Tasavvuf Notları

1 Ekim 2018
Sufi Kitap Yayınları

2020 2. kitabı
Kitapta birçok sufi ve tarikatin geçmişiyle ilgili güzel bilgiler edindim. Kitabın tarafsız bir bakış açısıyla yazılmış olması dikkatimi çeken bir nokta oldu. Tasavvufa dair derin bilgiler elde edilemese de başlangıçta okunacak güzel kitaplardan biri olabilir. Ancak tasavvuf hakkında bilgi sahibiyseniz kitap yeterli gelmeyebilir. Notlar alıp araştırma konuları çıkarttığım verimli bir okuma oldu.
Tasavvuf Notları Nedense Çok Tanıdık
2020 20. kitabı
-“Sufi Müslüman, mistik demektir. Önemli olan tek şey aşk dedi coşkuyla.” -Bir konuşmasını anlatıyor Schimmel önce. Bu konuşmasında yer alan şeyi önsözüne taşıyor ve tasavvufun mistisizm olduğunu
#okudumbitti #neokumalı #felsefe
2023 122. kitabı
Bitirdiğim bu güzel eser, tasavvuf tarihini, tasavvufi hakikatlerin özünü ve bu geleneğin İslamın içindeki yerini çeşitli belgeler, şiirler ve sözlerle bize aktarıyor.  Hiç olmayı, âşkı, âşkla yanmayı, yandıkça var olmayı didaktik bir dille anlatırken; bazı yerlerde de bizimle sohbete dalıyormuş gibi hissettiren bu güzel kitabı hepinizin okumasını isterim, siz de seveceksiniz biliyorum. Hem âşkı, kim sevmez ki?
Hayata Dair
2019 25. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2019 10:25
KİTAPTAN ALINTILAR.. "Tasavvuf, ilahî güzelliğin ve ruhun özleminin sembolü haline gelen mis kokulu güllerin ve feryad eden bülbüllerin olduğu çiçekli bir bahçe, seyr u sülûkun başındaki derviş için anlaması neredeyse imkânsız olan Arapçanın nazarî çölleri ve çok az kişinin ulaşabileceği en yüksek hikemi bilginin uzaklarda ışıldayan karlı dorukları gibidir." "En önemli makamlardan biri, maddi ve manevi fakirliktir; çünkü Peygamber aleyhisselam, 'El-fakru fahri' yani, 'Fakirlik benim övüncümdür,' demiştir. Buradaki fakirlik malı mülkü olmamak mânâsına gelmemektedir. Yine de fakirlik, herhangi bir maddi zenginliğe bağımlı olmadığını, onlara ihtiyaç duymadığını gösterircesine tüm mal varlığını pişmanlık duymadan bir anda feda edebilecek kişilerin de makamıdır. Çünkü bu kişiler, 'Allah, her bakımdan sınırsız zengindir, siz ise fakirsiniz,' (Muhammed Suresi, 38) ayetinin mânâsına vâkıftırlar." "Tevekkül, Allah’ın kulları için neyin iyi neyin kötü olduğunu bildiğine dair şeksiz şüphesiz imandır ve bu makam sufî-meşrep insanların hayatlarını büyük ölçüde şekillendirmektedir." "Korku ve ümit mânâsına gelen havf ve reca, cennete giderken takılacak iki kanat olarak adlandırılır. Takva ehlinde havf her daim mevcuttur, hatta seyr u sülûkun son mertebelerinde dahi sâlik ‘maşukundan ayrılma korkusu’ yaşar. Bu korkuyu cehennemde yanma korkusundan ayırmak gerekir." "Makamların en büyüklerinden biri, rıza makamıdır. Rıza, Allah’a tam tevekkül hâlinde olan sâlikin Allah’tan gelen her şeye razı olması ve her şeyi hamd ile karşılaması durumudur."
2020 5. kitabı
Okunma: 23 Mart 2020 13:35
Annemarie Schimmel Türkiye'de uzun yıllar çalışmış, tasavvuf geleneği üzerine ciddi çalışmaarı olan kaliteli bir akademisyen. Tasavvuf Notları da İslam'ın sembol isimleri ışığında sufi geleneği akıcı ve anlaşılır bir dille anlattığı eseri... Meraklısına...
2018 196. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2018 00:10
Hacim olarak çok az sayfalı bir kitap olmasına rağmen içerdiği bilgiler açısından oldukça yoğun bilgiye sahipti. Tasavvuf kavramı, sufilerin âdâbı, bir mürşide intisab, seyr-u sülûk mertebeleri,
2021 27. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2021 21:21
Tasavvufu kısa ve öz bir şekilde anlatan, harika bir tasavvufa giriş kitabı. Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi isteyen yine aynı yazarın "İslamın Mistik Boyutları" adlı eserini okuyabilirler.
İslamın Mistik Boyutları
İslamın Mistik Boyutları
·112 syf.·
2020 1. kitabı
Tasavvuf tarihinin genel özeti niteliğinde bir eser. Ince hacimli fakat derin içerikli... Tasavvuf edebiyatından, Tarikatların dünya çapında tarihi surecinden, halk tasavvufunun seyrinden..vs bahsediyor. Annemarie Schimmel bu işin ilmî yönden pîri oldugunu kanıtlıyor bencileyin bu eseriyle. Eser tasavvuf hakkinda bilgi edinilmek amaclı okunulmali, degilse manevi acıdan lezzet almak amaciyla başlanırsa o amaca ulastirabilecegini düşünmüyorum.
Naçizane "Tasavvuf Notları" İncelemesi
2022 20. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2022 09:15
Tasavvuf; genel hatlarıyla bizde tabu olagelmiştir ezelden beri. Dervişan zümresince "hakiki, sünnete uygun İslam budur" diye lanse edilerek ya çok yüceltilmiş ya da cumhur müslümana göre "Hz. Peygamber (sav) döneminde olmayan, sonradan dine eklenmiş mistik bir bidat" olarak nitelenmiştir. Bu açıdan bakıldığında; tasavvufu, ehl-i tasavvuf ya da anti tasavvuf görüşünü benimseyenlerden öğrenmek pek sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. İşte bu kitap bu temel soruna dair bir çözüm niteliğinde. Aslen Alman olan yazarımız
Annemarie Schimmel
Hanımefendi; kendisini Oryantalizm/Şarkiyat/Doğubilimi üzerine adamış ve bu konuda birçok eser vermiş kıymetli bir akademisyendir. Tasavvuf konusunu ne savunur ne yargılar biçimde, tarihsel gerçekliğe bağlı kalarak anlatması da bu eseri önemli bir noktaya getiriyor. Tasavvufun yer yer karşıtları tarafından haksızlığa uğradığına, kimi zaman ise mutasavvıfların "haddi aşması" sebebiyle tasavvufa zarar verdiğine dair çok güzel bir inceleme kaleme almış yazarımız. Batı toplumlarında "İslamsız Tasavvuf'a eğilim" olduğuna dair son derece yerinde ve haklı bir tespiti de barındıran kitap, tasavvuf meselesine dair bilgi almak isteyen kimseler için; tasavvufun kısa tarihçesi, önde gelen mutasavvıflar, dergahların faaliyetleri ve etkin olduğu coğrafyalar bağlamında son derece tatmin edici bir eser hüviyetine kavuşuyor. Tasavvufa dair objektif bir değerlendirme okumak isteyenlere tavsiye edilecek yegane eser olabilir kitabımız.
Puan vermedi·112 syf.·
2021 16. kitabı
Merhaba arkadaşlar. Annemarie Schimmel, namı diğer " Cemilemiz " ; yeri doldurulamayacak bir değer.Bu kitap adındanda anlaşılacağı gibi notlardan oluşuyor.Ama ne not .Başta niye

Annemarie SchimmelYazar · 26 kitap
Annemarie Schimmel (d. 7 Nisan 1922 - ö. 26 Ocak 2003) ünlü Alman İranolojist ve İslam ve Tasavvuf araştırmacısı. Schimmel doktora çalışmasını henüz on dokuz yaşındayken Berlin Üniversitesi'nde İslam dilleri ve medeniyeti üzerine yaptı. Yirmi üç yaşında Almanya, Marburg Üniversitesi'nde Arap dili ve İslam Araştırmaları profesörü oldu. Aynı üniversitede ikinci doktorasını dinler tarihi alanında yaptı. Schimmel 1954 yılında Ankara Üniversitesi'nde Dinler Tarihi Profesörü olarak çalışmaya başladı. Üniversitede kendisini ülkenin mistik gelenek ve kültürünü araştırmaya adadı. Schimmel'in Bonn Üniversitesi'nden aldığı bir onursal profesörlük, Pakistan hükümetinden İslam, Tasavvuf ve Muhammed İkbal'e ilişkin çalışmalarından ötürü aldığı Hilal-i İmtiyaz olarak bilinen en yüksek dereceli sivil ödülün yanı sıra unvanının yanı sıra İslam edebiyatı ve kültürü, tasavvuf alanlarında elliyi aşkın kitabı ve Farsça, Urduca, Arapça, Sindi, Türkçe şiirlerden İngilizce ve Almanca'ya yaptığı çevirileri bulunmaktadır.