Seçilmiş Olanlar

Chosen Ones
Ciltli

2025 188. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 21:20
7.5-8 Kitap okuduğum hiçbir bilim kurguya benzemiyordu, oldukça ilginç bir deneyimdi. Öncelikle konudan bahsedeceğim. 10 yıl önce hükumet tarafından bir kehanet üzerine seçilen beş genç (Sloane, Matt, Ines, Albie, Esther) dünyanın sonunu getirmek üzere olan karanlık'ı alt ederek dünyanın gözünde birer kahraman hâline gelirler. Herkes korkunç günleri unutsa da Sloane olayların etkisinden çıkamaz. İçlerinden birinin ani ölümünün ardından Karanlık'ın asıl hedefinin çok daha büyük olduğunu ve hiç yenilmediğini anlarlar. İlk olarak özette çok geçmiyor ama kitapta oldukça ilginç bir büyü sistemi var ve benim çok ilgimi çekti, bence oldukça akıllıca kurulmuş bir sistem ayrıca ayrıntılı olsa da anlamakta çok sıkıntı çekmedim açıklayıcı dil sayesinde. Kitabın puanının düşük olmasının sebebi bence oldukça olaysız ilerlemesinden dolayı. Ben sevdiğim için okuyabildim (ve okulda olduğum için T-T) ama ilginizi çekmezse ya son 150 sayfaya kadar dayanın ya da direkt yarım bırakın derim. Biraz kötü yönlerinden bahsedeceğim. Gereksiz uzatılmış. Okurken sürekli bunu düşündüm. Örneğin bölümlerin arasında 1 ya da 2 sayfalık gizli hükumet belgeleri ya da gazetelerden yazılar var ve hiçbir olayla ilişkilendiremiyoruz, hâlâ neden bu anlatıldı ki dediğim şeyler var. Sonrasında bence Karanlık'ın yani ana kötü adamımızın motivasyonu çok saçmaydı. Spoiler vermemek için çok bir şey söyleyemiyorum ama tüm evreni mahvetmesine gerek yokmuş yani. Bir diğer nokta karakterlerle bağ kuramadım. Sloane sürekli geçmişinden bahsediyor ama biz geçmişe dair hiçbir şey okumuyoruz geçmişten parçalar olsa okuyucuyu okumaya daha çok teşvik ederdi sürükleyicilik de olmadı bu yüzden. Çok yüzeyseldi her şey sadece son 150 sayfada tamam dedim bir şeyler oluyor tam güzelleşirken kitap bitti zaten her şey çok oldu
·456 syf.·
2021 7. kitabı
Herkese selam. Bugün size Seçilmiş Olanlar'ın yorumuyla geldim. Veronica Roth benim için biraz özel bir yazar çünkü onu okuyamamış olmak benim içimde hep bir ukte kalmıştır. Uyumsuz'un filmini izlediğimde ortada kitap serisi olduğundan bir haberdim ne yazık ki. Ve hani gerçekten abartmıyorum muhtemelen yüz kez izlemişimdir ve hiçbirinde sıkılmamışımdır. İstemsizce en çok izlediğim film olmuş olabilir. Ve bu kadar çok izlememe karşın da, aklımda hep seriyi okumak vardı yine de. Ama bir gün üçüncü filmi izlemek gibi bir gaflete düştüm. O kadar kötü ve saçmaydı ki seriyi okuyan arkadaşımdan direkt spoiler vererek anlatmasını istedim ve anlattıklarını duyduktan sonra da bu düşüncemden vazgeçmiş bulundum. Seçilmiş Olanlar daha ilk çıktığında bile hem yazarından hem de ismi nedensizce hoşuma gittiğinden ilgimi çekmişti ve okumak istiyordum. Bana biraz nedense Simon Snow havası veriyordu kitabın ismi. Bu yüzden sınavdan sonra ilk kitabım olarak hemen bunu seçtim. Yani ne kadar doğru bir tercih yapmışım tartışılabilir sanırım ama her ne kadar okumam uzun sürmüş olsa da iyi ki bu kitabı seçmişim diyorum. Bunu bir ay sonunda kitapla aramızda oluşan o bağın da söyletiyor olma olasılığı yüksek tabii. Kitabımızda isimleri Matt, Sloane, Albie, Ines ve Eshter olan beş seçilmiş kişimiz var. Bunlar çok küçük yaşlarda yayınlanan kehanette yazan kriterleri karşıladıkları için dünyayı Karanlık adını verdikleri kötü bir güçten kurtarmak üzere seçiliyor. Karanlık dedikleri kötü ise kimse tarafından tam manasıyla görülemese bile adam suretini andıran birisi. En büyük zararı ve tehlikesi ise ortaya çıktığından Dren adını verdikleri bir şey çıkmasına neden olması çünkü Drenler etrafı yıkıp mahvediyor ve etkisine kapılan herkesi parçalıyor. Baya baya hem de. Bu seçilmişlerinde Karanlık'ı
2025 8. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2025 22:14
Veronica Roth, Seçilmiş Olanlar ile klasik “dünyayı kurtaran genç kahraman” hikâyelerine farklı ve olgun bir bakış sunuyor. Bu roman, kahramanlık mücadelesinin ardından gelen boşluğu, travmayı, medya baskısını ve kişisel kimlik arayışını ele alıyor. Baş karakter Sloane, güçlü ama kırılgan yapısıyla tipik “mükemmel kahraman” modeline meydan okuyor. Hikâyenin paralel evren temasını kullanması ise romana bilim kurgu ve felsefi bir derinlik katıyor. Kitap; aksiyon, psikoloji ve politik sistem eleştirisini bir araya getirerek, sadece fantastik değil aynı zamanda düşündürücü bir anlatı sunuyor. Roth, kahraman olmanın bedelini açıkça gözler önüne seriyor. *Kitap, fantastik ve bilim kurgu sevenler için güzel ancak konuyu biraz uzun ele almış asıl olay kitabın sonunda olduğu için sıkabiliyor. Sabırlı okurlara önerebilirim.
2021 48. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 08:53
Çok çok güzel bir kurgusu vardı kesinlikle tavsiye ediyorum severek okudum.Yazar öyle bir olay örgüsü yaratmışlar okuru direk içine çekiyor.Yazarın dili olsun , olay örgüsü olsun ben bayılarak okudum.
Seçilmiş Olanlar
2023 23. kitabı
Okunma: 25 Mart 2023 00:00
Bu kitap bi tuhaftı. Alıştığımız fantastik tipteki kitaplardan farklı, daha gerçekçi bir kurgusu vardı. Bunda kötüyü yendikten on yıl sonrasını anlatmasının da etkisi var tabi. Yazarın da yapmak istediği bu. Mutlu sonun ötesine geçilen bir kitaptı. Ama genel olarak hiçbir olay olmuyordu. Hiç. Ben okurken çok sıkıldım açıkçası, ‘ay bitsin artık’ diye okudum. Özetle bence farklı bir fantastik kurgu okuyayım diyorsanız okunabilir. Ama fazla bir romantizm aksiyon beklentisi ile başlamayın derim ben.
Fantastik
2026 7. kitabı
Kitaplığımda okunmayı bekler bir şekilde buldum ve okudum. Bence tek kitap fantastik yazanlarda olan genel sıkıntı bu kitapta da vardı. İlk 200 sayfa evreni karakterleri olan olayları anlatıyor ve çoğu zaman bu kısımlar sıkıcı oluyor ve bence bu kitapta yazar bunu çok yavaş bir şekilde anlatmış. Bu fantastik evrende aslında bir savaş olmuş bunu daha heyecanlı ya da daha akıcı anlatabilirdi. Son 150 sayfaya gelince tempo arttı. Bence çoğu şey yavaş yavaş anlatmasına rağmen havada kalmıştı. Büyülü eşyalar, paralel evren ve paralel evrendeki ilk seçilmiş bence bu hikayeler çok üstün körü işlenmişti. Okurken sürekli aklımın takıldığı yerler oldu ve bence bu yarım bırakılan yerler okuyucunun hayal gücü için bırakılmış değil yeteri kadar düşünülmediği için.
2021 15. kitabı
Bu kitabı seveceğime o kadar çok inanıyordum ki... malesef hayal kırıklığına uğradım. İlk defa bir fantastiği okurken sayfaları atlayarak okudum :( kitabın kurgusunu hiç beğenmedim maalesef. Bu arada yabancı yayınlarının ciltli kitaplarının güzelliği
2023 25. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2023 14:23
Kesinlikle vakit ve zaman kaybından başka bir şey değil. Alacak arkadaşlara sesleniyorum almayın. Normalde beğenmediğim ve sevmediğim kitaplara yorum girmekten hoşlanmam. Ama bu kitap cidden akmadı 13-14 gündür elimde sürünüyor. Yarım falan bıraktım. Yazarın kalemi güzeldi ona asla yorumum yok. Hosuma gitti. Ama kitap asla akmadı. Kitap Slone karakteri üzerinden ilerliyordu ve kendisi biraz sert ve soğuktu. Son 100-50 sayfasında aksiyon birazcıkta olsa arttı. Ölen bir karakter vardi ve cok üzüldüm. Slone her şeye rağmen güçlü bir karakterdi. Matt ve Slone'un ilişkisini sevmedim çünkü Matt bencildi Slone'u asla anladığını düşünmüyorum. Sonlara doğru cok sasirdigim bir olay öğrendim kitapta beni sasirtan tek nokta oydu slamsllas. Rs'ye girmek isterseniz okuyabilirsiniz. Kitabın basından pek bir sey anlamamıştım ve tek ben değilmişim.
2021 8. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 00:05
Kitaptan tam olarak ne bekliyordum bilmiyorum açıkçası ama beklentimin altında olduğunu belirtmeliyim. Kitap sanki bir serinin devam kitabı gibi başlıyor olaylara ama hayır öncesinde çıkmış bir kitap yok. Okudukça geçmişte yaşanan şeyleri öğreniyoruz. Kitabın fantastik dünyası tamamıyla büyüyle ilgili ama hokus pokustan ziyade daha... teknolojik? Ya da günümüze uyarlanmış demek daha doğru olabilir. Kitapta 5 seçilmiş olduğu söyleniyor her ne kadar zaten kitabın arka kapağında da bir seçilmişin öleceği yazsa da ben kitabın seçilmişler arasında ortak olarak ilerleyeceğini düşünmüştüm. Ya da en azından bu kadar da tek karakter ağırlıklı olmayacağını. Kitabın tamamı Sloane karakteri üzerinden ilerliyor. Üstelik Sloane dışında hiçbir seçilmişin dış görünüşünü de neredeyse hiç anlatmıyor. Karakterleri kafamda kurgulayamadım bile. Sadece kız ya da erkek olduklarını biliyorum o kadar. Aslında güzel bir kitaptı ama beklentim bu değildi.
2022 62. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2022 00:19
Bugün uzun zamandır okumadığım bir tür olan bilim kurgu ile karşınızdayım. İçinde fantastik ögeler de bulunuyor. Filmleri, kitapları fazlasıyla rağbet gören Uyumsuz serisinin yazarına ait bir kitap. Bu yüzden Uyumsuz serisinden önce Seçilmiş Olanlar’ı okumak benim açımdan daha iyi oldu yoksa beklentimi fazla yükseltirdim. Büyüye kapılarını yeni açan bir dünyaya aynı zamanda dünyaya zarar veren bir varlık da gelmiştir. Ve Karanlık denen o varlığa karşı savaşacak 5 genç seçilir. Dehşet ve ölümle süren yıllar sonunda seçilmişler Karanlık’ı yenmiştir. 10 yıl sonra hala halk için kahraman konumunda olsalarda psikolojik olarak maalesef toparlanamamış olanlar var grubun içinde. Ve 10. Yıl kutlamaları 5 seçilmiş dostu kötü bir sürpriz ile karşılar; içlerinden birinin ölümü ile. Bu ölüm aslında hiçbir şeyin bitmediğini, aksine her şeyin yeni başladığını göstermektedir. Kitabın farklı bir konusu vardı, gerçekten ilgi çekiciydi. Fakat kitabın içindeki olayları anlamak zor oldu benim için, ki kitap bitti ama hala ne olduğunu anlamadığım kavramlar var. Kitap yarısından sonra heyecanlanmaya başladı. Ve ben son kısımları daha çok sevdim. Ters köşe yapan birkaç nokta oldu ama daha çok detaylandırılmış duygular okumak isterdim. Beklentiyi yükseltmeden okuyabileceğiniz bir genç kurgu.

Veronica RothYazar · 11 kitap
Veronica Roth (19 Ağustos 1988) New York Time'ın en çok satanlarından Uyumsuz üçlemesi ile tanınan Amerikalı yazar ayrıca Goodreads 2011 Choice Awards'ın sahibi.Roth film haklarını Summit Entertainment'e sattı.Uyumsuz serisinin ilk kitabının çekimlerine başlandı. Roth,Şikago Barrington kasabasında bir kenar mahallede büyüdü ve Northwestern Üniversitesin'de ödevini yapıyor olması gerekirken ilk kitabı Uyumsuz'u yazdı. 2011 yılında fotoğrafçı Nelson Fitch ile evlendi.Roth'un bir abisi var,müzisyen Karl Vincent Roth. Northwestern Üniversitesi'nde yaratıcı yazar derecesine sahip ve şuanda Şikago'da bulunmakta.