Sürekli klasikler, bilimsel kitaplar, popüler kitaplar okuyup duruyordum. Kitapçıda dolaşırken farklı bir yazarla tanışmanın vaktinin geldiğini düşündüm. Karşıma çıkan kitap ve yazarlardan biri de bu kitap ve yazarı oldu.
Yazarın okuduğum ilk kitabı olmakla birlikte beklentimi yükseltmediğim için bazı tespitlerini beğendiğim bir kitap diyebilirim. (Örn. Dayı meselesi :) Kitabın geçmişiyle övünen geleceğiyle dövünen bir ailenin motelinde geçtiğini söyleyebilirim. Yazarın kitaptaki en büyük başarısının da farklı tipteki uç nokta insanları iyi bir şekilde tanıtması diyebilirim. Bu tiplerle tanıştıkça ülkemizde ve dünyada hala tartışılan konulara yazarın ufakça değindiğini görüyoruz. Mesele bir anda Kadının Adı Yok eserinden bahseden yazar, ardından homoseksüel bir erkeğe sonrasında ise cinsel istismara maruz kalmış bir kadının hayatına geçiş yapabiliyor. Açıkçası bu geçişlerde bazen kafa karıştırabiliyor. Okuduğum kitaplar içerisinde ne çok iyi ne çok kötü diyebileceğim eserlerden biriydi. İlginizi çektiyse okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Kitap genel anlamda akıcı ama konusu ve süregelen anlatımı basit. Konu bütünlüğü dağınık, tam olarak odak olmanız gerekmiyor. Bazı yerlerde sıkıcı bir anlatıma sahip olabiliyor. Derin ve net bir mesaj kaygısı yok. Bir deneme tarzında eser olduğunu düşündüm. Temel aile yapılarının çarpık ilişkileri, iç içe geçmiş aile kavgalarının anlatımı iyiydi. Özellikle kadınlar üzerinde kurulan erkek egomanyasına bakış açısı son derece iyiydi. Erkeklerin her şeye layık olmaları kadınların ise sadece bekleyişte kalmaları çok güzel anlatılmıştı. Kitap sonlara doğru gerçeklik temasında kurguya geçtiğini iyi derece de hissettiriyor.
Asla okumam diyebileceğim bir kitap değil ama kitaplığımda kesin olmalı diyeceğim bir kitap da değil.
Şeref MotelM. Caner Alper · Doğan Kitap Yayınları · 202080 okunma
Yönetmen Caner Alper bu kitapta ailesini ve akrabalarını yazmış.Caner Alper her odada bambaşka aile hikayelerine sürüklüyor okuru.Kesinlikle daha çok yazmalı.Kalemi çok iyi.Beğendigim bir kitap oldu.
Şeref MotelM. Caner Alper · Doğan Kitap Yayınları · 202080 okunma
Her ailede yaşanan gizli saklı odalarda kalmış zaman zaman odaların kapıları açıldıkça aile büyüklerinin bir araya gelip konuştukları ve konuştukça yanlarına gelen çocuklarını ‘hadi çocuğum git oyna’ diyerek uzaklaştırdıkları ya ki çocuklar büyüyünce odalardaki şerefsizlik hikayelerini ortaya çıkarıp yüzleştirdikleri bir moteldir. Şeref motel okumaya değer..
Özellikle farklı ve cesur anlatıma sahip "Çekmeceler" filminden sonra senarist ve yönetmen olarak M. Caner Alper ismi aklımda yer etmişti. Bir kitap yazdığını görünce fikrim olmasa da alıp okumak istedim.
Akıcı, okuması çok da zor olmayan, anlaşılır bir dili vardı bence yazarın. Büyük çoğunluğu 80'li yılların Türkiye'sinde geçen, kimi zaman karakterlerin yaşam hikayesiyle birlikte zamanda daha da geriye götüren, bazı açılardan çok tanıdık gelen, hem sıradan hem de sırlarla dolu bir aile anatomisiydi diyebilirim kitap için. Bazı yerlerde karakterler üzerinden (çocuk istismarı, eşcinsellik, Alamancılar, kadının geri planda kalışı, erkek kardeş üstünlüğü, aldatma vb.) çok fazla farklı konuya değinmeye çalıştığını, bu nedenle olayları derinlemesine işleyemediğini düşündüğüm oldu. Yine de ben keyif alarak okudum ve okumak için şans verilebilir bir roman olduğunu düşünüyorum.
Kahramanımız Cem’in “Bir dönem mütevazı bir saltanat yaşamış, içi boş bir topluluk” olarak nitelendirdiği ailesi yazlarını deniz kıyısında, aralarından birinin sahip olduğu motelde geçirir. Bu sürede motelin başına gelenler, odalarında gizli saklı yaşananlar, aile büyükleri arasında geçen karmaşalar okunmaya değer diye düşünüyorum. Wooow diyemeyeceğimiz bir kitap olmasıyla birlikte kötü de bulmadım. Aile hikayelerini sevenler memnun kalacaktır
Yeni yerli yazarlar kesfetmek icin aldigim bir sürü kitaba üzülüyorum. Sanirim ben de Haruki'nin bir kitabinda dedigi gibi yazilmasinin uzerinden 50 yil gecmedikce bir kitabi okumamaliyim..
M.Caner Alper, dört bireyli ailesine ikinci çocuk olarak 1970 yılında İzmir’de doğdu. Liseyi İzmir Türk Koleji’nde tamamladıktan sonra endüstri mühendisliği okudu. Çocukluğunda başlayan tiyatro ve sinemaya ilgisini ortaokul yıllarında sahneye de çıkarak pekiştirdi. Çok kitap okumaya, kısa hikâyeler ve senaryolar yazmaya çalıştı. Mühendis olarak tekstil sektöründe çalışmaya başlamadan önce restoranlarda kasiyerlik, tatil köylerinde animatörlük, hava yollarında kabin memurluğu, film alt yazı çevirmenliği yaptı, orta-lise seviyesindeki öğrencilere ders çalıştırdı. Yolun yarısından sonra sadece okumaya, yazmaya, belgesel ve uzun metraj film çekmeye yöneldi. Henüz çekilmemiş on kadar senaryonun yanında Zenne (2012) ve Çekmeceler (2015) filmlerini hem yazdı hem de Mehmet Binay’la birlikte yönetti. Bugün Bizde Temizlik Var (2004) adlı hikâye kitabının yanı sıra pek çok dergi ve gazeteye yazdı.