Səhərdən Axşama

Orijinal Ülke:
Norveç
Azerbaycan
Azerbaycanca

93. Nobel Edebiyat Ödülü Jon Fosse'nin...
2021 138. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2021 07:53
İnsanlar doğar, yaşar ve ölürler. Bu basit döngü yaradılıştan beri devam eder. İşte Norveç'li yazar Jon Fosse'un Sabahtan Akşama adlı novella tarzı kitabı da Johannes'in döngüsünü anlatıyor. Kitabın ilk bölümünde ailesi tarafından heyecanla beklenen bir bebektir Johannes. Ailesini tanırken, doğumuna, dünyaya gözlerini ilk açışına tanıklık eder, yeni bir bebeğin yaşama katılma heyecanına ortak oluruz. İkinci bölümde ise Johannes son gününde çıkar karşımıza. Artık bu dünyayı terk etme vakti gelmiştir. O altı çocuklu bir baba ve çokça torunu olan bir dededir. Çok sevdiği karısını, kadim dostlarını kaybetmiştir. Artık onun içinde demir alma zamanıdır bu hayattan. İşte Sabahtan Akşama adındandan anlaşılacağı üzere göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir ömrün ilk ve son gününün hikayesidir. Johannes'in doğumunun ve ölümünün. Herkesin kendince çıkarımlar yapacağı bir kitap Sabahtan Akşama. Doğumun heyecanı ve sevincini, ölümün ise hüznünü ve soğukluğunu hatırlatıyor insana. Kitapta çok ilginçtir nokta hiç kullanılmamış. Bu sıralar okuduğum kitaplarda böyle farklı imla kullanımlarına çok rastlar oldum. Diğer noktalama işaretleri var sadece nokta yok kitapta. Yazar acaba yaşamı sonsuzluğa bir yolculuk olarak gördüğü ve sonrasını bilmediği için nokta koymamış olabilir mi diye bir düşünce oluştu ben de. Sonuçta ölüm herkesi bekleyen, belirsizliğe yapılan bir yolculuk bence. Oyun, öykü ve roman yazarı olan Jon Fosse dünya edebiyatının en önemli Norveç'li temsilcilerinden de biri. Kuzeyli yazarların ortak özellikleri anlatılarda doğayı da adeta bir karakter gibi kullanmaları. Fosse'da bu kitapta Norveç'in soğuk denizlerine götürüyor bizi balıkçı Johannes'le. Güzel bir kitaptı Sabahtan Akşama. Monokl Yayınları son zamanlarda değişik yazarlar, değişik kitaplarla
Puan vermedi·104 syf.·
2023 37. kitabı
DİPÇE : Norveçli yazar Jon Fosse, “söylenemeyenlere ses verdiği yenilikçi tiyatro oyunları ve metinleri” için 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Sabahtan Akşama da böyle bir novella. Kısa ya da uzun olmasına bakmaksızın yaşamın ritmi dışında, doğumun ve ölümün içimizde sadece bir ses olarak yaşadığını ve tüm manzaraların bu sesle görüntü kazandığını anlatıyor. Oldukça yalın bir dili var Fosse'nin.Bu eserdeki karakterleri de öyle. Sıradan bir balıkçı ailesi. Babadan oğula geçen, geçmesi gereken bir mesleğin doğallığı. Denizin her gün kendine bahşettiği rızık kadar Tanrıyla bağı biçimlenen insanlar. Fakat konu bambaşka. Fosse güçlü bir şey yapıyor. Doğum anı ile ölüm anı arasındaki süreyi sabahtan akşama yakınlığında eritiyor ve bu yalın hikayeyi mistik bir havayla çerçeveliyor. Bu kitap doğumun aa, ıııı, gibi ıkınma ve çığlık seslerine, o muazzam yaşamsal seslere, kimsenin duyamadığı muazzam bir ölüm sesi ekliyor. Yaşam ve ölümün eşzamanlı deneyimlerinde her ikisine özellikle ölüme dair sözcüklerin nicel ölçümü sınırlıyken devasa bir ölüm manzarası ortaya çıkarıyor. Hep tekrar ettiği gibi ağırlık ve hafiflik, daha dün ağırlığı olan her şeyin hafiflemesi üzerine yaşamın (canlılığın), ölümün karanlığında dönüşümü üzerine temel sorular oluşturuyor. İlk bölümden itibaren doğumda ve ölümde ortak etken olarak da teslimiyet beliriyor. Kitap mecazlarla yüklü. Özellikle tezatlık ilgisi kurarak önermeler ve temel sorular üzerinden ilerliyor yazar. Karanlık ve ışık; sıcak ve soğukluk ilgisi yaşam ve ölüm adına sembolik ögeler kullanıyor. Ve İsa'nın tekne gezintilerine de bolca gönderme yaptığı su metaforu dikkat çekiyor. Doğum anındaki su ile balıkçının yaşam alanı deniz arasında, yaşamın ölüme aktığını ve belki kavuşma anını manzaralaştırıyor. Kitabın sonuna
2024 29. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2024 21:56
Sabahtan Akşama Kitap İncelemesi: Neden kitabının adını Sabahtan Akşama koydun? Öğle Vakti nereye kayboldu? Günün tam ortasında kızılca kıyamet alev alev yanan güneşten hiç mi nasibini almadın? Hiç mi teninde o sarı sıcak güneşin yanıklığını hissetmedin? Ayan beyan gün gibi ortada duran koskoca öğle vaktini yitirmeyi nasıl becerdin? Daha kapağını açmadan aklıma bu soruları düşürüverdin bile.. Alegorik anlatımlarınla ne yapmak, nereye varmak istiyorsun Jon Fosse ? Okurken farketmedim zannetme; imlâ işaretlerinden noktayı kullanmıyorsun. Neden? Hep bir derin mânâlar, bir şeyleri ima etmeler, ince mesajlar…Dilinin altı çok kalabalık belli ki… Öncelikle hayırlı olsun, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kapmışsın. Tebrik ederim ancak bunu haketmiş misin bir görelim bakalım . . . Geç karşıma otur zaten Sabahtan Akşama kadar beraberiz . . . * * * Kitap, roman ana karakteri Johannes'in doğduğu ve öldüğü günü anlatıyor. İlk ve son; ortası yok. Doğum – ölüm arasındaki o kısım (öğle vakti) yok. Yirmi küsür sayfa ilerledikten sonra Johannes’in doğumuyla başlıyor,tam Johannes’in bebekliğine tanıklık ederken bir anda büyülü gerçeklik tadında sihirli bir dokunuşla hayal ve gerçeğin birbirine karıştığı spiritüel bir ortamda kendinizi buluveriyorsunuz; derken ikinci bölümde ise Johannes altı çocuğu ve bolca torunu olan bir dede olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölümde artık son günlerini yaşamakta olan dünyaya yavaş yavaş veda etmeye hazırlanan ihtiyar haliyle karşılaşıyoruz. Karısını, dostlarını ve tüm sevdiklerini teker teker kaybetmiş, her biri bir anda hayatından çekiliverince de yalnızlaşmış; kendini hayata karşı buruklaşmış hisseden bu yaşlı adamın halini yazar buralarda çok başarılı betimlemiş. Artık sıra ona da gelmiştir, Azrail’in kara gölgesinin silüeti etrafında
Sabahtan AkşamaJon Fosse · Monokl Yayınları · 20161,148 okunma
Her şey hem birdi hem değildi...
·104 syf.·
2023 239. kitabı
2023 Nobel Edebiyat Ödüllü Jon Fosse den okuduğum 2.kitap olan "Sabahtan Akşama" etkileyici son cümleleriyle sabahtan akşama ya da akşamdan sabaha manidarlığını içime epeyce sindirdi. Bir hayat gibi göz açıp kapayasıcaya, kitap bitti, çokça derin düşünceler içinde dedim ki bir gün sabahtan akşama, ya da akşamdan sabaha sadece hayatımı düşünüp gözden geçireyim, nefesim kesildi bir an, düşüncesi bile ürküttü, tüm yaşanmışlıklar düşünülünce... Johannes adını alacak bir çocuk doğar.  Johannes adında yaşlı bir adam ölür.  Bu iki nokta arasında Jon Fosse bize tüm bir yaşamın ayrıntılarını son derece sıkıştırılmış fakat tüm düşünceler içine bırakacak bir şekilde verir. Johannes'in, karısı doğuma girerken babasının düşünceleriyle başlayıp, hayatında her şeyin aynı ama bir o kadar da farklı olduğu bir güne başlarken Johannes'in kendi düşünceleriyle biten Sabahtan Akşama, hayatımızda gördüğümüz güzel rüya olan ya da bir anlık geçişler içinde yaşamı konu alan bir roman, zira hayatların anlamı vardır bu kitapta... Yokluğa doğup yokluğa dönüş gibi atılırız hayata aslında daha fazlası olan yere, Tanrı ve şeytan ikilisi içinde şartlarımız seçimlerimiz şekillenir, herşey eskisi gibi deriz aslında herşey aynı, bizim tecrübelerimiz bakış açımız değiştirir hayatı, yaşadıklarımız ne olursa olsun kişi kendini bırakmamalı, kişiler gidip eşyaları kalsa bile. Neler oluyor anlamaya çalışmalı, ya da bunu asla anlayamayacaktık ki bence anlamasa insan daha iyi olur, zira anlamak yük bence... ~~~sabahları ilk işi kusmaktı~~~ bu kısım beni çok etkiledi dönem dönem ruh halimdir zira, dedim ya anlamak yüktür, anlamak sindirememektir bazen... Çok severek okudum yazara en iyi başlangıç kitabı bu bence " Üçleme " kitabındaki masalsı anlatımdansa bu kitaptaki sohbet havası diğer kitaptan daha
Külliyat Okumalarım
Sabahtan akşama - Jon Fosse
2024 15. kitabı
Okunma: 23 Mart 2024 11:32
Bir gün Doğuyoruz ve bir gün geliyor ölüyoruz, arada kalan kısma ömür diyoruz. Çok mu uzun? bir kaç iyi bir kaç kötü insan tanıyoruz.birgün iyi birgün kötü yaşıyoruz sonunda yaşama tek başımıza geldiğimiz gibi tek başımıza gidiyoruz. Kitabımızda böyle başlıyor Johannes'in doğum günüyle başlıyor.babası Oleinin sevinci ve heyecanı ile , sonunda Johannes'in ölüm günüyle bitiyor . balıkçı Johannes evleniyor, yedi çocuğu oluyor, çocukları büyüyor hepsi ayrılıyor ,bir ömür boyu geçinmek için didiniyor. sonunda emekli oluyor tam rahata kavuştum derken ölüm sevdiklerini alıyor, yalnız kalıyor ,Johannes sıradan basit bir insan, yaşamı da basit, hepsi bu kadar! Jon Fosse tarz olarak bana Thomas bernhard'ı hatırlattı kitabın kahramanı Johannes'in sürekli kendini yineleyen iç konuşmaları ile bernhard'ın karakterlerin de daha yoğun görülür. Fakat onun karakterleri daha karmaşık daha zor tipler, Fosse'nin kitabı daki karakterleri daha basit daha naif olmuş buna rağmen iç karartıcı bir hava yakalamış kitap da, biraz Kafka vari bir havası da var kitabın bilinçli olarak bence basit tutulmuş kitap yazar tarafından işte hayat da bu kadar basit demek istemiş . Edebi yönü yüksek bir kitap kesinlikle tavsiye ederim.
2025 97. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 21:45
Sabahtan Akşama'da kısacık bir hikayede koca bir ömrü okuyoruz. Babasının gözünden gördüğümüz yeni dünyaya gelen oğlu Johannes, daha hayata gözlerini yeni açmışken, bir kaç sayfa sonra yaşlılığına hatta ölümüne şahit oluyoruz. Kitapta hayat gibi bir an başlamışken nasıl bittiğini anlamıyoruz. Kitabın bu akışındaki bir etkende noktalama işaretlerinin alışılmışın dışında kullanması yazarın. Noktalara rastlamıyoruz mesela, cümleler virgülle bağlanıyor. Bu da hikayeye ara vermeden devam etmeyi sağlıyor. Tıpkı hayat gibi... Duraklamadan devam ediyoruz....
·104 syf.·
2024 12. kitabı
Kitap Norveçli bir balıkçının doğduğu ve öldüğü günü anlatıyor. Dili yalın ve akıcıydı. Yer yer tekrarlara yer verilmesi başta garip gelse de okumaya bir şiirsellik kattığını söyleyebilirim. Bu yüzden de keyifle okudum. Sabahtan Akşama Jon Fosse
2023 47. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2023 07:29
Dinleyerek kısa sürede bitirdiğim bir kitaptı. 2 saat sürüyor zaten. Bir yolculukta dinlemek için ideal. Johhannes' in doğum anına ve ölüm anına tanıklık ediyoruz kısacık kitap boyunca. Doğumunu babasının gözünden anlatıyor ve bu da babadan oğula bir düşünce akışı oluşturuyor insanın zihinde. Kısacık fakat ölüm düşüncesine de ilginç bir bakış açısıydı diyebilirim. Tek eleştirim babasının düşüncelerine biraz daha yer verilmesiydi. Kitabı okuduktan sonra isminin kitap ile ne kadar uyumlu olduğunu anlıyorsunuz. Kısa bir kitap okuyayım ama basitte olmasın diyorsanız şans verebilirsiniz bence Sabahtan Akşama Jon Fosse
Edebiyat & Roman
2024 5. kitabı
Sanki evinde elektrik kesilmiş de yavaş adımlarla bildiğin duvarlara dokunarak seni aydınlatacak bi şey arıyorsun. O tedirginlik hissini veriyor kitap. Ensende bir ürperti, çok iyi bildiğin bi yerdesin ama tökezleyebilirsin her an. Çok iyi bildiğin bir konu ama yeni bir üslup. Yavaş yavaş okuyorsun anlamak için; nokta nerede, bu karakterler kim demeye kalmadan bitiveriyor kitap çünkü zaten 100 sayfa. İnsan doğar ve ölür. Bunu anlatıyor Sabahtan Akşama. İlk bölümde Johannes’in doğumu, ikinci bölümde ise ölümü. Ama hiç bildiğiniz gibi değil sanki bir rüya gibi, sanki birilerinin kafasının içindeymişiz gibi. Usul usul, çıt çıkmadan izliyoruz, anlamlandırmaya çalışıyoruz ve tuhaf bi şekilde çok da iyi anlıyoruz. Edebiyat bu kadar güçlü bi şey miydi? Bu incecik kitabın bu kadar ağır gelmesi edebiyatın gücünden geliyor sanırım, anlatabilmenin gücünden. Orhan Pamuk bir başkasının belleğini ağır ağır edinmeye benzetiyordu “okuma”yı. Eğer iyi bir yazara denk gelirsek sadece belleği değil düşlerini, hislerini bile edinebiliriz demek ki. Çok etkilendim, şaşkınım. Bir oturuşta bitirdim bu arada. Verdiği histen mi hayranlıktan mı bilmiyorum ağlamak istedim bittiğinde. Johannes sen kimsin tanımıyorum bile ama gidişini görmüş gibiyim??
Sabahtan Akşama
2021 1. kitabı
Kitap iki bölümden oluşuyor. Baş karakter Johannes'in doğumu ve ölümü. Öncelikle çok sade bir dili var ve yazar, karakterlerin benliğine bürünerek onları konuşturduğu için başarılı bir kitap. Bazıları kitabı anlamsız bulmuş ama unutulmamalıdır ki kitapta konuşanlar biz değiliz ve karakterler"o şekilde" yaşadığı için öyle konuşuyorlar. Önemli olan karakteri anlamak ve yazarın tek derdi de bu zaten. Karakteri anlatmak... Doğumu ve ölümü en sade şekliyle yaşayışı ise oyalanarak okuyoruz.

Jon FosseYazar · 2 kitap
Jon Olav Fosse (29 Eylül 1959 doğumlu) Norveçli bir yazar ve dramatist (Oyun Yazarı), Gazeteci. Fosse Norveç Haugesund'da doğdu. 1983'te Raudt, svart (Kırmızı, siyah) adlı romanı ile ilk kez yerini aldı. Og aldri skal vi skiljast adlı ilk oyunu 1994 yılında yayınlandı. Jon Fosse romanlar, kısa öyküler, şiir, çocuk kitapları, denemeler ve oyunlar yazdı. Çalışmaları 40'dan fazla dile tercüme edilmiştir.