Şiirler

Hilmi Yavuz

Şiirler - Pablo Neruda
2026 17. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 15:41
Pablo NerudaPablo Neruda'dan okuduğum ilk şiir kitabıydı. Şiirin sanırım makus talihi bu, çeviri olunca tüm büyüsünü kaybediyor, bu yüzden çok geçmedi bana. Ancak büyük ustanın devrimci ruhunu yine de hissettim. Kitap dışından Neruda ve Nazım Hikmet arasındaki bir anekdotu paylaşayım.... Dünya Barış Konseyi 22 Kasım 1950'de Nazım Hikmet'i, Pablo Picasso, Paul Robeson, Wanda Jakubowska ve Pablo Neruda ile birlikte Uluslararası Barış Ödülü'nü layık gördü. Nazım Hikmet cezaevinde olduğu için törene katılamadı. Bu yüzden ödülü onun adına sahnede Pablo Neruda aldı. Kitaba 7.7/10 puan veriyorum.
2022 17. kitabı
“Seviyorum doğrudur, yürek bu hâlâ sever. Sevmek kısa sürdüyse unutmak uzun sürer...” “Bu gece en hüzünlü şiirleri yazabilirim Hem sevdim, hem sevildim, ya da o böyle söyler.” “Yavaş yavaş ölürler, Okumayanlar, müzik dinlemeyenler. “Ve niçin bu kadar unutmak istediğim çok şey var?.. Pablo NerudaPablo Neruda ŞiirlerŞiirler
Şiir
2023 6. kitabı
Okunma: 03 Mart 2023 01:35
“Bu gece en hüzünlü şiiri yazabilirim” şiiriyle tanıdım ben Pablo NerudaPablo Neruda ‘yı. Aşk şairini… İlk okuduğumda çok dokunmuştu. Kaç kez okudum hatırlamıyorum. Ne zaman dönüp baksam ne zaman dinlesem ilk okuduğumda hissettiklerimi hissederim. Kalemi çok güçlüdür. Kesinlikle tavsiyemdir. Okuyunuz.
Şiir
2022 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2022 11:36
Şiir okumaktan pek keyif alan bir okur olduğum söylenemez maalesef. Özellikle anlam kapalılığı yoğun şiirler beni çok yorar,okudukça hevesim kırılır ve ittire ittire getiririm sonunu. Ancak bazı şairler ve onların eserlerini, bunun dışında, söylediklerimin üstünde tutabilirim. Şükrü Erbaş, Didem Madak, İsmet Özel,Nazım Hikmet Ran gibi… Şiirde çeviri anlamı bozuyor, aynı duyguyu vermiyor gibi bir düşünce vardır okurlar arasında. Katılırım bu düşünceye. Bakınız yabancı şarkı çevirileri o kadar duygusuz gelir ki şarkının orijinal dilini bilip o dilde duyguyu alanlara… O yüzden çeviri şiir okumakta tereddüt yaşamış ;ama aynı zamanda şairle de tanışmak istemiştim.O zaman neden bir şans vermeyeyim dedim Neruda’ya. Pablo Neruda, İspanyanın deyim yerindeyse, direnişçi şairlerinden. Bu isyanı,direnişi nerdeyse bütün şiir türlerinde hissedersiniz,aşkta bile.Çeviri olmasına rağmen(keza çevirmenlere hayranlığım ayrıca büyüktür) tadını gayet alıyorsunuz duyguların. Yani çeviri diyip benim gibi,önyargılı olmayın derim. Okuyun, ne demek istediğimi anlayacaksınız. Benim, dışında ve üstünde tuttuğum şiirler arasındaki yerini aldı Neruda’nın şiirleri. Özellikle “Serenad” isimli şiirini çok sevdim. Okumak isteyenlere bırakıyorum dizelerini. Keyifli okumalar :) SERENAD Sen benim derimden çok daha benimsin. Seni ararken İçimde, damarlarımda, kanımda, ışıkla örülmüş  Gizemli dokularımda şendin bulduğum. Sanki kandın sen Taştın, azıktın. Bense dışında kaldım aklın, çılgınlığın, giysilerin,  Eski bir karanlık ve ormanlar soyundan geliyorum, Ama tıpkı bir kuyudaymış gibi iki büklüm girip  Kör bir adam gibi el yordamıyla  Yolumu bulmaya çalışırken topraklarımda,  Adımlarıma yön verecek parmaklıklar yoksa da  Vardır senin gülünün büyümesi evimde  İçimde büyümeyi
ŞiirlerPablo Neruda · Cem Yayınevi · 20001,697 okunma
"Yeter artık alacağım kadarını aldım yıkımlardan"
2024 84. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2024 06:34
Merhabalaaaar! Pablo Neruda, 20. yüzyılın en önemli şairlerinden biridir. Şiirleri, aşk, doğa, ölüm ve siyasi gibi çeşitli temaları keşfeder. Neruda'nın en popüler şiir kitaplarından biri Yirmi Aşk Şiiri ve Bir Umutsuz Şarkı'dır (1924). Bu kitap, genç bir adamın tutkulu ve trajik aşk hikayesini anlatan 20 şiirden oluşur. Neruda'nın en bilinen şiirlerinden bazıları "Sonnet 17", "Sana Vuruldum" ve "Umutsuz Şarkı"dır. Diğer önemli Neruda eserleri arasında Sıradan Şeylere Övgüler (1961), Canto General (1950) ve Anılar (1974) yer alır. Sıradan Şeylere Övgüler, günlük nesnelerin güzelliğini ve gizemini kutlayan bir şiir koleksiyonudur. Canto General, Latin Amerika'nın tarihini ve kültürünü anlatan epik bir şiirdir. Anılar ise Neruda'nın yaşamına ve siyasi faaliyetlerine dair otobiyografik bir eserdir. Neruda'nın şiirleri, Nobel Edebiyat Ödülü (1971) ve Uluslararası Barış Ödülü (1950) dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Neruda'nın eserleri, İspanyolcadan 100'den fazla dile çevrildi ve dünya çapında edebiyat üzerinde kalıcı bir etki yarattı. •Beni sımsıkı saran mavi sümbülümsün sen Sayfa 29 •Öyle kimsesiz kaldım ki Öyle bomboş Yapraklar ağladılar bana Sonra, tıpkı bir gözyaşı gibi Düştüler son yapraklar Sayfa 121
Edebiyat & Roman
2020 213. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2020 12:26
Aslında tesadüf eseri çıktı karşıma gecenin beş buçuğu sanki kasıtlı kalkıp ve seni okumam. Eğer öyle olduysa böyle kasıtlı uyanışlara ihtiyacım var. "...hiç üzülmedim, çünkü artık binlerce arkadaşım vardı, kitaplardan tanıdığım birçok üzüntü ve acı dolu yaşamla iç içeydim. Dostlarımı nerede arayacağımı biliyordum bundan böyle." diyor, Pablo Nerudo. Bende kitapları bulduktan sonra, dost aramayı bıraktım... İnceleme yapmayı çok sevmiyorum fakat yinede söylemeden edemiyeceğim, şiirlerin uzunluğuna rağmen hiç sıkılmadan okudum ve Pablo Neurdo gibi güzel bir şair daha ekledim kalbime. Fakat az okunması biraz üzdü açıkçası ben çok, severek okudum. Yeni şairler arıyordum, oda beni arıyormuşki karşılaştık. Şiir sevenler için güzel bir yapıt okumanızı tavsiye ederim. Bir kaç mısra bırakmak istiyorum: "Şimdi, Giysileri Kendinden fazla. Üstündekilerin Boşluğunda yaşıyor Bir evde yaşar gibi. Bedeninin" "Acılardan daha büyük bir yer yoktur Bir tek evren var, o da kanayan bir evren." "Dinleyecek birini arıyorum , Ama bu yıkılmışlığı ve acılar şölenini anlayan yok görünürde."
2021 6. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 00:16
Şiirler; bana hayatı, hisleri daha anlamlı kılan değerli sözcükler bütünüdür.. Keza bir şiir kitabı daha ve kendini kanıtlayabilmiş değerli şairimizle o bütünlüğe tekrardan eriştim. Mutluyum.. Bu şiir kitabı beni içine çeken betimlemelerle doluydu. Konuları; çocukluk çağı, doğa tasvirleri, savaş, melankoli, metafizik vs. vs. tarzında işlenmiş. Okuyup, zamanımı ayırdığım için pişman değilim. Okumanızı tavsiye ediyorum çünkü akıcı bir kitap olduğu için sıkılmadan bir sonra ki sayfaya, duyguları meraklı bir kişi olarak geçiyorsunuz. Hisler dolusu bir kitap ve bazı şiirlerinde dalıp dalıp gidiyorsunuz. İki tane çok ayrı hislerle beğendiğim şiir dizelerini paylaşmak istiyorum. İlki duygu yüklü olan şiirimiz SERENAD: “Sen benim derimden çok daha benimsin. Seni ararken İçimde, damarlarımda, kanımda, ışıkla örülmüş Gizemli dokularımda sendin bulduğum. Sanki kandın sen Taştın, azıktın. Bense dışında kaldım aklın, çılgınlığın, giysilerin, Eski bir karanlık ve ormanlar soyundan geliyorum, Ama tıpkı bir kuyudaymış gibi iki büklüm girip Kör bir adam gibi el yordamıyla Yolumu bulmaya çalışırken topraklarımda, Adımlarıma yön verecek parmaklıklar yoksa da Vardır senin gülünün büyümesi evimde İçimde büyümeyi sürdürüyorsun, Köklerin çok derinde Yapraklarında parmak uçlarımı yakmadan Gözlerine dokunmam olanaksız... ” İkinci şiir ise galiba kendi gözlerimden kaynaklı olduğu için çok hoşuma gitti. Oda TEMBELLER adlı şiirin bu dizeleri: “ Evimin hem toprağı, hem denizi var Kocaman kocaman gözleri kadınımın İri yaban fındıklarını andıran. ” Her iki şiir dizesi de içine çekti beni ama ilk şiiri zamanında hissettiğim duygulardan ötürü içimdekilere karşı bir yansıtma olarak gördüm. Ve dalarak okudum. Şiirlere dalmak huzur verir, o huzura erişmeniz dileğiyle... Şiirlerle kalın... (:
2021 67. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2021 11:57
Yer yer keyifli, yer yer sıkıcı, hoşuma giden sözler oldu, ama onun kadarda anlamadığım sözler. Sanırım şiir kitapları kolay tercüme edilemiyor, bu nedenle o şiirsel ruhu yakalamak zor. Sair Pablo Neruda doğayı şiirlerine katmayı çok seviyor. Merak saranlar okuyabilirler, ama bu kitap okunmasa da olur :)
Puan vermedi·128 syf.·
2022 24. kitabı
İnceleme yapmak isterdim fakat, serzenişte bulunmak istiyorum bu kitap ve diğer kitapları okumadan alıntı yapmanın amacı ne, kitabı okuduktan sonra paylaşılan alıntılarına bakayım dedim. Alıntı başlığı altında insanlar sadece "popülaritesi" olan paylaşımlar, dizeler ve sözler paylaşıyorlar. Kendisini kandıran, herkesi kandırdığını sanmasın.
Düşünce
2021 7. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 12:57
Kitap çeviri şiirlerden oluşmasına rağmen çoğu kolayca anlaşılır biçimde yazılmış ama bazıları için gerçekten hayal gücünüzü kullanmanız gerek sınav döneminde öğrencilerin bence mutlaka buna benzer kitaplar okuması gerek çünkü tamamı anlamaya dayalı şiirlerin konusuda çok güzel içinde savaş ,ölüm,metafizik, kır yaşamı vesaire bir sürü konu var ve fazla zamanda almıyor hemen bitiyor ben beğendim

Pablo NerudaYazar · 40 kitap
Şili'de demiryolu işçisi bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak 12 Temmuz 1904'te dünyaya geldi. Annesini çok küçükken kaybetti. 13 yaşındayken yerel "La Mañana" gazetesindeki bazı makalelerle katkıda bulunmaya başladı. 1920'de "Selva Austral" isimli edebiyat dergisinde "Pablo Neruda" adıyla yazmaya başladı. Şair, bu takma ismi Çek şair Jan Neruda'nın anısına seçmişti. Daha sonra bu isim yasal adı olarak kalmıştır. İlk kitabı "Crepusculario" 1923 yılında yayınladı. Sonraki sene şairin en tanınmış ve pek çok dile çevrilmiş olan eserlerinden "Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı" (Veinte poemas de amor y una canción desesperada) adlı kitabı basıldı. Edebi çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Santiago'daki Şili Üniversitesi'nde Fransızca ve pedagoji okudu. 1927-1935 arası hükümetin elçisi oldu ve Burma, Seylan, Java, Singapur, Buenos Aires, Barselona ve Madrid'te görev yaptı. Bu dönemde yazdığı şiirler ezoterik sürrealist şiir kitabı "Residencia en la tierra"da (1933) toplanmıştır. İspanya İç Savaşı ve García Lorca'nın ölümü onu çok etkiledi ve önce İspanya sonra da Fransa'da Cumhuriyetçi harekete katılmasına neden oldu. Bu sırada şiirlerini topladığı "Kalbimdeki İspanya" (España en el corazón (1937)) üzerine çalışmaya başladı. "Kalbimdeki İspanya" iç savaş sırasında cephede basılması açısından önemlidir. Aynı yıl ülkesine dönen Neruda'nın daha sonraki eserlerini siyasi ve sosyal konular üzerine oluşturmuştur. 1939'da Paris'te İspanyol göçmenler için konsolosluk görevine getirildi. Meksika'daki konsolosluk görevi sırasında "Canto General de Chile"yi yazdı. Bu eserde bütün Güney Amerika kıtasının doğası, insanları ve tarihi yazgısı epik şiir şeklinde anlatılmaktadır. Eser, 1950'de Meksika'da basılırken, Şili'de de el altından yayınlandı. Yaklaşık 250 şiirin yer aldığı eser, on kadar dile çevrildi ve bu çeviriler yüzünden Neruda elçilik yaptığı ülkelerde zorluklar yaşadı. 1943'te Şili'ye dönen Neruda, 1945'te senatör seçildi ve Şili Komünist Partisi'ne katıldı. 1947'de Başkan González Videla'nın grevdeki madencilere yönelik baskıcı protestolarını protesto ettiği için, 2 yıl boyunca kendi ülkesinde kaçak yaşadı. 1949'da yurt dışına çıktı ve 1952'ye kadar çeşitli ülkelerde bulundu. Bu dönemde yazdığı eserler politik aktivitelerinin damgasını taşır. Örneğin "Las uvas y el viento" (1954) Neruda'nın sürgündeki günlüğü gibidir. Yaşamı boyunca güçlü siyasi duruşuyla tanınan Neruda, ülkesindeki ve İspanya'daki faşizme karşı durmuştur. 1970 yılında Şili başkanlığına aday gösterilmiş, ancak daha sonra başkan seçilen Salvador Allende'yi desteklemiştir. Allende seçilince Neruda'yı Şili'nin Fransa elçisi olarak görevlendirdi. 1971 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü aldı. 1972 yılında sağlık sorunları nedeniyle elçilik görevini bırakarak Şili'ye döndü. Kendisi Nâzım Hikmet adına Barış Ödülü almıştır. Bir kongrede Nazım Hikmet ile ilgili 'Onun (Nazım Hikmet'in) yanında biz şair bile olamayız' diyerek Nazım Hikmet'i övmüştür. 24 Eylül 1973'te prostat kanserinden hayatını kaybettiği açıklanmış olsa da ölümünün kendi dünya görüşüne karşıt olan 1973 Şili Darbesi'nin hemen ardından olması sürekli olarak sorgulanmıştır. Şili Hükümeti, 2015 yılı Kasım ayında yapılan bilgilendirme neticesinde Neruda'nın ölümünün doğal yollardan olmayabileceğini kabul etmiştir. Cenazesinin kitlesel bir şekilde kaldırılması darbeyle başa gelmiş olan cunta yönetimi tarafından yasaklanmış olsa da, sokağa çıkma yasağını tanımayan binlerce kişi cenazeye katılmıştır.