arkadaşlar kitap tamamen kediler üzerine. Şark edebiyatında kedinin yeri yani dini boyutta, tasavvufta, felsefede, örf ve adetlerde kedinin ruhani anlamı üzerinde duruluyor bu kitapta. Yer yer şairlerin kedi konulu şiirlerinden de alıntılarla desteklenen konulara değinilmiş. Mübarek bir hayvan olmasıyla başlayıp, şeytani görülmesine kadar süregelen bir araştırma yahu beğenerek okuyacağınıza eminim. Tavsiye tavsiye çok tavsiye . .
2020 283. kitabı
Tüm ömrünü İslam ve tasavvuf araştırmalarına adayan Annemarie Schimmel’den kedinin Şark edebiyatındaki ruhani anlamı üzerine zengin bir kitap. Bir zamanlar Mısır’da kutsal sayılan kedi, insana hizmet eden tanrısal bir varlık, bir can yoldaşı olarak karşımıza çıkıyor: Yoldaşım bir kedi, sadık dostum Kitaplar, lambaysa sevgilimdir! –Ahmed ibn Faris Annemarie Schimmel, Şarkın rengârenk parlayan berrak dünyasına dair bilgiler vermekle kalmıyor, modern zamanlar da dahil olmak üzere, insanların dünyasına dair bir içgörü sunmayı da başarıyor. –Bayerischer Rundfunk
2022 43. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2022 11:43
Şark Kedisi adlı kitap gerçekten de güzel bir muhtevaya sahip. Yazarın Doğu’ya ve edebiyatına olan hakimiyeti bu çalışmayı zenginleştirmiş. Bir sürü şair ve araştırmacının görüşlerinden tutun da bir sürü halkın kedilerle ilgili hikayelerine ve düşüncelerine kadar her şey var. Okurken hem eğlendiren hem de bilgilendiren, okuması güzel ve kolay bir kitap.

Annemarie SchimmelYazar · 26 kitap
Annemarie Schimmel (d. 7 Nisan 1922 - ö. 26 Ocak 2003) ünlü Alman İranolojist ve İslam ve Tasavvuf araştırmacısı. Schimmel doktora çalışmasını henüz on dokuz yaşındayken Berlin Üniversitesi'nde İslam dilleri ve medeniyeti üzerine yaptı. Yirmi üç yaşında Almanya, Marburg Üniversitesi'nde Arap dili ve İslam Araştırmaları profesörü oldu. Aynı üniversitede ikinci doktorasını dinler tarihi alanında yaptı. Schimmel 1954 yılında Ankara Üniversitesi'nde Dinler Tarihi Profesörü olarak çalışmaya başladı. Üniversitede kendisini ülkenin mistik gelenek ve kültürünü araştırmaya adadı. Schimmel'in Bonn Üniversitesi'nden aldığı bir onursal profesörlük, Pakistan hükümetinden İslam, Tasavvuf ve Muhammed İkbal'e ilişkin çalışmalarından ötürü aldığı Hilal-i İmtiyaz olarak bilinen en yüksek dereceli sivil ödülün yanı sıra unvanının yanı sıra İslam edebiyatı ve kültürü, tasavvuf alanlarında elliyi aşkın kitabı ve Farsça, Urduca, Arapça, Sindi, Türkçe şiirlerden İngilizce ve Almanca'ya yaptığı çevirileri bulunmaktadır.