Kürt Tarihi

Nisan 1971
Nubihar Yayınları

2023 51. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2023 22:45
Kitabı büyük bir beklenti ile aldım. Kürt ve Kürtlerin tarihi hakkında detaylı bilgi alcağımı umuyordum. Beklentimi farklı manada ararken kitap beklentimin dışında bana fevkalade bilgiler sundu. Okurken çok feyiz aldım. Kürt devletleri olarak Eyyübi devletinden, Luristan devletinden, ve takribi 100 yıl hüküm sürmüş Mervani hanedanlığından bahsetmiştir. Bunun dışındaki tüm bilgiler ( ki bence en önemli ders veren nitelikte olan kısımlar da bunlar) beylikler, mirler, ve aşiret liderlerinden bahis edilmektedir... Kitabı okumadan evvel bu yazdıklarım hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalı diye düşünüyorum. Bahsi geçen devletler ve az çok bilinen aşiretler bilinmesi halinde kitap daha iyi anlaşılacaktır... Kitap özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemi kürtlerinden bahseder. Şanı büyük Osmanlı imparatorluğunun Kürdistan ı nasıl idare ettiğini Kürdistan halkının yöneticilerinin kendi aralarında nasıl çatışmalar ile meşkul olduğunu ve buna bağlı gelişen olaylar zincirini anlatmaktadır. Bu dönemin Kürtleri hakkında çoğu tarihçinin baş vurduğu, incelediği, bir kaynaktır. Şiddetle tavsiye ederim. Kitapla kalın...
·487 syf.·
2018 2. kitabı
Kürt tarihine ışık tutan bir kitap diyebiliriz ancak daha bilimsel verilerde kaydedilebilirdi açıkcası. Yani kaynaksı bir şekilde klasik Kürt sözlü anlatımındaki bir anlatımla bilinenler yazılı bu namede, yine de Kürtlere dair okunması gereken kitaplardan.
Önemli bir kaynak
2025 17. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2025 17:43
Kürt Osmanlı Alimi Şerefhan Bitlisi tarafından dönemin edebiyat dili olan Farsça ile kaleme alınan eser. Eser 1597 yılında yazılmış ve dönemin Osmanlı padişahı 3. Mehmed’e ithaf edilmiştir. Kitabın bu cildi Kürt tarihinden ve Kürdistan bölgesindeki Kürt devlet ve aşiretlerinden bahsetmektedir. Bu yönüyle Osmanlı tarihi ve Kürt tarihi için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Kitap 4 bölümden oluşmaktadır: 1. Bölümde Saltanat Bayrağı dalgalandıran Kürt Hükümdarlardan bahsedilmektedir: Mervani Hükümdarları, Eyyubiler, Lor Hükümdarları vs. 2. Bölümde Bağımsızlık iddiasında bulunmamış Büyük Kürdistan Hükümdarlarından bahsedilmektedir: Erdelan Hükümdarları, Cezire Beyleri vs. 3. Bölümde Kürdistan’ın diğer hükümdarlarından ve emirlerinden bahsedilmektedir: Çemişkezek Hükümdarları, Palu Hükümdarları vs. 4. Bölümde ise Şerefhan Bitlisi’nin ataları olan Bitlis hükümdarlarından bahsedilmektedir. Ek bölümünde ise Şerefhan kendi hayatından bahsetmektedir. Osmanlı tarihi ve Kürt tarihi ile ilgilenlere kesinlikle tavsiye ederim.
Şerefname 1. CiltŞerefhan Bitlisi · Nubihar Yayınları · 2013153 okunma
Bütün devletler ittifaktan doğar. Devletsizlik ise nifaktan doğar. Şerefhan-i Bitlisi Insan, evrendeki tüm varlıklar gibi geçmişi olan fakat tüm varlıklardan farklı olarak geçmişini tarihe çevrilebilen yegane varlıktır.
Puan vermedi
Farsçadan Türkçe'ye ilk çevirisinin 9. basımı, zengin içerik, birinci "ağızdan" tarih okuması. Şerefxan Bedlisî tarafından Farsça kaleme alınmış bu kitap, zamanın Osmanlı Padişahı Kanuniye hediye edilmiş. İçinde değerli birçok bilgi, yazarın şiirleri ve değerli tarih bilgileri sizi karşılayacak. keyifli okumalar!
Puan vermedi
Şeref Han ya da Şeref Han Bitlisi, Kürt tarihçi devlet adamı bir Siyasetçi, Edebiyatçı, Şair ve Tarihçi. Şerefname'nin yazarı. Kitap Kürt topluluklarından başlıyor anlatmaya. Kürt toplulukları ve nasıl ortaya çıktıklarını ya da bu ırkın nasıl bir ırk olduğu konusunda çeşitli sözler ve birbiriyle çelişen çeşitli rivayetler vardır. Bu rivayetlerden biri ve en garip olanı insan beyninin yerine kuzu beyninin yerleştirilmesi daha sonra bu insanların dağa gönderilip orada çoğalmasıyla Kürtlerin oluştuğu rivayetidir. Bazı düşünürler de,Kürtler, Allah’ın, üzerlerinden perdeyi kaldırdığı bir cin topluluğudur, demişlerdir. Bazı tarihçiler de, cinlerin, Havva’nın kızlarıyla evlendiklerini, onlardan da Kürtlerin doğduğunu öne sürmüşlerdir. Kitap Kürtlerin birleşememesi, bir arada yaşayamamalarını rivayet edilen bir hikaye üzerinden şu şekilde açıklıyor. Bir gün Hazreti Muhammed'e haber götürmek için gönderilen bir elçi çok çirkin, kaba görünümlüymüş. Hazreti Muhammed bu adamı görünce nefret etmiş ve ona nereye mensup olduğunu sorunca adam Kürt topluluğundan olduğunu söylüyor bunun üzerine Hazreti Muhammed şu bedduayı ediyor."Yüce Allah bu topluluğu, kendi arasında ittifaka ve birleşmeye muvaffak etmesin; yoksa, birleştikleri takdirde, onların elleriyle dünya yok olur." ardından şu sözleri ekliyor Şerefhan;İşte o zamandan beri, bu topluluk birleşik bir büyük devlet, birleşik bir büyük saltanat kurmaya muvaffak olamamıştır; yalnız İslamiyet döneminde kurulan ve bağımsız olarak hüküm süren, tek başına sikke bastıran ve hutbe okutan, bağımsızlığın öteki belirtilerini de taşıyan ve bir süre egemenliğini sürdüren beş ufak Kürt devleti hariç. Şerefhan'ın saçmalığın daniskası da olsa bilinen, rivayet edilen doğru ya da yanlış her şeyi olduğu gibi aktarıyor olması gerçekten güzel. Her
Şerefname 1. CiltŞerefhan Bitlisi · Ant Yayınları · 1971153 okunma
2024 20. kitabı
Öncelik olarak Kürtlerin tarihi aramasını siyasi olarak bakmak çok yanlış Kürtler de bir millet oldukları için ve her millet de kendi tarihini aramak için kitapları okur aynı şekilde Kürtlerde eski kaynaklarını okuyor Şerefname‘nin kitabı çok güzel fakat dili çok ağır ama yine de gerçekten önemli kısımların yerlerini çizdim size şöyle söyliyim Şerefname özellikle durulardan bahsediyor Selahattin eyyubi‘den bahsediyor Mervani hanedanı’ndan bahsediyor aynı zamanda da Kürtler hakkında ilk sayfada kısa bilgiler veriyor sonra aşiretlerin kimlerle savaştığını bahsediyor şunu da ayrıca belirtmek isterim ki Kürt beylikleri hakkında önemli bilgiler veriyor ya da aşiretlerin kurmuş olduğu Kürt beylikleri hakkında çok güzel bilgiler veriyor ama eğer Şerefname’nin Kürt tarih kitabını almak istiyorsanız bence yeni Çevirilmiş halini alın
Şerefname (Kürt Tarihi)Şerefhan Bitlisi · Hasat Yayınları · 1990153 okunma
Puan vermedi·487 syf.·
2022 12. kitabı
Şerefname, di sala 1597an de ji aliyê dîroknasê Kurd Şerefxanê bedlîsî ve bi farisî hatiye nivîsandin. Di pirtûkê de mijarên siyasî, civakî, olî û çandî heye, qala dewletên Kurdan, Zimanê Kurdî û Eşîrên Kurdan dike. Di derbarê dîroka kurdan de yek ji çavkaniyên herî girîng e.Şerefname, bi zimanê îngilîzî, frensî, erebî û rûsî jî hatiye wergerandin. Şerefxan: dîroknas, siyasetmedar, nivîskar û helbestvan bû. Şerefnameya destnivîsa orîjînal hîn jî li Pirtûkxaneya Bodleian a Zanîngeha Oxfordê ye. Ya rast min bi hêviyeke mezin dest bi pirtûkê kir, min digot qey ez ê dîroka Kurdan bixwînim, lê bi piranî eşîr serok û mîrên Kurdan di pirtûkê de hatine nivîsandin. Lê dîsa jî agahiyên ku di vê xebatê de hene bi rastî hêja ne û pêdivî ye ku were xwendin. Pirtûkek e ku piraniya eşîran û eşîra min jî (eşîra Şêxbizinî) tê de hatine nivîsandin. Divê ev pirtûk di pirtûkxaneya her kurdî de hebe ku mîna rênîşanek were bikaranîn. Di Şerefnameyê de tiştekî wilo derbas dibe: "Di nav wî civata ku çûne bi hz. Mihemed re biaxivin, zilamekî gemar hebû. "Hz. Mihemed pirsî; ev zilam kî ye? Gotin ku; ew kurd e û hz. Mihemed got; 'Xwedê Teala rê nede ku ev cemaet di nav xwe de hevkarî û yekitiya xwe bikin, nexwe heger bibin yek wê dinya bi destên wan wêran bibe!' Şerefxan; "Ji wê demê û vir ve vê civatê nekariye dewleteke mezin a yekbûyî, siltanetiyeke mezin a yekbûyî ava bike." Ev mijar hişê hinek kesan tevlihev kiriye, lê bi min tiştekî wilo tune ye, ev mijarek pir vala ye. Ez bawer nakim ku di dîrokê de tiştekî wilo çêbûbe Bi min ev tiştekî mîna efsaneya hesinkar kawa ye. Bila ev hişê we tevlihev neke û heger raman û fikrên we li ser vê mijarê an jî li ser vê pirtûkê hene ji min re binivîsin. youtu.be/NBpJoAajSO8 Hûn dikarin vê vîdyoyê jî temaşe bikin, kurteya jiyana Şerefxan û

Şerefhan BitlisiYazar · 3 kitap
Şeref Han ya da Şerefhan Bitlisi Kürtçe: Şerefxanê Bedlîsî, (d. 1543, Kum - ö. 04.1603? Bitlis), Kürt devlet adamı ve tarihçi. Şerefname'nin yazarı. 1543'te Kum'da Rojkan Aşiretinden Emir Şemsettin'in oğlu olarak doğdu. Ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Şemsettin, Şeref Han doğmadan 8 yıl önce emirlikten azlederek Safevilere sığınmıştır. Şeref 8 yaşındayken babası tarafından Tebriz'e gönderilerek I. Tahmasb'ın oğulları ile birlikte Has Harem'de okumuştur. 12 yaşındayken Şirvan eyaletinde bulunan Mahmudabad ve Salyan hükümdarı olarak atandı, daha sonra Şirvan eyaleti diğer bölgelerinde hükümdarlık yaptı, II. İsmail tarafından İran'daki Kürtlerin hükümdarı (emir-al-umara) olarak atandı, fakat bu görevinden alındı ve Nahçıvan hükümdarı oldu. 1578 yılında başlayan Osmanlı-İran Savaşı'ndan sonra Osmanlılara sığındı.[2] 1597'de 53 yaşına geldiğinde hanlık ve hükümdarlığını oğlu Ebul Meali Şemsettin'e bırakıp tarihiyle ilgilenmeye başlamış ve Şerefname eserini yazmıştır.[3]